LIMITA PADURII - cum masuram

Creat de severcoman, Noi 26, 2013, 01:10 AM

« precedentul - următorul »

severcoman

in Codul silvic, Anexa 1-definitii : "delimitarea se realizeaza prin limite naturale, artificiale permanente sau pe limita proprietatii forestiere";
care este limita proprietatii forestiere ?

pareri sunt diferite, insa neargumentate: la farba, proiectia coroanei...
*(as argumenta de ex.: la 2 m de copac intrucat in NCcivil-art 613, se precizeaza ca plantatiile/arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, in caz contrar am avea in discutie o limita fluctuanta in timp, dupa cum creste coroana sau este taiata, dupa cum erodeaza apa malul padurii, etc);

cazuri particulare: cum trebuie masurata limita padurii in general ? dar in vecinatatea DN/DJ/Ds/De, drum forestier, SNCFR, ape (cazul erodarii malului), limita intre parcelele din padure ce argumente ar fi pentru stabilirea limitei ? ce norme reglementeaza stabilirea limitei ?
(presupunem ca se stie cum au fost intocmite amenajamentele, actualizarile acestora, limta trasata cu creionul bont pe planuri/harti la scari mici - oricum, dar nu prin masuratori topografice) un

nicu1000

Ar trebui ca limita padurii sa fie cunoscuta de cei de la Ocolul Silvic si la nivel de +-2m ar trebui sa o aiba ei pe diverse planuri.

bad wolf

Limita padurilor din fondul national sivic se cosidera la proiectia coroanei copacilor la sol.
Sper sa gasesc cararea corecta !

geosilva

Limita dintre fond forestier si terenuri de folosinta agricola

1. Limita dintre terenurile forestiere si cele agricole este cea stabilita prin amenajamentele silvice si planurile componente.
2. Planurile din amenajamentele silvice sunt la scara 1:20000 fapt pentru care pentru o limita exacta trebuie consultate planurile de baza 1:5000 echipate cu limita fondului forestier si care sunt in arhiva ICAS.
3. Limita de pe planurile de baza a fost stabilita urmare a zborurilor aerofotogrametrice care au stat la  baza intocmirii primelor amenajamente silvice moderne (1950 - 1970), iar la momentul respectiv a fost considerata ca fiind proiectia coronamentului. In aceste limite se va regasi suprafata din amenajamente.
4. Determinarea in teren a limitei fondului forestier inseamna de fapt trasarea punctelor de limita conform coordonatelor extrase de pe planurile de baza echipate.
5. Ceea ce se poate masura la 2 m de tulpina, sau pe marginea santului de minim sanitar sau dupa alte repere existente (borne silvice, limite cursuri de apa, etc) nu reprezinta in mod obligatoriu si limita juridica a terenurilor forestiere.

severcoman

intr-adevar : PE PLANURI limita este reprezentata prin semn conventional, insa nu are corespondent la teren
- planurile sunt vechi, la diferite scari, rezultat al fotointerpretarii si descifrarii fotogramelor (care se realizau in intervalul noiembrie-aprilie);
- reprezentantul romsilva indica farbele pe copac si amenajamentul, iar limita ICAS are fix latimea de 8m ! (prin metoda folosita icas a intocmit o evidenta);
- topograful trebuie sa masoare IN TEREN "limita proprietatii forestiere" > unde tine prismasul prisma ? (presupunand ca nu ar fi gard intre romsilva si proprietarul particular, unde va amplasa acesta gardul astfel incat sa nu fie acuzat ca a cotropit din terenul romsilva -cazul a;  sau cazul b: romsilva trebuie sa edifice un gard pe limita proprietatii forestiere cu proprietarii particulari din zona, unde amplasează gardul incat sa nu afecteze proprietatile din zona ? pasunile si fanetele impadurite au crescut suprafata romsilva ?
- trasarea coordonatelor extrase din amenajamente si planuri nu rezolva problema farbelor (limita clara, ce poate fi invocata in detrimentul limitei din planul neactualizat, deci eronat) marcate in teren pe copacii , intrucat vor fi doua limite> cea masurata in teren pe farba (coordonatele masurate) si limita rezultata din coordonatele "extrase"; care ar fi limita corecta, din act sau din fapt ?
- limita forestiera juridica/din fapt cum se determina/masoara ?

bad wolf

Citat din: severcomanintr-adevar : PE PLANURI limita este reprezentata prin semn conventional, insa nu are corespondent la teren
- planurile sunt vechi, la diferite scari, rezultat al fotointerpretarii si descifrarii fotogramelor (care se realizau in intervalul noiembrie-aprilie);
- reprezentantul romsilva indica farbele pe copac si amenajamentul, iar limita ICAS are fix latimea de 8m ! (prin metoda folosita icas a intocmit o evidenta);
- topograful trebuie sa masoare IN TEREN "limita proprietatii forestiere" > unde tine prismasul prisma ? (presupunand ca nu ar fi gard intre romsilva si proprietarul particular, unde va amplasa acesta gardul astfel incat sa nu fie acuzat ca a cotropit din terenul romsilva -cazul a;  sau cazul b: romsilva trebuie sa edifice un gard pe limita proprietatii forestiere cu proprietarii particulari din zona, unde amplasează gardul incat sa nu afecteze proprietatile din zona ? pasunile si fanetele impadurite au crescut suprafata romsilva ?
- trasarea coordonatelor extrase din amenajamente si planuri nu rezolva problema farbelor (limita clara, ce poate fi invocata in detrimentul limitei din planul neactualizat, deci eronat) marcate in teren pe copacii , intrucat vor fi doua limite> cea masurata in teren pe farba (coordonatele masurate) si limita rezultata din coordonatele "extrase"; care ar fi limita corecta, din act sau din fapt ?
- limita forestiera juridica/din fapt cum se determina/masoara ?

