A U T O R I Z A R I

Creat de cindy, Oct 27, 2007, 05:01 AM

« precedentul - următorul »

fagsb

am scris sa boicoteze acest ordin deoarece ne arata atata carcoteala.cui nu ii convine sa ne lase in pace si sa nu ne mai muste de c...!suntem amenintati din toate partile,toti sunt mai destepti ca noi dar nici unul dintre ei nu a citit legea si regulamentele!iar socotelile cu ce fac sefii ordinului cu milioanele de euro are cine sa le faca deoarece este o comisie de cenzori care raspunde de descarcarea anuala a BVC-ului!nu uitati ca pana acum sunt autorizati 800 de geodezi.se infiinteaza filialele ordinul functioneaza.am avut lupte politice le nivel inalt cu artileristii.cati din cei care ne acuza stiu acest lucru.am invins inertia celor de la ANCPI.comisiile ordinului lucreaza in sesiuni de cate 5,6 zile cate 10 ore  ope zi.nu s-a plans nimeni de ce se gaseste in dosare.intrebati pe cei care au fost autorizati ca daca le-a lipsit un act de la dosar s-a apelat in timp real sa completeze dosarul.in ultimile sesiuni nu au mai fost amanate dosare pentru completare.situatia celor de la colegiul din cluj napoca de la UBB este incilcita din cauza celor inscrise pe diploma.acelasi colegiu are o sucursala la gheorghieni unde  pe diploma lor scrie clar domeniul geodezie speciializarea cadastru si toti au fost autorizati.si nu sunt mii deoarece profeseaza cateva zeci sau pana in 150 de persoane.deci UBB trebuie sa le rezolve treaba cu inscrisurile de pe diplomele de absolvire si nu este nici o problema.va salut.

lilica

fagsb a scris:

am scris sa boicoteze acest ordin deoarece ne arata atata carcoteala.cui nu ii convine sa ne lase in pace si sa nu ne mai muste de c...!

Ma declar invins si afirm cu mare stupefactie: NE MERITAM SOARTA!
Am stat departe de discutiile si de polemica din jurul autorizarii dreptului de semnatura. Mi se pare o lupta inegala, nu exista decat alternativa respectarii prevederilor si dispozitiilor legale, chiar daca nu esti de acord cu ele.
Mesajul postat mai sus imi intareste convingerea privind atitudinea unora dintre cei cocotati in functiile de conducere ale Ordinului.
Dragi colegi, este lipsit de sens sa continuati dialogul pe aceasta tema, singura solutie este sa uitati ca exista oameni care gandesc si se exprima in acest mod.

Sa va ajute Dumnezeu!

mariancornel

Sa va ajute Dumnezeu!

Daca nu el atunci cine? Asta e singura arma care ne ramane, daca suntem nemultumiti. Pana si forumul s-a dat batut. Forumul asta era pana la urma o cale de a ne spune nemultumirile, poate singura cale a celor care n-au fost la masa imbelsugata de infiintare a ordinului geodezilor. Sa ne vedem de treburile noastre atunci, romanul s-a nascut poet descurcaret si baiat destept. Cu Dumnezeu inainte!

