Trasare gresita sau aliniere gresita

Creat de astrul, Mai 26, 2011, 01:41 AM

« precedentul - următorul »

astrul

Buna ziua,
Ma adresez tuturor in speranta ca voi gasi un raspuns problemei mele.
Situatia: am achizitionat un teren in anul 2010. Anul acesta am facut trasarea (intarusarea) cu un o echipa de cadastristi.
Terenul meu reprezinta primul lot, dintr-un numar de 7 loturi identice ca laturi si suprafete. Practic a existat o parcela care s-a impartit in 7 loturi egale.
Lotul meu are deschidere la un drum comunal ce da in drumul principal al satului.
Fata de drumul principal, terenul meu este al 6-lea lot.
Cele 6 loturi au deja imprejmuire, si case construite.
In momentul in care am efecutat trasarea bornele mele au iesit defazate fata de reperele cunoscute anterior (cadastrul anterior). 2 m intrat in drumul comunal si 3 m fata de vecinul deja imprejmuit.
Vecinii spun ca si ei au avut aceeasi problema si s-au retras inspre proprietarul din spate, cu acordul "verbal" al primariei. Se pare ca exista o problema ori cu coordonatele stereo 70, ori cu drumul amplasat gresit de catre primarie.
Toti au rezolvat aceste defazari alipindu-se fiecare de gardul celui dinaintea lui, insa aceasta procedura nu este una linistitoare pentru mine. Exista in orice moment riscul ca proprietarul din spate sa ceara cei 2m sau cel dinaintea mea cei 3m, chiar daca el detine, fizic, suprafata din cadastru, insa nu este corelata cu bornele cadastrale.
Trasarea a fost facuta de catre cadastrist cu statie GPS, conectata la nu stiu ce site din Germania (pentru ca este gratis, am inteles), si fara de niste repere ( Primaria Snagov si Fac. de Geodezie).
Insa, fiind de meserie inginer, am rascolit putin forumurile si am inteles ca poti afla coordonatele GPS pe baza celor stereo (TransDatRo). Bagand aceste coordonate pe GoogleEarth, am avut surpriza sa gasesc terenul exact pe vechile repere, aliniat perfect fata de vecini.

Acum vin intrebarile: are rost sa mai platesc alta intarusare?
Este sistemul folosit de mine cu GoggleEarth unul precis?
Care este rezolvarea in cazul de fata?
Cadastristul mi-a propus sa ma retrag fata de strada, pentru a nu ma certa cu primaria, sa pastrez cei 3m fata de vecinul din sud, dar sa ma mut cu 3m, exact in bornele lui de reper, in cazul in care, vreodata, va dori sa-si recupereze restul de proprietate ramas. Cei 3m prezentati in schita sunt un rest, toti proprietarii detin exact suprafata din cadastrul lor.
Am pus si o schita pentru orice nelamurire, parcela verde este cea aliniata la vecini, cea cu rosu este cea trasata de cadastrist.

Multumesc anticipat pentru orice lamurire.


580/404px 38.1KB

Modificat de astrul (25-05-2011 22:43:24)

