Operatiuni Cf

Creat de AndraIoana, Mar 08, 2012, 08:46 PM

« precedentul - următorul »

AndraIoana

Buna,

Stie cineva cum se face exact schimbarea proprietarului in CF?

Terenul este intabulat pe proprietarul din TP, exista un contract de vanzare-cumparare intre proprietarul pe care s-a facut intabularea si cumparator. Cum procedeaza cumparatorul pentru ca in CF sa fie el trecut ca si proprietar?

Anton Pann

Prin act autentificat la notar, incheiat intre proprietarul din cartea funciara in calitate de vanzator si cumparator . Actul notarial este finalizat prin eliberarea extrasului Cf in care este inscris noul proprietar. Probabil ca aveti un act de mana ,mai vechi,  neautentificat la notar .

Anton Pann

De ce, pentru a face o rectificare de suprafata in limita a 5% din suprafata tabulara ca apoi sa fac o dezmembrare sau o intabularae de casa, este nevoie de 2 documentatii succesive , respectiv doua operatii succesive la cartea funciara? De ce nu se  permite depunerea celor doua lucrari "legate" ca o singura lucrare , cu plata evident a taxelor legale pentru rectificare ? Se practica undeva acest fel de abordare de catre OCPI ?

Modificat de Anton Pann (08-03-2012 18:55:46)

AndraIoana

Cumparatorul trebuie sa mearga la Carte Funciara cu contractul de vanzare-cumparare, trebuie sa completeze ceva cereri sau se prezinta la un notar cu acel contract si face notarul toate demersurile?

Anton Pann

Cumparatorul trebuie sa mearga la cartea funciara  sau la un notar , cu extrasul CF si contractul pe care il detine , care sa fie studiate - analizate  si apoi va indruma ce trebuie facut .Cata vreme nu stim ce fel de contarct aveti, ce extras aveti nu veti putea primi raspunsuri corecte pe forum.

AndraIoana

Am inteles :) multumesc pentru lamuriri

Marian


Atopor

E o prostie ce ar trebui rezolvata de agentie. Atata timp cat ei sunt depozitarii CF-ului nu inteleg de ce nu pot face operatii succesive pe el. Dupa prima operatie se "elibereaza" CF-ul, sau un nou CF si apoi se efectueaza a doua operatiune. Mai bine zis le este lor greu sa completeze pe a doua parte a lucrarii numarul nou cadastral. Le cerem prea mult, nu-i asa? Inainte de tampenia asta de carte funciara fara rost, toate operatiunile de pe o sentinta se operau odata, clientul primind rezultatul final, astazi, ca sa intabulezi o sentinta cu mai multe opratiuni succesive iti ia un an(daca ai noroc)!

ali_rosca

din cate stiu eu notarul face inscrierea in cf

Anton Pann

Rectificarea suprafetelor in Cf nu se face de catre notar , ci direct de catre BCPI , dupa avizarea lucrarii. (diferentele S<5%) . De fapt pot include si repozitionarea aici. Avizarea lucrarii de dezmembrare sau intabulare casa , sau unificare se face de catre OCPI. Aceste doua operatii ar trebui acceptate ca fiind o singura lucrare (rectificare /repozitionare ) si (dezmembrare-unificare -intabulare constructii) , ar trebui avizate cu un singur numar . Si abia apoi intervine notarul . 
Problema ar fi la fluxul de (rectificare suprafata / repozitionare ) si fluxul de la dezmembrare/unificare/inscriere constructii . Rectificarea/repozitionarea merge direct prin Cf , dezmembrarea/unificarea merge prin notar . Rezolvarea ar fi ca lucrarile asociate , sa fie operate in CF dupa intocmirea actului notarial. iar rectificarea simpla / repozitionarea, neasociata cu alta lucrare , sa mearga direct in CF . In acest fel, ANCPI ar reduce la jumatate numarul avizelor , incasand aceleasi taxe.  Si autorizatii ar avea mai putine cheltuieli.

lacriman


Anton Pann

Ma gandeam la varianta asta: o singura lucrare ,un singur termen , pentru  rectificare si dezemembrare , un singur aviz favorabil  si cand se merge la notar , se cere extrasul CF de autentificare , se inscrie  rectificarea (avizata) si dezmebrarea si ....apoi se opereaza in CF . Daca se respinge prima lucrare , la avizare , evident ca si dezmembrarea nu merge . Presupun ca vor fi mai multe cele care vor merge . Daca nu se duc la notar , nu se opereaza . Ar fi valabil pentru toate cazurile de inscriere constructii, unificare teren (sau UI) sau dezlipiri teren sau  UI : o singura lucrare , un singur termen, un singur dosar , timp mai scurt ,  taxele aferente pt dou operatii Cf .   In marea majoritate a cazurilor presupun ca se pot aviza asa cum am aratat .
Da, Daca se respinge prima lucrare , la avizare , evident ca si dezmembrarea nu merge . Atunci nimic nu mai merge . Atunci stiti ce se intampla ? Ajunge la instanta , prin actiune care se solicita atat prima cat si a doua operatiune . Ex. : Rectificare suprafata si intab. constr. (sau dezmb sau unificare) . Si se face un singur proces, se fac propunerile si se opereaza in Cf ambele operatiuni . Propunerile se fac de experti care in marea majoritate acum sunt si PFA-ANCPI.   
Parerea mea este ca ANCPI , in curand  va proceda in acest fel , de fapt este vorba de legarea lucrarilor .