aplicatie calcul volume

Creat de phibrizzo, Oct 31, 2011, 04:26 PM

« precedentul - următorul »

phibrizzo

Ma poate ajuta cineva cu o aplicatie de calculat volume? imi este necesar la urmatorul lucru: am masurat o vale trebuie sa stiu ce volum are ca sa o umplu.am incercat cu topolt dar m-a bagat in ceata cu suprafata jos, suprafata sus...volum negativ..O.o...eu as vrea sa introduc toate puncetele intr-un model 3d si apoi pe baza modelului respectiv sa imi calculeze volumul.
Va multumesc anticipat.

John Doe

Ti-am trimis ceva pe transfer.ro, sper sa-ti foloseasca.

cristea

Manual....
Faci curbe de nivel si in functie de suprafata si echidistanta curbelor de nivel iti calculezi un volum traznet.
Spor :hi:

mihaita_tulcea

Vol

        Comanda: Vol

            Descriere: calculeaza volum pentru modele 3D

        Buton:

            Menu: TopoLT » Model 3D » Calculeaza volum

 

Cu ajutorul acestei comenzi se poate calcula volumul ce se formează între un model 3D şi un plan de cotăconstantă Z sau volumul ce se formează între două modele 3D.

 

Pentru calculul volumului se poate selecta modelul 3D de sus sau un plan de cotă Z ce reprezintă suprafaţa de sus a corpului pentru care se calculează volumul şi un model 3D de jos sau un plan de cotă Z ce reprezintă suprafaţa de jos (referinţa de la care se calculează volumul pozitiv şi volumul negativ). Regula privind modul cum se formează volumul pozitiv şi volumul negativ este simplă şi anume partea de deasupra suprafeţei de referinţă este întotdeauna volum pozitiv iar partea de sub această suprafaţă este volum negativ indiferent că suprafaţa de referinţă este un plan de cotăconstantă sau o suprafaţă 3D (vezi figurile cu cazurile de mai jos).

În afară de volumul pozitiv şi volumul negativ mai sunt calculate aria în plan şi aria înclinată (desfăşurată;) ce corespund corpurilor ce formează aceste volume. Pentru a înţelege ce este aria înclinată un exemplu ar fi aria cu care este acoperit un munte cu un strat fin de zăpadă. În cazul calculării volumului dintre două suprafeţe 3D sunt calculate ariile înclinate pentru partea de sus şi pentru partea de jos pentru volumul pozitiv şi volumul negativ.

Conturul în plan poate fi limitat cu ajutorul unei polilinii cu condiţia ca aceasta să fie în interiorul modelului 3D sau în cazul selectării a două modele 3D în interiorul ambelor modele 3D. Dacă această polilinie nu este introdusă atunci calculul va fi făcut conform limitei dată de modelul 3D sau în cazul selectării a două modele 3D de limita obţinută prin intersecţia în plan a celor două limite. Polilinia de contur poate conţine şi arce de cerc sau pentru contur poate fi selectat şi un cerc. Sunt acceptate şi modele 3D ce au găuri (feţe 3D lipsă;).

 

Volumul este calculat ca o sumă de corpuri 3D (trunchiuri de prismă;) ce sunt obţinute prin intersecţii spaţiale dintre modelul 3D şi planul de cotăconstantă sau prin intersecţii spaţiale dintre două modele 3D. Metoda de calcul este pur geometrică, nu sunt folosite metode de aproximare şi de aceea este bine ca modelele 3D pe care le utilizaţi să descrie cât mai fidel terenul.

Corpurile 3D (trunchiurile de prismă;) pot fi desenate sau nu, alegerea desenării sau nu a acestor corpuri poate fi făcută utlizând comanda Om3d.

Volumele pot fi vizualizate sau nu, alegerea acestei setări poate fi făcută utlizând comanda Om3d.

 

Suprafeţele 3D pot fi de orice formă cu triunghiuri sau grid, sunt acceptate orice fel de entităţi tridimensionale cu condiţia ca acestea să nu fie închise în spaţiu (cazul unei sfere) sau acestea să nu conţină găuri intrate în suprafaţă (cazul unei peşteri). Atunci când aveţi astfel de suprafeţe în care feţele 3D sunt suprapuse puteţi face calculul volumelor împărţind suprafaţa în mai multe bucăţi.

Atunci când utilizaţi ca model 3D o entitate grid de tip "Polygon Mesh" netezită (smooth surface) este recomandabil ca numărul de vertexuri la interpolare să fie suficient de mare pentru ca suprafaţa să fie reprezentată corect. Înainte de a netezi o astfel de suprafaţă alegeţi densitatea pe cele două direcţii utilizând variabilele AutoCAD SURFU şi SURFV.

 

Înainte de a face un calcul de volum este bine ca să vizualizaţi modelul sau modelele 3D utilizând comanda VM3D.

 

Legendă:

S1
 -
 plan de cotă constantă sau suprafaţă 3D de sus
 
S2
 -
 plan de cotă constantă sau suprafaţă 3D de jos (suprafaţă de referinţă;)
 
V(+)
 -
 volum pozitiv (aflat deasupra suprafeţei de referinţă;)
 
V(–)
 -
 volum negativ (aflat sub suprafaţa de referinţă;)
 
Ap(+)
 -
 aria plană pentru volumul pozitiv
 
Ap(–)
 -
 aria plană pentru volumul negativ
 
As(+)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D pentru volumul pozitiv
 
As(–)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D pentru volumul negativ
 
Asu(+)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D de sus pentru volumul pozitiv
 
Asd(+)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D de jos pentru volumul pozitiv
 
Asu(–)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D de sus pentru volumul negativ
 
Asd(–)
 -
 aria înclinată a suprafeţei 3D de jos pentru volumul negativ
 

 

Fig. 1 – Caz suprafaţă sus şi plan de referinţă jos



 

Fig. 2 – Caz plan sus şi suprafaţă de referinţă jos



 

Fig. 3 – Caz suprafaţă sus şi suprafaţă jos (referinţă;)

advex

#4
mihaita_tulcea din Constanta:

Informatiile privind calculul de volume cu TopoLt sunt utile, cu precizarea ca trebuie sa postezi si figurile atunci cand te referi la ele....
Numai bine!


John Doe

Cred ca se numeste suprafata desfasurata, nu arie inclinata.

bad wolf

#6
Citat din: John DoeCred ca se numeste suprafata desfasurata, nu arie inclinata.

Exaact .Numai ca suprafata desfasurata nu se foloseste in nicio metoda de calcul a volumel, indiferent de soft.
Sper sa gasesc cararea corecta !

phibrizzo

Multumesc tuturor ce au raspuns.
Am incercat cu surfer dar tot dadea o eroare cum ca supafata de jos trebuie sa fie egala cu cea de sus asa ca intre timp am reusit sa imblanzesc TopoLT-ul, cu multumiri domnului mihaita-tulcea.
Numai bine.

Modificat de phibrizzo (09-05-2012 17:18:32)