Cale de acces - dezmembrare

Creat de L473XXX, Apr 30, 2012, 05:12 PM

« precedentul - următorul »

L473XXX

Salut. Fac o dezmembrare in n loturi din care unul din loturi este cale de acces - DR.
Intrebare: Cat tre sa aiba minim calea mea de acces astfel incat sa nu apara ulterior nush ce probleme? Eu am auzit si stiu ceva de 6 m. Daca imi dati un articol ceva dintr-un regulament ceva e si mai bine. Va multumesc. :hi:

Mit

Cere un CU pt. dezlipire de la primaria respectiva sau de la Cons. Jud. daca nu emit ei CU-ul. Situatia difera de la zona la zona, latimea drumului fiind si in functie de lungimea lui.

AlexGIS

Anton Pann

O dezmembrare pana in 4 loturi , se poate face fara PUZ , PUD .Se cere doar certificat de urbanism la cadastru si notar .  Nu se impune nici o regula si poti sa o faci cum doresc proprietarii, nu uita sa dai drept de servitute pe parcela de drum pentru toate loturile formate . De la 4 loturi in sus , este nevoie de un PUD sau PUZ . In Pud PUZ, se va specifica latimea cailor de acces . Deci, la tine cat este .....n ? 4 sau 5 ?

Modificat de Anton Pann (30-04-2012 23:38:53)

advex

Mit

Una e legislatia si alta este cutuma locului sau faptul ca demembrarea ta sta in pixul aluia de la urbanismul comunei.
Nu pot decat sa recomand obtinerea intotdeauna a unui CU pt. dezlipire, pt. ca altfel, cand vine omu' sa obtina AC, se trezeste ca drumul nu este cum au hotarat ei cu nu stiu ce HCL.
Si pana ii dai in judecata ca HCL-ul nu poate sa contravina legii, trec 2 ani de zile si cheltui o caruta de bani. :nod:  :hi:

Anton Pann

Aceste prevederi se au in vedere de catre serviciile de arhitectura si urbanism la elaborarea PUZurilor . Deci numai atunci cand se fac dezmembrari peste 4 parcele, unde este obligatoriu emiterea PUD PUZ. Daca cineva are o parcela si o dezmembreaza in cel mult 4 parcele, nu insemna ca o face pentru a se construi pe acestea . Face pur si simplu o dezmembrare , sau o sistare de indiviziune . Nu are nevoie de PUD-PUZ sau sa tina seama de aceste prevederi.  Nu face strada , ci o dezmembrare in 4 loturi. Prin CU nu se fac mentiuni privitoare la latimea strazilor, ci avizele care sunt necesare si daca se impune PUZ su PUD .  Calea de acces poate sa fie privata si nu se impun aceste regului la o cale de acces privata .( asa cum am spus atunci cand esti la 4 loturi . Daca depasesti si ti se cere PUD, atunci serviciul urbanism va mentiona latimea caii de acces ).

Modificat de Anton Pann (01-05-2012 11:09:00)

nicu1000

Evident ca democratia ne spune ca putem face ce vrem noi. Adica drumuri de 1m pe care nu are loc nici o masina, ca doar este terenul meu. De asemenea putem face dezmembrari in doua loturi dintre care unul sa nu aiba acces la nici un drum, ca doar este terenul meu.
Pentru stabilirea unei cai de acces este bine de intrebat la primarie care sunt prevederile din PUG referitoare la latimea minima pentru o cale de acces. Conform nu-stiu-carui-ordin al ANCPI este obligatoriu CU pentru mai mult de 2 loturi. Sunt primarii care solicita o latime de 9m pentru cale de acces si nici ca dau AC pana nu ai cale de acces de 9m.
Documentatia cadastrala se poate face pentru orice latime a cai de acces dar este bine sa fim sfatuitori corecti pentru clienti si nu doar niste indivizi care le-au mai luat niste bani.

Modificat de nicu1000 (01-05-2012 23:02:39)

Anton Pann

HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996
pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
Textul actului republicat în M.Of. nr. 856/27 noi. 2002

SECŢIUNEA 4
Reguli cu privire la forma şi dimensiunile terenului şi ale construcţiilor
ARTICOLUL 30
Parcelarea
(1) Parcelarea este operaţiunea de divizare a unei suprafeţe de teren în minimum 4 loturi alăturate, în vederea realizării de noi construcţii. Pentru un număr mai mare de 12 loturi se poate autoriza realizarea parcelării şi executarea construcţiilor cu condiţia adoptării de soluţii de echipare colectivă care să respecte normele legale de igienă şi de protecţie a mediului.

in memorie aveam doar cifra 4. Scuze de eroare. Oricum doar pana la 4 parcele se considera "parcelare " si asa cum am spus, nu este nevoie de PUD-PUD . De la 4 in sus , (desi in lege scrie ca de la 12 in sus este nevoie de "echiparea colectiva " care inseamna "strazi" . Pana la 4 sunt pot fi doar cai de acces  (accese pietomnale) pe care , daca vrei poti sa le faci dupa cat te duce mintea ..... si de 1m . Poate se avizeaza si asa ?!  Pot fi si pietonale .

