Dezmembrare dupa sentinta civila

Creat de heruvim, Feb 01, 2014, 02:18 AM

« precedentul - următorul »

heruvim

Se da urmatoarea situatie:
Proprietarii au intabulat in luna Decembrie 2013 un imobil in indiviziune.
Instanta de judecata dispune lotizarea in 3 loturi in functie de cotele detinute de cei trei proprietari.Se intocmeste un raport de expertiza cu propunerile de lotizare.
Intrebare:
Ulterior sentintei se face  o documentatie cadastala de dezmembrare dupa schita din raport si se dezmembreaza imobilul????Sau sentinta se depune la OCPI si Ocpi-ul este obligat sa o respecte.....fiind executorie?!?

Alta speta:
In ce conditii se pot intabula cladiri provizorii-magazii din tabla???
Proprietarul detine printr-o horarare de guvern un numar de 4 magazii dispersate.
Are contract de concesiune pentru terenul de sub constructii ptr. fiecare locatie.Doreste in mod expres intabularea constructiilor provizorii.Intrebarea este daca se pot intabula in baza certificatului de rol fiscal si/sau a certificatului de atestare a edificarii constructiei ori  a altui act de inventariere(in speta hotararea de guvern)

Multumesc!!!!!

severcoman

daca nu s-a cerut avizarea la ocpi, in momentul n care s-a dispuns efectuare expertizei atunci se face documentatie de dezmembrare (cu certificat de urbanism anexat);
daca a fost avizata de ocpi, atunci proprietarul depune cerere la ocpi, anexeaza hotararea (copie legalizata) si raportul; se face dezmembrarea si intabularea cf, sentintei...

constructii provizorii > autorizarea constructiilor provizorii se face in aceleasi conditii ca si cele definitive > iar intabulara dreptului ar trebui sa se faca in aceleasi conditii (din monetn ce exista la teren, mai ales ca sunt in act), desi in O. 634 se fac mentiuni doar in privinta constructiilor definitive (ori anexele gospodaresti sunt considerate constructii provizorii!)...

vali_costea

Din cate cunosc eu,a mai fost discutata aceasta speta prin alt post, avand acea sentinta:
1-Nu ai nevoie de certificat de urbanism.
2-Depui documentatie de dezmembrare la cadastru conform propunerii de lotizare.
3-Dupa admiterea dezmembrarii se depune la bcf dezmembrarea cu sentinta pentru intabularea ei si cu achitarea taxelor aferente, eu am avut in 2 loturi si am fost taxat 120 lei pentru dezmembrare si 60 lei pentru intabularea lotului de interes dezmebrat, solicitarea fiind facuta numai de catre una din persoanele care a solicitat iesirea din indiviziune.

La speta doi, daca ai hotarare de guvern pentru constructii ma gandesc ca ai si rol fiscal pentru ele cu anul edificarii-restul e lege.

severcoman

#3
Citat din: vali_costeaDin cate cunosc eu,a mai fost discutata aceasta speta prin alt post, avand acea sentinta:
1-Nu ai nevoie de certificat de urbanism.
2-Depui documentatie de dezmembrare la cadastru conform propunerii de lotizare.
3-Dupa admiterea dezmembrarii se depune la bcf dezmembrarea cu sentinta pentru intabularea ei si cu achitarea taxelor aferente, eu am avut in 2 loturi si am fost taxat 120 lei pentru dezmembrare si 60 lei pentru intabularea lotului de interes dezmebrat, solicitarea fiind facuta numai de catre una din persoanele care a solicitat iesirea din indiviziune....

1. CU se cere si pentru actiunile in instanta - expertul trebuie sa cunoasca;
2. se intocmeste si depune documentatie de dezmembrare daca expertiza nu a fost avizata si se achita 180 lei pentru cele 3 loturi;
3. dupa care se depune de catre proprietar sau imputernicit (nu de expert sau pf) si se achita 60lei intabularea lotului de interes *(s.civila+raport de expertiza+PAD avizat la expertiza) sau (s.civila+raport de expertiza+PAD al lotului + PAD/prop de dezlipire, ambele avizate, din documentatia de dezmembrare).
 
(!nici un oficiu nu va admite dezmembrarea in mai mult de doua loturi fara CU!)

severcoman

#4
Citat din: vali_costeaDin cate cunosc eu,a mai fost discutata aceasta speta prin alt post, avand acea sentinta:
1-Nu ai nevoie de certificat de urbanism...

http://www.fileshare.ro/e30209947

art. 6, al. 6, lg. 50 : "...sub sancţiunea nulităţii actului."
(@vali_costea ne-ar putea explica ce acte ar putea fi anulate!)

rock4ever

Din nou, a se avea in vedere faptul ca in fiecare judet e alta lege. In Cluj nu trebuie CU la dezmembrare prin sentinta. oricum nici nu vad ce relevanta ar avea din moment ce instanta a dispus, si sentinta este definitiva si executorie. ce faci daca prin CU ti se cer tot felul de bazaconii, gen PUD etc..nu mai faci dezmembrarea?

severcoman

#6
Citat din: rock4ever...In Cluj nu trebuie CU la dezmembrare prin sentinta. oricum nici nu vad ce relevanta ar avea din moment ce instanta a dispus, ...

