INTREBARI

Creat de dora3mira, Mar 19, 2009, 02:22 AM

« precedentul - următorul »

dora3mira

Un subiect care nu trebuie sa tina neaparat de o anumita lege.
As sparge gheata punand o intrebare poate naiva, poate nu.
Care este traseul parcurs de o lege incepand cu proiectul de lege pana la publicarea ei in Monitorul Oficial ?
Dar al unei Ordonante de Guvern ?
Dar al unei Hotarari de Guvern ?
Am cautat aceasta informatie pe net si nu am gasit-o !
In principiu stiu ca orice propunere legislativa trece prin cele doua camere - a deputatilor si a senatorilor dar as vrea un fel de schema logica pentru a putea intelege de la un capat la celalalt ce se intampla.
O sa va intrebati la ce imi trebuie...
Nu stiu inca. Pur si simplu as vrea sa stiu. Poate in acest fel voi putea pricepe de ce de niste ani incoace legile apar si dispar, se modifica si se preschimba peste noapte cu atata usurinta.
Intr-un stat in care procesul legislativ poate fi urmarit aproape online - s-a dorit transparenta si posibilitatea de a vedea aproape in timp real ce se hotaraste de catre parlamentari- sunt nenumarate drepturi pe care nu le folosim din nestiinta sau din lipsa de informare.
De aceea as dori ca in acest subiect sa punem orice intrebare ce ne-ar aduce lamurire din partea colegilor ce stiu raspunsul.

advex

Procedura legislativă parlamentară: totalitatea regulilor pentru pregătirea dezbaterii, dezbaterea şi votarea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative în Parlament.
În conformitate cu principiul bicameralismului, ea se desfăşoară în fiecare Cameră şi, dacă este cazul, în Camerele reunite, în şedinţă comună.
http://www.imagehost.ro/pict/1906275049c1c9c6ba719.gif" alt="" align="top" border="0">

Etape:
1. iniţiativa legislativă;
2. examinarea şi avizarea proiectelor de lege sau propunerilor legislative în cadrul comisiilor permanente;
3. includerea proiectului de lege sau a propunerii legislative pe ordinea de zi a Camerei competente să o dezbată;
4. dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în cadrul Camerei competente;
5. votarea proiectului de lege în plenul Camerei;
6. întoarcerea legii la Cameră care are competenţă decizională în condiţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţie;
7. semnarea legii de către preşedinţii Camerelor;
8. promulgarea şi publicarea legii.

Detalii: http://www.senat.ro/%5Cpagini%5CProceduri%20parlamentare%5Cprocedura%20legislativa.htm" target="_blank">http://www.senat.ro/%5Cpagini%5CProcedu ... lativa.htm

LEGEA privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni (L189/1999, republicata in 2004) - http://www.clr.ro/rep_htm/L189_1999_Rep1.htm" target="_blank">http://www.clr.ro/rep_htm/L189_1999_Rep1.htm

Fara "ajutorul" direct al unui parlamentar, initiativa topografilor trebuie sa fie sustinuta de 100.000 semnaturi pentru a intra intr-un circuit destul de complicat!!

Modificat de advex (19-03-2009 06:26:41)

dora3mira

Multumesc advex, ca de obicei ce gasesti tu si cum de dai de informatiile astea... pentru mine ramane un mister!
Insa e super ok ca stii cum si de unde!

MARIKA

Ce se aude?
Se da sau nu o nou lege privind autorizarea persoanelor fizice si juridice, si daca da de unde putem sa aflam mai multe detalii despre ce va cuprinde textul legii?

adrianmonea

Sper ca da, Doamne Ajuta, sa se termine odata cu muzicantii fara studii, care daca fac un curs de 9 luni sunt  mari topografii.

MARIKA

Da dar ce va contine acea lege o sa aflam dupa ce e prea tarziu.
Cine  stie ce noi aberatii o sa mai apara.

adrianmonea

poate mai scot astia niste categori.....pana terminam literele din alfabet :finger:

adiiulia

poate sa-mi spuna cineva ce mai e cu Ordinul Geodezilor?

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

adiiulia

eu am autorizatie de la ocpi si am si una de la geodezi, iar cei de la ocpi, cind i-am intrebat care sa o folosesc ... mi-au spus ca nu stiu. Ce sa fac? Pe cine sa intreb? :hi:

John Doe

O folosesti pe care vrei, anul asta sunt valabile ambele. Daca te-ai autorizat inainte de 2007 la OCPI, trebuie sa mergi anul asta sa-ti depui dosar din nou la OCPI ca sa-ti preschimbi autorizatia. Fara examen, dar contra cost.
Cine nu si-o preschimba, de la anul nu mai e valabila indiferent de care este.

Citeste Ordinul 107/2010 ca sa te lamuresti complet, art.54 alin. (3), (4). Ordinul este al Directorului General al ANCPI, il gasesti pe site.

bura_iacob

Recent s-a publicat lista cu CAEN-urile care pot sa opteze pentru norma de venit .daca stie cineva daca topografii mai pot sa poteze pentru NORMA DE VENIT

adrianmonea

si in ce judet se poate aplica norma de venit pentru topografi?

delo

Acum nu mai trebuie sa te inregistrez la Registrul Comertului sa iti alegi cod CAEN,trebuie doar sa mergi la fisc sa te inregistrez si iti da CIF-ul.si apoi completez decalratia 220 pentru venit,norma de venit din cate stiu de anu trecut nu se mai poate alege.

adrianmonea

se mai putea alege in unele judete,anul acesta sa scos din multe judete in care mai exista o astfel de optiune,eram curios daca se mai aplica undeva