Prin ziare - despre topografie

Creat de advex, Mar 27, 2009, 05:05 PM

« precedentul - următorul »

merlin

cristi_gav a scris:

Mi-aduc aminte, prin anii '80, inceputul anilor '90 cum Directia Topografica Militara trimetea in teren sute de ofiteri topografi, subofiteri si soldati in campanii topogeodezice. Cu tot ce trebuie: aparatura, masini, mancare... Se masura, prelucra din martie pana in noiembrie. Ani de zile am participat si eu la astfel de campanii, dar deabia se acopereau cateva trapeze la 1:25000 si 3-5 orase pe an... Cu ce forte crede Udrea ca va acoperi tot teritoriul Romaniei in cativa ani? Ma face sa rad...

Fondul funciar al României (L18/91) - terenurile de orice fel, indiferent de destinaţie, de titlu pe baza căruia sunt deţinute, sau de domeniul public sau privat din care fac parte
Suprafaţa  =238 391 kmp;
Administrare teritorială: 41 judeţe (+mun. Bucureşti), 103 municipii, 211 oraşe şi 2827 comune cu 12957 de sate.
8344 persoane autorizate conform ANCPI

Mit

merlin,
Tu n-ai inteles ca-n spatele alora de la DTM erau poate zeci de mii de soldati care fugeau la ordin cu stadia-n spate? Singurul atuu ar fi azi tehnologia.

AlexGIS

Mit a scris:

merlin,
Tu n-ai inteles ca-n spatele alora de la DTM erau poate zeci de mii de soldati care fugeau la ordin cu stadia-n spate? Singurul atuu ar fi azi tehnologia.

Corect. Ortofotoplanul. Cel mai precis. Se conturează mai întâi limita de stat, apoi în interiorul buchetului de flori (sau al peştelui, depinde de unghiul din care priveşti) se vectorizează tot ce se vede. Apoi se verifică la teren dacă s-a strecurat vreo greşeală, cum ar fi digitizarea involuntară a autoturismelor din curţile oamenilor. Un alt atu ar fi oamenii din fruntea ANCPI. De fapt ăsta nu e un atu, ci un ASSet.

https://www.facebook.com/groups/topogeocad/" target="_blank">Grupul FB topografie - geodezie - cadastru

bad wolf

Mit a scris:

merlin,

Da Mit, asa e dar aparatura de atunci si cu profesionalismul inginerilor ofiteri a fost efectuata toata reteaua Stereo 70 ,de toate ordinele , unitara si bine semnalizata.
De asemnea au refacut aprapte toata reteau de nimelmt cu reper la M. Baltica ,inlocuind cotele cu cote la MN_75.
Care-i problema ca mergeau soldatii custadiile?Erau poate cei mai fericiti militari in termen.

Azi a mai reusit cineva sa faca sau sa refaca reteaua ?
Nu !
Atunci cum avem pretentii sa facem cadastru f. corect si foarte repede. Tehnologia nu poate inlocui omul doar creste productivitatea.
Pe langa DTM au mai fost si altii:IPTANA, IGEFCOT si alte instite de cercetari.

Acum ce avem?

Sper sa gasesc cararea corecta !

merlin

Nu vreau sa sune a Bumbesti-Livezeni sau a CAP dar ne place sa complicam lucrurile si sa ne incorsetam in detalii.
Am vrut doar sa arat aritmetica elementara.Unei persoane autorizate i-ar reveni cca.28 kmp sau 1 UAT la 2-3 persoane.Si daca mai imbini tehnologia cu profesionalismul.Restul tine doar de politica si de bani.

John Doe

Eu cred ca se va intampla ca la Legea nr. 18: s-a dat legea, pe urma s-a dat ordin sa se termine repede si s-a terminat, fara alte... detalii de-ale noastre. Ce-a iesit, vedem dar nu s-a invatat nimic din asta fiindca nimeni n-a patit nimic, tot talpa tarii a platit si asta.
Acum îmi miroase la fel: se va face neaparat, fiindca asa a promis tanti Nuti si dama e tare acuma. Ca si Iliescu atunci. Apropos, pe asta când îl... rezolvam?

