Leica TC805

Creat de flori183, Mar 18, 2012, 11:46 AM

« precedentul - următorul »

flori183

Imi poate spune cineva in ce consta principiul de masurare a distantelor fara prisma cu aceasta statie totala?

Mit

Statiile Leica seriile TC NU masoara fara prisma.
Doar seriile TCR masoara in modul RL.  :hi:

flori183

La scoala un profesor ne-a facut o demonstratie cum masoara distanta fara prisma(am vazut cu ochii mei distanta aparuta pe display),aparatul e Leica TC 805 nu este TCR,si ne-a intrebat cum este posibil acest lucru.Multi am raspuns: unde laser insa profesorul ne-a spus ca TC nu are laser(ne-a adus una cu laser,ceva cu 1200),apoi a butonat ceva si cand a incercat din nou sa masoare distanta a aparut eroare.A activat si dezactivat ceva dar nu inteleg ce si cum poate functiona din moment ce a spus clar ca nu are laser.
Ms!
Am gasit pe net un manual Leica si,asa cum spuneti,masoara distanta fara prisma doar TCR-urile.

Modificat de flori183 (18-03-2012 10:31:47)

Mit

A nu se confunda optiunea "LaserPointer" cu "EDM Mode"=IR sau RL.
Situatia cu proful, prezentata de tine, pare bizara...  :(
Posteaza aici dupa ce-l intrebi din nou. Sunt curios.

flori183

O sa intreb,sper sa ne spuna de data asta, a ramas un fel de tema pentru acasa si o sa revin cu un raspuns.
TC805 are modul RL?

Modificat de flori183 (18-03-2012 11:42:02)

Mit

#5
Din manual, rezulta urmatoarele:

"Sets the EDM into a mode to measure to prisms or
reflector tapes (= retro tape; only possible with TC805/
TC905/L instruments).
One of two different reflector types can be selected:
ON: Set the retro tape target as reflector
OFF: Set the prism as reflector"

Posibilitatea de a masura RL este numai pe acele tinte reflectorizante, dealtfel, termenul folosit este "reflector tapes", nu "reflector less", asemanatoare cu tintele de la tir, folosite de regula pe santiere la calculul retrointersectiei. Ce nu am gasit: distanta pana la care se poate masura pe acestea.
Citeste mai multe in manual:

http://www.engineeringsurveyor.com/software/leica/leica_tc605_tc805_tc905.pdf

flori183

am gasit ca in modul RL se pot masura distante pana la 80 de m.Sunt tare curios,miercuri la curs sper sa aflu explicatia.
Ms.

Modificat de flori183 (18-03-2012 14:47:27)

adrianc

NU. Seriile cu TC masoara doar cu reflector. Acele tape targets de care spune colegul Mit sunt tot un soi de reflectoare dar cu o alta constanta (a prismei). Au proprietatea ca reflecta acea lungime de unda emisa de statia totala.
Modulul RL ar fii daca modelul ar avea ca prefix TCR, de exemplu TCR805. Unda emisa de acest modul are proprietatea ca se reflecta de pe orice suprafata (aproape orice suprafata).
La muncă! nu la întins mâna.

gude2008

acele "tape targets" se mai numesc si reflexe cu constanta 0, la leica (-34.4), se folosesc peste tot in lumea asta, mai putin in romania:)
leica TC 800.. poate masura distante fara prisma, cu conditia ca distanta sa fie mica, posesorii ar trebui sa incerce!

flori183

#9
Citat din: gude2008acele "tape targets" se mai numesc si reflexe cu constanta 0, la leica (-34.4), se folosesc peste tot in lumea asta, mai putin in romania:)
leica TC 800.. poate masura distante fara prisma, cu conditia ca distanta sa fie mica, posesorii ar trebui sa incerce!


distanta masurata a fost mica 6m si ceva (s-a dat viza pe un stalp in amfiteatru),si sigur nu s-au folosit tintele acelea,apoi a butonat ceva si cand a incercat sa vizeze din nou a aparut eroare.
Imi puteti spune principiul prin care pot fi determinate distante fara prisme?ce tip de unde se emit?de ce nu este nevoie de reflector?orice e bine primit.
Multumesc!

