Lege privind distanta fata de râu

Creat de tratak, Iul 14, 2011, 08:13 PM

« precedentul - următorul »

topocad.ana

albia oricum se modifica de la an la an pe raurile pe care se produc viituri.
in cazul in care in termen de 1 an de la modificare albiei raului, proprietarul nu cere recalibrarea acesteia de catre apele romane, ramane cu terenul pierdut.

Anton Pann

"Am cumparat un loc langa un parau. Din cate stiam si eu si cadastristul, la masuratoarea locului trebuie lasati 5 m fata de apa si de acolo sa se inceapa masuratoarea, si nu imediat de la rau. A venit apoi primarul si ne-a spus ca masuratoarea nu e buna, trebuia sa fie facuta chiar de langa albia raului. Raul este unul care isi modifica parcursul daca sunt ploi mari." Asa incepe Tratak . Cred ca "masuratoarea " ar trebui sa inceapa de la drumul public, drumul de acces in parcela, tinind seama de limitele parceleleor alaturate , tinand sema de latime si  configuratie de la drum spre apa  si suprafata din act . Cam asa s-ar putea reconstitui o forma initiala a terenului .Nu de la apa spre drumul public.  In maxim suprafata terenului din act. Daca ai cumparat un teren trecut in acte, inseamna ca suprafata lui a fost determinata atunci cand s-a inscris in acte (CF sau TP ) , nu o face acum primarul cum vrea el. N-am nimic cu primarul !  :rotfl: Zonele de protectie si toate celelate nu au nimic cu limita de proprietate .

Modificat de Anton Pann (27-09-2011 22:00:07)

AlexGIS

Citat din: topocad.anaalbia oricum se modifica de la an la an pe raurile pe care se produc viituri.
in cazul in care in termen de 1 an de la modificare albiei raului, proprietarul nu cere recalibrarea acesteia de catre apele romane, ramane cu terenul pierdut.

Iti recomand cu caldura codul civil. Nimic nu este mai presus de codul civil. Toate regulamentele ale tuturor agentiilor au la baza codul civil. Mai ales noul cod civil.

topocad.ana

eu cred ca tu nu traiesti in romania. iti recomand cu la fel de multa caldura sa iei un proces verbal de vecinatate si sa te duci sa il semnezi la apele romane. sa imi spui si mie cum a decurs treaba....

PULEIMEN

Procesul verbal de vecinatate nu are nici o valoare, un act nascocit de ocpi prin care sa justifice intabularea unor proprietati cu suprafete mai mari. Auzi domnle sa ceri recalibrarea albiei. Si cu caracterul dinamic al cadastrului ce mai facem.
  Raman la parerea sa faca cum a zis primarul. Toti sunt destepti domle, auzi la ei 5 m trebuie lasati. Da unde scrie asta? Cand ai cumparat exista cadastru?

Modificat de PULEIMEN (28-09-2011 09:19:30)

AlexGIS

Citat din: topocad.anaeu cred ca tu nu traiesti in romania. iti recomand cu la fel de multa caldura sa iei un proces verbal de vecinatate si sa te duci sa il semnezi la apele romane. sa imi spui si mie cum a decurs treaba....

Draga Ana, nu vreau sa intru intr-o polemica fiindca unde-i lege, nu-i tocmeala.

Vechiul cod civil:
http://e-juridic.manager.ro/articole/codul-civil_cartea-a-iii-a_titlul-ii_proprietatea-privata-6319.html

Noul cod civil:
http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-555-continutul-dreptului-de-proprietate-privata-continutul-intinderea-si-stingerea-dreptului-de-proprietate-privata-dispozitii-generale

topocad.ana

ca sa nu intram in polemica
codul civil:
Art. 555

Conţinutul dreptului de proprietate privată

(1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.

legea 107/96 cu completarile ulterioare:
ART. 42
    (1) În situatia în care un curs de apa îsi formeaza o albie noua, parasind în mod natural
pe cea veche, riveranii sau utilizatorii de apa pot sa solicite, prin derogare de la prevederile
art. 496 din Codul civil, în termen de un an, aprobarea Administratiei Nationale "Apele
Române" pentru readucerea apei în vechea albie, pe cheltuiala acestora. Litigiile se
solutioneaza de instantele judecatoresti.
    (2) Daca, în termen de un an de la sfârsitul anului în care apa a parasit albia, nu se
formuleaza o cerere conform alin.  (1), albia veche ramâne în proprietatea riveranilor, iar
albia noua se considera albie naturala si se înregistreaza în Cadastrul apelor, fiind preluata
în administrare de Administratia Nationala "Apele Române".

art. 555 din codul civil spune clar "in limitele stabilite de lege" . Iar legea apelor este clara

PULEIMEN

Citat din: topocad.anaca sa nu intram in polemica
codul civil:
Art. 555

Conţinutul dreptului de proprietate privată

(1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.

legea 107/96 cu completarile ulterioare:
ART. 42
    (1) În situatia în care un curs de apa îsi formeaza o albie noua, parasind în mod natural
pe cea veche, riveranii sau utilizatorii de apa pot sa solicite, prin derogare de la prevederile
art. 496 din Codul civil, în termen de un an, aprobarea Administratiei Nationale "Apele
Române" pentru readucerea apei în vechea albie, pe cheltuiala acestora. Litigiile se
solutioneaza de instantele judecatoresti.
    (2) Daca, în termen de un an de la sfârsitul anului în care apa a parasit albia, nu se
formuleaza o cerere conform alin.  (1), albia veche ramâne în proprietatea riveranilor, iar
albia noua se considera albie naturala si se înregistreaza în Cadastrul apelor, fiind preluata
în administrare de Administratia Nationala "Apele Române".

art. 555 din codul civil spune clar "in limitele stabilite de lege" . Iar legea apelor este clara
Ce ati postat se refera la accesiune imobiliara naturala, un mod de dobandire a proprietatii.
Dar in speta de fata nu la asta se refera.
    Cel ce a deschis subiectul este suparat ca domnul primar i-a stabilit o lungime pana in albia existenta a raului (care pe o zona de 5x40 m este uneori inundata), iar dansul doreste sa renunte la respectiva suprafata (inundata) de teren si sa se lateasca (probabil peste peste vecini), dar totusi sa ramana cu suprafata de teren (din acte).
  Mai pe scurt vrea sa schimbe forma , nu suprafata imobilului. Problema e ca domn primar nu vrea asta si nici el nu are argumente legale.

Modificat de PULEIMEN (29-09-2011 03:36:28)