fagsb

mai oameni buni ce s-a intimplat cu voi?criticati orice,oricum si oricat,nimeni nu poate sa opreasca gandirea libera.va rog aduceti argumente solide in criticile voatre.nu am vazut pe forumuri inca pe cineva sa ne critice pentru gradul acordat,pentru depasirea termenului de raspuns la cererea de autorizare.s-a ajuns in comisii pe baza criteriilor ordinului.cititi componenta comisiei de autorizare pe http://www.grupcinci.ro" target="_blank">www.grupcinci.ro si spuneti-va parerea despre competenta,integritatea sau profesionalismul membrilor ei.nu ne-am plins niciodata de timpul petrecut la sesiuni care sunt istovitoare,10 ore pe zi cel putin patru zile pe sesiune.toti au si alte treburi de facut si probabil daca ne-am fi autorizat ne-am indeplinit telul si atunci am fi stat si noi pe forumuri si am fi carcotit.sunt profesori universitari,patroni de firme medii nu mari care oricum nu isi fac relatii si contracte in timpus sesiunilor deoarece au destula notorietate incat afacerile sa fie conduse de oameni de incredere din firmele lor.si sa stiti ca nu am ajuns la masa bogatilor deoarece avem o stare materiala peste medie si poate de aceea nu merg "spagile,pilele sau alte forme de influenta" asupra lor.se vor infiinta filialele teritoriale de saptamana viitoare,ordinul va functiona prin aceste filiale.daca sunt obiectii intrati in ordin si adresati-va in mod democratic comisiilor de disciplina ale filialelor sau a ordinului.pe forumul ogr am intrat pentru a da explicatii pentru cei care au nelamuriri in privinta autorizarii.cititi va rog si acel forum chiar daca este al celor "de la masa bogatilor"am incercat sa fiu distant la toate rautatile care au fost scrise despre ogr in general si despre noi in particular dar cand vad ca munca noastra este denigrata nu am mai putut.sunt si eu om la urma urmei si va rog sa ma iertati pentru cele ce am scris.noi nu consideram ca ne pierdem vremea la comisii dar cand prin mana noastra trec zilnic 70-80 de  dosare pe care le studiem si la care avem macar pretentia sa fie intocmite corect,nu putem sa ne batem joc de viata ce este pusa in fata noastra sa o judecam.sper sa nu avem rezolvari nereusite pentru ca marea noastra problema este sa rezolvam situatiile diverse care sunt in dosare cat mai bine posibil.uneori inclinam sa dam mai mult decat rezulta din acte dar in limitele legale.sprijinim omul nu ii dam in cap.de exemplu ne chinuim de patru luni sa obtinem niste confirmari pentru cele doua colegii de la UBB cluj si universitatea bucuresti pentru a putea autoriza si colegii nostrii care nu din vina lor au primit diplomele pe care le-au primit.
atat.si va promit ca voi lipsi cel putin o luna de pe forumuri pentru a nu mai avea aceste reactii care va-au suparat atat de mult.o zi buna.si tie lililca.salut!!!

fagsb

si inca ceva.singurul avantaj ca suntem in aceste comisii este ca avem numarul cel mai mic al autorizatiei din tot ordinul.daca pentru atat lucru se tamtam atunci mai bine ne lipseam si ramaneam ca orice "muritor" la rand.inca odata o zi buna!

lilica

fagsb a scris:

cititi componenta comisiei de autorizare pe http://www.grupcinci.ro" target="_blank">www.grupcinci.ro si spuneti-va parerea despre competenta,integritatea sau profesionalismul membrilor ei.nu ne-am plins niciodata de timpul petrecut la sesiuni care sunt istovitoare,10 ore pe zi cel putin patru zile pe sesiune.toti au si alte treburi de facut si probabil daca ne-am fi autorizat ne-am indeplinit telul si atunci am fi stat si noi pe forumuri si am fi carcotit.sunt profesori universitari,patroni de firme medii nu mari care oricum nu isi fac relatii si contracte in timpus sesiunilor deoarece au destula notorietate incat afacerile sa fie conduse de oameni de incredere din firmele lor.

Pentru cei care nu au timp sa urmeze indemnul domnului fagsb am facut o incursiune pe internet si va prezint o revista a presei cu informatii despre comisia de autorizare din Tulcea.

===================
Obiectiv - Jurnalul de Tulcea: http://www.obiectivtulcea.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10656&Itemid=1" target="_blank">http://www.obiectivtulcea.ro/index.php? ... p;Itemid=1

Fostul director Staras, atacat la Ordinul Geodezilor din Romania
Fostii colegi si colaboratori de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara au ajuns astazi la mana fostului director, membru in cea mai importanta comisie a O.G.R.
   Surprinsi de prezenta acestuia in "Inalturile" geodeziei, acestia au cerut oficial excluderea lui Dan Staras din "structuri"
    Conform unei legi nescrise a lui Murphy, doar in Romania poti urca in ierarhie, dupa ce ai fost dat afara dintr-o institutie, pe usa din dos.
    Spunem asta pentru ca fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Dan Staras, este astazi membru supleant in comisia de autorizare a Ordinului Geodezilor din Romania. Mai pe romaneste, acesta face parte din comisia care admite (sau nu) gradul de autorizare a geodezilor, deci inclusiv al fostilor colegi de la O.C.P.I. care l-au "ajutat" sa paraseasca fotoliul de director.