AlexGIS

John Doe a scris:

Eu cred ca se va intampla ca la Legea nr. 18: s-a dat legea, pe urma s-a dat ordin sa se termine repede si s-a terminat, fara alte... detalii de-ale noastre. Ce-a iesit, vedem dar nu s-a invatat nimic din asta fiindca nimeni n-a patit nimic, tot talpa tarii a platit si asta.
Acum îmi miroase la fel: se va face neaparat, fiindca asa a promis tanti Nuti si dama e tare acuma. Ca si Iliescu atunci. Apropos, pe asta când îl... rezolvam?

Eu cred că Udrea nu citeşte forumul ăsta. Dacă ar face-o, ar veni numai cu idei bune.

https://www.facebook.com/groups/topogeocad/" target="_blank">Grupul FB topografie - geodezie - cadastru

adrianc

bad wolf a scris:

Da Mit, asa e dar aparatura de atunci si cu profesionalismul inginerilor ofiteri a fost efectuata toata reteaua Stereo 70 ,de toate ordinele , unitara si bine semnalizata.
De asemnea au refacut aprapte toata reteau de nimelmt cu reper la M. Baltica ,inlocuind cotele cu cote la MN_75.
Care-i problema ca mergeau soldatii custadiile?Erau poate cei mai fericiti militari in termen.

Nu !
Atunci cum avem pretentii sa facem cadastru f. corect si foarte repede. Tehnologia nu poate inlocui omul doar creste productivitatea.

Acum ce avem?

Gresit! DA!
Vezi proiectul de lege pentru Stereo 2010, vezi aplicatia unitara de transformare a coordonatelor WGS in Stereo. Vezi reteaua de statii permanente!
Cineva a stationat totusi acele puncte "vechi" si le-a determinat coordonate in WGS.
Cineva a achizitionat niste aparatura, niste servere, niste aplicatii. Cineva a analizat date, a prelucrat masuratori.
NU! Nu mai lucreaza nimeni 3 luni la o matrita de foaie de harta pentru ca poate fi generata in cateva zile la un calculator.
Stiu ca nu avem multe dar hai sa ne bucuram de ce avem.

Uitati-va la ultimul recensamant: suntem 19 milioane, din 19 doar 4 muncim (platim impozite), din astia 4 milioane 1 milion sunt bugetari.

Sters la cererea moderatorilor

Nu se mai face ceva in tara asta pentru ca preferam o veste proasta in detrimentul uneia bune, pentru ca ne uitam la crimele de la ora 5 in loc de filme de Tarkovski (Sters la cererea moderatorilor).

Sters la cererea moderatorilor

Modificat de adrianc (02-12-2011 11:27:55)

La muncă! nu la întins mâna.

bad wolf

adrianc a scris:

bad wolf a scris:

Nu !

Acum ce avem?

Gresit! DA!
Vezi proiectul de lege pentru Stereo 2010, vezi aplicatia unitara de transformare a coordonatelor WGS in Stereo. Vezi reteaua de statii permanente!
Cineva a stationat totusi acele puncte "vechi" si le-a determinat coordonate in WGS.
Cineva a achizitionat niste aparatura, niste servere, niste aplicatii. Cineva a analizat date, a prelucrat masuratori.
NU! Nu mai lucreaza nimeni 3 luni la o matrita de foaie de harta pentru ca poate fi generata in cateva zile la un calculator.
Stiu ca nu avem multe dar hai sa ne bucuram de ce avem.

Uitati-va la ultimul recensamant: suntem 19 milioane, din 19 doar 4 muncim (platim impozite), din astia 4 milioane 1 milion sunt bugetari. La urmatoarele alegeri cu cine votati? Cu cei ce promit marirea pensiilor si cresterea ajutoarelor sociale (adica noi platim mai mult pentru ca altii sa stea acasa) sau cu cei ce ii vor pune pe restul la munca? (A nu se citi "creare de locuri de munca"http://www.3xforum.ro/img/smilies/wink.png">.
Nu se mai face ceva in tara asta pentru ca preferam o veste proasta in detrimentul uneia bune, pentru ca ne uitam la crimele de la ora 5 in loc de filme de Tarkovski (DA a fost un comunist la fel si Che Guevara).
De ziua Romaniei am vazut cum presedintele si primul ministru sunt fluierati, injurati si scuipati de niste oameni care, in marea lor majoritate, o freaca la rece toata ziua si vor ca tu/noi sa ii tinem in carca, sa muncim pentru ca ei sa poata asculta manele.
Si DA, am ajuns sa fac politica, si imi cer scuze fata de voi. Chiar imi doresc sa fie mai bine, dar pentru asta trebuie, mai intai, sa vedem binele.

