Intrebare fotograma

Creat de everest, Oct 30, 2012, 01:15 AM

« precedentul - următorul »

everest

Stie cineva cum ca ar fi existat la noi in tara o lege conform careia daca suprafata din masuratori nu corespundea cu cea de pe imagine se inscria suprafata de pe fotograma?

bogdy

adrianc

Ce? Cum?
Ortofotoplanul are doar rol "orientativ". Pentru noi. Pentru inspectori e sfant.  :finger:
La muncă! nu la întins mâna.

John Doe

@everest: ma intreb câte lucruri nu cunosti daca pui asemenea intrebari... e din categoria intrebarilor "câti copaci sunt in padure?" dar incerc sa-ti dau si un raspuns: nu exista nici o lege sau act normativ care sa prevada asa ceva. Daca vorbim despre domeniul cadastrului.

Modificat de John Doe (30-10-2012 19:00:38)

Mit

O fi vrep aberatie a celor de la APIA...
Am avut clienti care primesc subventii in functie de pozele lor.
@everest poate-i unul dintre "agricultori". :razz:

Atopor

Si ce legatura are APIA cu topografia?

everest

John, am pus intrebarea asta pentru ca asa ni sa prezentat la un curs cum ca ar fi existat candva in trecut. I-am spus profesorului ca ma cam indoiesc si sa imi spuna legea, dar mi-a spus ca nu isi aminteste si sa caut pe net...legat de categoria intrebarii cat si despre cat stiu sau nu, putina modestie si bun simt in raspunsuri nu ti-ar strica

alex paun

asta cam asa-i...sunteti un pic cam incisivi.

John Doe

Raspunsul a fost pe masura intrebarii, nimic mai mult. Aprecierile sunt la latitudinea fiecaruia, atâta timp cât sunt civilizate. Insa un forum, mai ales de specialitate, nu este un chat iar anumite genuri de intrebari se cam taxeaza, n-am ce-ti face.

Anton Pann

Si totusi cred ca suprafetele din planurile cadastrale, extravilane, in cea mai mare  parte sunt determinate de pe fotograme , nu din masuratori topografice . Nu am date si informatii precise, nu am lucrat in domeniu, dar .... dar nu cred ca s-au efectuat masuratori cu aparate pe terenurile extravilane ! . Cred ca profu acela avea dreptate .  :rolleyes: Atentie, nu era vorba de ORTOfoto, cine de FOTOGRAME !

Modificat de Anton Pann (30-10-2012 20:04:49)

John Doe

Asta chiar asa si este. Planurile cadastrale editate prin 1980 sunt facute dupa fotografii aeriene - cu asta se ocupa fotogrammetria, iar planurile au fost desenate la niste aparate optice in care se puneau câte doua fotografii consecutive ale aceleiasi zone, operatorul se uita printr-un fel de microscop binocular si misca cursorul in imagine pe trei axe, urmarind detaliile terenului si claritatea imaginii si desenând simultan planul pe o planseta orizontala, langa aparat.
Am vazut asta la fostul Institut de Mine Petrosani, unde s-au editat o parte din planuri. Suprafetele nu mai stiu sigur daca se determinau tot la aparat, odata cu desenarea sau ulterior cu pantograful.
Tot prin fotogrammetrie (dar terestra, nu aeriana) se determinau si volumele excavate din cariere: iamginati-va un versant intreg de munte excavat, cine sa-l masoare cu aparatul? si atunci faceau cateva poze serioase versantului, la anumite intervale de timp, de pe aceleasi puncte, trasau profile pe versant si prin comparatie cu profilele anterioare determinau volumul excavat.

Modificat de John Doe (30-10-2012 21:16:38)

bad wolf

Citat din: John DoeAsta chiar asa si este. Planurile cadastrale editate prin 1980 sunt facute dupa fotografii aeriene - cu asta se ocupa fotogrammetria, iar planurile au fost desenate la niste aparate optice in care se puneau câte doua fotografii consecutive ale aceleiasi zone, operatorul se uita printr-un fel de microscop binocular si misca cursorul in imagine pe trei axe, urmarind detaliile terenului si claritatea imaginii si desenând simultan planul pe o planseta orizontala, langa aparat.
Am vazut asta la fostul Institut de Mine Petrosani, unde s-au editat o parte din planuri. Suprafetele nu mai stiu sigur daca se determinau tot la aparat, odata cu desenarea sau ulterior cu pantograful.
Tot prin fotogrammetrie (dar terestra, nu aeriana) se determinau si volumele excavate din cariere: iamginati-va un versant intreg de munte excavat, cine sa-l masoare cu aparatul? si atunci faceau cateva poze serioase versantului, la anumite intervale de timp, de pe aceleasi puncte, trasau profile pe versant si prin comparatie cu profilele anterioare determinau volumul excavat.

