parametrii de transformare WGS84 -- Stereo70

Creat de Alin B., Iul 27, 2008, 12:51 AM

« precedentul - următorul »

cioro

Succes la discutii si am uitat sa iti spun ca precizia obtinuta cu RTK e undeva la 1-2 cm planimetric, suficienta in cazul a multor lucrari de trasare.

brinzatoru

neatza mersi de info's CIORO dar pot sa te mai intreb ceva? Cum se preteaza RTK la lucrari de genul: masuratori pentru canalizare in zone rurale, trasee propuse a diferitelor conducte nu neaparat prin padure, sau pur si simpul intabulari in extravilan?  ORICE info e buna, momentan esti singurul"meserias" care mi-a dat atentie. Servus

cioro

pt brinzatoru, pai in functie de precizia ceruta poti sa iti dai seama de genul de lucrari care se pot face cu RTK si bineinteles trebuie sa tii cont si de faptul ca trebuie sa ai cat mai putine obstructii in zona de lucru. Daca vrei sa folosesti serviciile ROMPOS atunci iti mai trebuie si acoperire GSM/GPRS.
Din ce ai enumerat tu se pot face toate cu exceptia canalizarii care se poate face dar e ceva mai complicat din cauza cotelor.

As vrea sa fac o precizare legata de Transdat (deoarece mi s-a atras atentia ca dezinformez lumea) acest soft foloseste pentru transformarea coordonatelor metoda transformarii cu grid de distorsiune in cateva cuvinte aceasta se face in felul urmator: se face o prima transformare din EUREF in Stereo folosind, cred, o transformare cu 7 parametri (probabil cei publicati pe site-ul agentiei) dupa care la coordonatele obtinute se aplica niste corectii care se obtin printr-o interpolare polimoniala (nu stiu de ce grad dar presupun 2 sau chiar 1) folosind valorile corectiilor din cele patru colturi ale celulei in care se gaseste punctul transcalculat, aceste valori sunt stocate intr-un grid de distorsiune (o retea rectangulara in care valorile corectiilor sunt amplasate in nodurile gridului). In acest fel se obtine cea mai precisa metoda de transformare din EUREF in Stereo70 atata timp cat gridul de distorisune este bine determinat de punctele cu coordonate comune in cele 2 sisteme. Cu cat densitatea punctelor cu coordonate comune este mai mare cu atat si gridul va fi mai precis iar interpolarea va genera rezultate mai bune.
Cam asta ar fi treaba cu Transdatul, metoda folosita nu este inventata de ANCPI ci ea este folosita destul de mult prin afara deoarece da rezultatele cele mai bune atata timp cat exista o densitate suficienta de puncte cu coordonate in 2 sisteme.
Concluzia este ca pentru a avea posibilitatea sa transformam cu precizie ridicata coordonate din EUREF in Stereo si invers (la nivel national) e nevoie de cat mai multe masuratori GPS legate la RGN-GPS efectuate pe punctele din reteaua veche de stat care sa fie prelucrate si apoi integrate in gridul de distoriune Transdat.
Inca o precizare, in prezent nu mai e nevoie de sesiuni de 12 ore asa cum i-am indicat lui Alin B. mai demult deoarece acoperirea cu statii permanente este foarte bune in prezent (nu prea eram la zi cu asta) prin urmare sunt suficiente sesiuni de 1-3 ore in functie de distanta pana la acestea sau de nr de receptoare folosite.

brinzatoru

salutare din nou CIORO. Ma gandeam totusi sa fac upgradele doar "baseline"de 5 km pe radio ca in zonele in care am de lucru semnalul GSM e o raritate de cele mai multe ori. este vreo diferenta de precizie intre RTk prin GSM si cel prin radio cu statie de pana 0.5 KW, parca asta era minima fara sa trebuiasca acordul de la telecomunicatii, in afara de raza de acoperire care e doar de 5-7 km.
Mai vin cu o intrebare: in cazul canalizarilor- se poate sa existe o eroare pentru cota, dar este aceeasi la toate puctele radiate cu RTK? sau difera de la pct la pct in functie de conditiile locale? mai am ceva intrebari dar le las pe mai tarziu sa nu plictisesc. Multumesc si astept raspuns oricum tre sa dau o palinca pentru atentia acordata!

cioro

Nu e nici o diferenta de precizie intre radio si GSM (sau poate sa existe o diferenta minora legata de un presupus delay a corectiilor primite prin GSM ). Problema cotelor este ca intre altitudinea elipsoidala si cota ortometrica nu exista o relatie matematica predefinita (de genu e la fel peste tot) diferenta aceasta se face prin determinari si eventual interpolare.

brinzatoru

Servus, multumesc pentru pareri dar cred ca am reusit sa ii conving pe sefii mei sa facem upgradel-ul la RTK amu ramane sa ne convingem daca a meritat banii. despre trasari o sa fac cateva incercari dupa metoda lui CIORO si apoi o sa pot sa comentez cat e de precis. Am ales link radio din mai multe motive, si ma bucur ca nu e diferenta in cazul preciziei.
Acum vreau sa ii intreb pe cei de la "ipartener.ro" ce rost are sa folosesc TRANSDAT? Asta nu inseamna "postprocesare"? Eu as dori sa masor direct in stereo asta inseamna sa am deja paremetrii calculati,nu?

