prima inscriere

Creat de marginean, Dec 13, 2011, 09:18 PM

« precedentul - următorul »

marginean

Am de intabulat un teren de 40 de arii care face parte dintr-o parcela mai mare.Exista un contract de vanzare cumparare  de mana pe acea suprafata de 40 de arii insa problema este ca titlul de proprietate este pe numele unei persoane decedate(tatal-singurul proprietar) si actele de succesiune nu s-au intocmit. "Tatal decedat" are 6 copii iar unul dintre ei a vandut acel teren de 40 de arii iar noul proprietar doreste sa-si intabuleze terenul.Terenul din titlul de propretate a fost inpartit "frateste" dupa deces, deci fara acte doar intelegere verbala intre frati.
Cum se procedeaza in acest caz pentru obtinerea cf-ului pe acel teren de 40 de arii?

John Doe

Faci dosarul de intabulare, dar pui la el si certificatul de mostenitor al copiilor de la Primarie, si intabulezi direct pe ei. Pe urma, dupa ce iese extrasul se CF, cu el in mana merg toti la notar, cu cumparator cu tot, si fac un CVC autentic, pe care il noteaza notarul in cartea funciara si gata.

marginean

marginean

Si ce o sa se intample atunci? ? ? O sa le faca un CF comun?
Pe mine ma intereseaza ca in CF sa apara numele noului cumparator.....
Are vreo importanta ca fratii detin mai multe terenuri si unul dintre frati a dorit sa vanda din partea lui 40 de arii ? ?
S-ar putea ca, cumparatorul sa doreasca sa achizitioneze fonduri europene si atunci are nevoie de CF propriu, cred..... daca poti da-mi mai multe detalii.
Mie ca prima idee mi s-a parut complicat, si felul in care ai zis tu pare foarte usor.....
Ms mult,

John Doe

Da, o sa le faca un CF comun la toti fratii, in care fiecare va avea o anumita cota-parte din fiecare imobil din titlu. Dupa aia, la notar, in CVC se va specifica ca fiecare dintre ei vinde cota lui parte din parcela cutare (si in total, 1/1 parti) cumparatorului, notarul trimite el CVC-ul la BCPI si il noteaza si numai atunci iese CF-ul pe cumparator.
Cumparatorul nu poate obtine direct un CF pe el fiindca a cumparat ceva ce nu era intabulat, adica nu are un act autentic de vânzare-cumparare. Problema lui daca n-a stiut de la inceput. Ar mai putea merge in instanta cu actul de mâna, si sa-i cheme acolo pe toti fratii si ei sa spuna "da, i-am vândut dar n-am avut timp sa intabulam titlul" si instanta va dispune intabularea direct pe el daca nu sunt alte probleme. Se practica si asta, nu stiu cum ar fi mai avantajos. S-ar putea sa nu le convina oamenilor sa umble prin instanta si sa se faca de cacao. Sa intrebe si un avocat.

bad wolf

Citat din: John DoeDa, o sa le faca un CF comun la toti fratii, in care fiecare va avea o anumita cota-parte din fiecare imobil din titlu. Dupa aia, la notar, in CVC se va specifica ca fiecare dintre ei vinde cota lui parte din parcela cutare (si in total, 1/1 parti) cumparatorului, notarul trimite el CVC-ul la BCPI si il noteaza si numai atunci iese CF-ul pe cumparator.
Cumparatorul nu poate obtine direct un CF pe el fiindca a cumparat ceva ce nu era intabulat, adica nu are un act autentic de vânzare-cumparare. Problema lui daca n-a stiut de la inceput. Ar mai putea merge in instanta cu actul de mâna, si sa-i cheme acolo pe toti fratii si ei sa spuna "da, i-am vândut dar n-am avut timp sa intabulam titlul" si instanta va dispune intabularea direct pe el daca nu sunt alte probleme. Se practica si asta, nu stiu cum ar fi mai avantajos. S-ar putea sa nu le convina oamenilor sa umble prin instanta si sa se faca de cacao. Sa intrebe si un avocat.
John, ai dreptate. Se face un cf comun, dar dupa aceia se fece iesirea din indiviziune .
Cu aceasta ocazie la dezlipire i-se artribuie acelui frate care a vandut 40 de ari(nu "arii") , iar acesta apoi faced act de vanzare legal.
Sper sa gasesc cararea corecta !

marginean

Va multumesc pentru promptitudine

O seara buna

PULEIMEN

Treaba pare simpla, dar e complicata rau. Sa-si faca succesiunea (si nene la 6 frati , 1 sigur e plecat ori in afara ori pe alta lume), apoi intabulare/dezmembrare si vanzare. Dar sunt multi factori de luat in calcul. S-ar putea sa o ia in freza clientul tau.

Anton Pann

trebuie sa mai puna la socoteala ca este posibil sa se ceara si sulte ,(despagubiri)  daca unul din frati a vandut intrega suprafata , deci si drepturile celorlalti , fara a avea acordul lor sau fara sa le dea ...ceva.

ionel_m

Buna ziua! As dori sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Bunicul meu a cumparat un teren in anii 90 si ceva prin contract de vanzare-cumparare. Anul acesta a iesit titlul de proprietate pe care sunt trecuti vanzatorii, mama si fiu, mama fiind decedata. Tot incerc sa obtin de la ei un certificat de mostenitor dar problema este ca decedata are 2 copii iar celalat nu doreste sa se faca certificatul de mostenitor. De fiecare data cand intreb de certificat mi se spune "nu are bani fratele meu nu am ce sa fac". Care ar fi rezolvarea problemei?

