Sisteme informationale de specialitate

Creat de Draqi, Mar 01, 2013, 03:16 PM

« precedentul - următorul »

Draqi

Un mic ajutor despre cum se poate face legatura intre un plan cadastral si o baza de date ? Am cautat peste tot si nu am gasit nimic.Va multumesc

dora3mira

Grija mare ! Planul cadastral este cu extrem de mari diferente fata de ceea ce obtii din masuratori !
Practic - se foloseste pentru incadrari in zona, identificari de adresa ( T , P sau Cv , P ) - identificarea categoriei de folosinta la momentul intocmirii planului - caci am gasit si tarlale care din extravilan - arabil - au devenit extravilan - vie sau pasune ...
Foloseste cu mare atentie planul cadastral !
Baza de date este ... aia de ti-o faci, o primesti sau o preiei oficial de la OCPI ( nu cred ca poti tu inghiti asa un cadou !!! )
In baza de date intra si planul cadastral ( cu alte cuvinte, sunt date ? au ajuns la tine? le-ai pus in comp ? gata - fac parte din baza ta de date )
Nu te stradui sa il digitizezi ca nu iti foloseste la nimic - nici nu il integra pe orto sau altceva - e inutil !
Eu il mai scot ca sa verific unde am de ajuns , cand am adresa de pe cate un titlu de proprietate.
Sau ... pentru cele explicate mai sus.
Asta e - cand nu gasesti nimic altceva in zona - macar ai de ce sa te agati.

Draqi

Aha...Problema mea ii ca am un proiect de facut la aceasta materie (student deocamdata) si ne-a cerut sa asociem o baza de date (Microsoft Acces) cu o lucrare in Autocad.Exista comenzi direct in autocad sau trebuie instalat un soft ceva ?

John Doe

Nu stiu daca se poate face legatura direct intre AutoCAD si Access, din cate-mi aduc eu aminte se poate face legatura dintre un plan vectorial de AutoCAD si un tabel XLS dar e destul de complicat - topologie, baze de date SQL si complicatenii.
Ca idee, iti pot arata cam ce am facut eu in Access, pentru ce mi-a trebuit mie: o baza de date care arata asa:

580/420px 41.2KB

John Doe

Alegi tarlaua din lista si iti arata pe ecran sau listeaza proprietarii din tarlaua respectiva:

582/284px 37.4KB

John Doe

, cu mentiunea ca numerele Titlurilor de proprietate sunt linkuri, daca apesi pe ele se deschide un PDF cu titlul respectiv.
La fel, poti obtine si alte date din Access - baza de date a fost scrisa in Excel si importata in Access.

Sau, daca apesi pe butonul verde pe care scrie "Planse" se deschide un PDF cu toate conturutile tarlalelor de interes:

583/516px 57.5KB

Modificat de John Doe (01-03-2013 17:57:31)

John Doe

, si numele fiecarei tarlale este tot un link, daca faci click pe el se deschide plansa (tot PDF) cu parcelarul tarlalei:

461/549px 42.2KB

Modificat de John Doe (01-03-2013 18:01:49)

John Doe

Insa este un fel de baza de date scrisa in MS Access si combinata cu PDF, care PDF-uri tot din AutoCAD au fost obtinute insa legatura nu este directa.
Deci, se poate - pentru ce ai zis tu, vezi cam ce e cu topologia, nu stiu sa-ti spun prea multe nici eu.

Modificat de John Doe (01-03-2013 18:03:44)

Ionica34

Legatura dintre un plan parcelar si o baza de date se poate realiza doar cu un program de tip GIS, gen AutoCAD Map, ArcView, ArcInfo, Mapinfo, Intergraph ..., etc.
in cazul tau iti trebuie atcad Map. Trebuie sa faci topologia obiectelor : noduri - adica puncte, linii - adica conducte, retele edilitare, transport, etc si poligon - adica parcele de teren.
Dupa crearea topologiei, fiecare obiect (nod, linie, poligon) va primii un indicativ, care indicativ trebuie asociat unui tabel dintr-o baza de date (ca e un tabel XLS, o baza de date DBF sau Access ori alt tip nu are importanta, atat timp cat AutoCAD Map stie sa-l citeasca).
Succes.

Draqi

bad wolf

Exista un soft specializat PROGIS-produs in Austria si comercializat exclusiv de Pfandl&Mayer din Timisoara.
A se vedea :
http://www.gisromania.ro" target="_blank">www.gisromania.ro
Sper sa gasesc cararea corecta !

AlexGIS

În autocad + ms trebuie să construieşti topologie după care ataşezi baza de date la topologia creată. Legătura între cele două se face pe bază de cheie primară http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_keys" target="_blank">http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_keys
În MapSys e mai simplu. Creezi o lucrare două cu bd odbc şi contruieşti topogia pe stratul pe care ai poligoanele cu pricina. Editezi apoi tabelul topologic după bunul plac.

John Doe

@AlexGIS: nu stii cumva unde as putea gasi ceva despre topologie si baze de date in lb. româna, sau si engleza dar mai complet? vreun link, o carte? mi-ar fi de folos.

AlexGIS

kkndkk