M-ai inteles gresit !
Am spus ca daca nu se face cat mai repede o retea geodezica  , implicit topografica, nu vom face lucrari serioase , in special in cadastru , niciodata , pentru ca pentru lucrarile de constructii , drumuri cai ferate s.a. putem folosi si sisteme locale , dar pentru cadastru nu.
Ai dreptate ca tehnologia(asa  cum am spus sieu) ne usureaza mult munca si creste productivitatea.Dar mai e problema personalului care trebuie pregatit de la nivelul nostru al autorizatilor de cat. D pana la muncitorul care tine prisma stadia sau monteaza bornele in teren.
Tu stii ca pe langa noi ce 8miii si ceva de autorizati , care suntem de toate categoriile , de la ingineri la tehnicieni mai existe de cateva ori mai multi ingineri neautorizati si foarte multi absolventi de liceu care au invatat cat de cat sa foloseasca aparatura si , aceste persoane lucreaza in constructii , drumuri  poduri cai ferate s.a.
De asemenea exista o multime de firme mai ales straine care au angajati 1 sau doi ingineri topografi si o multime de absolventi de liceu care sunt invatati sa lucreze cu statia ,mai ales , firme neautorizate , care lucreaza in special la lucrarile de autostrazi, drumuri si cai ferate si care nu participa la nicio licitatie ci preiau direct lucrarile de asistenta topografica de la firma executanta?
Iar aceste firme castiga milioane de euro pe an , si platesc salarii de mizerie.
Crezi ca-i corect.

In ce priveste paragraful politic te rog sa-l stergi altfel vei fi banat. OK?
Toate cele bune !

advex

bad wolf a scris:

...In ce priveste paragraful politic te rog sa-l stergi altfel vei fi banat. OK?

Stiam ca acest forum nu este un pension pentru domnisoare care rosesc cu usurinta, este un forum pentru exprimarea libera a opiniilor in conformitate cu regulile postate.
Cred ca exagerezi cu "paragraful politic" in stil CNA...

adrianc

Eu cred ca am inteles corect. Sustii ca nu s-a facut reteaua. Te rog sa cauti pe site-ul ANCPI "Reteaua geodezica nationala spatiala - RGN GNSS Clasa A, B, C, D". S-au redeterminat punctele vechi (de ordine superioara), s-au determinat puncte noi (materializate acum - probabil cu borne feno...).

Daca te referi la faptul ca noi, ca profesionisti, nu ne respectam si nu plantam borne, nu compensam retele si ca facem masuratori in local si le tragem dupa ortofoto, sunt de acord cu tine. Dar formuleaza in asa fel incat sa intelegem asta. Retea exista.
Si da stiu ca sunt multi pseudo-masuraci cara fac lucrari. Sunt si oameni foarte calificati care fac lucrari.
La autostrada Orastie-Deva s-au pus 4 statii permanente care emit prin radio corectii si se fac trasari RTK. Acum daca jalonistu e habarnist asta e. Oricine vrea sa scoata manopera ieftin ca sa-i ramana si lui ceva.

PS faci exces de zel cu banatul - pentru una bucata abatere nu merit. Puteai frumos sa dai un mesaj privat sa-mi ceri sa sterg, era mai elegant.
PPS scoate si din citatul tau paragraful politic

Modificat de adrianc (02-12-2011 11:28:53)

La muncă! nu la întins mâna.

bad wolf

advex a scris:

bad wolf a scris:

...In ce priveste paragraful politic te rog sa-l stergi altfel vei fi banat. OK?