John Doe

@ionel m: Vanzatorii pot fi actionati in instanta ca fiind de rea credinta. Daca se poate dovedi cu act autentic sau cu martori ca s-a vandut imobilul respectiv, instanta va dispune intabularea respectivului imobil direct pe numele cumparatorului. Depinde insa si de alte detalii concrete, consulta prima data un avocat.

bad wolf

Citat din: John Doe@ionel m: Vanzatorii pot fi actionati in instanta ca fiind de rea credinta. Daca se poate dovedi cu act autentic sau cu martori ca s-a vandut imobilul respectiv, instanta va dispune intabularea respectivului imobil direct pe numele cumparatorului. Depinde insa si de alte detalii concrete, consulta prima data un avocat.

John ai dreptate. Eliberarea unui T.P. pentru un teren care nu-i mai apartinea autorului(fusese vandut lega) reprezinta abuz in serviciu din partea presedintelui CLFF.
Acel act daca este legal , prin notariat sau S.C. definitiva si irevocabila, poate fi intabulat , T.P. nefiindu-i opozabil.
Dar pentru a asigura vanzare trebuie, totusi, solicitata constatarea nulatatii absolute a acelui T.P. si a P.V. care a stat la baza eliberarii lui.

Anton Pann

Titlul de proprietate s-a eliberat (sau trebuia sa fie eliberat ) pe numele persoanelor care au facut cererea , chiar daca intre timp s-a efectuat vanzarea . Terenul s-a cumparat prin anii 90 si ceva, deci dupa ce s-au facut cererile si eliberarrea titlului pe numele persoanleor validate , este corecta. Acestea trebuie date in instanta pentru ca aceasta sa constate ca ..........si sa a) emita o sentinta care sa tina loc de CVC si b)  sa dispuna inscrierea in CF pe numele cumparatorilor.  Dupa cum cred ca va fi acum din 11 septembrie incolo,  se va putea si intabula pe baza expertizei : prima data cei din TP cu titlul -"reconstituire" ,apoi se va inscrie mostenitorii (mostenire ) si in final cumparatorii cu titlu "cumparare" . Intabularea TP se face in ordinea expusa. Si Nu este caz de anulare TP. Dar fara sa se vada actele, deja s-au emis mai multe raspunsuri - diferite .

Modificat de Anton Pann (14-12-2011 14:36:44)

bad wolf

Citat din: Anton PannTitlul de proprietate s-a eliberat (sau trebuia sa fie eliberat ) pe numele persoanelor care au facut cererea , chiar daca intre timp s-a efectuat vanzarea . Terenul s-a cumparat prin anii 90 si ceva, deci dupa ce s-au facut cererile si eliberarrea titlului pe numele persoanleor validate , este corecta. Acestea trebuie date in instanta pentru ca aceasta sa constate ca ..........si sa a) emita o sentinta care sa tina loc de CVC si b)  sa dispuna inscrierea in CF pe numele cumparatorilor.  Dupa cum cred ca va fi acum din 11 septembrie incolo,  se va putea si intabula pe baza expertizei : prima data cei din TP cu titlul -"reconstituire" ,apoi se va inscrie mostenitorii (mostenire ) si in final cumparatorii cu titlu "cumparare" . Intabularea TP se face in ordinea expusa. Si Nu este caz de anulare TP. Dar fara sa se vada actele, deja s-au emis mai multe raspunsuri - diferite .

Chiar daca a fost facuta cerere si pentru acest teren, ca sa-l vanda , a avut nevoie de niste docu mente, adica un p.v. si o adeverinta(are acelasi format cu un t.p.).
Atunci cand se elibereaza T.P. , acesta  nu se elibereaza numai cererea aceea (omul putea cere orice) ci se verifica individual acele terenuri daca exista in acel moment. Asaa se elibereaza un t.p.

bad wolf

Citat din: bad wolf
Citat din: Anton PannTitlul de proprietate s-a eliberat (sau trebuia sa fie eliberat ) pe numele persoanelor care au facut cererea , chiar daca intre timp s-a efectuat vanzarea . Terenul s-a cumparat prin anii 90 si ceva, deci dupa ce s-au facut cererile si eliberarrea titlului pe numele persoanleor validate , este corecta. Acestea trebuie date in instanta pentru ca aceasta sa constate ca ..........si sa a) emita o sentinta care sa tina loc de CVC si b)  sa dispuna inscrierea in CF pe numele cumparatorilor.  Dupa cum cred ca va fi acum din 11 septembrie incolo,  se va putea si intabula pe baza expertizei : prima data cei din TP cu titlul -"reconstituire" ,apoi se va inscrie mostenitorii (mostenire ) si in final cumparatorii cu titlu "cumparare" . Intabularea TP se face in ordinea expusa. Si Nu este caz de anulare TP. Dar fara sa se vada actele, deja s-au emis mai multe raspunsuri - diferite .

Chiar daca a fost facuta cerere si pentru acest teren, ca sa-l vanda , a avut nevoie de niste docu mente, adica un p.v. si o adeverinta(are acelasi format cu un t.p.).
Atunci cand se elibereaza T.P. , acesta  nu se elibereaza numai cererea aceea (omul putea cere orice) ci se verifica individual acele terenuri daca exista in acel moment. Asaa se elibereaza un t.p.

Se vede ca nu ai eliberat niciodata un t.p. si nici nu ai consultat documentatia privind eliberarea t.p.
Nu se poate rezolva legal asa cum ai propus.