Conform art.30, alin.2 si 7 din Regulamentul de organizare si functionare a O.G.R., comisia de autorizare este compusa din sapte geodezi cu stagiu profesional de minim zece ani, care se bucura de prestigiu profesional si autoritate morala, care trebuie sa dovedeasca principialitate, corectitudine etc.
    Considerand ca fostul director al O.C.P.I. nu indeplineste aceste conditii impuse de regulament, cativa dintre fostii colegi si colaboratori au cerut Ordinului Geodezilor din Romania, printr-un memoriu, sa-l excluda pe Dan Staras din comisia de autorizare.
     Acestia au solicitat O.G.R. sa fie admisi ca geodezi cu drept de semnatura, cu un anume grad de autorizare, si au avut surpriza sa constate ca au cam fost "trantiti" de la "Centru".
    Surpriza a fost si mai mare cand au aflat, oficial, ca fostul director al O.C.P.I., Dan Staras, este membru in comisia de autorizare. Banuind ca este "lucratura" acestuia, in amintirea acelui an infernal in care Staras a fost sufocat de controale, si, ulterior, chiar eliberat din functie, fostii colegi au trimis un memoriu amanuntit la O.G.R., asteptand o reactie oficiala. Citam din document:
    "Domnul Staras Dan a furat de la O.C.P.I. si a favorizat firma proprie, S.C. Geo-Topo S.R.L., firma cu profil topografic, al carei actionar era, fiind in acelasi timp si director la O.C.P.I.. L-a pus, in acea perioada, inspector unic care sa receptioneze si sa semneze lucrarile de cadasru depuse la «Oficiu» pe asociatul sau de la firma S.C. Geo-Topo, Ion Vasile, urmarit penal pentru fapte care tin de aceasta meserie (...). Ce onorabilitate poate avea domnul Dan Staras in conditiile in care a furat, a abuzat prin toate mijloacele posibile, a favorizat propria firma din postura de director al O.C.P.I.?"
    Intr-adevar, la vremea respectiva, ziarul nostru a prezentat in amanunt "faptele de vitejie" ale fostului director al O.C.P.I., inclusiv momentul eliberarii din functie.
    Tocmai din acest motiv este greu de inteles cum a reusit Dan Staras sa prinda un loc in fata in comisia de autorizare din ditamai Ordinul Geodezilor din Romania. De fapt, raspunsul este simplu: prin metode specifice si pentru merite deosebite.
    Adevarul e ca nimeni nu te uita, daca stii cum si cui sa-i faci un bine.

Jurnalul National: http://www.jurnalul.ro/articole/115570/monopol-la-cadastru" target="_blank">http://www.jurnalul.ro/articole/115570/ ... a-cadastru
============
Monopol la cadastru
30/01/2008

ABUZ ● Foştii directori ai OCPI Tulcea şi-au "tras" aproape toate lucrãrile de cadastru edilitar
Mai mulţi cadastrişti din Tulcea îi acuză pe Dan Starâş şi Ion Vasile, foşti directori în cadrul Oficiului de Cadastru Tulcea, de trafic de influenţă. Cei doi, prin societatea pe care o controlează din umbră, au pus mâna pe 80% din lucrările de cadastru imobiliar din judeţ, lucru confirmat chiar de către OCPI Tulcea.

Un grup de specialişti în cadastru tulceni acuză actuala conducere a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Tulcea că favorizează firma Geo-Topo SRL pentru ca aceasta să preia o parte importantă a lucrărilor de cadastru edilitar din judeţ.

Între 1994-2001, societatea i-a avut ca acţionari pe Ion Vasile şi Dan Starâş.
În toată această perioadă, cei doi au ocupat funcţii de conducere în cadrul Oficiului. Din 1997 până anul trecut, Starâş a fost directorul OCPI Tulcea. Din 2001, acţiunile societăţii au fost vândute copiilor acestora, Mădălina Starâş şi Cătălin Vasile.

INCOMPATIBILITATE. Geo-Topo SRL, din Tulcea, cu profil topografic, şi-a început activitatea în 1994, avându-i ca acţionari pe Ion Vasile, Dan Starâş şi Aurel Baltag, toţi lucrând în acelaşi timp şi în cadrul Oficiului pentru Cadastru Agricol. Vasile ocupa funcţia de director, Starâş era şef de serviciu, iar Baltag – tehnician. Primul matrapazlâc al celor trei, pe lângă cel cu aspect penal legat de conflictul de interese, a fost contractul semnat de Geo-Topo pentru realizarea cadastrului edilitar al oraşului Sulina. Această societate, al cărei acţionar era directorul Oficiului de Cadastru, a primit pentru execuţie contractul cu pricina la data de 31 mai 1994. Adică cu o lună înainte ca firma Geo-Topo să fie înfiinţată legal. Conform OCPI Tulcea, nici până în prezent la Sulina lucrările de cadastru nu s-au încheiat, contractul fiind încă în derulare.

În 1997, din funcţia de şef de serviciu, Dan Starâş a devenit directorul OCPI. În 2001, Starâş şi Vasile au ieşit formal din Geo-Topo SRL, acţiunile celor doi fiind preluate de către cei doi copii ai acestora. Formal, pentru că Starâş şi Vasile au continuat să semneze chitanţe şi facturi ale acestei societăţi şi să reprezinte firma în calitate de mandatari. Tot în aceeaşi perioadă, a fost înfiinţată societatea Cadastru SRL Tulcea, în care asociaţi sunt Cătălin Vasile şi Valentin Ciobanu, adică fiul lui Ion Vasile şi ginerele lui Starâş. În 2004, directorul Starâş îl numeşte pe Ion Vasile inspector verificator unic, adică omul responsabil cu aprobarea lucrărilor de cadastru.

CÅPUŞEALÅ. Potrivit cadastriştilor revoltaţi, patronii Geo-Topo "au furat şi au abuzat prin toate mijloacele posibile, favorizându-şi propria firmă de nenumărate ori". Afrondi Ciobanu, inginer de cadastru autorizat, ne-a declarat: "Geo-Topo SRL a pus repede monopol pe lucrările plătite din bani publici. Starâş şi Vasile şi-au făcut rapid relaţii în toate instituţiile din judeţ. Au fost, şi încă sunt preferaţi de autorităţile locale. Noi am făcut tot felul de sesizări legate de incompatibilitatea celor doi, dar nu s-a luat nici o măsură. Timp de mai bine de zece ani nu au făcut altceva decât să ne obstrucţioneze activitatea în favoarea firmei lor. În vreme ce nouă ni se amânau lucrările cu lunile, cu Geo-Topo era exact pe dos. Lucrările se executau repede, fără deplasare la locaţie, iar recepţia se făcea cât ai clipi. Dar şi calitatea era îndoielnică, lucru care are valabilitate şi astăzi. Sunt dispus să ofer un premiu celui care va găsi o lucrare făcută de Geo-Topo care să se încadreze, cât de cât, în standardele legale".

OFICIAL. Răspunsul OCPI care confirmă monopolul Geo-Topo

LICITAŢII-FANTOMÅ. Profitând de funcţia de director al OCPI, Starâş nu s-a încurcat cu lucrări mici. Împreună cu Vasile a pus mâna pe cele mai valoroase contracte plătite din bani publici. Cei doi s-au ocupat şi încă se ocupă de planurile cadastrale ale mai multor localităţi tulcene, pentru care Geo-Topo a încasat din bugetul statului zeci de miliarde de lei. Este vorba de localităţile Sulina, Tulcea, Măcin, Isaccea, Mahmudia, Turcoaia şi Jijila. "În perioada 1995-2006, pentru aceste lucrări Geo-Topo a încasat peste un milion de euro şi, până în prezent, nici o astfel de lucrare nu este utilizată în scopul pentru care a fost finanţată. Toate aceste matrapazlâcuri au fost posibile din cauza faptului că atât Starâş, cât şi Vasile au ocupat funcţii de conducere la cadastru", ne-a mai spus Ciobanu. Tot Ciobanu ne-a mai declarat că una dintre persoanele care au dat o mână de ajutor celor doi asociaţi este inginerul-şef din cadrul OCPI, Camelia Larie. "În prezent, doamna Larie ocupă acelaşi post călduţ pe care l-a ocupat şi înainte ca Starâş să fie demis din funcţia de director. Adică, inginer-şef. Atunci, ca şi acum, Larie face lobby pentru Geo-Topo pentru ca aceasta să câştige licitaţii. Larie a participat la licitaţii, deşi era salariat al OCPI, pentru a face parte din comisia de evaluare a ofertelor, şi de fiecare dată Geo-Topo a ieşit învingătoare. Este inadmisibil aşa ceva. Timp de mai bine de zece ani, Starâş şi Vasile şi-au avantajat propria firmă pentru că au ocupat poziţii de conducere în cadrul OCPI. Dar, în continuare, licitaţiile sunt trucate şi Geo-Topo profită cât poate. Iar asta pentru că în OCPI Tulcea încă mai sunt oameni care lucrează pentru cei doi."

