Pentru experti recent autorizati

Creat de bad wolf, Feb 28, 2009, 01:09 AM

« precedentul - următorul »

bad wolf

#15
Citat din: doru2care e situatia juridica a drumurilor in romania?
 
  ex: in sua ele pot fi detinute de autoritati in "fee simple absolute", ceea ce insemna ca autoritatile sunt proprietarii sau poate exista doar un "easement" sau "right-of-way", caz in care proprietarul detine terenul pana in ax, dar publicul are drept de folosinta pentru o banda de n metrii de amble parti ale axului.
in momentul in care soseaua respectiva este abadonata, dreptul la proprietate revine detinatorului initial, celui care a acordat acel easement.
 
 http://en.wikipedia.org/wiki/Easement

 http://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_way

 http://en.wikipedia.org/wiki/Fee_simple_absolute

Cam aceiasi situatie e si in Romania, dar dupa balamucul cu Legile fondului funciar ,nimeni nu maresptecta pe nimeni si nimic in acest domeniu !
Sper sa gasesc cararea corecta !

bad wolf

#16
Citat din: Alin B.Pt dl. Dan :
   sa fiu sincer , nu m-a intrebat nimeni ce cautam si eu acolo desi la semnalarea uneia dintre parti, un avocat istet ar fi putut specula aceasta lacuna legislativa si sa ceara anularea expertizei in cazul in care nu-i coveneau concluziile. Ideea e ca un om singur nu poate sa duca toata treaba la capat in cazul unei expertize , doar daca ar beneficia de serviciile unei statii robotice , dar chiar si asa in unele cazuri fara al doilea om nu se poate descurca .
    Pe de alta parte , vin si spun ca din nou , si aici ca si in alte domenii , nu trebuie sa reinventam roata . Adica spun ca ar trebui sa preluam modele din tari cu situatii cadastrale oarecum asemanatoare ( de ex. Italia , unde la fel partea de nord a beneficiat de sistemul austriac de cadastru iar in partea de sud au avut un sistem destul de apropiat de Registrul de Trascriptiuni din Regat ) . Preluand si adaptand legislatia la particularitatile Romaniei, am face primii pasi spre normalitate din punct de vedere al intcmirii expertizei tehnice topografice.
    In momentul de fata sunt experti care intocmesc rapoarte de expertiza ce sunt complet gresite din punct de vedere cadastral si chiar daca in dosarul respectiv se pronunta o sentinta civila definitiva si irevocabila, aceasta sentinta nu poate fi inscrisa in Cartea funciara din varii motive :
- linie de hotar ce trece pe sub o cladire cu mai multi proprietari ;
- identificari cadastrale gresite , adica in raportul de expertiza parte din terenul studiat se identifica cu parcela x din cartea funciara y iar in realitate parcela x se afla in cartea funciara z iar daca o PFA incearca sa faca documentatia de prima inscrierepentru terenul respectiv , de la Biroul de Carte Funciara va primi incheiere de respingere deoarece situatia reala nu este conforma cu cea judecata ;
- determinari de suprafata gresite grosolan ;
       Daca tot a venit vorba de determinari gresite de suprafata , sa schimb un pic subiectul si sa spunem ca fenomenalul program E-Terra CAD nu accepta nici un metru in plus sau minus fata de suprafata din acte , in ciuda faptului ca Ordinul 634/2006 admite o toleranta de 2% . Toti cei care au iesti macar o data din birou si au facut o masuratoare stiu ca pentru acelasi teren cu limite bine delimitate, masurat de zece ori de aceeasi persoana cu acelasi aparat , se va obtine doar din pura intamplare de doua ori aceeasi suprafata, chiar daca erorile vor fi f.f. mici . Cu toate astea , daca obtii suprafata mai mica decat in acte scapi relativ usor : declaratia beneficiarului ca este de acord cu diminuarea suprafetei dar daca obtii un metru in plus, va trebui sa tai dupa bunul plac dintr-o parte sau alta pana vei pica pe suprafata din acte sau sa-l trimiti pe saracul beneficiar sa-si modifice actul de proprietate printr-o sentinta judecatoreasca.
