Constructie edificata pe mai multe imobile

Creat de severcoman, Aug 21, 2013, 06:36 PM

« precedentul - următorul »

severcoman

inca una:
fantana sau forajul (pe hotar)/(cu-fara autorizatie) ar trebui sau nu evidentiata pe PAD ?...
dar in cp - fara acte /... sau poate intabulata, de ce nu ?! - doar este mai importanta decat o anexa...

AlexGIS

@severcoman
Un exemplu: mulți vând casele fără să aibă fosele intabulate. Proprietar pe fosă râmâne vechiul proprietar.

severcoman

#17
Citat din: AlexGIS@severcoman
Un exemplu: mulți vând casele fără să aibă fosele intabulate. Proprietar pe fosă râmâne vechiul proprietar.

fosa adauga valoare proprietatii, cu atat mai mult o fantana/un foraj(la 80m) care este o investitie care nu se compara cu o anexa gsp., deci musai trebuie intabulata, dar este pe hotar ... cum trebuie procedat ? sa intabulez pe jumatate (in lege scrie indeva ca se poat alipi "parti dintr-un imobil vecin" si se-ntelege ca nu un intreg, ci "parti"!), sa o evidentiez punctat ...

vali_costea

Referitor la discutia privind fosa, discutam cu un jurist de la un birou notarial, de fapt solicitam un ajutor, situatia.
1.Proprietarul X a obtinut aut. de constr. pentru imobilul prop. persoanla,dar s-a hotarat sa il vanda lui Y.El a obtinut aut. de construire , valabila in momentul vanzarii.Intrebarea mea adresata juristului:Ca viitorul cumparator sa detina/beneficieze/sa se folosesca de aut./sa transfere toate drepturile?Raspunsul, in momentul vanzarii sa fie notata in cartea funciara.Deci, fosa/put sunt trecute in autorizatia de construire, asa ca in momentul vanzarii, aut. de constr. fiind notata in cf se transfera drepturile asupra fosei/putului catre noul proprietar.
Pentru situatia de constructie edificata pe trei imobile, aceasta situatie a fost prezentata la intalnirea cu oranduirea cand s-a implementat Eterra in anul 2012,exemplu fiind Mall Sun Plaza din Bucuresti, zona Big Berceni.Pentru aceasta situatie s-a spus ca sa discutam cu inginerul sef.

AlexGIS

@vali_costea
Ce am scris se aplică doar la cazul în care fosa este descrisă în DTAC și AC. În acest caz, fosa trebuie înscrisă separat. Dacă fosa este edificată odată cu casa, în baza AC, și doar casa (să îi spunem C1) este intabulată și transferată (în baza CVC cu referire la AC) atunci fosa rămâne pe vechiul proprietar. Fosa este construcție separată și trebuie intabulată separat (să îi spunem C2). Doar atunci poți face în mod explicit referire la ea și o poți transfera.

Nu știu exact ce a înțeles juristul, dar strict dpdvd juridic un document cum este AC poate fi folosit la probarea dreptului de proprietate. Mai pe scurt, vechiul proprietar este titularul AC, el a edificat un număr de construcții pe teren și doar el decide ce vinde. Odată ce a vândut casa, nu se poate presupune automat că a vândut și fosa și nici nu există cadrul legal pentru asemenea presupunere.

Dacă fosa a fost edificată de vechiul proprietar fără AC (ilegal adică), discuția e alta.

Modificat de AlexGIS (08-02-2014 09:16:14)

severcoman

#20
Citat din: AlexGISDacă fosa a fost edificată de vechiul proprietar fără AC (ilegal adică), discuția e alta.

daca este cu AC, atunci eroarea de 20cm (10 determinarea conturului+10cm trasare foraj) au "scos" forajul (d=30cm) pe limita (sau in afara proprietatii) - acesta ar fi un caz;
daca nu este cu AC, atunci e fara acte si ar trebui mentionat in PAD si CP, dar numai jumatate (r=15cm), cat se afla in fapt pe terenul in proprietate, nu?...