CU trebuie solicitat inainte ca expertul sa lotizeze; loturile nou formate trebuie sa respecte conditiile de urbanism.

rock4ever

Eu aleg sa nu intru pe terenul asta si sa-mi aprind paie-n cap ca si asa sunt lucrurile complicate, daca mai bagi si problemele de urbanism in problemele care exista deja, n-o sa se mai termine procesul niciodata. Conditiile de urbanism sunt haotice, la fel ca si cadastrul, etc. Eu nu ma apuc sa umblu dupa cai verzi pe pereti, partile sa-si ia masuri inainte sa lotizeze, sa contacteze un arhitect, ca el e la curent cu urbanismul sa-mi spuna cum vor lotizarea si eu asa le-o fac. Daca-mi cer o prostie cu asta o se se si aleaga.

severcoman

#8
Citat din: rock4ever...daca mai bagi si problemele de urbanism in problemele care exista deja, n-o sa se mai termine procesul niciodata... ,partile sa-si ia masuri inainte sa lotizeze, sa contacteze un arhitect, ca el e la curent cu urbanismul sa-mi spuna cum vor lotizarea si eu asa le-o fac. Daca-mi cer o prostie cu asta o se se si aleaga.

@rock4ever :
daca ai fi beneficiarul unei lucrari (expertiza/dezmembrare) CAND ai prefera sa afli despre cum trebuie (legal) sa partajezi, inainte ori dupa ?...

(partile s-au adresat instantei, care apeleaza la experti, nu la persoane autorizate pentru efectuare lucrari cadastru; judecatorul cand ar trebui sa afle ? - nici el, dar nici expertii nu sunt obligati sa stie fiecare reglementarile pe UTR...)

http://www.fileshare.ro/e30220579

Modificat de severcoman (03-02-2014 23:21:18)

severcoman

#9
Citat din: rock4ever...ce faci daca prin CU ti se cer tot felul de bazaconii, gen PUD etc..nu mai faci dezmembrarea?

ba da, nu mai faci dezmembrarea: CU negativ, platit degeaba, trebuie respectate normele din zona, stabilite prin PUG.
deci, esti proprietar, dar nu poti face chiar ce vrei... nici macar sa dezmembrezi cum vrei!
chiar ma-ntrebam de ce nu s-ar cere CU si la dezmembrarea in 2 parcele ?
(dar inceputul e promitator: de acum se cere si la alipirea a doua parcele!... o fi de bine?)

Mit

La alipire-i obligatoriu ca sa nu alipesti doua nr top care nu-s invecinate. Muzicantii or fi facut si asa ceva in trecut si s-a considerat ca e nevoie de un super-vizor.

Mit

Nici eu nu-s de acord cu modul de abordare a spetei de catre @rock4ever.
Ce face foamea de bani din unii dintre noi...  :rusine:

rock4ever

Va doresc succes la expertize stimati colegi :hi:

bad wolf

Vad ca v-ati inferbantat rau si @rocke4ever se simte insultat.
Vreau sa revin cu o problema , @severcoan , cu toata consideratia , iti reamintesc ca expertul este obligat sa foloseasca doar documentele de la dosar , deci nu el trebuie sa ceara CU. Instanta nici nu este interesata de asa ceva, In shimb , in calitate de expert, daca observi ca nu stii daca terenurile sunt in intravilan sau extravilan , poti (nu esti obligat) solicita instantei sa ceara Primariei (prin partea interesata in proces) orice document doreste , inclusiv PUG, PUD, PUZ sau CU. Instanta incuvinteaza sau nu . Dar nu-i problema expertului sa adune documente. Asta o face doar cand efectueaza lucrari de cadastru in calitate de cadastras.
Sper sa gasesc cararea corecta !

Anton Pann

In ultimii 16 ani nu am vazut nici un CU in expertizele judiciare . Cu siguranta ceva nu este in ordine .  :wink2: poate nu am vzut bine ??! in alta ordine de idei, chiar daca lotul nu are frontul stradal de 8m,9cum se va preciza in CU !! )  ci de doar 6m, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune si va trebui sa propui dezmembrarea terenului , intrucat iesirea din indiviziune priveste doar dreptul de proprietate nu are legatura cu constructiile si ...etc. Deci certificatul de urbanism va fi incalcat cu siguranta si de expert si de judecator, pentru ca reclamantul doreste pur si simplu sa devina proprietar pe terenul lui si este indreptatirt sa primeasca acest drept. A fost doar un exemplu si mai sunt multe altele .

Modificat de Anton Pann (13-02-2014 23:41:18)