    OK, am facut o paranteza cam lunga, dar e rezulatul frustrarii resimtite personal saptamana trecuta.
     Revenind la expertize, din punctul meu de vedere , un eventual regulament de reglementarea activitatii expertului tehnic topograf ar trebui sa cuprinda obligatoriu urmatoarele :
 - toti expertii sa fie autorizati si de ANCPI sau cine o mai face autorizari in tara asta ;
- fiecare masuratoare sa fie incadrata Stereo70 sau daca acest lucru nu este posibil , sistemul local in care se executa masuratorile sa  fie bine materializat si conservat in zona , pentru racordarea ulterioara la sistemul Stereo70 ;
- partea grafica a fiecarui raport de expertiza sa fie depus si in format electronic la biroul local de expertize  de unde sa poata fi obtinut de un alt expert sau PFA , preferabil prin internet ;
- expertul sa aiba posibilitatea de a refuza primirea de noi numiri in conditiile in care este deja foarte aglomerat , pana la o data in care va comunica Biroului disponibilitatea sa de a primi numiri noi ;
- sa se stabileasca clar drepturile si obligatiile expertului ;
- sa se stabileasca foarte clar spetele ce sunt de competenta expertului topograf pentru a evita situatii de genul in care expertului topograf i s-a cerut sa stabileasca suprafata necesara bunei functionari a unei balastiere ;
- expertulsa aiba posibilitatea sa refuze intocmirea raportului de expertiza in cazul in care in anumite cauze , actele aflate la dosar nu sunt suficiente pentru a raspunde la obiectivele formulate de instanta . Ex. - intr-un dosar s-a cerut granituirea a doua proprietati in conditiile in care proprietarii aflati in litigiu detineau terenurile in baza unor titluri de proprietate , fara a avea si procesul verbal de punere in posesie cu schita terenului respectiv, acestea negasindu-se nici la Primarie  si nici la OCPI .
- sa fie stabilite clar conditiile in care instanta poate amenda un expert pentru nedepunerea la timp a unui raport de expertiza precum si cuantumul amenzilor
- in cazul in care impotriva expertului se depune o plangere de catre una din parti, cum ca raportul de expertiza nu a fost corect intocmit , expertul sa poata fi anchetat doar dupa ce s-ar intocmi un alt raport de expertiza care sa dovedeasca ca expertul a gresit voit sau nu dpdv tehnic ; expertul sa poata fi anchetat direct de politie doar daca se depune plangere impotriva sa cum ca ar fi luat mita si acest lucru va trebui dovedit prin metodele politiei ;
- expertii ar trebui sa aiba mai multe grade : spre ex. un expert de gradul 3 va primi numiri doar de la Judecatorii, un expert de gradul 2 va primi numiri si de la Tribunal iar un expert de gradul 1 va primi numiri si de la Curtea de Apel
- aceste grade sa fie obtinute in primul rand in functie de experienta ca si expert , pentru ca personal consider ca in expertiza tehnica topografica primeaza in primul rand experienta
    Cam atat deocamdata si sper ca nu am plictisit prea tare.

