Radio rtk

Creat de dtoni, Mar 15, 2011, 10:42 PM

« precedentul - următorul »

dtoni

Stie cineva care sunt fregventele libere in romania si ce putere maxima pot folosii?

topocad.cristi

frecventele libere sunt internationale. daca modemul e certificat in ue poti sa il folosesti fara probleme. puterea maxima legala e de 1w, si poate ajunge la 5w cu autorizatie de la sts. in mediu urban nu e mare diferenta intre 1 w si 5 w, cei de la topgeocart au testat unul de 5w, amplasat pe sediul lor si la 600 de m nu mai receptionai nimic.

dealer satel
SC Yarina 3000 srl, ROMANIA
4 Delinesti str, bl.TD45,sc.1,ap.29
sector 6
BUCURESTI
ROMANIA

+40 766 352565

dtoni

multumesc :) daca folosesc unul de 35W ma trezesc cu politia la usa?

topocad.cristi

nu cred ca vine politia, vin aia de la transmisiuni :D
dar oricum tu foloseste-l, ca suntem si noi curiosi sa vedem ce se intampla  :rotfl:

John Doe

Nu neaparat, din cate stiu trebuie sa faca ceva triangulatie si munca de teren ca sa te gaseasca. Dar risti, oricum.
Eu am niste statii Motorola care bat cam 2.5 Km si sigur emit mai tare decat trebuie dar nu m-a intrebat nimeni nimic niciodata. Pana acum, cel putin.

topocad.cristi

modemul meu de 1w bate 10-12 km in camp deschis. oricum riscul nu e mare, pt ca nu lucrezi in aceeasi zona de fiecare data, si pana sesizeaza cineva tu ai terminat si ai plecat. problema este ca este ilegal sa le ai, asa cum e ilegal sa ai si detector de metale. pana si importatorul trebuie sa prezinte la vama un certificat de end-user prin care sa arate cui le vinde si daca este autorizat sa le detina.
ideea cu restrictionare puterii pe frecventele libere este ca daca pui un modem de 35w ocupi frecventa pe o raza foarte mare

kod

eu nu prea va inteleg, ce anume are putere de transmisie masurata in watt cu frecventa care este masurata in Hz ?!  :uimit: , la care practic i se aloca o anumita banda.
atat timp cat nu folosesti alte benzi nu ai cum sa te interferezi cu stiu eu (ex. posturi locale de radio, frecvente politie, pompieri etc.) indiferet cat de "tare" poata sa-ti transmita tie aparatul este :hi:

John Doe

Ceea ce emite un aparat in radio frecventa nu ese fix-fix si numai in banda lui, se mai intampla si alte fenomene ca armonice, interferente, paraziti etc., si cu cât puterea e mai mare îi bruiezi mai tare si pe altii.

topocad.cristi

pai daca sunt 10 frecvente libere, si sunt sunt 10 utilizatori cu modem de 35 de w pe o raza de 100 de km, al 11-lea unde intra?

Ionica34

frecventa libera in Romania este de 433-434 MHz.
Daca folosesti radio emitator de 35W nu patesti nimic, atat timp cat lucrezi pe frecventa libera. Problema este ca intr-adevar nu ai voie sa-l importi. Dar daca il treci de vama, e bun trecut si gata.
Ai avea probleme daca ai lucra pe o frecventa care sa interfereze cu altele.
Mai exista o frecventa libera, pe la 885 MHz parca sau ceva apropiat, dar aia chiar e de putere mica. Acolo fiind foarte aproape de frecventele GSM poti intr-adevar sa dai de belea. Insa nu stiu radio pe frecventa aia care sa sara de 1 W.

John Doe

Depinde si cum aloca benzile statia de emisie; daca stie sa le aloce dinamic (ca un router, de exemplu) merge.

kod

ace

de unde le scoti topocad.cristi ca este ilegal sa ai asa ceva sau detector de metale?
daca ai un walkie-talkie pe "banda cetateneasca" (CB pentru cunoscatori) si putere de 30W crezi ca iti face cineva ceva?
dtoni cred ca vorbeste de cel de la trimble de 35W (cu booster), el e normal de 20-25W si cam alea sunt frecventele care le-a enumerat Ionica34 (433-434 Mhz).

topocad.cristi

http://www.ancom.org.ro/Portals/57ad7180-c5e7-49f5-b282-c6475cdb7ee7/HG%2088_2003_REPUBLICATA_nou.pdf" target="_blank">http://www.ancom.org.ro/Portals/57ad718 ... TA_nou.pdf

cu detectorul de metale mai intereseaza-te la politie, de cand sapa baietii in apuseni si in situri arheologice.

referitor la puterea modemului rtk, imi cer scuze, puterea maxima admisa este de 10 mw. adica miliwatti. cititi mai sus. si puteti sa sunati si la dealerul satell, o sa va caonfirme si or sa va vanda modemuri de pana la 10w, ca oameni sunt si ei :)

topocad.cristi

referitor la detectoarele de metale
http://www.dccpcnjtimis.ro/legislatie/L462_OG43_2003.htm" target="_blank">http://www.dccpcnjtimis.ro/legislatie/L ... 3_2003.htm
vezi la articolul 5.
este ilegal fara autorizatie speciala.