Suprapunere cadastrala

Creat de spuby, Mar 12, 2012, 11:38 AM

« precedentul - următorul »

spuby

Am si eu o problema, si as dori niste sfaturi cum pot proceda in continuare.
Am cumparat un teren intr-un sat din Cluj-Napoca (Floresti) acum 2 luni de zile. Am avut avocat, am mers la notar, totul a parut in regula. Terenul avea cf si aparea o suprafata de 1400mp in cf. De asemeni avea si planuri de amplasament/situatie dar din 2006.

Greseala mea a fost ca am avut incredere in avocat/notar, si m-am bazat pe indrumarile lor. Recent am adus un topograf pentru a face un plan actualizat al terenului cumparat, indicandu-i limitele cunosctute de mine de la fostul proprietar. A facut masuratorile si din masuratori au iesit cam 1300mp, nicdecum 1400 ca in cf. A fost apoi la ocpi sa vada in eterra, si mi-a spus ca nu apar coordonatele trecute in eterra ceea ce e ciudat deoarece al a vazut ca apar notate totusi cadastrele (terenul meu e impartit in 2 parcele, cu 2 numere cadastrale). A vorbit cu un inspector de acolo care i-a spus ca se va uita in dosarul depus initial, si a doua zi l-a sunat si i-a trimis topografului meu coordonatele parcelelor, spunandu-i ca le-a trecut inapoi in eterra deoarece nu stie de ce au fost sterse. Cand a facut topograful meu planul, a vazut ca sunt suprapuneri cu terenul vecinului din stanga si din spate. Cu cel din stanga sunt suprapuneri de peste 1m, in total 120mp. Vecinul din stanga are numere cadastrale mai noi decat ce am eu pe cele 2 parcele.

Puteti sa imi spuneti ce pot face in situatia descrisa mai sus? Topograful zice ca acum nu pot obtine autorizatie de constructie nici eu nici vecinul din stanga/spate, deoarece sunt suprapuneri mai mari de 15cm si nu se da plan topografic avizat. Si imi mai zice ca e foarte suspect cum de s-a aprobat cadastrul vecinului din stanga chiar daca e o suprapunere asa mare, si ca e suspect de ce nu apareau coordonatele in eterra (dar ele erau la dosar).

Va multumesc.

John Doe

Cam suspect intr-adevar daca chiar asa este, dar spune-i topografului tau sa citeasca mai bine regulamentele in vigoare si va gasi o solutie.
De exemplu sa fie convocati de OCPI autorizatii care au facut lucrarile din vecini si sa se puna de acord despre ce e vorba. Sau iti poti intabula numai parcea de imobil care nu este afectata de suprapuneri, iar pentru partea suprapusa o rezolva OCPI sau mergi in instanta.

bad wolf

Citat din: spubyAm si eu o problema, si as dori niste sfaturi cum pot proceda in continuare.
Am cumparat un teren intr-un sat din Cluj-Napoca (Floresti) acum 2 luni de zile. Am avut avocat, am mers la notar, totul a parut in regula. Terenul avea cf si aparea o suprafata de 1400mp in cf. De asemeni avea si planuri de amplasament/situatie dar din 2006.

Greseala mea a fost ca am avut incredere in avocat/notar, si m-am bazat pe indrumarile lor. Recent am adus un topograf pentru a face un plan actualizat al terenului cumparat, indicandu-i limitele cunosctute de mine de la fostul proprietar. A facut masuratorile si din masuratori au iesit cam 1300mp, nicdecum 1400 ca in cf. A fost apoi la ocpi sa vada in eterra, si mi-a spus ca nu apar coordonatele trecute in eterra ceea ce e ciudat deoarece al a vazut ca apar notate totusi cadastrele (terenul meu e impartit in 2 parcele, cu 2 numere cadastrale). A vorbit cu un inspector de acolo care i-a spus ca se va uita in dosarul depus initial, si a doua zi l-a sunat si i-a trimis topografului meu coordonatele parcelelor, spunandu-i ca le-a trecut inapoi in eterra deoarece nu stie de ce au fost sterse. Cand a facut topograful meu planul, a vazut ca sunt suprapuneri cu terenul vecinului din stanga si din spate. Cu cel din stanga sunt suprapuneri de peste 1m, in total 120mp. Vecinul din stanga are numere cadastrale mai noi decat ce am eu pe cele 2 parcele.

