Intabulare TP CVC

Creat de TopoLogiC, Dec 13, 2013, 11:34 PM

« precedentul - următorul »

TopoLogiC

Ma poate ajuta cineva cu articolul din Codul Civil sau din alt act normativ in care se specifica faptul ca un imobil se poate inscrie in Cartea Funciara doar in baza unui contract de vanzare cumparare care sa contina date de carte funciara.
Mai exact am primit un referat de completare si ulterior o respingere pentru o documentatie cadastrala in care am propus inscrierea unui imobil in baza titlului de proprietate si a unui contract de vanzare cumparare autentic intocmit de notar pe baza titlului de proprietate (in anul 1996).

John Doe

Adica vrea sa zica ca prima data sa intabulezi titlul, si apoi mergi la notar cu contractul si transferi proprietatea.
Aici e o adevarata discutie, mai exista inspectori care nu sunt la curent cu dispozitiile ANCPI care prevad si posibilitatea efectuarii transferului de proprietate simultan, in baza a mai multe acte de la dosar.
Din pacate nu stiu care sunt aceste dispozitii (care au caracter normativ), cert este ca din 2007 fac catea sute de dosare pe an cu aceste tipuri de acte si n-am avut problema asta niciodata, de aceea nici nu stiu care este dispozitia respectiva.

caditop

Intabulare succesiva. Ce scrie in nota respectiva?

Asta este articolul si  nu este trecut in codul civil, e din Legea 7/1996 republicata :
"Art. 24
(1) Inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea.
(2) Cazurile, conditiile si regimul juridic al acestor inscrieri sunt stabilite de Codul civil, iar procedura de inscriere in cartea funciara, de prezenta lege si de regulamentul aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale.
(3) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza inscrisului autentic notarial sau a certificatului de mostenitor, incheiate de un notar public in functie in Romania, a hotararii judecatoresti ramase definitiva si irevocabila sau pe baza unui act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta, prin care s-au constituit ori transmis in mod valabil.
(4) Drepturile reale inscrise in baza unor acte juridice in care partile au stipualt rezilierea sau rezolutiunea pe baza unor pacte comisorii se radiaza in baza unei:
a) declaratii in forma autentica a partilor;
b) incheieri intocmite in forma autentica prin care notarul public constata indeplinirea pactului comisoriu;
c) hotarari judecatoresti irevocabile."

Mit

Consider ca este relevant actul normativ prin care este interzisa vanzarea imobilelor neinscrise in C.F.; A fost o perioada pana la care se facea act (CVC) chiar daca nu aveai decat TP. Apoi, legiuitorul a stabilit ca se poate vinde un imobil numai daca este inscris in CF. Aici mai este de discutat: notarii au gasit portita prin care faceau promisiune de V-C si imputernicire, omu-si primea banii (vanzatorul), iar cumparatorul isi vindea siesi dupa ce intabula in CF.
Ei, asta-i momentul care face diferenta intre cele doua situatii si trebuie stabilit. Legea nu poate fi retroactiva.
Ca atare, @TopoLogic ar trebui intrebat un notar care este acel moment.
Eu, unul, cred ca trebuia sa-ti intabuleze CVC din '96.
PS. Spuneti fratilor unde-i situatia asta; e secret?  :(

John Doe

Am omis sa spun ca am avut de-a face doar cu CVC-uri de dupa 1996, greseala mea. Am avut si cazuri de promisiuni de vanzare, am intabulat oamenii din TP iar trecerea la proprietarul din CVC s-a facut ulterior, la notar.
Insa chiar si in cazurile astea, la dosar au fost si alte acte in afara de TP: certificat de mostenitor, acte de partaj voluntar si altele, si toate in afara de CVC s-au operat in acelasi dosar.

Cred ca exista un ordin al directorului ANCPI sau ceva de genul care sa explice chestiunea, dar nu stiu care este.
Mai demult, pana prin 2010 cred, planurile parcelare se receptionau cu caracter nedefinitiv iar dupa aceea cu caracter definitiv; cred ca atunci a fost momentul de trecere de la un singur act la posibilitatea receptionarii dosarelor cu mai multe acte de proprietate si operare simultana.

@Mit: nu e nimic secret, la ce te referi?

severcoman

@topologic :
- ar trebui sa ne spui zona
- cred ca nu ai fost suficient de clar "documentatie cadastrala in care am propus inscrierea unui imobil in baza titlului de proprietate si a unui contract de vanzare cumparare autentic intocmit de notar pe baza titlului de proprietate (in anul 1996)";  intabularea dreptului se face in baza actului autentic > lg 7 /cod civil, > nu ai spus din ce motive ocpi a respins cererea /inseamna ca ocpi a gresit > trebuia sa faci cerere de reexaminare...
- sa-ntelegem ca ai doua parcele, una prin cvc si alta prin tp ?
- daca este numai una prin cvc > atunci titlul nu se justifica (oficiile cer tp al autorului, desi cvc este actul autentic...);
- din moment ce ai solicitat "art. din cod civil... un imobil se poate inscrie in CF doar in baza cvc care sa contina date de carte funciara" > atunci imobilul este inscris in cf, iar intabularea o solicita notarul care a intocmit cvc;

@mit
- nu a fost "interzisa vanzarea imobilelor" neinscrise in cf > puteam vinde cu chitanta de mana, insa nefiind forma ceruta de lege ma adresam instantei, care pronunta hotararea; vanzari s-au facut fara TP mai ales pe adeverinta de reconstituire a dreptului sau PV de punere in posesie intre 1991-1999;
- nici intocmirea de promisiuni/antecotnractel nu a fost interzisa, insa, pprin OG 121/22.12.2011 a fost introdus Art. 24-al.5 din lg. 7/1996, modificata apoi prin Lg. 127/26.04.2013 (obligativatea notarii promisiunii ce are consecinta imposibilitatea notarii in cf a acestor acte de catre notari, pentru imobilele neinsrise in cf, " Promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real in legatura cu acesta si actele de alipire si dezlipire a imobilelor inscrise in cartea funciara se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute";);
- in prezent, prin Lg. 2221/15.07.2013 a fost abrogat art. 24-al.5...
cum procedam ?...
- inca ceva: certificatul de mostenitor este act autentic ? se poate intabula dreptul de proprietate doar in baza c.m., asupra imobilelor neinscrise in CF ?

Modificat de severcoman (14-12-2013 17:10:31)

Mit

@John Doe,
Ma refeream la ce OCPI a avut @TopoLogiC problema

@severcoman
Prin "interzisa vanzarea imobilelor neinscrise in C.F." voiam sa se inteleaga cum ca notarul nu-ti face act autentic de V-C.

Sunt nervos cand trebuie sa repet: CARE-I DATA AIA DE LA CARE NOTARII NU MAI FAC C.V-C. DECAT DACA E INTABULAT T.P. ???

Daca omu' are C.V-C inainte de aceasta data, este abuzul OCPI-ului; daca e dupa acea data, trebuie sa intabuleze TP pe vechiul proprietar, sa faca succesiunile la zi si apoi abia C.V-C.
Clar ?  :x 
Gata, nu mai sunt nervos   :hi:

TopoLogiC

- este vorba despre o documentatie depusa la OCPI Cluj-Napoca.

severcoman

TopoLogiC

In nota de completare scrie asa: ,,Conform obiectului inscrierii din cererea dvs., se va efectua înscrierea TP - cod 211, urmând apoi printr-o alta cerere a se efectua întabularea  CV-C (CVC va cuprinde datele de carte funciară- nr.CF și nr. top./cad.)."

severcoman