Anulare raport de expertiza

Creat de heruvim, Feb 01, 2014, 02:32 AM

« precedentul - următorul »

heruvim

Urmatoarea situatie:
Se primeste numirea in care se specifica partile si adresele lor.
Expertul studiaza dosarul si confirma adresele partilor, le consemneaza si procedeaza la emiterea si transmiterea convocarilor catre partile din dosar.Partile sunt citate la adresele din dosar.
Expertul se prezinta in teren,lipseste o parte, face masuratorile. intocmeste raportul si il depune la instanta.
Confirmarile de primire sunt atasate, iar cea a partii care a lipsit se intoarce cu o mentiune scrisa de mana: mutat in localitatea......x.
Se depune raportul catre instanta.
Ulterior dupa inca un termen expertul primeste acasa o adresa din partea instantei in care se specifica faptul ca s-a dispus anularea si refacerea raportului pe motiv ca cu trei zile inainte de data la care a fost depus raportul de expertiza partea care a lipsit a depus o procura judiciara prin care imputerniceste o terta persoana sa se prezinte in locul ei.
Este legala si temeinica anularea raportului tinand cont ca adresele la momentul studierii dosarului,precum si cea din numire, sunt identice cu cele  la care au fost citate partile????Mai ales ca procura judiciara a fost introdusa dupa ce expertiza a fost executata in teren si la 2 luni din momentul in care instanta a dispus efectuarea ei.
Nu cumva un avocatel misel a studiat concluziile si vazand ca sunt nefavorabile a introdus antedatat la arhiva o procura judiciara si ulterior a invocat necitarea legala?!?!
Este corect sa se anuleze raportul???expertul nefiind instiintat nicidecum de faptul ca a fost introdusa acea procura judiciara
Ce e de facut, se poate opune refacerii expertul?!?!
Este indreptatit sa mearga in sala si sa ceara majorarea onorariului sau sa isi ia adio de la banii de expertiza si sa ii tina vre-o un an si 9 luni pana reface raportul....iar cu banii (oricum de rahat) care ar fi trebuit sa ii ia pe expertiza sa plateasca amenzile...
Ce sugestii aveti referitor la aceasta situatie?!?!
MULTAM FAIN!!!

severcoman

nu este normal, insa judecatorul dispune (si vrea sa se asigure ca toate partile si-au exprimat punctul de vedere in momentul efectuarii expertizei);
refaci convocarile, mergi din nou la teren (poate nu vine alta parte > ) : asculta si opinia celui imputernicit, completezi masuratorile (sa nu poate obiecta ca "expertul nu a masurat"!), refaci raportul (adaugi o concluzie tinanad cont de sustinerea partii), refaci devizul (motivat in privinta timpului si a cheltuielilor); judecatorul va intelege (probabil!); nu trebuie sa mergi in sala...

bad wolf

Este ilegal. Daca ai respectat procedura de citare nu se poate cere refacerea expertizei.
Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

#3
Citat din: bad wolfEste ilegal. Daca ai respectat procedura de citare nu se poate cere refacerea expertizei.

discutabil...
si totusi o va cere!
(sunt multe asemenea cazuri, dovada ca s-a intamplat este chiar relatarea lui @heruvim!) expertul nu se poate opune.
cum procedam ?  - refacerea sau amenda !

heruvim

...expertul poate si el sa "ia atitudine" si sa refaca raportul....dupa un an sa zicem?!
Si totusi...cum prevenim situatiile de genul pe viitor?

severcoman

#5
Citat din: heruvim...expertul poate si el sa "ia atitudine" ...

da. avocatul se va "prinde" dupa cateva termene.
se vor ivi asemenea situatii.

bad wolf

@severcoman , si noi avem drepturi. Eu am refuzat intotdeuna in astfel de cazuri si n-am patit nimic. Mi-am primit onorariul.
Sper sa gasesc cararea corecta !

