AutoCAD Civil 3D

Creat de bogdan.cadastru, Apr 23, 2012, 07:40 PM

« precedentul - următorul »

bogdan.cadastru

Are cineva un manual in limba romana pentru Civil 3D 2012 ?

crs

a aparut deja 2013... si i s-a scos import/export google eart

AlexGIS

#2
Citat din: crsa aparut deja 2013... si i s-a scos import/export google eart

Intru acu să cumpăr o licenţă.

Mit


John Doe


Tudor_Bogdan_90

Buna Ziua. Sunt student la USAMV CLuj la sectia de MTC si as avea o intrebare legat de AutoCAD civil 3D 2013. De fiecare data cand il pornesc , apare imaginea cu toate fisierele care si le incarca, dupa ce termina imi apare pentru o secunda interfata , dar dupa aceea se inchide automat. am mai cautat solutii si pe site-ul oficial de la autodesk fara prea mult succes. Daca cine ar putea sa-mi dea o solutie as fi recunoscator.
Va multumesc anticipat.

AlexGIS

#6
Citat din: Tudor_Bogdan_90Buna Ziua. Sunt student la USAMV CLuj la sectia de MTC
De ce nu foloseşti autocad map, dacă eşti la mtc? Cu civil 3d nu poţi construi topologie, nu poţi face lucrări de land management sau analiză GIS.

Tudor_Bogdan_90

Folosesc si AutoCAD map, doar ca profesorul cu care facem Automatizarea Lucrarilor de cadastru in semestrul 2 vrea sa ne invete Cateva chestii in Civil 3d

John Doe

Nici la mine nu functioneaza cum trebuie. As zice ca s-au grabit sa-l scoata pe piata si au ratat niste chestii.
Totusi, uita-te ce setari ai la pornire (OPTIONS) sau vezi ce Workspace folosesti, unele merg chiar numai cum vor ele.

doru2

alex gis, daca-mi permiti putin sa fiu sarcastic, asta intre prieteni. nu o fi facand civil 3d topologie dar nici map-ul nu face civil engineering, fiecare cu partea lui, iar pana la ajunge la modelari si topologie e nevoie de mii de ore de surveying si civil engineering.

   in alta ordine de idei, printre topografii de aici circula o mica gluma "GIS= get it surveyed" :)

advex

#10
Citat din: doru2in alta ordine de idei, printre topografii de aici circula o mica gluma "GIS= get it surveyed" :)

Pentru Autodesk a fost atractiv domeniul GIS, a incercat ceva cu Autocad Topobase dar se pare ca a renuntat de ceva timp. Un produs scump si fara atractivitate pentru consumatori, concurenta a triumfat...


http://www.youtube.com/watch?v=Dwq5RnfmPjw

AlexGIS

#11
Citat din: doru2alex gis, daca-mi permiti putin sa fiu sarcastic, asta intre prieteni. nu o fi facand civil 3d topologie dar nici map-ul nu face civil engineering, fiecare cu partea lui, iar pana la ajunge la modelari si topologie e nevoie de mii de ore de surveying si civil engineering.

   in alta ordine de idei, printre topografii de aici circula o mica gluma "GIS= get it surveyed" :)
În multe cazuri prezentate pe un binecunoscut forum de specialitate din SUA, definiţia GIS=get it surveyed îşi are rostul... dar nu din cauza developerilor GIS sau a analiştilor, ci din cauza consultanţilor care habar nu au ce vor.
I-am zis de map 3d fiindcă momentan în RO se face mai mult cadastru decât civil engineering. În rest, de acord cu tine.

AlexGIS

#12
Citat din: advex
Citat din: doru2in alta ordine de idei, printre topografii de aici circula o mica gluma "GIS= get it surveyed" :)

Pentru Autodesk a fost atractiv domeniul GIS, a incercat ceva cu Autocad Topobase dar se pare ca a renuntat de ceva timp. Un produs scump si fara atractivitate pentru consumatori, concurenta a triumfat...
Eu folosesc Autocad Map 3d, dar numai pentru testare sau ca hobby. Versiunea Map 3d de la Autodesk nu cred că se vrea a fi un soft GIS autonom ci mai mult o unealtă premergătoare pentru conversia la ArcGIS. ESRI are cea mai mare cotă din piaţa mondială de GIS, fiind urmat de SuperGeo, însă, cu toate astea, dacă un urban planner lucrează pe o platformă Autodesk, fie ea civil 3d sau map 3d, are nevoie în cele de urmă de unelte specifice pentru a-şi migra proiectul în mediu GIS şi de acolo conversia la ArcGIS e floare la ureche.