dora3mira

Domnule astrul ,
Marea majoritate a terenurilor proaspat achizitionate in tarlalele de extravilan, sau in cele din intravilanul nou - sau aproape toate aceste proprietati - se confrunta cu aceasta problema.
Aici intervin o serie de probleme care daca nu sunt nici cunoscute - nici facute cunoscute - cu siguranta ca o parte dintre proprietari vor fi afectati - ca si suprafete sau mod de granituire.
Daca terenul dumneavoastra este in intravilan de tip nou - ar trebui ca acel coleg al nostru sa tina cont de modul in care suprafata prevazuta pe PUZ sau PUG a fost sistematizata - de regula o sa cam omita etapa asta - oricum va veni un moment - care mereu e unul prost - in care cei care au cumparat teren vor avea neplacuta surpriza de a constata ca ce au cumparat e altceva decat ce vor mai avea in mod real in fapt !
Dealtfel nici nu trebuie sa va suparati pe colegul nostru - n-are nici o vina ca primaria v-a eliberat un Certificat de Urbanism ( solicitat in mod obligatoriu cand se face o dezmembrare in mai mult de doua loturi ) care nu spune nimica nimicuta - despre acea sistematizare ce va afecta in curand - ori parcelele marginase - ori pe toate de-a lungul uneia din laturi - ori si asa si asa -
Daca terenul cumparat de dumneavoastra este in extravilan clar , fara dubiu, atunci va trebui sa va ganditi ca pe viitor - aparitia altor constructii pe imobilele vecine, vor impune de la sine o exploatare ce "va cere" sa creati drumuri de acces mai largi, zone pentru un trotuar cat de mic, acolo, spatiu suficient pentru montarea stalpilor de electricitate si mai tarziu chiar amplasarea unor canalizari , corect ?
Asa ca de sistematizare nu scapa nimeni ! Baaaaaa.... o face din proprie initiativa ca toti vor utilitatile "la gard"
Ca atare - nu puneti prea multa baza pe vreo 3 m de jur imprejur - cand vorbim de extravilan - iar la intravilan de vreo 2,5 metri - ca acolo ....se fac cei de la primarie ca largesc cumva niste drumuri - pe care tot oamenii - in dorinta de a avea mai mult teren in curte il ciugulesc macar un pic cand pun gardul -
Ce sfat sa va mai dam?
Teren o sa dati de buna voie si silit de necesitatile oricarui imobil ce se va dori in cele din urma in cartier civilizat - in care sa aiba acces si masina de pompieri si salvarea dar si masina mea pe langa cea a vecinului cand plecam amandoi la servici la aceeasi ora . Curent, apa, canalizare si gaze - plus un trotuar pietonal - iar sunt necesare, corect ?
Vreti sa stiti cine detine adevarul ?
Ar fi fost corect ca aceste lucruri sa va fi fost facute cunoscute din timp .... dar degeaba vrem noi sa le spunem - ca cel ce vinde vrea sa scoata cat mai mult din ce are de vanzare , primaria are angajati platiti prost care nu-si dau interes nici pentru propria perfectionare - iar colegul nostru supravietuieste pe o piata in cadere din lucrari platite cu din ce in ce mai putini bani - si face buba pe limba incercand sa dezlege nodurile gordiene din OCPI, din mentalitatea sau neputinta de intelegere a clientului , etc .

astrul

Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Parcela a fost scoasa din circitul agricol acum cativa ani, trecut in intravilan construibil si parcelat.
Drumul comunal exista inca de pe vremea lui Ceausescu. Nu se va mari/micsora, primaria, daca va fi cazul, va face sens unic.
Deja exista 8 loturi, 6 pe partea mea si 2 vis-a-vis, care au deja imprejmuire si case care sunt locuite.
Nu s-a renuntat la acei 2m fata de drumul comunal ci s-au mutat mai in spate, suprafetele ramanand intacte. Nu mai poate fi vorba de latirea/cedarea terenului, ci doar de problema ca terenul in fapt, nu este pozitionat pe coordonatele cadastrale.
Nelinistea mea survine din faptul ca toata lumea "spune" (vecini, primarie, chiar si cel din spate care a dat cei 2m) sa ne aliniem fata de noul contur al strazii si fata de loturile imprejmuite.
Rectificare nu se poate face pentru schimbarea coordonatelor stereo, stiti bine de ce, nu intru in amanunte, asta este situatia.
Practic, fara a renunta la 1mp, eu trebuie sa mut terenul 2m fata de strada inspre est si 3m fata de vecina inspre sud.
Sa presupunem ca fac proces verbal de buna vecitatate cu toata lumea. In acest caz, ma gandesc ca nu voi mai avea probleme cu eventuali contestatari.
De fapt, problema este ca cei care vor cumpara vreodata in spate, poate nu vor tine cont de alinierea loturilor si isi vor cere cei 2m intrati in tarlaua respectiva. Apoi cei 3m decalati intre toate proprietatile, pot fi contestati oricand de catre orice proprietar nou care va vrea sa castige practic acei 3m in plus fata de
suprafata pe care o detine.
Eu as vrea sa ma mut doar acei 2m in spate, fata de drum, dar sa pastrez aliniamentul bornelor cadastrale, adica sa las acei 3m rest intre mine si vecin si sa intru 3m peste vecinul din nord. Pentru ca oricand s-ar contesta acei 3m, eu sa fiu acoperit si sa nu raman fara o buna bucata de teren.
Nu stiu daca reusesc sa ma fac pe deplin inteles, daca este nevoie de lamuriri suplimentare pot face cateva schite petru exemplificare.

