Scrisoare deschisă către ANCPI pentru publicarea limitelor UAT

Creat de vasile33, Ian 07, 2012, 11:45 AM

« precedentul - următorul »

vasile33

Dragi colegi,

Comunitatea geo-spatial.org a inițiat un demers de publicare liberă a limitelor unităților administrativ-teritoriale (UAT) din România. Pentru aceasta intenționăm să adresăm o scrisoare deschisă către ANCPI. Textul scrisorii poate fi consultat la adresa:

http://earth.unibuc.ro/articole/scrisoare-ancpi-uat

Cei care doresc să susțină acest demers sînt rugați să completeze urmatorul formular:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFpZS2RmaF9LVnpZcEhfdm41NEdGSFE6MQ

Vasile Crăciunescu
geo-spatial.org

Modificat de vasile33 (07-01-2012 10:02:22)

Alin B.

Un demers laudabil al geo-spatial.org, care sper sa se bucure si de aprecierea si sutinerea membrilor acestui forum deoarece si noi cei care ne desfasuram activitatea in domeniul cadastrului ne-am lovit si ne lovim in continuare de lipsa unor limite administrative oficiale pe care sa le putem accesa usor intr-un format vectorial.

John Doe

Initiativa se refera doar la oferirea accesului la datele actuale, adeseori eronate deci... ce sa facem cu ele? Le oferim si in format GIS tot asa? Nu ar fi mai bine sa gasim un mod de a le corecta?

Initiativa in sine e buna, ar mai fi inca un sac de initiative dar de undeva tot trebuie sa incepem. Inainte de a semna, intreb: ce inseamna "Afiliere"? Nu era bine sa existe si un câmp unde sa putem scrie o motivatie proprie? Cei care se lupta cu publicitatea imobiliara s-ar putea sa aiba si alte motive pentru care semneaza.

Modificat de John Doe (07-01-2012 11:01:09)

vasile33

Cîmpul afiliere se referă la instituția în cadrul căreia activați. Pentru sugestii referitoare la textul scrisorii ne puteți scrie la contact@geo-spatial.org sau va puteți înscrie pe lista de discuții geo-spatial.org http://tech.groups.yahoo.com/group/geo-spatial/ și să comentați la thread-ul deschis acolo.

Cele bune,
Vasile Crăciunescu
geo-spatial.org

vasile33

@John Doe,

Inițiativa geo-spatial.org se referă la datele existente. Gradul de corectitudine a acestor date il poate aprecia institutia care l-a creat. Tot această instituție poate lua măsurile necesare pentru corecție. Pentru majoritatea aplicațiilor GIS (ex: analize demografice, economice) e mai puțin important ca datele să fie precise la nivel de metru. Important e sa aveam o versiune publică a acestui set de date. Nu vom include în scrisoare comentarii personale. Cei care doresc să amendeze conținutul scrisorii ne pot scrie pe canalele amintite mai sus.

Vasile Crăciunescu
geo-spatial.org

John Doe

Institutia a apreciat bine corectitudinea datelor pe care le are, de-aia nu ni le furnizeaza si noua oficial... Cât despre masuri da, in regulamentele noastre scrie destul de exact cum se face dar n-a facut-o nimeni, e complicat si nu sunt bani, de aceea ma gandeam ca poate gasim vreo idee ca sa imbunatatim putin nu neaparat precizia ci acuratetea. Sunt zone intregi (zeci/sute de hectare) care figureaza intr-un UAT dar de fapt sunt in altul iar noi, care am cam luat la picior terenul, cunoastem unele cazuri.

PS: am semnat petitia.

Modificat de John Doe (07-01-2012 11:21:35)

AlexGIS

Actualele limite UAT sunt eronate. La ce ajută nişte limite digitizate în birourile OCPI? Eu sunt curios să ştiu câte limite de UAT au fost măsurate riguros şi bornate în ultimii 20 de ani. La ce ajută o informaţie greşită?

@vasile33
Pentru un set de date de genul ăsta se pot utiliza limitele puse de John Doe, că-i cam acelaşi lucru. Este pe undeva pe forum o arhivă cu 2 dwg-uri.
Ca fapt divers, limitele aflate în BD ale ANCPI nu respectă nici măcar regulile de bază ale topologiei.
Tot ca fapt divers, să nu creadă cineva vreo secundă că există un set de date clare prin sertarele ANCPI, care să reprezinte limitele UAT. Aceste limite au fost modificate în 2010 şi 2011 în urma unui protocol de colaborare între reprezentaţii autorităţilor locale şi OCPI.

John Doe

@AlexGIS: de acord cu tine.
Cei de la geospatial.org (tot respectul) si noi avem aceleasi interese, doar in forme diferite. Poate ca ar fi bine sa semnam totusi petitia, sa fim cât mai multi, poate se invata cei de la ANCPI sa mai respecte si parerile noastre.

Alin B.

