prima instriere TP-CM

Creat de ali_rosca, Feb 01, 2012, 08:37 PM

« precedentul - următorul »

ali_rosca

Sunt foarte nedumerit... am sa va povestesc 2 cazuri si v-as ruga sa imi spuneti cum se procedeaza si pe la OCPI-urile voastre...
Lucrez preponderent intr-un judet si sunt obisnuit cu operatiunile si cerintele de aici a celor de la OCPI.

In judetul in care lucrez eu prima inscriere pe TP urmata de CM merg impreuna si se taxeaza 120 lei. In cazul in care proprietarul de pe TP este mort nu mi se intabuleza TP-ul decat daca se face CM-ul.

Recent am avut cateva lucrari de prima inscriere pe alt judet si acolo procedura este total diferita. In primul rand mi-au atras atentia in privinta taxei prea mari - 120 lei pentru ca intabularea pe TP are taxa 0 lei chiar si daca proprietarul este mort si ca urmare se va taxa doar 60 de lei intabularea CM-ului. Eu le-am avut amandoua documente anexate la documentatie ceea ce a fost bine, dar cei de acolo au zis ca topografii lor intai intabuleaza TP-ul pe mort, iasa extras si apoi mostenitorii merg impreuna cu extrasul si CM-ul si isi inscriu dreptul de proprietate. Am vorbit si cu un notar de acolo si mi-a zis ca ei nu fac mosteniri pe TP doar daca duce omu` extrasu`.
La noi, in schimb se fac mosteniri pe TP.

Care este procedura corecta?
La voi cum se procedeaza in cazul acesta?

:hi:

John Doe

1. Nu cred ca stie cineva care este procedura corecta si in baza a ce, fiindca:
2. Fiecare OCPI procedeaza dupa cum crede de cuviinta. Cel mai bine este sa intrebi inainte care e taxa. Nu si de ce e atâta.

Nicoleta_B

Nu pot sa nu ma intreb cine solicita inscrierea in cartea funciara in cazul in care se intabuleaza pe mort...............si mai mult de atat cine semneaza declaratia in calitate de proprietar dupa cum este formularul conform ordinului 634.........

Hakan

Mit

@Hakan,
Nu confunda Cartea funciara veche cu ce a urmat dupa '89 cand s-a dat extravilan la L. fondului funciar si in mare parte pe alte amplasamente. Deci nici in Ardeal nu au oamenii TP intabulat, iar mostenitorii pot. cere eventual un CF in extenso (ala vechi) ca si fapt divers, nu pt. acte intre vii.  :hi:

Mit

Referitor la cel ce semneaza actele cand cel din TP este oale si ulcele, acela trebuie sa aiba calitate procesuala, adica sa demonstreze ca este indreptatit sa ceara intabularea TP, nu neaparat pe numele lui, urmand ca ulterior sa se poata dezbate eventual succesiunea.

Anton Pann

Pentru "regăţei" !  Cred ca mai corect este astfel : copia cartii funciare . Este exact o copie xerox a cartii funciare cu toate foile din ea. Extrasul in extenso , este un extras ce contine toate operatiunile de la foaia B , de la infiintare cartii respective  . Iar extrasul Cf (normal ) este cel cu operatiunile din foaia B in vigoare . La Banat, pe extravilan, nu se mai elibereaza extrase Cf decăt in zonele necooperativizate (next L18/91) , dar daca vrei totusi sa vezi unde ai avut pamântul , ţi se da copia CF .

Modificat de Anton Pann (01-02-2012 22:39:19)

Nicoleta_B

Eu nu sunt de acord. Din cate stiu eu cartea funciara are un titlu si trei parti, In partea a doua se trec inscrisuri referitoare la dreptul de proprietate, printre care si numele proprietarului. Conform codului civil dreptul de proprietate are trei atribute : posesia, uzufructul si disponibilitatea. Deci eu nu vad cum ar putea o persoana decedata sa-si exercite dreptul de proprietate.

Potrivit art. 887 din noul Cod civil, drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moştenire.

Poate o inscriere provizorie dar cu un certificat de caliatate de mostenitor..........................

Anton Pann

Nicoleta_B

Cu cea a postat Mit. Nu ma asteptam ca in timp ce scriam eu sa mai posteze cineva.

Anton Pann

Cred ca Mit are totusi dreptate . Perssoana din TP este decedata . OK. Fiul nu are decat un "certificat de calitate"  de mostenitor.  In mod normal, ar putea semna pentru intabularea TP in CF pe numele mortului , urmand ca apoi sa se dezbata succesiunea pe CF si sa devina proprietar tabular. Dar o sa intreb maine la CF la noi  sa vad daca au avut cazuri. Sunt aproape convins ca se poate .

bad wolf

Gresala lui @Mit, este doar de exprimare atermenilor juridici gresala ce a fost "rezolvata de @Anton Pann , iar inscrierea nu este provizorie ci este o prima intabulare pe baza carei se dezbate succesiunea si este urmata de dezmembrari si intabularea parcelelor, rezultate dupa dezbaterea suceesiunii , si inscrierea acestora i CF a noilor proprietari.
Sper sa gasesc cararea corecta !

lacriman

Hai sa vedem ce zice Codul civil:
1 - "art.887- Drepturile reale se dobandesc fara inscriere in cartea fnciara cand provin din mosteniri, (etc...)". Adica se poate face certificatul de mostenitor fara ca imobilul sa fie inscris in cartea funciara.
2 - art.894- In cazul in care un drept supus inscrierii in CF a facut obiectul unor cesiuni succesive fara ca inscrierile sa fi fost efectuate, cel din urma indreptatit nu va putea cere inscrierea dreptului in folosul sau decat daca solicita, odata cu inscrierea acestuia, si inscrierea dobandirilor succesive anterioare pe care le va dovedi cu inscrisuri originale " Adica daca exista TP neintabulat , mostenitorul care are CM poate cere intabularea CM-ului depunand SIMULTAN si copia legalizata dupa TP-ul mosrtului. In baza cererii mostenitorului in cartea funciara se va inscrie intai mortul si imediat dupa aceea (adica in aceeasi cerere), mostenitorii din CM.
3 - "Certificatul de calitate de mostenitor" este de fapt un certificat de mostenitor facut dupa un mort care nu a avut avere de declarat (masa succesorala zero). Dar el este un certificat eliberat dupa dezbaterea succesiunii. Actul despre care se tot vorbeste aici este de fapt un formular anterior dezbaterii succeiunii, o anexa in cadrul procesului de dezbatere, care se elibereaza de Primarie (cred ca prin Starea civila) si care arata cine sunt urmasii decedatului, care ar putea avea vocatie la mostenire. In baza lui oricare din posibilii mostenitori poate cere intabularea bunului decedatului, dar pe numele decedatului, si nu pe al sau, pentru ca pana nu se incheie procedura de dezbatere a mostenirii (fie la notar, fie la Judecatorie) nu se stie sigur cine e mostenitor.

Anton Pann

Certificatul de calitate se elibereaza de catre Notar in mod sigur, fara a se specifica masa succesorala, chiar daca ea exista . Se arata in el toti succesorii. In rest totul e OK.

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !