Posesia faptica

Creat de Derzelas, Iun 19, 2014, 04:08 AM

« precedentul - următorul »

Derzelas

Daca stie cineva ce trebuie sa contina un dosar de inscriere a posesiei faptice, da-ti reply. Ma refer strict la dosarul tehnic pe care il depunem la ocpi. Stiu ca e vorba de un certificat ce il elibereaza notarul pe baza unor documente. si in baza acestui certificat se intabuleaza dreptul de proprietate.
Nu stiu, se merge pe codul de prima inscriere si documentatia se face normal ca orice prima inscriere?

vali_costea

Cred ca s-a abrogat acea lege la 3 luni dupa.

Mit

La ora actuala, cel putin in Timis, nu exista notar care sa faca actele.
Dpdv cadastral, se face doc. cad. de prima inregistrare.
Am avut cativa clienti care s-au blocat la notar, desi ii averizasem in acest sens. Asa-i romanul: pana nu se arde, nu crede...

Mit

#3
Citat din: vali_costeaCred ca s-a abrogat acea lege la 3 luni dupa.

Asa-i. Prima data au "rupt"protocolul notarii, apoi... si ANCPI.

John Doe

Daca-mi aduc bine aminte, in unul din ultimele ordine ale onor. director ANCPI scria ceva despre posesia faptica, legat de viitorul cadastru general care se va face si drege...

delo

Am gasit o explicatie dar nu mai stiu unde am gasit-o.
Uite linkul meu unde am postat-o.
https://plus.google.com/+DELOREANULUCIANMIHAICadastruSebesSebe%C8%99/posts?gl=ro&hl=ro" target="_blank">https://plus.google.com/+DELOREANULUCIA ... &hl=ro


Anton Pann

la intocmirea unei asemenea lucrari , la ce rubrica se inscrie in CP posesorul ? -poate la mentiuni ? daca suprafata sa presupunem ca nu este identica cu cea din CF atunci se permite si diminuare sau marire (+10%) , prin aceeasi lucrare ? Ca posesor si fara proprietar ( sau cu proprietar din 1902!) nu poti face actualizare sau modificare suprafață . Ulterior ca posesor poti sa intabulezi o casa construita de posesor si sa radiezi o casa care nu mai exista in teren dar este inscrisă in CF pe numele celor din 1902 ? ( in CP se cere date despre proprietar !?

delo

Pai daca se intocmeste o documentatie de prima inscriere(i se intocmeste C.F. nou) ,Rubrica B. din C.F. este completata de Registrator unde sunt trecuti proprietari,conform certificatelor emise de primarie si declaratile posesorului(presupun).In C.P. nu se trec prorietarii.
Daca suprafata este mai mare in realitate pana la urma doar in instanta se poate rectifica ce depaseste 10%,daca ii mai mica decat in C.F. se parceleaza si restul ramane pe vechii proprietari.
Pai daca posesorului i se intocmeste C.F. nou (prin doc. de prima inscriere )nu mai apare casa veche,ori ramane pe lotul cu vechii proprietarii ,ori  se poate cere radierea ei de catre posesor,cu adeverinta de radiere de la primarie.
"Presupun ca lucrarea de prima inscriere se face ca si cum ai intabula o sentinta(ex.uzucapiunea) dar in loc de sentinta se ia in considerare actele de la primarie."

delo

Ne-ar putea lamuri cineva care chiar a intocmit o lucrare  de inscrierea posesiei in cartea funciara..... :)

Anton Pann

nu se intocmestee CF noua,  ci in vechea carte, care primeste prin lucrare doar identificator cadastral nou ,se inscriu posesorii . Si implicit , vechii proprietari raman in CF , daca este casa inscrisa in vechea CF atunci ar trebui radiată daca este si casa noua atunci ar trebui inscrisa .

delo

"Operatiunea de publicitate imobiliara se efectueaza in baza documenatiei cadastrale de prima inscriere "
In C.P. tip oeratiunea -Prima inregistrare imobil-(imobil nou)
Daca se inregistreaza pe codul 2.1.1.    Receptie si infiintare carte funciara      -se intocmeste C.F. nou-

In adresa O.C.P.I. specifica clar tipul operatiuni "prima inscriere" .

delo

Daca se noteaza posesia si ramane in indiviziune cu vechii propr. ...tot in instanta ajunge pentru iesirea de indiviziune...,la ce este bun ordinul acesta....

caditop

Posesia este unul din cele 3 atribute ale dreptului de proprietate. N-ai ce iesiri din indiviziune sa faci, ca nu esti proprietar.
 Poate raspunde cineva care a finalizat un asemenea dosar.

Modificat de caditop (20-06-2014 13:15:12)

george75m

Am facut eu cateva documentatii de inscriere posesie. Documentatia este aproape la fel cu cea de prima inscriere: in tabelul de miscare parcelara se noteaza posesorii, iar la situatia juridica se mentioneaza din ce parcele se formeaza imobilul, proprietarul tabular si anul inscrierii acestuia in cartea funciara (bineinteles, trebuie sa fie o inscriere veche).
Primaria elibereaza un certificat in care se mentioneaza ca posesorul este cunoscut ca detine imobilul sub nume de proprietar, imobilul nu face parte din domeniul public al statului sau din domeniul privat al uat, nu sunt litigii, nu a facut obiectul retrocedarilor, se mentioneaza anul inscrierii in registrul agricol, parcela si numarul CF. Proprietarul declara in mod autentic pe propria raspundere ca poseda imobilul sub nume de proprietar, mentioneaza daca este casatorit si regimul imobilului (bun propriu sau comun), specifica cum a dobandit terenul, declara ca nu sunt litigii, nu a instrainat imobilul si inca cateva aspecte.
Fisierul CP se face la fel ca la prima inscriere, documentele trecute fiind certificatul de la primarie si declaratia autentica.
Dupa inscrierea in CF a posesiei, se elibereaza un extras de carte funciara in care este notata posesia.
Din cate am inteles, dupa 5 ani de posesie netulburata, fara litigii inscrise, se obtine in instanta proprietatea.

Modificat de george75m (20-06-2014 21:45:10)