Dezlipire cu probleme

Creat de rdhoratiu, Feb 04, 2012, 06:19 PM

« precedentul - următorul »

rdhoratiu

O intrebare daca se face dezlipire si calea de acces la parcela din spate se face pe un teren concesionat de la promarie este vreo problema? Beneficiarul nu vrea cu servitute si de aceea vrea sa concesioneze de la primaria parcela de langa el si sa isi faca pe acolo calea de acces la a doua parcela. Am si eu nevoie de o idee. Se poate face asa? O sugestie m-ar ajuta mult. Multumesc frumos.

Marian

Pai daca e de la primarie, inseamna ca e alt imobil, deci nu ar trebui sa fie nici o problema. Numai ca primaria sa fie de acord!

DorinMuresan

Cred ca ar trebui un certificat de urbanism sau o adeverinta din partea primariei. Ceva din care sa reiasa ca sunt de acord cu aceasta servitute pe terenul lor...

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

Anton Pann

Nu ai voie sa faci dezlipirea daca nu asiguri cale de acces !!! Daca o faci , e de rau ! pentru beneficiar . Poate nu obtine concesia . Chiar daca o concesioneaza , asta nu inseamna ca problema este rezolvata . Concesia poate fi anulata - si ramai fara acces. Trebuie ca servitutea , si in aceasta situatie ,sa fie inscrisa pe parcela concesionata . Dar de ce nu se inscrie doar servitutea, pe parcela vecina, din spate pentru a nu  mai fi concesionata , sau doar a unei portiuni din ea.   Legal, OCPI nu are voie sa avizeze o parcela daca se creeaza loc infundat , fara acces la drumulo public. nu mai caut in Ordin, dar poti sa cauti pentru conformitate . :cool:   
Ordinul 634
Art. 14. - (1) Din punct de vedere tehnic, dezlipirea este operaţia tehnică de împărţire a unei suprafeţe de teren înscrisă în cartea funciară în mai multe suprafeţe egale/inegale.
(2) Toate imobilele rezultate în urma dezlipirii trebuie să aibă acces la un drum sau să aibă îndeplinită condiţia de servitute, dacă este cazul.
 Deci daca tu poti preciza in fata avizatorului pe unde se face accesul ,( chiar daca terenul este concesionat dar fara a avea inscrisa servitutea)  este OK <> succes. Dar eu nu as aviza o asemenea lucrare si nici nu as duce la avizat .

Modificat de Anton Pann (04-02-2012 23:00:35)

rdhoratiu

Tot ce e posibil sa nu mearga dupa cum spune anton. Terenul poate sa il concesioneze sa isi faca calea de acces dar o sa fie concesionat pe o perioada determinata de timp 50 sau 99 de ani. Pe urma nimeni nu stie ce se mai poate intampla. Si tinand cont de faptul ca la noi institutiile publice sunt cum sunt oricand poate sa apara cineva care sa fie interesat de terenul concesionat "cu mai mult spate" si atunci omul ramane fara cale de acces, mai ales ca pe parcela aceia din spate vrea sa isi deschida un service auto. Deci situatie delicata. O sa vb cu un inspector de cadastru sa vad daca merge asa. Daca merge e ok daca nu merge o sa ma cert sigur cu beneficiarul.  O sa revin cu un post cand o sa stiu sigur daca merge sau nu. Multumesc pentru sugestii.

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

Anton Pann

Noul Cod civil.
Exercitarea dreptului de trecere in situatii speciale Art. 618
(1) Daca lipsa accesului provine din vanzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi ceruta decat celor care au dobandit partea de teren pe care se facea anterior trecerea.
(2) Cand lipsa accesului este imputabila proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilita numai cu consimtamantul proprietarului fondului care are acces la calea publica si cu plata dublului despagubirii

Daca se avizeaza dezmembrarea fara a avea clarificat accesul la drumul public, se face de un proces .

cristea

Da-i lucrarea altui coleg care la randul lui sa-l mai tina pe om vreo 2ani asa cum vei face tu de acum incolo :razz:

Anton Pann

HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996
pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
Textul actului republicat în M.Of. nr. 856/27 noi. 2002
 SECŢIUNEA 2
Reguli cu privire la asigurarea acceselor obligatorii

ARTICOLUL 25
Accese carosabile

(1) Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la drumurile publice, direct sau prin servitute, conform destinaţiei construcţiei. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie să permită intervenţia mijloacelor de stingere a incendiilor.


Eu zic sa deschida bine ochii .....mai bine inainte decat dupa .

DorinMuresan