Doua probleme:
-tradu-mi ,te rog, termenul "farba" .

-Limita juridica a terrenului forestier se determina intotdeuna la proiectia coronamentului, la sol, in momentul masuratorii.

Modificat de bad wolf (29-11-2013 17:51:30)

severcoman

conform art.5 din regulamentul aprobat prin o. 634/2006:
"...proprietarul impreuna cu persoana autorizata procedeaza la identificarea amplasamentului imobilului pe limite naturale sau conventionale, in vederea efectuarii masuratorilor, inainte de efectuarea masuratorilor este obligatorie materializarea punctelor ce definesc limitele imobilului de catre persoana autorizata in prezenta proprietarului, cu picheti de metal, tarusi de lemn sau prin marcare cu vopsea...";
unde se materializeaza limitele padurii (pentru a fi masurate ulterior)?

@badWolf > padurarii denumesc marcajele pe copaci "farbe";
am solicitat ceva norme in care este prevazut ca limita s-ar determina la...;

- unde gasim ca trebuie determinat "la coronament" ? 
- unde gasim ca pdaruraul trebuie sa stie limita la +/-2m ?
- cine si cum indica (a cui este rapsunderea) limitele IN TEREN ale suprafetelor forestiere?
- amenajamentele au suprafete diferite fata de realitatea DIN TEREN: cum procedam cu suprafata rezultata in plus, peste cea inscrisa in amenajament*(este padure romsilva, a statului, sau nu ?); dar daca este in minus 14ha fata de 100ha cat ar amenajamentul evidentiata...*(mai plantam, sau cum ?) ...

Mit

Citat din: bad wolf-Limita juridica a terrenului forestier se determina intotdeuna la proiectia coronamentului, la sol, in momentul masuratorii.

Inseamna ca aia nu mai elimita juridica ci e limita miscatoare, saritoare sau cum mai vrei sa-i spui.
Eu stiu ca limita padurii este pana la sant; cu toate ca nu scrie nicaieri.  :hi:

bad wolf

Citat din: Mit
Citat din: bad wolf-Limita juridica a terrenului forestier se determina intotdeuna la proiectia coronamentului, la sol, in momentul masuratorii.

Inseamna ca aia nu mai elimita juridica ci e limita miscatoare, saritoare sau cum mai vrei sa-i spui.
Eu stiu ca limita padurii este pana la sant; cu toate ca nu scrie nicaieri.  :hi:

Da. E o limita miscatoare.Daca a i facu punere i posesie stii. Stii si cum se fac hartile silvice, ua.-urile, U.P., etc.

da! Nu scie niciunde. E o cutuma !.

severcoman

Citat din: bad wolf...da! Nu scie niciunde. E o cutuma !.

eu zic sa mai asteptam, poate cineva a gasit SCRIS pe undeva...;
*(deci am putea spune ca legea nu prea distinge .... si atunci ce facem, distingem noi?!)

chiar nimeni de pe forumsa nu fi masurat paduri ? (nici nu vreau sa ma gandesc cum ar putea sa arate un carnet de teren...fie si cu statia, dar'mi-te cu exploristu'!)

bad wolf

Citat din: severcoman
Citat din: bad wolf...da! Nu scie niciunde. E o cutuma !.

eu zic sa mai asteptam, poate cineva a gasit SCRIS pe undeva...;
*(deci am putea spune ca legea nu prea distinge .... si atunci ce facem, distingem noi?!)

chiar nimeni de pe forumsa nu fi masurat paduri ? (nici nu vreau sa ma gandesc cum ar putea sa arate un carnet de teren...fie si cu statia, dar'mi-te cu exploristu'!)

Ai incercat vreodata sa parcelezi o padure?

severcoman

Citat din: bad wolfAi incercat vreodata sa parcelezi o padure?

... de ce ar "INCERCA" cineva asta ?! 
(s-apai la cate incercari e voie ?!...)

bad wolf

Citat din: severcoman
Citat din: bad wolfAi incercat vreodata sa parcelezi o padure?

... de ce ar "INCERCA" cineva asta ?! 
(s-apai la cate incercari e voie ?!...)

Nu facem referire la aparcela pe un pla , ci de a trasa cateva sute de parcele ,marcandu-le efectiv in teren !

severcoman

Citat din: bad wolfNu facem referire la aparcela pe un pla , ci de a trasa cateva sute de parcele ,marcandu-le efectiv in teren !

1. de unde sa ghicim la ce faceai referire ?
2. adica unde "marcadu-le efectiv in teren" ... sau marcandu-le unde in teren ? - aceasta e intrebarea!
(completez: "cateva", cate sute adica ?...; una e parcelarea, alta e trasarea, ba as spune si ca marcarea ar fi altceva/padurarul gandeste diferit de topograf, dar intelegem ca ar fi "materializarea"...)

Modificat de severcoman (02-12-2013 18:08:01)