Legea 165 2013 -

Creat de dd2709, Mai 20, 2013, 09:29 PM

« precedentul - următorul »

Alin B.

ioana88s a scris:

Am si eu o intrebare, privind "masuratoarile" pe orto. in cazul paraurilor, ce se digitizeaza? cursul efectiv al apei sau si tufisul de pe marginea acesteia?

din motive de acest gen eu am refuzat sa digitizez ape, drumuri, cai ferate si alte terenuri aflate in administrarea diverselor institutii ale statului, deoarece conform legii e treaba celor care administreaza aceste terenuri sa furnizeze aceste limite in format dxf, in sistem Stereo 70. Am refuzat nu pt ca ar ocupa f mult timp o astfel de operatiune ci pt ca nu vreau sa-mi asum raspunderea pt digitizarea unor limite ambigui si sa ma trezesc peste ceva timp ca voi fi luat la intrebari de cei care acum tac malc ( cei de la Ape, CNADNR, SNCFR etc.) ca de ce am digitizat prea mult sau prea putin. E treaba lor si sa si-o faca !!!

bad wolf

Alin B. a scris:

ioana88s a scris:

Am si eu o intrebare, privind "masuratoarile" pe orto. in cazul paraurilor, ce se digitizeaza? cursul efectiv al apei sau si tufisul de pe marginea acesteia?

din motive de acest gen eu am refuzat sa digitizez ape, drumuri, cai ferate si alte terenuri aflate in administrarea diverselor institutii ale statului, deoarece conform legii e treaba celor care administreaza aceste terenuri sa furnizeze aceste limite in format dxf, in sistem Stereo 70. Am refuzat nu pt ca ar ocupa f mult timp o astfel de operatiune ci pt ca nu vreau sa-mi asum raspunderea pt digitizarea unor limite ambigui si sa ma trezesc peste ceva timp ca voi fi luat la intrebari de cei care acum tac malc ( cei de la Ape, CNADNR, SNCFR etc.) ca de ce am digitizat prea mult sau prea putin. E treaba lor si sa si-o faca !!!

Corect !

Sper sa gasesc cararea corecta !

severcoman

cineva trebuie sa semneze.

ioana88s

multumesc pentru raspuns.
in legatura cu digitizatul, la OCPI Alba a avut loc o sedinta cu scopul de a indruma autorizatii. Si s-a discutat la  sedinta despre ceea ce ii intereseaza si ceea ce ar trebui sa apara pe anexa grafica. Anexa grafica va contine terenurilor forestiere si islazurilor ce aprtin statului, terenurilor retrocedabile si rezervele statului.

Ionica34

Si daca ai limita cu Apele sau CNADR sau cu CFR-ul?
Cum faci anexa grafica?
Ca una e sa masori tu conform legii (sa zicem ca-ti lasi din axul drumului nu stiu cati metrii nascociti de ei prin nu stiu ce legi) si alta e sa-ti dea ei pe semnatura limita si sa raspunda pentru ea.
Ca tu vei raspunde pentru anexa grafica!!!

Mit

Vorbeam zilele tracute cu cei de la OCPI: ei vor da click pe polilinia facuta de tine si vor confirma daca este aceeasi suprafata cu cea scrisa prin anexele alea. Atat vor receptiona ei. Raspunderea totala este a topografului. Atentie! http://www.3xforum.ro/img/smilies/nod.png">

ioana88s

si legea spune ca pentru anexa grafica topograful raspunde.
dar pan ala urma, topograful transpune pe baza informatiilor si datelor primite de la comisia de fond funciar, Apele Romane, CNANDR etc.