astrul

#3
Am pus si o schita, sper sa ajute in intelegerea problemei.


559/332px 35.1KB

dora3mira

Domnule astrul ,
Alinierea la frontul stradal este o problema care "se bate" cu acele coordonate din CF, am inteles si nu sunteti unicat cu aceasta situatie.
De regula, atunci cand se face o dezmembrare trebuie sa se tina cont de cateva prevederi legale.
Una dintre reguli este ca drumul din intravilan sa aiba o latime de 7 m iar daca are o lungime mai mare de 100 m va trebui prevazut si cu scuaruri speciale de retragere si intoarcere a vehicolelor - ar fi bine sa fie respectata aceasta regula ... chiar ar fi !
Solutia prezentata de dumneavoastra cu circulatia pe un fir - ar trebui sa o priviti un pic in perspectiva - daca aveti abilitatea de a posta suprapuneri de schite pe capturi de google - va cred in stare sa vedeti problema in acest fel.
In situatia in care veti fi nevoit sa "pierdeti" o parte din teren - ar fi corect ca toti proprietarii din tarla sa suporte o pierdere proportionala - lucru ce nu se va mai intampla , desigur, caci parte dintre vecini vor avea ditai gardurile ridicate deja si bine ancorate in fundatii cu adancime minima pentru inghet chiar - adica de vreo 80 cm numai !
Daca primaria spune sa va aliniati la frontul proprietatilor ... pai ... cam asa va trebui sa faceti !
Nu va mai ingrijorati de acele coordonate - sunt bucataria noastra si chiar avem destule de rezolvat din pricina faptului ca cineva a hotarat sa le bata in cuie pe pad-urile de la CF.
Importanta este intelegerea faptului ca cel putin cateva loturi din acea tarla devenita prin intrarea in intravilan - cvartal - vor fi cu adevarat afectate de pierderea de suprafata. Daca ghinionul, nesansa sau "bucuria" asta va pica si pe terenul dumneavoastra, incercati sa nu va epuizati energia cu framantari - ci , impreuna cu un coleg de-al nostru - care chiar v-ar putea oferi o consultanta care sa ajute la o remediere fie ea si partiala a problemei , impreuna cu vecinii pe care va trebui sa-i lamuriti ca afectarea terenurilor este pentru bunastarea si justa cerinta de sistematizare - pentru a ajuta la o repartizare a pierderilor macar acolo unde se mai poate face asta - toate acestea la un loc, multa diplomatie si atentie marita data viitoare - tot patitul este priceput - incercati sa solutionati ce si cat se mai poate rezolva INAINTE de a amplasa la teren casuta pe care v-o doriti de atata vreme !

astrul

Multumesc inca o data.
Cu drumul, patial, sa spunem ca problema este rezolvata. Primaria mentine drumul asa cum este, duce doar spre padure si are si alte cai de iesire catre strada principala, deci nu reprezinta o problema majora. Nu este drum de servitute, este un sat destul de inapoiat si inca nu se aplica reglementarile urbanistice uzitate in aproape toate zonele nou dezvoltate.
Va fi situatia zonelor cu case vechi pe care nu le mai schimba si muta nimeni si nici nu exista vreun interes de la primarie in acest sens.
Problema mea principala reprezinta defazarea cu 3m fata de vecina colorata cu albastru, ca sa ma exprim plastic, dar precis.
Cadastristul m-a sfatuit ca sa respect bornele sale, practic voi intra cu acei 3m peste urmatorul vecin, ramanand acel rest intre terenul meu si cel albastru, care va reveni cuiva la mica intelegere ...
Aceasta situatie reglementeaza, macar in situatia reala acea defazare de 3m intre vecini. Practic, fiecare vecin a intrat peste celalalt cu acei 3m si aceasta situatie doresc sa se termine la terenul meu. Urmatorul teren, cand se va trasa, va da pe aceleasi borne cu al meu, urmand doar sa se retraga de la strada cu acei 2m si sa se alipeasca de gardul meu. Altfel toate loturile, pana in capatul drumului se vor izbi de aceeasi problema si este de ajuns ca un singur proprietar sa revendice acei 3m de la vecinul din stanga sa si se va isca un intreg taraboi.
Daca eu fac acea mutare de teren, problema se va opri la mine.