Puteti sa imi spuneti ce pot face in situatia descrisa mai sus? Topograful zice ca acum nu pot obtine autorizatie de constructie nici eu nici vecinul din stanga/spate, deoarece sunt suprapuneri mai mari de 15cm si nu se da plan topografic avizat. Si imi mai zice ca e foarte suspect cum de s-a aprobat cadastrul vecinului din stanga chiar daca e o suprapunere asa mare, si ca e suspect de ce nu apareau coordonatele in eterra (dar ele erau la dosar).

Va multumesc.

Exista o singura solutie(dar mai intai sa mai verifice o data topograful coordonatele), adica actiune de revendicare in instanta atat impotriva celor doi vecini cat si impotriva vanzatorului, care , probabil ,cunostea situatia . In asemenea cazuri OCPI nu mai are nicio competenta.
Sper sa gasesc cararea corecta !

spuby

Multumesc de raspuns. Problema este ca ambele parcele au suprapuneri (mari in principiu doar cu vecinul din stanga). Eu am cf pe numele meu deja pe ambele parcele, asta ma gandesc ca inseamna ca sunt intabulate ok. Doar ca cei de la cadastru nu vor aviza planuri topografice in vederea obtinerii AC.

Voi discuta cu un alt topograf, deoarece cel pe care l-am adus acum nu prea stie lucrurile astea (tot spunea ca e o pila a cuiva si ca sa imi fac eu revizuire sa ma alipesc de contururile vecinilor adica sa renunt la o parte din teren). Oricum nu inteleg cum de parcelele mele, cu nr cadastral 2 mii si ceva, au fost suprapuse de altele cu nr. cadastral cu 9mii si ceva, de ce nu au primit veciniii respingere...

DorinMuresan

Poate e doar o suprapunere virtuala si atunci se fac repozitionari si nu trebuie mers in instanta.
Iar greseala poate ca e a inspectorului de cadastru care pur si simplu nu a facut verificari mai ample, poate ca nu a verificat nici in bentley sa vada ce imobile mai sunt intabulate cand s-a facut cadastru la vecini si a mers strict pe e-terra.
Eu am avut un caz cand un domn a venit cu o lucrare deoarece persoana (spun persoana deoarece nu era autorizat) la care a apelat prima data sa-i intabuleze terenul si-a schimbat nr de tel si nicicum nu mai reuseste sa dea de el si tot l-a mintit ca maine e gata, ca e depusa, a avut si un nr de inregistrare cu care a venit la noi. Am verificat nr de inregistrare ce il avea, nu era bun, am verificat si in e-terra daca imobilul e intabulat si nu aparea in momentul acela(nu figura absolut nicio geometrie in zona unde era situat acest imobil) si dupa 2 saptamani cand am depus lucrarea am primit respingere cum ca imobilul e intabulat deja, cu un dosar, ce a fost depus de 3 luni si am primit si o schita unde de data asta figura geometria imobilului in e-terra...ei asta cum a fost posibil?

John Doe

Era o înregistrare de tip troian in eterra...

vali_costea

Incet , incet, prea repede il indrumati in instanta.Sa se mearga intai pe convocari, poate sunt de cat suprapuneri virtuale.Cine stie cum s-a masurat.Daca nu se rezolva prin convocari,atunci INSTANTA-Suprapuneri Reale.
John Doe: un inspector mi a spus ca avizat un imobil, care avea niste suprapuneri, de sare serverul pe care este gazduit forumul, a avut si el o perioada mai cu probleme si nu si a dat seama.

spuby

Multumesc de raspunsuri, dezamagit totusi de cum se pot intampla astfel de lucruri tinand cont ca am avut si avocat cand am semnat CV si nu a suflat o vorba de posibile probleme. In fine, trebuie sa rezolv cumva situatia.
Voi gasi un alt topograf si sa ii spun sa faca convocarile (banuiesc ca topograful va face asta). Totusi, daca nu dau deloc de vecinul cu parcela din stanga (cu care e suprapunere mai mare), se poate face ceva (inafara de instanta) fara sa fie proprietarul prezent, ci doar reprezentanti OCPI sau topograful pe care l-a avut?

