Update Nou Lansat pentru Topograph 8.0 - Aprilie 2022

Creat de TOPOCOM, Apr 05, 2022, 05:19 PM

« precedentul - următorul »

TOPOCOM

● Începând cu noul update, aplicațiile TopoGraph7.0 și TopoGraph8.0 sunt disponibile și pentru noua versiune AutoCAD 2023 (full engine).

● Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph8.0 a fost introdusă comanda nouă CLADIRI. Comanda poate fi apelată din bara de instrumente Comenzi suplimentare, din lista comenzilor  suplimentare a casetei de dialog Cadastru, sau prin tastarea la promptul de comandă a cuvântului CLADIRI și confirmarea cu Enter. Comanda CLADIRI permite redesenarea poliliniilor construcțiilor din interiorul imobilelor cu date asociate (polilinii 2D închise de pe layerul TERENURI). După apelarea comenzii, programul va identifica acele imobile cu date asociate care conțin construcții și va propune desenarea acestora pe layerul CONSTRUCTII.

● Pentru aplicațiile TopoGraph7.0 și TopoGraph8.0 comanda [D14. Genereaza fisier de gereferentiere] a fost modificată. Butonul Genereaza fisier de georeferentiere permite generarea fișierelor de georeferențiere pentru imagini raster multiple selectate din ecranul grafic (în versiunea anterioară era permisă selecția unei singure imagini din desen).
Butonul Insereaza o imagine georeferentiata din caseta de dialog Instrumente imagini raster permite inserarea în desenul curent a unei singure imagini ce se va selecta printr-o casetă de dialog de tip Windows. Pentru inserare, este obligatorie prezența în același loc cu imaginea, a fișierului de georeferențiere aferent, având aceeași denumire ca și imaginea, dar cu extensia corespunzătoare (de exemplu .tfw pentru .tif, .gfw pentru .gif, .jpw pentru .jpg și .bpw pentru .bmp, .sdw pentru .sid, .eww pentru .ecw).
Butonul Insereaza imagini georeferentiate multiple din caseta de dialog Instrumente imagini raster permite inserarea simultană a mai multor imagini georeferențiate dintr-un director selectat.

● Pentru aplicațiile TopoGraph7.0 și TopoGraph8.0 comanda [C2. Plasare puncte si inventar] a fost modificată. Astfel, începând cu noul update, dacă polilinia selectată are puncte topografice amplasate în toate vertexurile, câmpul pentru numărul primului punct va fi inactiv, putând a se acționa direct butonul OK pentru inseararea pe plan a tabelului de coordonate.

● Pentru aplicațiile TopoGraph7.0 și TopoGraph8.0 comanda [C3. Detasare suprafata] a fost modificată. Astfel, începând cu noul update, în cazul parcelării multiple în suprafețe diferite, dacă, după parcelare va rămâne o suprafață reziduală mai mică de 0,5mp, acestă suprafață va fi repartizată ultimei parcele.

● Pentru aplicațiile TopoGraph7.0 și TopoGraph8.0 comanda [F90. Foaia colectiva] a fost modificată. Începând cu noul update, concomitent cu salvarea foii colective în format Excel, programul va genera automat în același loc, un fișier cu aceeași denumire, dar cu extensia csv. Fișierul csv generat va conține toate datele unităților individuale introduse. În acest fel, pentru înregistrarea în E-Terra a lucrării de apartamentare/reapartamentare, fișierul csv poate fi încărcat în sistem, nemaifiind necesară introducerea separată a datelor pentru fiecare unitate individuală.

● Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph8.0, începând cu noul update a fost introdusă posibilitatea scrierii în anexele Excel (registre cadastrale, fișe de date imobile, opis alfabetic, raport parcelar și raport CF), și a diacriticelor românești speciale pentru Ș și Ț (atât majuscule, cât și minuscule).

● Pentru aplicația de cadastru sistematic TopoGraph8.0, începând cu noul update comanda [C8.Import/export fisiere ESRI SHP] a fost modificată și permite generarea rapidă a celor 6 tipuri de fișiere ESRI SHP prevăzute în specificațiile tehnice pentru lucrările de Cadastru General. Conform prevederilor tehnice în vigoare, sunt obligatorii următoarele fișiere de tip ESRI SHP:

1. Fișierul SHP conținând limita UAT-ului cu 3 atribute/poligon;
2. Fișierul SHP conținând limitele intravilanelor cu 5 atribute/poligon;
3. Fișierul SHP conținând limitele sectoarelor cadastrale cu 4 atribute/poligon;
4. Fișierul SHP conținând limitele tarlalelor cu 4 atribute/poligon;
5. Fișierul SHP conținând limitele imobilelor cu 2 atribute/poligon;
6. Fișierul SHP conținând limitele construcțiilor cu 3 atribute/poligon.
Pentru generarea fișierelor SHP se va deschide desenul dwg al sectorului cadastral, sau al intregului UAT, în care toate imobilele cu date asociate sunt amplasate pe layerul TERENURI. Având în vedere structura și tipul fiecărui fișier SHP necesar, se recomandă ca pentru tarlale, sectoare, limita UAT și limite de intravilan desenul să conțină poliliniile aferente acestora, iar acestea sa fie dispuse pe layere individuale, ușor de identificat (de exemplu tarlalele pe layerul TARLALE, sectoarele cadastrale pe layerul SECTOARE, limita UAT-ului pe layerul LIMITA UAT, limitele intravilanelor pe layerul INTRAVILAN, constructiile pe layerul CONSTRUCTII).