kod

Eu am alta solutie:
Inainte de asta o intrebare: in dreapta terenului (cum se vede in poza) mai este cineva intabulat ? sau sunteti "ultimul" deocamdata in capatul parcelelor ?
Daca da, atunci eu as proceda astfel:
- va aliniati terenul dupa celelate
- si ve-ti face o documentatie de actualizare date imobil pt. a avea coordonatele reale (cele aliniate dupa vecini)
Cam asa vad eu lucrurile, si apoi puteti dormi linistit, iar restul vecinilor sa se descurce ! :hi:
Toate cele bune !

Hakan

Raspunsul la intrebarea din titlu "Trasare gresita sau aliniere gresita?", dupa(doar) doua masuratori nu prea se poate da - zic eu. Adica una (probabil) e buna. Dar care? Mai ar trebui determinat macar un "colt" al terenului inca o data.
Inainte de asta eu as cere vecinului "albastru" documentatia, m-as uita daca e in stereo( acum ati inceput sa va pricepeti) si as verifica daca va "lipiti" cu aceleasi coordonate la colturile comune.
Treaba cu google nu e precisa dupa cum vedeti si dvs( ati pus 2 poze, una "ia" un pic din drum, cealalta il "ia" pe tot.
Artificii de tipul - ma mut colo, colo nu ma mut - nu v-as invat sa faceti.
Cat despre "actualizare date imobil" , revin la intrebarea din titlu, ce sa actualizati
daca nu stiti care masuratoare din doua e buna.
Sper ca nu v-am bagat de tot in ceata!
Si pentru colegii de forum o intrebare:
Translatie de 2m/3m nu miroase a ceva? Gen Google?
Sau am mai auzit ca se mai fac si drumuiri lungi de la doua puncte GPS determinate RTK ( si intre ele sunt vreo 50m)

Hakan

Mea culpa, partea asta nu o mai bagati in seama, acum am vazut ca a fost un lot care s-a dezlipit in 7.
"Inainte de asta eu as cere vecinului "albastru" documentatia, m-as uita daca e in stereo( acum ati inceput sa va pricepeti) si as verifica daca va "lipiti" cu aceleasi coordonate la colturile comune."

astrul

Va multumesc pentru indrumari. Azi noapte am rasfoit toate documentele si am tras niste supozitii ce par a sta in picioare avand in vedere desfasurarea evenimentelor.