doru2

noi le felosim pe ambele, si civil 3d si map3d. am folosit mult timp arcinfo si arcgis, stiu bine avantajele unora sau altora. civil 3d este un soft pentru proictare, unul dintre cele mai bune. map3d este un soft de tranzitie spre gis, chiar foarte bun pentru marea majoritate a sarcinilor. topografii si proiectantii au alte sarcini, nu modelarea avansata gis, sarcina ce revine primariilor sau agentiilor guvernamentale.
 
  nu sunt de acord ca pentru "gis-get is surveyed" sunt de vina consultantii. dimpotriva, de vina sunt tocmai acele agentii guvernamentale sau primarii, care fara sa anagajeze consultanti specializati si calificati pentru colectarea datelor, aleg sa foloseasca tehnicieni ieftini, care culeg datele cu gps-uri de mana(autonom) fara postprocesare, prin parcuri si paduri sau pe langa cladiri de 100 etaje, fara sa aiba cele mai elementare notiuni de precizie si calitatea observatiilor. apoi modeleaza acele date cu pretentia ca au generat niste baze de date valide, pe care apoi le modeleaza si analizeaza la infinit. de unde si gluma:

 daca e gis, "atunci get is surveyed first" adica fa ridicare topografica prima data si modeleaza dupa aia,  pentru ca un model gis facaut di date aproximative e mai degraba sursa de mari batai de cap decat ajutor, iar proiecatii nostri s-au ars de zeci de ori, iar acum stiu lectia. primaria vine si spune: nu avem nevoie de ridicare topo, avem o baza de date gis pe care am platit 100 de milioane de dolari. daca precizia de 3 m este ok, atunci folosesti gis-ul, dar pentru asa ceva vei fi dat in judecata pentru milioane de dolari despagubiri. ai nostrii au busit cateva proiecte gu gis-ul lor, iar acum sufla si si in iaurt.

 cheia succesului e citirea cu atentie a "metadata".
  ok, ai un model gis superscump, dar cine a colectat datele, cine le-a stampilat si cine isi asuma responsabilitatea pentru ele? datele gis sutn considerate date "nonprofessional". nimeni nu-si asuma nici o responsabilitate pentru ele, le folosesti pe propria raspundere, de unde si:

  GIS=GET IT SURVEYED... daca e gis atunci mai bine fa-i ridicarea topografica, iar proiectantii nostrii nu mai incalca aceasta regula de aur a GIS-ului.

AlexGIS

#14
Citat din: doru2GIS=GET IT SURVEYED... daca e gis atunci mai bine fa-i ridicarea topografica, iar proiectantii nostrii nu mai incalca aceasta regula de aur a GIS-ului.
Doru, evident vorbim din perspective diferite.

La mine consultantul e acel intermediar care este agreat de municipalitate şi care deţine informaţia. Municipalitatea nu îşi mai trimite omul fiindcă ea ca entitate nici nu ştie ce vrea aşa că angajează un consultant care ştie ce se poate face şi căruia îi atribuie un buget. Consultantul pe baza datelor pe care le deţine, ia decizii şi contractează suportul tehnic conform deciziilor pe care le ia.

Acum, teoretic un GIS poate fi construit şi pe precizie centimetrică, deci depinde despre ce e vorba şi la ce foloseşte. La noi nu se face GIS cu handheld devices ci cu stereoplotterul digital unde precizia e de 2 decimetri la scară mică şi 1 dm la scară mare, dar vorbim de zeci de mii de km pătraţi.

Apoi, deja pentru update-uri se merge direct pe panorame şi construcţie 3d direct în panoramă, din nou, cu precizie de 1 dm.

Mie îmi pare rău pentru băieţii ăia care s-au ars, dar când e vb de civil engineering, nu cred că poţi lua vreo decizie fără staţie, ori dacă ei au făcut-o, ce să mai zic?

În sfârşit, sunt multe de discutat pe marginea subiectului. Cert este că tehnologia a avansat foarte mult iar dacă precizia restituţiei în panoramă va creşte, staţia totală în civil engineering va fi de prisos. Eu văd o evoluţie şi o schimbare majoră în industrie în următorii 5 ani.