Dragi colegi de forum ,
intelegeti ca initiativa geospatial.org este un prim pas spre normalitate. Cei care administreaza geospatial.org cunosc la fel de bine ca limitele administrative actuale au deficiente mari in ceea ce priveste modul in care au fost stabilite/determinate dar pentru a corecta acest lucru trebuie facut un prim pas esential : institutia guvernamentala responsabila de administrarea acestor date, adica ANCPI, sa publice oficial limitele UAT, intr-un format vectorial, pentru a defini un set unic de limite UAT. Dupa ce isi asuma raspunderea pentru limitele publicate, cei care lucram in cadastru, putem comenta corectitudinea lor si cere celor responsabili sa analizeze erorile semnalate de noi. Pentru cei ce lucreaza cu sisteme informationale geografice, necesar le este sa exista un set clar de limite UAT, prin urmare hai sa-i sprijinim in demersul lor, pentru a arata ca si noi existam.
    Comentam o initiativa onorabila deoarece nu ne rezolva in totalitate propriile nemultumiri legate de problema limitelor administrative, dar fara ca noi sa fi facut ceva similar in scopul rezolvarii acestei probleme.
     Vreau sa va aduc la cunostinta ca tot la o initiativa geospatial.org, ANCPI a publicat acum vreo 3 ani un set unic de parametri de transformare WGS84 - > Stereo 70, foarte util nu pt noi geodezi/topografi ci pt. cei ce utilizeaza platforme GIS, deoarece pana la acel moment, dezvoltatorii de programe GIS foloseau seturi diferite de parametri .
      In concluzie, haideti sa dam o mana de ajutor colegilor cartografi !

Modificat de Alin B. (07-01-2012 12:38:59)

bradu13

intrebare: care dintre urmatoarele metode s-au folosit in Romania de ancpi?
1. se constituire comisie de delimitare, se parcurge linia de hotar, se borneaza
etc. ... (cum scrie la manual)
2. se cheama primarii, i se arata ortofoto si cu mouse-ul se traseaza linia de hotar
avantaj metoda: 2 raportarea finalizarii actiunii in termen  :D , varza de calitate
dezavantaj metoda 1: se cheltuie bani, unele TP pot fi in uAT vecin

bad wolf

Da. Asaa s-a facut intr-un judet in care am lucrat eu la OJCGC(asa se chema atunci)'
Se borna limitele congorm Legii din 1968 (nu-i mai stiu numarul) de reorganizare teritorial ad-tiva, pe judete si comuni.
Baza acestor lucrari au gost lucrarile efectuate de DTM, IPTANA,IPGG, si Institutul de fotogrammetrie.
Au fost toata reteaua din Gauss-Kruger transformata in stereo 70 ( pe plan secant) si au fost efectuate retele geodezice si topografice pana la ord.V, apoi au fost bornate limitele judetelor si apoi al celolalte UAT-uri.
Din Pacate prin anii 80 reteaua geodezica de stat a trcut de la armata la agricultura si atunci au disparut majoritatea piramidelor de semnalizare  , a pilastrilor si a bornelor.
Pe la inceputul anilo 2000 , au mai fost facute bornari pe limite de hotar , dupa hartile obtinute de fotogrametrie dupa zborurile din 1985-1987.
Dar au fost facute de mantuiala de unele firme ale unor profesori de la geodezie din Bucuresti, care au folosit foarte mult metode GPS-care erau foarte slab calitative.
In urma unor verificari facute de mine cu vreo 7-8 ani in urma nu am mai gasit , in mai mult de 5 UAT-uri mai mult de 2% borne cu coordonate.
Iar ce facem acum pentru a face cate o prima intantabulare, determinand doua puncte GPS din care sa lucram apoi prin alte mijloace, nu-i meserie, e bascalie.

Modificat de bad wolf (08-01-2012 13:39:02)
Sper sa gasesc cararea corecta !

John Doe

@bad wolf: Gauss-KRUGER. Si stereo '70, nu &0. Si da, alea sunt lucrari grele dar frumoase in sine, nu pot decat sa-mi scot palaria in fata celor care chiar au facut asa ceva.

Modificat de John Doe (08-01-2012 08:39:58)

bad wolf

Citat din: John Doe@bad wolf: Gauss-KRUGER. Si stereo '70, nu &0. Si da, alea sunt lucrari grele dar frumoase in sine, nu pot decat sa-mi scot palaria in fata celor care chiar au facut asa ceva.
Ai dreptate.Multumesc ca mi-ai atras atentia.Daca observai ora la care am scris aceasta postare dupa doua zile de sarbatoare intelegi de ce am gresit.Trebuie sa precizez, insa, ca nu sunt consumator de alcool.

Modificat de bad wolf (15-01-2012 21:05:54)
Sper sa gasesc cararea corecta !

AlexGIS


John Doe

Bine si asa, deocamdata.
Inteleg ca limitele astea sunt orientative numai daca vrem sa le dam noi lor cu ele in cap, ca daca am o parcela care pica un metru dincolo sigur imi respinge dosarul desi se vede si din avion ca limita e aiurea. Deci treaba ar trebui completata: cum si cât se va tine cont de ele la avizarea lucrarilor?

Limitele orientative care le am eu (tot de pe forum) sunt: http://dl.transfer.ro/transfer_ro-26mar-7bdbf314ec1.zip

Modificat de John Doe (26-03-2012 21:54:58)