Stiam ca acest forum nu este un pension pentru domnisoare care rosesc cu usurinta, este un forum pentru exprimarea libera a opiniilor in conformitate cu regulile postate.
Cred ca exagerezi cu "paragraful politic" in stil CNA...

De acord si cu tine si cu adrianc, dar daca se doreste sa discutem politica altfel de ca pamflet , atunci putem sa deschidem un astfel de topic dar trebuie sa gasim un moderator apolitic. Cine se ofera?

advex

bad wolf a scris:

...daca se doreste sa discutem politica altfel de ca pamflet , atunci putem sa deschidem un astfel de topic dar trebuie sa gasim un moderator apolitic. Cine se ofera?

Eventual punem si alte conditii: sa nu aiba mustata, sa poarte fusta scurta, sa iubeasca animalele, sa tina post etc....
De ce trebuie sa fie apolitic?!
Moderatorul nu este judecator suprem pe forum, el trebuie sa atraga userii le discutii, sa propuna teme noi, interesante pentru o gama cat mai larga de utilizatori, sa vina cu noutati tehnice, legislative, sa medieze postarile mai taioase, sa ajute pe incepatori sau pe cei mai putini initiati in postarea pe forum, sa mute postarile gresite, sa corecteze greselile gramaticale evidente din postari etc.
Care este castigul forumului ca este banat un user care a postat o opinie politica sau ca a postat gresit la alta rubrica?!?
In conditiile in care se posteaza destul de putin, de ce este necesar sa-l alungi pe adrianc sau sa stergi postarea unui user care incearca sa vanda sau sa cumpere ceva si nimereste la o rubrica total aiurea?

bad wolf

advex a scris:

bad wolf a scris:

...daca se doreste sa discutem politica altfel de ca pamflet , atunci putem sa deschidem un astfel de topic dar trebuie sa gasim un moderator apolitic. Cine se ofera?

Eventual punem si alte conditii: sa nu aiba mustata, sa poarte fusta scurta, sa iubeasca animalele, sa tina post etc....
De ce trebuie sa fie apolitic?!
Moderatorul nu este judecator suprem pe forum, el trebuie sa atraga userii le discutii, sa propuna teme noi, interesante pentru o gama cat mai larga de utilizatori, sa vina cu noutati tehnice, legislative, sa medieze postarile mai taioase, sa ajute pe incepatori sau pe cei mai putini initiati in postarea pe forum, sa mute postarile gresite, sa corecteze greselile gramaticale evidente din postari etc.
Care este castigul forumului ca este banat un user care a postat o opinie politica sau ca a postat gresit la alta rubrica?!?
In conditiile in care se posteaza destul de putin, de ce este necesar sa-l alungi pe adrianc sau sa stergi postarea unui user care incearca sa vanda sau sa cumpere ceva si nimereste la o rubrica total aiurea?

Ati inteles gresit !
Pentru adrianc am dorit sa fie un avertisment pentru ca n-as dori sa devina si acest forum  o balacareala asa cum sunt toate forumurile politice, oricum pentru asta nu l-as fi banat acum.
Si nu mi-am permis sa-i banez decat pe cei care au incercat sa ne destrame unitatea ce o mai avem pe acest forum dau care au insultat alti colegi.

Advex iti stiu meritele privind existenta acestui forum ,iar daca deranjez cu ceva pot sa ma retrag .

advex

Toti cei care posteaza aici au meritele si defectele lor. Este necesar sa existe mai putina patima, sa accepti ca nu detine nimeni adevarul absolut, sa respecti opiniile celorlalti, chiar daca nu esti de acord in totalitate.
Nu este nimeni obligat sa posteze aici. Am avut si probabil o sa mai am perioade lungi in care ma retrag in alte zone pe internet, este hotararea fiecaruia daca se retrage sau nu.
Cele postate de mine mai sus sunt opiniile mele privind obligatiile suplimentare ale moderatorilor, in rest postarile lor au aceeasi putere de convingere ca ale celorlalti useri.
Spor!

PS. Daca as posta parerea mea despre actiunile doamnei ministru as fi banat cu siguranta!  http://www.3xforum.ro/img/smilies/smile.png">