Anton Pann

kkndkk

Perfect, numai că legea are 51 de articole şi nu există articolrul 58 despre care se discută.
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_cadastrului_publicitatii_imobiliare.php" target="_blank">http://www.dreptonline.ro/legislatie/le ... iliare.php

Ionica34

Citind legea, observ ca atat notarii cat si autorul articolului a inteles fiecare ce a vrut.
Articolul 40 din lege, nu lasa loc de interpretari. Se face o documentatie cadastrala, nu se intabuleaza DOAR in baza titlului de proprietate.
Art. 40
(1) Prima inregistrare a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara se poate realiza si in baza certificatului de mostenitor sau a actului de partaj voluntar incheiat in forma autentica, a partajului judiciar si a documentatiei cadastrale.
(2) Continutul documentatiei cadastrale se stabileste prin regulament*) aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) In cazul lucrarilor de inregistrare in cadastru si in cartea funciara realizate la cererea persoanelor interesate, daca suprafata din masuratori este diferita de suprafata inscrisa in cartea funciara, de cea din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de suprafata din actele de proprietate, cererea de receptie si inscrierea in cartea funciara se solutioneaza astfel:
a) daca suprafata din masuratori este mai mica, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului;
b) daca suprafata din masuratori ete mai mare in proportie de pana la 10% inclusiv, in cazul terenurilor din intravilan, si de pana la 5% in cazul terenurilor din extravilan, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului;
c) daca suprafata din masuratori este mai mare decat procentul stabilit la lit. b), se va depune certificatul prevazut la Art. 13 alin. (2). In acest caz, procedura de emitere a certificatului se va stabili prin protocolul incheiat in conditiile Art. 13 alin. (7).
(4) Directorul general al Agentiei Nationale va putea emite instructiuni in vederea stabilirii procedurii administrative de inscriere in cartea funciara a suprafetei masurate.
(5) In cazul imobilelor proprietatea publica a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale, intabilarea se realizeaza la cererea conducatorului institutiei publice centrale sau locale, dupa caz, in baza actelor de proprietate, iar in lipsa acestora, a extraselor de pe inventarul centralizat al bunurilor respective atestat de Guvern in conditiile legii, certificate pentru conformitate.
(6) Pentru imobilele proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale, in lipsa actelor de proprietate sau a extraselor de pe inventarul bunurilor respective, se poate dispune inscrierea provizorie in baza hotararii emise in conditiile legii de consiliile judetene, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau de consiliile locale.
(7) In cazul proprietatii private, in lipsa actelor de proprietate asupra terenurilor, la cererea persoanelor interesate, se va putea nota posesia in baza documentelor prevazute la Art. 13 alin. (3) lit. c)-f) si a unei documentatii cadastrale.
(8) Drepturile reale care pot fi dobandite in temeiul uzucapiunii vor ramane valabil dobandite, daca titularul dreptului le-a posedat cu buna-credinta, potrivit legii, timp de 5 ani de la inscrierea posesiei in cartea funciara.
--------------
*) A se vedea Regulamentul privind continutul, modul de intocmire si receptie a documentetiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 634/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.048 din 29 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Arhimede

Am terminat de inventariat terenul de la Uat conf.Legii165

azimut

Arhimede a scris:

Am terminat de inventariat terenul de la Uat conf.Legii165

Felicitari!
Cred ca e bine sa ne dai si ceva detalii, dificultati, locatia etc
Un anunt asa simplu nu ne prea ajuta si pe noi cu nimic si nu tine nimeni evidenta care-cum a terminat

Arhimede

An procedat conf. legii 165 si regulamentului de aplicare , am pus pe plan terenurile detinute de marii proprietari (ADS, Silvic ,ape, Anif ,primarie ,etc) ,am rectificat un pic sectoarele  , am digitizat tarlalele , am comparat suprafata din tarlale cu suprafat insccrisa in TP sau procese verbale si in 90% din cazuri(sectoare) a reesit faptul ca intreaga suprafata se afla fie in posesia marilor proprietari fie este inscrisa in TP sau procese verbale si nu a mai fost cazul de cautat rezerva, mai groaie a fost problema la intravilane , dar totasa am rezolvat prin comparatie , suprafata nejustificata am trecut-o la neretrocedabila , apoi am completat anexele.Mentionez ca lucrez in cadrul UAT uli si practic cunosteam situatia aproape 100% , pentru cineva venit dinafara (PF autorizate ) cred ca este mult mai greu.

AlexGIS

@Arhimede
Zona colectivizata?

https://www.facebook.com/groups/topogeocad/" target="_blank">Grupul FB topografie - geodezie - cadastru

rock4ever

felicitari, e un caz fericit, oare restul de 3000 uat-uri cum stau?