trebuie sa te contrazic putin:
Exista foarte clar pRecizate drepturile dar mai ales obligatiile expertilor.
mai rau e ca judecatori nu rspecta nimic.
Este o reglementare clara ca experti au obligatia si dreptul sa efectueze doar expertize in domeniul in care sunt autorizati.
La noi sunt numiti sa efectueze expertize de topografie tot neaveniti, ex.: agricultori, silvicutori, constructori.
Expertizele se fac  numai dupa actele de la dosar , nu ai voie sa folosesti alte acte ,chiar daca acestea ar aduce clarificari importante. Daca le folosesti te-ai ars; AMENDA !
Cand esti in Cercetare penala , in urma unei reclamatii a unui nemultumit , nu se fac contraexpertize.
Cand politia emite ordonanta de efectuare a unei contraexpertize pentru a constata daca ai efectuat bine expertiza , esti deja su Urmarire penala !
O asemenea expertiza trebuie sa aiba aceleseai obiective si sa foloseasca aceleasi acte si tebuie facuta tot de un expert de specialitate, altfel te ai ars , mai ales daca este un expert fara experienta !
Poate ai dreptate ca experti ar trebui sa aiba anumite grade in functie de experienta, dar cine stbileste experienta???
Asta este cea mai grea intrebare !
Ce experienta in expertize poate avea un specialist care a efectuat nuai lucrari de topografie pura ,fara pic de experienta in fond funciar (aplicarea efectiva a legilor), sau in cadastru !
Sau crezi ca pot judecatorii sa stabileasca experienta expertilor? Niciodata !
Pentru judecatori esti bun doar daca esti tot timpul pe la ei si le indeplinesti intocmai dorintele , as mai putea spune cate ceva despre asta dar ma abtin !
In legatura cu efectuarea expertizelor in Stereo '70 si materealizarea lor in teren , este imposibil in cazul a peste 90% dintre expertize !
Autorizarea expertilor de care ANCPI , ar fi o mare gresala !
Nu dau explicatii pentru aceasta afirmatie, dar iti spun ca eu sunt expet judiar din 1992 , am Certificat de autorizare cat d, inca din 1998 ,cand au fost efectuate primele autorizari si l-am preschimbat in 1992.
De asemenea am lucrat la un OCPI (ocaota, ocot , ojcjc ) timp de 7 ani , ala fond funciar si am fost inclusiv inspector principal si sef de birou ,in aceasta perioada am fost si membru in Comisia judeteana de fond funciara acelui judet ,de asemenea am fost 3 ani inspector de fond funciar la o primarie.
Asa ca daqca ar mai interveni si aici ANCPI/OCPI , ar fi prapad !
Asa ca... Sa auzim numai de bine !
Sper sa gasesc cararea corecta !

bad wolf

Salut doru !
vad ca esti on,
pe la tine cum e vremea ??
Sper sa gasesc cararea corecta !

bad wolf

#18
Citat din: doru2e soare, in mod surprinzator,  de obicei in lunile de iarna ploua ca-n povesti...

Aici pe Valea Prahovei , la nord de Busteni, este iarna ,iar la sud , e mai mult primavara .
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira

bad wolf , intrebare !
Anul asta se tine examen ? Cand?

bad wolf

Nu stiu ! Dar voi suna la Biroul Central de Expertize tehnice , in cursul saptamanii urmatoare , si voi posta un raspuns !
De obicei se anunta si in presa centrala !
Sper sa gasesc cararea corecta !

cristea

imi poate spune cineva daca;

OBTIN AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE PE UN TEREN CU DESTINATIA GRADINA:
LA NOTAREA CONSTRUCTIEI (PESTE DOI TREI ANI) SE POATE SCOATE DIRECT DIN CIRCUITUL AGRICOL PARCELA RESPECTIVA DACA EA FACE PARTE DIN INTRAVILANUL VECHI AL COMUNEI RESPECTIVE NUMAI CU O SIMPLA ADEVERINTA DE LA PRIMARIE?
  IAR IN FINAL PE C.F. SA APARA LOC DE CASA CU CASA COMPUSA DIN...ETC.


sper ca nu v-am bagat in ceata.
VA MULTUMESC!

bad wolf

#22
Citat din: cristeaimi poate spune cineva daca;

OBTIN AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE PE UN TEREN CU DESTINATIA GRADINA:
LA NOTAREA CONSTRUCTIEI (PESTE DOI TREI ANI) SE POATE SCOATE DIRECT DIN CIRCUITUL AGRICOL PARCELA RESPECTIVA DACA EA FACE PARTE DIN INTRAVILANUL VECHI AL COMUNEI RESPECTIVE NUMAI CU O SIMPLA ADEVERINTA DE LA PRIMARIE?
  IAR IN FINAL PE C.F. SA APARA LOC DE CASA CU CASA COMPUSA DIN...ETC.