cioro

daca vrei sa trasezi direct in stereo atunci vei alege (grafic) niste puncte care sa incadreze cat mai bine lucrarea ta le citesti coordonatele EUREF si le transformi cu Transdatul dupa care cu cele doua seturi de puncte calculezi setul de 7 parametri pe care ii raportezi fata de GRS80 (poti folosi WGS84) si ii bagi in controlerul gps.
In functie de ce fel de gps ai poti avea si posibilitatea sa te conectezi la ROMPOS pentru corectii RTK in timp real ceea ce te-ar ajuta enorm ca sa poti verifica ridicarile topo care au stat la baza proiectului. Trebuie sa tii cont ca la noi in RO nu toata lumea foloseste metodele corespunzatoare pt a determina coordonate Stereo asa ca multa precautie la trasare.

brinzatoru

multumesc Cioro de sfaturi, o sa astept sa imi faca instruirea cei de la care cumparam aparatele anume: Leica 900 CS. Ce stii de astea sunt ok? stiu ca nu sunt varful de gama dar am mai citit si se pare ca nu sunt foarte diferite de 1200 care sunt mult mai scumpe si pana invat sa le folosesc ........ pana atunci astept sa se faca fain afara ca m-am saturat de birou. Spor la munci pentru toata lumea

goguletz

Cine ma poate ajuta si pe mine cu anumite informatii; mai exact relatii de calcul si metode de transformare din B,L in X,Y.

Va multumesc!


goguletz


                  Eu sunt convins ca majoritatea persoanelor au inteles la ce m-am referit.

Cine nu este dispus sa ma ajute, i-as sugera sa se abtina de la comentarii inutile.

Multumesc!


_______________________________________
http://www.topo-online.ro" target="_blank">www.topo-online.ro
http://www.firmecadastru.ro" target="_blank">www.firmecadastru.ro


               

goguletz


                  Stimabile, mersi frumos de info, dar nu mi-ai spus mai nimic.

Nu am mentionat sistemul de proiectie pentru ca deocamdata nu este necesar. Eu ma refeream la niste relatii de calcul generale, care transforma coordonatele geodezice B,L in coordonate carteziene in plan X,Y (sau daca doresti - Nord,Est), functie de elipsoidul ales (nu se va limita doar la 2-3 elipsoizi) si sistemul de proiectie ales (te asigur ca vor fi ceva mai mult de 4 sisteme de proiectie).


_______________________________________
http://www.topo-online.ro" target="_blank">www.topo-online.ro
http://www.firmecadastru.ro" target="_blank">www.firmecadastru.ro


               

goguletz


                  Evident esti depasit de situatie.

M-am exprimat foarte clar: transforma coordonate geodezice B (latitudine), L (longitudine) in coordonate carteziene in plan X,Y (sau Nord,Est).

Mersi pentru ajutor, am sa caut in alta parte.


_______________________________________
http://www.topo-online.ro" target="_blank">www.topo-online.ro
http://www.firmecadastru.ro" target="_blank">www.firmecadastru.ro


               

kod


                  sal, gogule, hai ca am eu un program care-ti transforma ..mai corect zis translateaza coordonatele de pe un sistem de proiectie in altul, contine vre-o 43 de elipsoizi de referinta si vre-o 187 sisteme de proiectie (de pe intreg globul) ...inclusiv Stereo `33 si `70...dealul Piscului, in plus mai poti seta si meridianul de referinta si unitatile de masura....eu zic k-i dat dreq  http://www.3xforum.ro/img/smilies/big_smile.png"> , prog asta si merita incercat,
cat despre transcalcularile de coordonate din cate imi aduc bine aminte, am facut un curs sau 2 la cadastru funciar, si mi-ar trebui cateva pagini bune sa trec numai formulele... http://www.3xforum.ro/img/smilies/hi.png">



               

www.ipartner.ro


                  TransDatRO - la fiecare versiune noua din cate stiu, se adauga noi puncte comune cu dubla coordonata, asa ajungandu-se sa creasca precizia punctelor nou determinate.

Pt trasari RTK ar fi indicat sa facem transcalculul invers din Stereo 70 in ETRS89 (as adauga ETRS89 versiunea romaneasca) cu TransDatRO si sa trasam direct in ETRS89, asa am scapa de niste parametri de zona pe care oricum nu ii stim si asa am lucra cu totii in acelasi sistem comun definit cumva prin aces TransDatRO.

Datorita lucrarilor pe care le am nu ma voi putea incadra niciodata la trasari RTK, dar asa as face daca as avea.

In mod normal noi ar trebui sa avem ceva de genul wgs84 - ETRS89 - Stereo70
La noi lipseste transformarea WGS84 - ETRS89 - si aici pentru cresterea acuratetii ar mai fi nevoie de ceva.