1. Toate cele 7 loturi dezmembrate (de la mine in dreapta), din care face si lotul meu sunt intabulate, asta ca sa raspund la intrebarea lui kod.
2. Exista o mare posibilitate ca terenul din stanga, cel cu albastru sa faca parte din intravilanul vechi, iar al meu din intravilanul nou, mai exact in 2007.
3. Parcela mare a fost achizitionata in 2005, fiind in extravilan agricol. Proprietarul a cumparat terenul, fizic, de la inceputul terenului albastru in dreapta pana in capatul strazii.
4. La trasare s-a constatat ca de fapt, terenul nu incepe de la terenul albastru, ci de la terenul meu, si s-au montat niste borne de beton, 4 la numar.
Acea parcela, rest de proprietate, a ramas in posesia vechiului proprietar si a fost vanduta.
5. La trecerea in intravilan si dezmembrarea parcelei in cele 7 loturi, s-a mai facut o trasare cu alt cadastrist. Atunci, aici presupun, trasarea a reiesit in axul drumului si a dat iar un rest de proprietate, acela de 3m, intre lotul albastru si primul lot (al meu).
6. Fiind aceasta defazare ci 3m, ultimul lot din capat, intra peste strada perpendiculara din capat, si atunci au decis, probabil, sa pastreze vechile coordonate de la terenul inca in extravilan, adica prima trasare si au impartit terenulrile dupa vechiul aliniament.
7. Atat proprietarul cat si ultimul sau cadastrist o dau cotita. Proprietarul afirma ca tarusii au fost plantati de cadastrist, el spune ca au fost niste defazari dar proprietarul probabil a mutat tarusii. In plus, cand l-am chemat sa faca trasarea s-a dat ocupat vreo 3 luni si am apelat la altcineva.
Apoi pretinde ca nu mai gaseste dosarul, bla...deci e clar ca e ceva ciudat la mijloc.

Ideea care mi-a ramas a fost urmatoarea:
Toti stiu de aceasta problema cu defazarea fata de strada, atat vecinii din stanga, cat si proprietarul din dreapta, atat si cel din spate, e acceptata si rezolvata.
Despre defazarea cu cei 3m intre vecini, nu stie decat proprietarul celor 7 loturi, deci aceasta problema survine doar dintre lotul meu si lotul albastru, ceilalti vecini nu au aceasta problema.
Acum proprietarul celor 7 loturi sustine ca eu sa ma alipesc de terenul albastru si sa las urmatorului lot acei 3m care, dupa trasare" de fapt sunt ai mei.
Eu o sa procedez astfel incat sa fiu acoperit de aceasta problema si sa nu ma trezesc cu terenul ciuntit.
Ma voi lipi cu gardul de cel albastru dar voi trasa bornele din dreapta exact unde au dat la masuratoarea cadastristului meu. Acel rest de 3m in voi discuta cu vecinul lotului albastru, cum il vom imparti. Iar proprietarul celor 7 loturi sa-si rezolve problema mai departe cum o vrea el, pentru ca el a facut aceasta miscare cu cadastristul sau.
Voi face probabil p.v. de buna vecinatate cu vecinul albastru si cu cel din spate, iar cel din stanga, daca aduce alt cadastrist va observa ca eu m-am aliniat bine fata de el, problema ajungand doar la ultimul lor.
Dar asta implica refacerea trasarii, ceea ce am si de gand sa fac, pentru a verifica corectitudinea datelor.
Sper ca ati inteles ceva din treaba asta. Multumesc.

astrul

#10
Modalitatea de trasare.
2 statii GPS, una pe terenul meu, alta in capatul strazii, la aproximativ 150m distanta, si inca un coleg la un punct de referinta dintr-o localitate (Snagov, primarie).
Conectarea s-a facut printr-un site nemtesc, unde contul este gratuit, pentru ca cel romanesc se plateste (nu stiu daca are relevanta).
S-au dat coordonatele acelui punct, apoi s-au trasat cele 4 borne, probabil prin metoda triangularii, sau ceva de genul.
Acum numai Dvs. puteti sti care este metoda corecta. Am inteles ca s-au facut 2 verificari, fata de 2 puncte de referinta, abaterile fiind de +/- 1mm.

Citat din: HakanMea culpa, partea asta nu o mai bagati in seama, acum am vazut ca a fost un lot care s-a dezlipit in 7.
"Inainte de asta eu as cere vecinului "albastru" documentatia, m-as uita daca e in stereo( acum ati inceput sa va pricepeti) si as verifica daca va "lipiti" cu aceleasi coordonate la colturile comune."

O idee excelenta, multumesc mult!

Citat din: kodEu am alta solutie:
- si ve-ti face o documentatie de actualizare date imobil pt. a avea coordonatele reale (cele aliniate dupa vecini)

Puteti dezvolta subiectul? Ce demersuri presupune aceasta situatie?