sper ca nu v-am bagat in ceata.
VA MULTUMESC!
Nu se poate obtine "Autorizatia de Construire " pentru un terencu categoria de folosinta (nu - destinatie) "gradina" pentru ca nu exista asa ceva in clasificarea cateoriilor de folosinta .
"Autorizatia de Construire " se poate obtine numai pe un teren cu cat. de folosinta "curti-constructii"   !
Dar ... in anii '90 la Primarii se putea orice !
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira

Pentru Cristea.
Inteleg ca pe extrasul de informare al cartii tale funciare apare mentiunea teren agricol?
In acest caz orice adeverinta ai duce de la primarie nu te scapa de documentatia de scoatere din circuitul agricol.
Daca NU ai inca facuta prima intabulare, atunci uita-te cu atentie pe actul de proprietate. Pe titlul de proprietate iti va aparea suprafata de curti constructii cu numerotare de parcela apropiata (numere unul dupa altul) de parcela cu vie, agricol, livada sau pasune ce-o mai avea proprietarul tau...
In acest caz pozitionarea curti constructii o vei face in asa fel incat sa ai iesirea la strada asigurata ( macar sub forma de alee de acces de 1 metru latime )si acoperita suprafata pana sub constructiile tale inclusiv.
De regula primaria poate face dovada de existenta a constructiilor - anexa aceea din O634 care solicita primariilor certificatul de atestare a constructiilor - dar daca sunt prea noi respectivele constructii - adica de pe la 90 incoace - nu scapi fara sa depui si autorizatia de construire pe langa certificatul fiscal (unde trebuie sa figureze) si certificatul de atestare a lor vizat si stampilat la primarie...
Ma mir insa ca pe avizul OCPI nu ti se face specificatia ca ridicarea e valabila numai la obtinerea certificatului de urbanism -pana la scoaterea din circuitul agricol ...
Cumva a omis si OCPI o indrumare corecta nu numai primaria - emiterea unei autorizatii de construire fara verificarea categoriei de folosinta.

topograful linistit

Exista si situatia cand dintr-un imobil " Casa curte si gradina in str. ..." s-a dezlipit " Gradina in str. ..." Asta nu inseamna ca este agricol si trebuie scos din C.Agr.
Era doar o situatie pe vremea apusa cand se platea impozit separat pe CC si pe agricol. Bineinteles, sa fie in intravilanul loc.
 :nod:

bad wolf


                  
topograful linistit a scris:

Exista si situatia cand dintr-un imobil " Casa curte si gradina in str. ..." s-a dezlipit " Gradina in str. ..." Asta nu inseamna ca este agricol si trebuie scos din C.Agr.
Era doar o situatie pe vremea apusa cand se platea impozit separat pe CC si pe agricol. Bineinteles, sa fie in intravilanul loc.
 http://www.3xforum.ro/img/smilies/nod.png">


Ba da !
Tot asa se procedeaza si acum !
Agricolul din intravilan se impoziteaza altfele decat curti=constructii.
Pentru a conatrui pe un astfel de teren se efectueaza scoaterea din circuitul agricol conform normelo existente si maiales cnform cerintelor fiecarui ocpi.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira


                  Pentru topograful linistit

Daca ai reusit sa faci o intabulare de constructie pe teren care are specificatia curti constructii e ceva normal ... Ma mir sa fi reusit o intabulare de constructie pe teren cu specificatia la categoria de folosinta - agricol - chiar daca este situat in intravilan.
Si cele spuse de bad wolf se pot verifica oricand - e destul sa citim cu atentie un certificat fiscal.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

bad wolf


                  
dora3mira a scris:

Pentru topograful linistit

Daca ai reusit sa faci o intabulare de constructie pe teren care are specificatia curti constructii e ceva normal ... Ma mir sa fi reusit o intabulare de constructie pe teren cu specificatia la categoria de folosinta - agricol - chiar daca este situat in intravilan.
Si cele spuse de bad wolf se pot verifica oricand - e destul sa citim cu atentie un certificat fiscal.