PROMOVARE À LA ROMÅNIA. Dan Starâş a fost eliberat din funcţia de director al OCPI în iunie 2006. În urma controlului efectuat de Comisia de disciplină din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-a constatat că Starâş a săvârşit mai multe ilegalităţi. Este vorba de "management defectuos" şi abuz în serviciu prin "defavorizarea unor persoane fizice şi juridice autorizate pentru activităţi cadastrale, ca rezultat indirect al faptului că domnii Starâş şi Vasile au rude ce desfăşoară activităţi similare". Dar pentru că doar în România poţi urca în ierarhie după ce ai fost dat afară pe uşa din dos, Starâş este astăzi membru în comisia de autorizare a Ordinului Geodezilor din România (OGR). Mai precis, acesta face parte din comisia care admite sau nu gradul de autorizare al geodezilor, deci inclusiv al foştilor colegi de la OCPI Tulcea care l-au dat pe mâna autorităţilor, fiind nevoit să părăsească fotoliul călduţ de director. Deşi e greu de înţeles cum a reuşit să prindă un asemenea post, având în vedere faptele îndoielnice cu care a fost prins de către ANCPI, mutarea ar putea să aibă totuşi o explicaţie. Pe site-ul firmei Geo-Topo SRL, la secţiunea "Parteneri", apare societatea Topo Exim SRL, al cărei director general este Cornel Păunescu, nimeni altul decât vicepreşedintele Ordinului Geodezilor din România.

"E loc pentru toată lumea!"
Contactat telefonic, fostul director OCPI Tulcea, Dan Starâş (foto), ne-a declarat că funcţia de membru în comisia de autorizare a OGR nu este deloc întâmplătoare: "Mă cunosc foarte mulţi oameni din lumea geodezilor şi era normal să mă contacteze cineva şi să-mi propună acest post. Sunt o persoană competentă şi, oricum, nu mai puteam rămâne în funţia de director la OCPI pentru că m-am îmblonăvit". În legătură cu lucrările de cadastru contractate de firma Geo-Topo în localităţile Sulina, Tulcea, Măcin, Isaccea, Mahmudia, Turcoaia şi Jijila, Starâş ne-a confirmat că, într-adevăr, "doar cea de la Sulina este finalizată. Restul sunt încă în derulare, din cauza lipsei de fonduri. Când am luat noi lucrările nu ni s-a dat nici un termen de finalizare. Aşa că lucrăm şi noi când primim bani. Dacă nu primim, e normal ca lucrările să stagneze". Despre faptul că Geo-Topo SRL deţine 80% din lucrările de cadastru edilitar, lucru confirmat chiar de către OCPI Tulcea, Dan Starâş ne-a declarat: "Este normal să fie aşa, pentru că suntem cea mai serioasă societate de profil. Dar să ştiţi că am participat la câteva licitaţii pe care nu le-am câştigat. Am zis: «Lasă, mă, să mai câştige şi alţii, că e loc pentru toată lumea!»".

Sper ca plecarea in exil a domnului fagsb sa se produca dupa postarea unui raspuns privind articolele de mai sus.
Mie imi sunt dragi toti userii si o sa va simt lipsa. Numai bine!