Anton Pann

Vecinii nu au primit respingere pentru ca cineva a sters din Baza de date lucrarea ta. Inseamna ca topograful tau are dreptate . Acum fa si o socoteala : avocatii te vor costa x000lei, expertiza va costa yoooolei, cine stie ce poate iesi dupa expertiza, vei recupera cca 0-100mp teren ,(ex: poate 27mp) , si ce zici ca varianta este mai buna !!??? Instanta sau sa renunti la acea suta de mp, prin avizarea unei lucrari de actualizare date si inscriere  in CF a suporafetei existente fara probleme? ? Poti sa alegi !!!

bad wolf

Citat din: Anton PannVecinii nu au primit respingere pentru ca cineva a sters din Baza de date lucrarea ta. Inseamna ca topograful tau are dreptate . Acum fa si o socoteala : avocatii te vor costa x000lei, expertiza va costa yoooolei, cine stie ce poate iesi dupa expertiza, vei recupera cca 0-100mp teren ,(ex: poate 27mp) , si ce zici ca varianta este mai buna !!??? Instanta sau sa renunti la acea suta de mp, prin avizarea unei lucrari de actualizare date si inscriere  in CF a suporafetei existente fara probleme? ? Poti sa alegi !!!

Nu poti renunta la 1 m front stradal.
Orice lucrare facuta de oCPI fara o SC definitiva si irevocabila poate fi anulata, deci si repozitionarea sau actualizarea(gasesti undeva in Codul civil aceste actiuni inventate de ANCPI???} !

vali_costea

Avocatii astia:))

Modificat de vali_costea (13-03-2012 00:04:21)

Anton Pann

Acolo este o stare litigioasa, conflictuala, in care mai multe lucrari avizate se suprapun pe portiuni mici peste parcela in cauza. Trebuiesc masurate toate, puse de acord limitele si coordonatele si proprietarii si autorizatii , daca se poate pe cale amiabila. OCPI are tipuri de lucrari care permit rezolvarea pe cale amiabila cu acordul proprietarilor . Daca se ajunge in instanta , cu certitudine totul se amplifica .

bad wolf

Citat din: Anton PannAcolo este o stare litigioasa, conflictuala, in care mai multe lucrari avizate se suprapun pe portiuni mici peste parcela in cauza. Trebuiesc masurate toate, puse de acord limitele si coordonatele si proprietarii si autorizatii , daca se poate pe cale amiabila. OCPI are tipuri de lucrari care permit rezolvarea pe cale amiabila cu acordul proprietarilor . Daca se ajunge in instanta , cu certitudine totul se amplifica .

Corect, dar rezultaul este inatacabil.

romeo_zsurzs

Sunt deacord cu Anton Pann, se poate mai mult ca probabil rezolva prin cale amiabila aceasta situatie. In principiu trebuie anuntat topograful/topografii care au realizat lucrarile cadastrale, sa le puna cap la cap si sa se constate situatia corecta in teren. Pentru o situatie corecta este important ca masuratorile sa fie bine realizate, atat ridicarea topografica cat si prelucrarea sa fie bune. Poate cu putin succes se poate face o repozitionare pt imobilele gresite(cu suprapunere).

Atopor

Din relatare rezulta ca nu exista suprafata din act si respectiv de la data intabularii, deci exista si o suprapunere fizica(reala, sau cum vreti sa-i ziceti), nu una virtuala. Daca nu se poate dovedi unde e diferenta de 100 mp si se doreste redobandirea ei, atunci---> instanta. Daca vecinii recunosc invadarea proprietatii si renunta la teren daca nu sunt dati in judecata --->OK, se poate reface proprietatea pe vechile coordonate. Daca proprietarul renunta la cei 100 mp, atunci se actualizeaza imobilul pe suprafata actuala ---> nu e chiar bine, dar e  OK?! Daca nu se poate nici o varianta di cele anterioare se merge la prima varianta---> instanta. E simplu, nu?(daca nu luam in considerare nervii si banii).
Nici nu te miri ca la Cluj s-a intamplat asta! Daca ati sti cate se mai pot povesti despre catastrofa de oficiu de la Cluj! Mi-e mila de cei care trebuie sa lucreze zilnic cu acel oficiu. Nimic din ce e valabil oriunde in tara nu e valabil si la Cluj. Ei au reguli proprii, ca asa vor ei!