Depinde pentru cine faci intabularea.
Eu am facut o intabulare pentru un Prim Secretar (scuze -Presedinte de Consiliu Judetean) si , te rog sa ma crezi, ca nu a contat diferenta de suprafata, de amplasament , etc.
Nu a contat nimic !
Am primit avizele antedatate de la un BCPI , inainte de a fi gata lucrarea.
Ce sa mai spun?
Pentru un om simplu , a trebuit sa bat cu pumnul in masa(la propriu) si sa amenint cu plangerea penala si abia mi-au fost gaite actele originale (lucrarea s-a evapotat=cred ca a fost ceva ca in experimentul Philadelphia) dupa UN AN .Un an de zile !!!
Asa se lucreaza la unele OCPI !

Eu am avut "de a face" cu mai multe OCPI-uri din tara , dar ata lipsa de bun simt ca la unele OCPI din Ardeal si Oltenia... mai rar.
Si inca ceva !
In zonel unde au fost carti funciare vechi, e ceva de domeniul SF.
Stiiti voi de ce ! Si mai ales stiti si unde s-au dat cele maimari tunur imobiliare !
Sa auzim de bine !


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !


               
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira


                  Nu stiu ce sa spun... Pana acum nu mi s-a cerut sa favorizez pe nimeni dar nici nu am facut altfel decat mi-a permis legislatia.
Sper din toata inima nici sa nu ajung in postura de a refuza pe cineva care mi-ar solicita sa fac o ilegalitate primita cu ochii inchisi de indiferent ce OCPI sau BCPI din tara. Imi place ideea de a face temeinic si bine sustinut de acte legale fiecare documentatie , in asa fel incat si eu sa am liniste dar si clientul meu si mostenitorii lui.
Poate acolo era vorba de ceva ce putea fi dovedit prin acte....cel putin asa sper !
Cat despre cei care pentru un pumn de banuti comit nenumarate ilegalitati...sunt convinsa ca nici liniste nu prea au si faptul ca oricand rasturnarea politica ar putea duce la cercetarea lor ... nici acest fapt nu le-o prea creeaza...
Cand dorinta de a face bani usor imi da tarcoale imi amintesc de sfatul alor mei care mereu mi-au spus ca nu luam cu noi decat un pumn de amintiri si lasam acelasi lucru in urma noastra. Restul sunt iluzii
Iar prietenii adevarati, de suflet, ce mi-am facut de-a lungul drumului vietii - in acelasi fel vad viata. Ca atare ne bucuram de orele petrecute impreuna cu adevarat, chiar cand discutam despre meserie! Caci subiectul banilor e atins numai in treacat si cu delicatete, accentul fiind pus pe bucuria profesionala.
Poate suntem din generatia de "ultimi mohicani" desi ma indoiesc ca e asa. Fiecare generatie isi are sacalii ei si fiecare generatie are si buni samariteni si reprezentanti de bun simt... Nu , cu siguranta n-o sa fac rupere intre generatii spunand vreodata acel "pe vremea mea..."
Mereu voi sustine ca e o meserie grea dar frumoasa.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

kod


                  pacat ca nu toti sunt de acord cu tine mira, drept urmare va pun la dispozitie inca o monstra de batjocura si sfidare din partea "celor de sus" , si in cele ce urmeaza se prezinta cum se poate ca cel care a construit si a notat acele constructii pe terenuri proprietate privata sa fie cu acte in "regula" dar mai ales cum le-au vandut altor oameni care suporta consecintele!
http://www.gardianul.ro/transilvania/index.php?pag=nw&id=121574&p=ancheta-n-cazul-jafului-meridian-construct-scoate-noi-supozitii-prefectul-de-alba-in-spatele-firmei-care-a-tepuit-oamenii.html" target="_blank">http://www.gardianul.ro/transilvania/in ... menii.html
Si dupa ce o sa cititi cele de mai sus, va pun urmatoarea intrebare ?
Cum sa-au obtinut PAC-urile pe terenurile altor oameni ?
Toate cele bune  http://www.3xforum.ro/img/smilies/hi.png">