Situatie intalnita in TP-urile din vestul tarii

Creat de kod, Mar 03, 2012, 10:48 PM

« precedentul - următorul »

kod

Adica: de obicei pe zona unde lucrez eu, am trecute la observatii in T.P.-uri numele/denumirea "populara" a tarlalei (pe extravilan) din care face parte terenul respectiv.

In schimb in vestul tarii: zonele Timisoara, Arad, Oradea, am gasit trecute in titluri 2 tipuri de scari: a) 1 : 10.000 si b) 1 : 2880.

As vrea sa stiu ce anume sunt cu scarile astea, care e logica, am inteles ca cele cu 1 : 10.000 "se pot muta" de catre primarii si celelate nu ? cum adica ?
Cei care lucreaza prin zonele astea, sau care au de a face cu asa ceva, va rog sa ma informeze si pe mine, cam despre ce este vorba, cum se poate face intabularea / identificarea terenului etc.


cristib

1:2880 se face referinta la cf-urile si plansele  facute de austroungari

kod

la hartile vechi ma gandeam si eu, dar cineva imi spunea ca cele la 2880 sunt "date pe vechiul amplasament" si nu pot fi "stramutate" pa cand cele la 10.000 se pot "muta" ?!

bad wolf

In teorie  asa e ! In practica, peste tot in tara nimeni nu cunoaste mai mult de max. 20% din amplasamentele , vechi, reale .
air scara de 1/1880 este derivata din 1/720 si este transformarea tolului austriac in mm. Deci este un sistem austriac , nu austroungar( a nu se confunda istoria cu cdastrul).

Modificat de bad wolf (04-03-2012 11:09:15)
Sper sa gasesc cararea corecta !


Anton Pann

Hartile 1:2880 sunt cunoscute ca fiind "cadastru maghiar " si arata configuratia "gasita in teren" la data intocmirii lor. In cea mai mare parte (exista si exceptii) configuratia respectiva corespunde cu parcelele topografice inscrise in cartile funciare , fiind intocmite intr-o perioada in care dreptul de proprietate era definit clar de cartea funciara . Fiind si la o scara buna,avand si posibilitati de georeferentiere , se poate reconstitui configuratia topurilor vechi si amplasamentul lor ,  din configuratia  prezentata de planurile la 2880 .
Hartile 1:2000, 5000 si 10000 sunt tot cadastru, dar facut de comunisti dupa ce terenurile au fost preluate de catre CAP uri. Deci , sunt cadastrate configuratiile tarlalelor , (nu ale parcelelor ) si cred ca in cea mai mare parte au fost facute dupa fotograme (extravilan) .Acestea reprezinta harti de "evidenta funciara" , fara nici o legatura cu cartea funciara. Deci dupa un plan 1:5000 (10000) , nu poti sa regasesti amplasamentul vechi al vreunei parcele , chiar daca ai numarul topografic (din CF) , intrucat pe aceste harti s-au reprezentat tarlalele ,dupa multe lucrari de imbunatatiri funciare, drumuri noi ,diguri , canale,  etc.

cristib

da sistemul ii austriac, eu vorbeam de perioada in care au fost create..adica pe vremea imperiului austroungar....si daca pe titlu scrie nr topo de pe scare 1:2880 - nu se pe pot stamuta..la 1:10000 is parcela mari de cateva hectare si atunci numai pozitia in parcela se poate modifica.

John Doe

Dreptul de proprietate a fost reconstituit in baza cartilor funciare vechi, de-aia scrie asa in titluri dar daca nu exista si planuri parcelare la Primarie sau OCPI inseamna ca n-a stat nimeni sa faca si corespondenta dintre situatia funciara veche si terenul actual. Am intalnit situatii de gen la Cluj (in Legman, de exemplu).
Poti lua portiuni din hartile funciare vechi la scara lor si poti sa le suprapui peste cadastrul actual (sau comunist, cum vrei), si ai sa gasesti o solutie de amplasare a parcelelor. Nu lua de buna strict harta cadastrala in Stereografic, mergi si in teren si verifica situatia reala.
Nu lua o comuna intreaga, n-o sa-ti iese; ia cate o tarla-doua, de ordinul sutelor de hectare si o suprapui peste conturul actual care zici tu ca se potriveste cel mai bine. Uneori merge doar cu ALIGN din AutoCAD, cel mai potrivit ar fi cu RUBBERSHEET din Raster Design. Nu ma intreba ce sunt astea, ar trebui sa stii deja daca vrei sa faci lucrari de genul asta.
Ceea ce poti realiza este doar o propunere de identificare a parcelelor din titluri, valabila numai daca si Primaria e de acord.

Modificat de John Doe (04-03-2012 18:04:36)

ali_rosca

in ardeal 1:2880 sunt planurile topografice din intravilane... pe extravilan sunt cadastralele de regula 1:5000

Modificat de ali_rosca (20-04-2012 12:38:36)

Dany

Sunt comune in bh unde si extravilan s-a dat in TP la 1:2880