Modificat de astrul (26-05-2011 13:18:54)

AlexGIS

#11
Citat din: astrulAcum vin intrebarile:

1. Are rost sa mai platesc alta intarusare?
2. Este sistemul folosit de mine cu GoggleEarth unul precis?
3. Care este rezolvarea in cazul de fata?

Cadastristul mi-a propus sa ma retrag fata de strada, pentru a nu ma certa cu primaria, sa pastrez cei 3m fata de vecinul din sud, dar sa ma mut cu 3m, exact in bornele lui de reper, in cazul in care, vreodata, va dori sa-si recupereze restul de proprietate ramas. Cei 3m prezentati in schita sunt un rest, toti proprietarii detin exact suprafata din cadastrul lor.
Am pus si o schita pentru orice nelamurire, parcela verde este cea aliniata la vecini, cea cu rosu este cea trasata de cadastrist.

Multumesc anticipat pentru orice lamurire.

1. Nu. Ar trebui contactat fostul proprietar si de discutat cu topograful care a efectuat lucrarile de cadastru pentru imobilele respective.

2. Da. (se poate folosi softul mapsys de la geotop, varianta demo, care are modulul GoogleMaps incorporat si se pot raporta direct coordonatele in stereo 70, fara a mai face transformarea. un link: http://www.geotop.ro/index.php?page=6&lang=ro )

3. Documentatie de actualizare, numai daca terenul este cu adevarat translatat. E posibil sa fie prost executata trasarea.

Citat din: astrulIn momentul in care am efecutat trasarea bornele mele au iesit defazate fata de reperele cunoscute anterior (cadastrul anterior).

Ce fel de repere? Cand s-a facut tranzactia, terenul era deja tarusat?

Ca idee, cazurile de genul asta sunt foarte frecvente si, in cazul in care imobilul a fost gresit incadrat in sistem, se reface documentatia pe coordonatele corecte.
Problemele apar cand o persoana cere trasare si terenul este trasat pe o pozitie gresita, dar fara ca beneficiarul sa constate eroarea (cum s-a intamplat aici) si incepe sa construiasca pe o portiune unde fizic nu este proprietar.

kod

Da, intradevar situatiile pot fi multe care au condus la aceasta cauza; si nu cred ca mai are rost sa le enumeram.

- Dar in primul rand, dupa cate am inteles ca lotul mare a fost impartit in 7 parcele mai mici, cereti planul parcelar avizat de cadastru in baza caruia sa efectuat aceasta parcelare (adica inclusiv coordonatele tuturor parcelelor) de la fostul proprietar al "lotului din care s-au impartit cele 7 parcele" , sau de la autorizatul care a facut lucrarea, sau primarie, ocpi etc.
- apoi verificati si coordonatele vecinilor (daca va intelegeti cu ei) sa va arate documentatia avizata cu intabularea ...
- mai departe verificati daca cele din planul parcelar (coordonatele) corespund cu cele din documentatiile vecinilor (probabil ca da) iar apoi asa cum a zis si Hakan verificati aceste coordonate si pe teren
- daca toate corespund, cat si daca nu corespund (posibil cazul alinierii dupa vecini, netinand seama de coordonatele reale) mergeti la primaria de care apartine imobilul si discutati problema si sa va dea o solutie (consultati mai multe persoane din cadrul primariei ca s-ar putea ca cel putin una sa cunoasca problema, ex. dep. urbanism, topograf, secretar etc.)
- cereti un raspuns oficial primariei, cu privire la situatia d-voastra (probabil acela va fi sa va aliniati dupa ceilalti vecini)

- pt. documentatia de actualizare, practic ce presupune aceasta: este o documentatie in care se modifica anumite aspecte ale unui teren (imobil) d.p.d.v. al suprafetei (nu este cazul), al formei (nu este cazul) si sau al coordonatelor.
- aceasta metoda poate sa fie valabila insa depinde de cele enumerate de mine mai sus (de cum s-au intabulat vecinii d-voastra) adica pe care coordonate ?!
- de asta depinde aceasta documentatie, daca locul acelea de 3m dintre d-voastra si vecinul cu "albastru" nu e ocupat (tehnic vobind de vecin) atunci se poate face foarte usor
- cealalta varianta cand acel loc e ocpupat virtual de vecinul "albastru" dupa coordonate (el aliniindu-se ulterior dupa ceilalti vecini, fara a mai schimba nimic in acte) atunci singura solutie e sa se "mute" (virtual vorbind) dupa coordonate toti vecini, toti cu documentatie de actualizare date imobil, si asa pot dormi toti linistiti

insa trebuie studiata problema, ca desi pare complicata s-ar putea rezolva usor, depinde de pasi enumerati de mine mai sus...
Mai trebuie sapat inca...