rock4ever

nu cred ca se poate da o solutie universala, sunt prea multe variabile. Eu am primit o numire insotita de o copie a documentelor de la dosar. M-am bucurat ca nu trebuie sa ma duc sa studiez dosarul, dar am avut surpiza sa constat ca adresa unei parti nu mai era actuala,omul depusese la dosar o hartie cu noua adresa, dar in copiile primite de la instanta era vechea adresa. Bineinteles ca partea n-a venit si m-am trezit in situatia lui heruvim.

bad wolf

#8
Citat din: rock4evernu cred ca se poate da o solutie universala, sunt prea multe variabile. Eu am primit o numire insotita de o copie a documentelor de la dosar. M-am bucurat ca nu trebuie sa ma duc sa studiez dosarul, dar am avut surpiza sa constat ca adresa unei parti nu mai era actuala,omul depusese la dosar o hartie cu noua adresa, dar in copiile primite de la instanta era vechea adresa. Bineinteles ca partea n-a venit si m-am trezit in situatia lui heruvim.
Asta-i un risc asumat ! Nu e indicat sa nu studiezi dosarul pentru ca , upa cu ai vazut, pot sa mai apara si alte documente de care nu ai cunostiinta si nutii seama la efectuarea raportului si atunci orice avocat te tesfinteaza.
Sper sa gasesc cararea corecta !

vrionel

Conform regulamentului, instanta e obligata in numire sa mentioneze obiectivele si adresele partilor. Nu este treaba ta sa studiezi dosarul pentru adrese. Aici nu e vina ta, desi nu ma astept ca un judecator sa recunoasca. incearca o adresa catre instanta, cu mentiunea asta, dar mai mult ca sigur ca o sa trebuiasca sa refaci expertiza, o data ce a dispus instanta. Fa-o repede, ca deja ai toate datele.

bad wolf

#10
Citat din: vrionelConform regulamentului, instanta e obligata in numire sa mentioneze obiectivele si adresele partilor. Nu este treaba ta sa studiezi dosarul pentru adrese. Aici nu e vina ta, desi nu ma astept ca un judecator sa recunoasca. incearca o adresa catre instanta, cu mentiunea asta, dar mai mult ca sigur ca o sa trebuiasca sa refaci expertiza, o data ce a dispus instanta. Fa-o repede, ca deja ai toate datele.

Ba da ! Expertul are obligatia sa studieze dosarul inainte de efectuarea expertizei , asta include , studierea intregului dosar.
Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

#11
CitatExpertul are obligatia sa studieze dosarul inainte de efectuarea expertizei , asta include , studierea intregului dosar.

expertul poate studia dosarul..., dar nu e obligatie !
(e recomandat sa studiezi dosarul, poti gasi balauri!)

Modificat de severcoman (05-02-2014 21:35:15)

vrionel

Ma refeream la obligatia instantei de a furniza adresele partilor, nu e obligatia expertului sa le ia din dosar.

bad wolf

#13
Citat din: vrionelMa refeream la obligatia instantei de a furniza adresele partilor, nu e obligatia expertului sa le ia din dosar.

Ei nu !? Ha i sa fim seriosi ! Eu in 22 ani nu mi-am permis sa efectuez o expertiza fara a studia dosarul.Si nu pot afirma ca nu am gresit nicio data dar , nicidata , nu am trucat rezultatele unei expertize.
 Si repet e obligatoriu studierea dosarului.
Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

#14
Citat din: bad wolf
Citat din: vrionelMa refeream la obligatia instantei de a furniza adresele partilor, nu e obligatia expertului sa le ia din dosar.

Ei nu !? Ha i sa fim seriosi ! Eu in 22 ani nu mi-am permis sa efectuez o expertiza fara a studia dosarul.Si nu pot afirma ca nu am gresit nicio data dar , nicidata , nu am trucat rezultatele unei expertize.
 Si repet e obligatoriu studierea dosarului.

nimic nu e obligatoriu..., nici macar furnizarea adreselor de catre instanta !
(expertul poate studia dosarul pentru intelegerea situatiei si a obiectivelor, nici instanta nu e obligata, deci am putea spune ca e facultativ!).