Intarusare gresita - ce e de facut

Creat de blue_flake501, Sep 13, 2011, 08:00 PM

« precedentul - următorul »

blue_flake501

Buna ziua,

Nu lucrez in domeniu, insa avem o mare problema legata de o intarusare gresita care ne afecteaza puternic :( . Va rog mult sa ne ajutati cu un sfat, o parere. Iata situatia:

O parcela mare a fost dezmembrata in 7 loturi mai mici care apoi au fost vandute individual in scopul construirii de case. Topometristrul care a facut ridicarea topo si a intarusat toate aceste loturi a gresit cu 1m, deplasandu-le pe toate pe o singura axa, astfel incat primul lot pierde 1m si ultimul lot castiga 1m. Aceasta greseala nu a fost gasita decat acum, cand pe 2 din cele 7 loturi exista case construite si pe inca doua exista garduri.

Faptul ca intarusarea s-a facut gresit a fost confirmat de alti 3 topometristi si de primarie.

Nu toti proprietarii care inca nu n-au apucat de construit sunt de acord sa isi deplaseze si ei loturile si sa faca rectificare de coordonate. In plus, cel care pierde 1m nu e de acord cu aceasta situatie. In acest moment incercam sa ne intelegem cu ei si sa ne despagubim unii pe altii pentru a se minimiza pe cat posibil daramarea de garduri, etc. Daca nu reusim nimic ramane solutia sa ne mutam gardul si sa refacem o parte din instalatii. Totusi, imi sta in cap o intrebare :uimit: : care este responsabilitatea topometristului in acest caz? cum raspunde el pentru pagubele si durerile de cap create?

Multumesc mult.

John Doe

Depinde ce fel de lucrare a fost plantarea aia de tarusi, daca ati semnat de luare la cunostinta sau ca sunteti de acord, daca a fost oficiala sau nu, daca a fost supusa receptiei le OCPI sau nu. Nu zic ca topograful e curat lacrima, dar nici nu m-as pronunta in necunostinta de cauza, cine stie care e povestea? Mai da niste amanunte.

Modificat de John Doe (13-09-2011 17:10:16)

cristea

A mai fost un caz la Floresti Cluj.Cand s-a demolat o casa construita pe un amplasament trasat gresit de un ''topometrist''.Nu mai stiu continuitatea lui dar se pare ca pagubasii sunt in judecata cu el si o sa-i ceara despagubiri de ''o casa''. :hi:

blue_flake501

Salutare,

Ridicarea topo si intarusarea s-au finalizat cu un proces verbal pe care erau trecute coordonatele si noi am semnat. Si la ora aceasta se gasesc multi dintre tarusii batuti gresit pe tot ansamblul de loturi. Nu a existat o receptie OCPI, cred - desi nu prea sunt sigura ce este aia.

Multumesc pentru raspunsuri!

bad wolf

Ocpi -nu receptioneaza orice lucrare.
Cum a fost descoperita gresala topometristului(cum ii spuneti aici) ?
Sunteti convinsi ca a fost o gresala ?
"Topometristul " respectiv ce spune?
Daca proprietarul care PIERDE 1m nu doreste modificarea amplasamentelor, atunci, care-i problema?cARE-I NEMULTUMIREA?
Sper sa gasesc cararea corecta !

blue_flake501

Greseala a fost descoperita cand alti proprietari au adus niste topometristi sa le confirme ca loturile sunt acolo unde arata tarusii. Lucru pe care acei topometristi (3 la numar) nu au putut sa il confirme pentru ca tarusii sunt batuti cu 1m decalat. Am confirmat si la primarie greseala punand coordonatele noastre pe planul zonei si facand niste masuratori. Concluzia: o problema la punerea in teren.
Problema este ca cel care pierde 1 m nu este de acord cu asta. Acum cei care au deja ceva construit incercam sa negociem totusi, sa il despagubim, etc. Vor fi niste cheltuieli: ori cu despagubirea, ori cu mutatul gardurilor. Topometristul care a gresit o scalda, evident... tocmai de asta ma intrebam care este responsabilitatea lui totusi? cum raspunde el pentru toate pagubele astea?

Anton Pann

Recomandare : cautati calea amiabila, despagubiti-va intre voi, faceti actualizarile de Cf necesare, repozitionari, diminuari de suprafete pe cale amiabila , orice este posibil.
in caz contrar va asteapta : avocati si experti , expertize si contraexpertize ,bune si rele ,  recurs si apel, trimitere spre rejudecare , evaluari de teren , etc , si in final.... cineva va despagubi pe altii, sumele vor fi uriase, stresul la fel, starea conflictuala intre proprietari agravata la maxim si ... in final... cineva va ceda 1m sau nu . Pentru 1m x lungimea  nu cred ca se merita . Si sa stiti ca am dreptate !!!

Mit

Adevar 100% in ce spune expertul Anton Pann. Nu se merita.

Paradoxul acestei situatii este ca "topometristul" care-a facut greseala va continua sa lucreze si cu mari sanse de-a gresi din nou.
In meseria noastra nu avem un sistem de autocuratare, autoepurare.

Am si eu clienti de genul @blue_flake501, care-au patit-o in fel si chip, dar ei se intrebau cum naiba cei ca "topometristu'" mai au de lucru in continuare... :uimit:

bad wolf

Atat Anton Pann cat si Mit au dreptate.
In ceeace il priveste pe tograful "vinovat" , eu m-as abtine sa-l invinovatesc atata timp cat nu stiu cum aintrat el in retea si cum au intrat in retea ceilati 3 topografi.
Imi mai pun o intrebare: proprietarul intregului teren nu a verificat macar latimile atunci cand a fost efectuata parcelarea(banuiesc caq a fost o dezlipire).Cred ca daca ar fi verificat ar fi vazut diferentele de latimi!?
Loturile au fost ocupate in ordine sau aleatoriu?
Daca au fost ocupate aleatoriu atunci explicatia e ste simpla:fiecare a ocupat terenul cum i-a placut, iar in acest caz vina este a celui care a vandut.
Nu uitati ca tarusii pot fi foarte usor mutati cu 1m.

John Doe

Corect ce spuneti voi.
Dar daca exista ceva proces verbal si daca pe el sunt trecute ceva dimensiuni, ar trebui sa se poata verifica daca tarusii au fost mutati sau s-a trasat prost de la inceput. Macar sa stie oamenii pe cine sa înjure. Ca de verificat topograful, nu-ti prea da prin cap s-o faci... decât daca si tu esti topograf...

Modificat de John Doe (13-09-2011 22:44:40)

bad wolf

MirceaBogdan

atata tam-tam pentru 1 m, poate totusi conteaza. daca e cazul unui cartier rezidential, unde curtile sunt minuscule acel metru se simpte in plus sau in minus. am intalnit cazuri, poate si dumneavoastra, unde se cearta vecini, frati, prieteni pentru 1 gard deplasat cu cativa centimetrii .  sper sa depasiti tipicul romanesc de a creea o revolta si sa va rezolvati problema

blue_flake501

Salutare!

Va multumesc pentru raspunsuri la toti. Asta este si concluzia noastra: nu merita tam-tam-ul cu justitia si incercam sa ne intelegem intre noi. Acum am inteles si ca "topograful" cu pricina nu prea are cum sa fie sanctionat. Incredibil, dar adevarat. Viata bate filmul inca o data in RO.

Numai bine.