Noapte buna :hi:

kod

...propun alta metoda de a vedea unde "cad" punctele pe Google Earth (pt. a elimina eroarea de transformare)
recomand mai bine folosirea acestui site (cu multumire firmei care-l administreaza si fara a face reclama mascata)
are o precizie ceva mai buna decat metoda anterioara !

http://www.pretcadastru.ro/wp-content/themes/cadastru/localizare-imobile.php" target="_blank">http://www.pretcadastru.ro/wp-content/t ... p

PS: am uitat sa mentionez ca se pot insera coordonatele direct in Stereo `70, dar trebuie avut grija sa nu se inverseze X cu Y -ul

Mult succes !

Modificat de kod (26-05-2011 22:38:49)

astrul

#14
Citat din: AlexGIS1. Nu. Ar trebui contactat fostul proprietar si de discutat cu topograful care a efectuat lucrarile de cadastru pentru imobilele respective.

2. Da. (se poate folosi softul mapsys de la geotop, varianta demo, care are modulul GoogleMaps incorporat si se pot raporta direct coordonatele in stereo 70, fara a mai face transformarea. un link: http://www.geotop.ro/index.php?page=6〈=ro )

3. Documentatie de actualizare, numai daca terenul este cu adevarat translatat. E posibil sa fie prost executata trasarea.


1. Contactat, dat vina pe cadastrist. Contactat cadastrist, "am pierdit dosarul", au fost ceva probleme, probabil proprietarul a mutat tarusii.
Parerea mea este ca fostul proprietar si cadastristul au observat acest decalaj, insa au trasat dupa vechile repere (borne), pentru a nu avea probleme la vanzarea loturilor.
2. Voi incerca si cu aceasta varianta, multumesc!
3. Exact ce mi-a spus astazi cadastristul de la primarie. Va veni el sa efectueze din nou intarusarea si sa ne alinieze la vecini.
Apoi va face o actualizare, ce sper sa ma scoata din suspans. Este destul de stresant sa nu stii unde sa faci putul, casa sau fosa de frica faptului ca cineva poate veni sa revendice o portiune de teren care a fost gresit trasata. Am asistat de cel putin 4 ori in cariera la mutari de garduri, incat incerc sa fiu cat se poate de prevazator.

Nu construiesc maine si nu sunt pe graba, prefer sa astept sa se descurce itele si sa capat o hartie oficiala care-mi garanteaza bornele de trasare.

Citat din: AlexGISCe fel de repere? Cand s-a facut tranzactia, terenul era deja tarusat?


Reperele vechi, cele care au fost trasate de primul cadastrist, inainte de a se face scoaterea din circuit agricol si dezmembrarea.

Citat din: kod...propun alta metoda de a vedea unde "cad" punctele pe Google Earth (pt. a elimina eroarea de transformare)
recomand mai bine folosirea acestui site (cu multumire firmei care-l administreaza si fara a face reclama mascata)
are o precizie ceva mai buna decat metoda anterioara !

http://www.pretcadastru.ro/wp-content/themes/cadastru/localizare-imobile.php[/b]

Multumesc, numai oameni saritori!
Intr-adevar coordonatele se "pupa" cu cele de pe Google Earth si cu aliniamentul vecinilor. Inteleg ca trasarea facuta de cadastristul meu este eronata...

PS. Din pacate se pare ca am probleme in a intelege cum functioneaza Map Sys, ma depaseste programul si limbajul folosit.

Modificat de astrul (27-05-2011 01:29:02)