gude2008

aceleasi unde electromagnetice, dar mult mai puternice si de obicei sub forma de fascicul laser, vizibil sau invizibil.
orice obiect/corp reflecta.
cand masori fara prisma trebuie sa ti cont de mai multi factori, (cum ar fi suprafata si culoare pe care masori, daca are o culoare mai inchisa iti absoarbe mai mult si masoara mai greu si cu erori mai mari)

adrianc

Principiul e acelasi ca la masurarea cu prisma. Se emite o unda cu mai multe frecvente modulate una peste alta, aceasta se reflecta de pe un obiect (sa nu-i spunem prisma sau reflector) si este receptionata de aparat si ii este masurat defazajul (defazajele - emite mai multe frecvente). Defazajul iti da partea intreaga (de exemplu 100 de metri) iar pentru partea fractionara se determina ambiguitatea frecventei (32 de metri). Fiecare frecventa carespunde unui ordin de marime - de exemplu avem 3 frecvente modulate una peste alta (adica amestecate): una pentru 1000 de metri (daca s-a intors o singura data avem 1000 si ceva de metri) la care determinam ambiguitatea de ordinul sutelor de metri cu precizie iar pentru zeci de metri aproximativ (1320), una pentru zeci de metri cu ambiguitatea de ordinul metrilor (1323.2) si una pentru decimetri cu ambiguitate pentru centimetri (1323.215). Cunoscand precizia cu care (scuzati cacofonia) este determinata ambiguitatea putem spune ce precizie are unitatea noastra EDM. Daca am determinat-o cu precizie de 5% avem 5mm, daca am determinat-o cu 2% avem 2mm - pentru exemplul dat de mine.
Acum ce se intampla? Cum se intoarce unda aia fix in locul de plecare?
Este emisa o raza paralela (cat mai paralela, cu unghi de divergenta foarte mic). De obicei producatorii spun cat este diametru petei la o anumita distanta. Daca avem prisma la capatul distantei, cu proprietatea ca reflecta orice unda spre locul de unde a placat, aceasta se va intoarce sigur la receptorul tau (unitatea EDM) unde ii va fi masurat defazajul si determinate ambiguitatile (poti sa incerci sa te uiti intr-o prisma si o sa iti vezi intotdeauna ochiul. Incearca sa inchizi un ochi si apoi pe celalalt. Indiferent cum rotesti prisma, in ea ramane imaginea ochiului tau). Toata treaba asta se face cu un consum minim de energie. Avem bateria care preferam sa ofere autonomie mare si, lucrul cel mai important, unda (LASER - cum ii mai spunem noi) trebuie sa fie suficient de slaba incat sa nu raneasca. De aceea se prefera metoda cu prisma, cea mai mare parte din energia undei este directionata pe acelasi traseu catre receptor.
Ce se intampla cand trebuie sa masurat puncte inaccesibile unde nu putem merge cu o prisma?
Pai simplu! facem o intersectie inainte  :D
Dar, totusi, avem laserul asta!
Mai stim ca orice obiect/suprafata are un grad de reflectie. Mare, mic, nu conteaza. Acesta nu va trimite unda inapoi ci o va imprastia in toate directiile.
Cineva s-a gandit ca marind intensitatea (puterea) undei emise, limitandu-ne la o distanta finita mica si polarizand unda (daca o polarizezi aceasta se va reflecta doar in planul polarizor - teoretic) putem capta o parte din acea reflectata inmprastiata si o putem procesa la fel ca pe cea receptionata in cazul cu prisma.

PS acolo unde am descris treaba cu trei frecvente modulate si cum se determina distanta, de fapt determinam dublul distantei plus traseul optic din aparat. Adica determinam defazajul si ambiguitatile obtinand o valoare, din aceasta scadem drumul optic si apoi impartim la 2 pentru a determina distanta. Preciziile raman aceleasi.

PPS cred ca am complicat un pic explicatia dar asa am invatat la randul meu

Modificat de adrianc (19-03-2012 20:41:10)
La muncă! nu la întins mâna.

flori183

Laserul a fost vizibil,pe zid s-a vazut un punct rosu dupa ce a actionat butonul de inregistrare.
Multumesc pentru raspunsuri,o sa ii spun profesorului informatiile adunate si sa vad ce explicatie are si dansul.O sa revin cu un raspuns pe miercuri.
Seara faina.

flori183

#13
Citat din: adriancPPS cred ca am complicat un pic explicatia dar asa am invatat la randul meu


Dupa curs am fost bulversat,nu stiam ca se pot masura distante fara reflector si nu-mi venea sa cred desi am vazut cu ochii mei distanta inregistrata.
Nu ati complicat nimic,acu am inteles principiul.
Explicatie lunga dar babeasca.
Ms. :hi:

gude2008

:)) chiar ma bucur ca nu a aparut nimeni cu un post de genul "asta ar trebui sa te invete profesorul"