ARTICOLUL 26
Accese pietonale
(1) Autorizarea executării construcţiilor şi a amenajărilor de orice fel este permisă numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanţei şi destinaţiei construcţiei.
(2) În sensul prezentului articol, prin accese pietonale se înţelege căile de acces pentru pietoni, dintr-un drum public, care pot fi: trotuare, străzi pietonale, pieţe pietonale, precum şi orice cale de acces public pe terenuri proprietate publică sau, după caz, pe terenuri proprietate privată grevate de servitutea de trecere publică, potrivit legii sau obiceiului.
(3) Accesele pietonale vor fi conformate astfel încât să permită circulaţia persoanelor cu handicap şi care folosesc mijloace specifice de deplasare.

Cred ca ce am postat inainte este corect . Mai ales ca sunt terenuri care nu sunt grevate de servitutea de trecere publica.
Chestia cu loturi fara acces la drumul public, mentionata de NICU , NU TINE: prin Og 634 scrie clar ca trebuie asigurat accesul pentru fiecare lot format prin dezmembrare , altfel nu se avizeaza lucrarea. Nu mai caut acum sa postez articolul , cine doreste poate sa caute in ordin.

intrebarea care a fost adresata se refrea la un articol care sa stabilesca aspectele privind "dezmembrarea" si caile de acces. Astea sunt .

Modificat de Anton Pann (02-05-2012 01:23:32)

nicu1000

Regulamentul General de Urbanism este "general" si prezinta reguli minimale pentru parcelare, cai de acces, autorizare constructii etc.. Prin PUG pe teritoriul fiecarei localitati se pot stabili reguli peste cele generale. Spre exemplu am o primarie care cere PUZ pentru orice dezmembrare (chiar si 2 loturi) pentru ca asa s-a hotarat prin PUG, si este perfect legal.
Totodata sunt primarii care nu au nici o regula: se poate si cu cale de acces de 1m.
Toate aceste reguli sunt hotarate de CL si sunt diferente enorme intre ele.

Anton Pann

Primaria cere cere PUZ pentru dezmembrarea in doua loturi , deci cere elementele de echipare colectiva la mai putin de 4 loturi face exces de zel si apreciez ca face chiar o ilegalitate . Puzul se cere doar pentru a se putea construi pe terenul respectiv , este un document pentru autorizarea constructiilor , nu pentru dezmembrtare. Dezmembrarea este doar un act juridic , de drept de proprietate , nu impune si proiectarea constructiilor . Pe pud sau puz se trece si amplasamentul constructiilor si se calculeaza POT si CUT . Pentru dezmembrare teren nu este legal sa se solicite PUZ sau PUD , nu intereseaza POT si CUT , intrucat scopul dezmembrarii nu este autorizarea constructiilor ci dezmembrarea terenului pentru o .... ferma de melci sau capsuni. Apropo , am facut o dezmembrare de 7m si cineva de la CJTimis a spus ca nu emite certificatul de urbanism pentru ca este sub 8m admis de ...RGU . Am spus ca terenul nu se dezmembreaza pentru constructii ci pentru a face o cultura de capsuni si ... s-a eliberat CU pentru dezmembrare .

Mit

Da, si eu am aflat de lucrarea asta cu melcii, ba chiar, unii dintre melci, au facut si miting neautorizat. GLUMESC.
Eu pe Timisoara am dezmembrat cu 8m pt. construire, am primit CU, dar sa vezi lucru' naibii ca nu voiau sa-i dea omului AC pe motiv ca n-are FS de 12m; bineinteles c-a pus mana pe telefon, a sunat la MIT, cum ca n-am stiut ca trebuia 12 ?!?! A trebuit sa ma duc nervos pe la aia de la AC, sa le spal creierul.
Am auzit ca Ciuhandu nu mai candideaza; o veni altul care i-o mai schimba p-aia de la urbanism.

cristea

Am de facut o documentatie pentru dezlipirea unui imobil de 12500mp in 3
Se poate face daca suprafata masurata este de 12237mp(deci diferenta mai mica de 2%).........sau trebuie facuta rectificare de suprafata mai intai?

simia

Nu se poate face pe o suprafata mai mica, suma loturilor trebuie sa coincida cu suprafata totala din extras.

Anton Pann

Conform regulamentul;ui, daca suprafata este mai mica , lucrarea se avizeaza si in CF se inscrie Suprafata masurata . Simplu , este rezolvata si rectificarea , prin avizarea lucrarii . INSA .... Conform ultimei adrese ANCPI, o decizie la care nu pot preciza numarul, din luna iunie , nu se mai admit unificari -dezmbrari decat dupa ce se face actualizarea suprafetelor . E vorba de ordinul acela din care nu se intelege nimic . Adica faci operatiunea de dezmembrare sau unificare numai daca ai in CF suprafata care este in teren . Altfel nu se mai avizeaza. Si este vorba doar de imobile cu CF "deschise conform L7 - identificate cu numere cadastrale" , dare cred ca aplicarea priveste si imobilele cu CF deschise inainte , cu numere topo.
Raspunsul la intrebarea ta : da se poate linistit . Dupa ce o depui afli si cum se poate face :rotfl:

Modificat de Anton Pann (02-07-2012 00:54:57)