John, tu nstii cae ceva. Aparatul ala se numeste Tehnocart. Fotogramele folosite nu sunt intamplatoare , sunt conform ochiului drept si conform ochiului stand .
Printr-o calibrare corecta se forma modelul 3d (se numea steroscopic) si in acel sistem binocular , vedeai imaginea spatiala si astfel puteai sa faci hartile cotate , cu curbe de nivel si cu o precizie destul de buna.
In legatura cu fotogrametria terestra ,ai dreptate, s-a incercat calculul volumelor excavate.
Mai intai la Cariere de sisturi bituminoase de la Anina.N-a pre mers si s-a renuntat.
Eu am facut,in 1983, in Bazinul Minier Motru singura incercare de folosire a fotogrammetriei terestre la calculul volumelor excavate.
Am fost ajutat foarte mult de topografii de la Combimnatul Minier Motru si de la Combinatul Minier Rovinari.
Fotogramele le-am developat placile mfotografice l Institutul de la petrosani, dar pentru ca ,in acel moment Tehnocartul de la Petrosani era defect, am apelat la dna Olteanu de la IPTANA bucuresti , unde am realizat o harta 1:5000 .
Am uitat sa spun ca acesta era Proiectul meu de Diploma.Nu v-am spus toate etapele de lucru.
Cert este ca am reusit (toata lumea erea foarte curioasa) , am eusit sa descopar multe deficiente de proiectare alucrarii(erem ,doar , student) si nimeni nu mai facuse asa ceva.
Am realizat o lucrare buna, concluzii bune, am obtinut o nota foarte buna.
Dar din pacate nimeni nu a mai incercat sa mai caca asa ceva niciunde intara.
Iar laboratorul existent in Oltenia a fost impartit piersa cu piesa intre cele doua Combinate Miniere.Si nu a mai functionat niciodata.
Motivul? nu se mai putea minti la receptionarea volumelor excavate.
Din fericire eu am primit repertitie intr-o alta zona a tarii , unde am avut un topograf sef extrem de corect, care a fost tot timpul de partea noastra
Dumnezeu sa-l odihneaca ,pentru ca amurit in urma cu 6 ani.
Se numea Petre Cernita si a fost un om deosebit !
Sper sa gasesc cararea corecta !

bad wolf

Citat din: Anton PannSi totusi cred ca suprafetele din planurile cadastrale, extravilane, in cea mai mare  parte sunt determinate de pe fotograme , nu din masuratori topografice . Nu am date si informatii precise, nu am lucrat in domeniu, dar .... dar nu cred ca s-au efectuat masuratori cu aparate pe terenurile extravilane ! . Cred ca profu acela avea dreptate .  :rolleyes: Atentie, nu era vorba de ORTOfoto, cine de FOTOGRAME !
Aidreptate .
Pe vreme aceea aveam o flotila mare de avioane si bine dotata.De asemenea erau: IGEFCOT, IPTANA si alte institutii.

Si inca ceva foarte important :
-Pe vreme aceeia TOPOGRAFII(aici includ toate specialitatile, inclusiv geodezii) erau respectati si aveau un cuvant de spus.
-anual avea loc un Simpozion National de Topografie unde participau reprezentantii alesi ai colectivelor de topografi.
Ce se prezenta si se discuta acolo cred ca banuiti.

In final va spun ca pe vremea aia Topografii se respectau intre ei  !

Ar fi bine sa citesti si ce i-am scris prietenului nostru John Doe !
Sper sa gasesc cararea corecta !

everest

Citat din: John DoeRaspunsul a fost pe masura intrebarii, nimic mai mult. Aprecierile sunt la latitudinea fiecaruia, atâta timp cât sunt civilizate. Insa un forum, mai ales de specialitate, nu este un chat iar anumite genuri de intrebari se cam taxeaza, n-am ce-ti face.
nu stiu ce ti sa parut in neregula la intrebare...lasa taxatut in grija statului nu mai taxa si tu

Atopor

Discutiile au iesit din subiect. apia a facut masuratori cu gps de mana si le-au raportat pe ortofotograme, care sunt tot fotograme si asa a  determinat suprafata. Cand masori o tarla de cateva sute de hectare nu prea are mare importanta ca ai determinat punctele de contur la +- 2-3 m. Intr-un fel se compenseaza si eroarea nu e chiar asa de mare pentru pretentiile lor, dar cand masori doar capetele unei percele, care masurata cu metrul are 5 m latime si lungime de 600 m, constati din coordonate ca are latimea de 8 m. Pentru ei mai buna e masuratoarea cu gps-ul si e singura pe care o iau in seama. Din cauza asta s-a ridicat problema.
Se mai intampla ca acestia sa se ia dupa fotogramele din 2005, cand, poate o familie isi lucra terenul impreuna, dar apia face inregistrari individuale si pune in carca unui singur proprietar intreaga suprafata a familiei, pentru ca doar unul e inscris la apia.
Acestea sunt doar presupuneri si luatile ca atare.