fagsb

conform regulamentului de functionare al OGR si al comisiei de autorizare un membru supleant este o "rezerva" in cazul in care un membru deplin din cei 7 nu se prezinta la cel putin trei sedinte consecutive.acesta va fi exclus din comisie urmand a fi inlocuit de membrul supleant imediat urmator de pe lista.
intrebati pe cei care sunt in cauza ce raspuns au primit la contestatiile depuse la Colegiul Director.Si componentii colegiului director au fost alesi la prima conferinta nationala de constituire a ordinului.nu credem ca pot fi influentati in luarea deciziilor de partipriuri sau de cei din comisia de autorizare.mai ales ca in colegiu sunt reprezentanti din toata tara care probabil nu cunosc frictiunile dintre unii membrii ai ordinului din vreun judet.dinsii au judecat dupa aceleasi documente dupa care au judecat si cei din comisia de autorizare.si una offrecord sa nu mai spuneti la nimeni nu cred ca un singur membru al comisiei de autorizare fie el si membru supleant poate influenta gandirea a 7 alti membrii ai comisiei.aici nu vreau sa ii iau apararea d-lui staras dar trebuie sa avem punctul de vedere al comisiei de disciplina care a primit memoriul celor din Tulcea.oricum dl staras nu participa la sedintele de autorizare.daca se confirma cele scrise in memoriu dinsul nu va mai fi nici macar membru supleant.
Intrebare:ce se va intimpla daca la comisia de disciplina nu se confirma cele scrise in memoriu,colegii din tulcea trebuie sa citeasca bine codul deontologic si sa se incadreze singuri inainte sa ii incadreze comisia in articolele ce le-au incalcat.cum se vor simti acestia cand nici nu au inceput activitatea si vor fi trasi la raspundere?pun si eu o intrebare nu dau cu parul.deci si-au asumat o mare responsabilitate si le acord prezumtia de buna credinta in redactarea si prezentarea faptelor din memoriu.
o zi buna!

lilica

Frumos raspuns! Nu am dreptul sa dau verdicte pe baza unor informatii din presa. Totusi, daca se adeveresc cel putin 10 - 20% din cele afirmate, imaginea comisiei de autorizare nu sta foarte bine. Chiar nu se cunosc activitatile pe scara mare ale domnului in cauza? "Povestile" din zona Tulcea nu sunt de ieri, de azi.

fagsb a scris:

si inca ceva.singurul avantaj ca suntem in aceste comisii este ca avem numarul cel mai mic al autorizatiei din tot ordinul.daca pentru atat lucru se tamtam atunci mai bine ne lipseam si ramaneam ca orice "muritor" la rand.inca odata o zi buna!

Numarul mic de la autorizatie nu ne mira. Reminiscente din vremuri pe care le credeam apuse... Si cei de la putere dinainte de Revolutie aveau obsesia numerelor mici: la carnetele de partid, la autoturisme... Mereu in fata!

bstcad

nu va suparati D-nule din comisie..

CAND O SA SE INCEAPA ELIBERAREA AUTORIZATIILOR

caci m-am saturat sa o tot astept din nov 2007 ???

klu_naravas

ce mai cauta domnu' fagsb acel onorabil domn Dan Staras in acest Ordin?dar chiar mai aveti si nerusinarea sa ne mintiti in fata, spunandu-ne ca acasta comisie este una care emana onoare si cinste.
si apropo domnu' eu sunt mai de la tara, dar nu imi permit sa folosesc vocabularul dumneavoastra cand vreau sa explic ceva.dar ce sa mai zicem suntem in Romania tara nimanui.de fapt a celor care fura.

fagsb

"da o furam noi.de aceea inteleg de ce nu gasim intelegere pentru toti oamenii din tara asta"
in alta ordine de idei certificatele se primesc in cadru festiv la infiintarea filialei teritoriale din care veti face parte.daca nu se infiinteaza filiala pina in 20 martie atunci se vor elibera individual cu semnarea in registrul national al geodezilor la sediul ordinului.o zi buna!

lilica

Stimate domn Liviu Pologea,
Va adresez o mare, mare rugaminte. Transmiteti personalului din OGR care este angrenat in activitatea de autorizare sa gaseasca o modalitate simpla si rapida de postare a informatiilor cerute cu insistenta aici sau pe alte forumuri: personal admis, respins, termene, schimbari de ultima ora, adresa site-ului oficial etc...

Au ametit oamenii in cautare de informatii pe diverse site-uri: ogr2007, ordinulgeodezilor, grupcinci etc.

Daca exista o informare corecta multe dispute incetau. Imi permit sa va aduc la cunostinta un mesaj pe care l-am postat pe 2 decembrie 2007 cand am observat ca situatia incepe sa devina exploziva:

lilica a scris:

Studiind putin legile si informatiile disponibile pe internet, cu priceperea unui lucrator in domeniul topografiei, va prezint cateva detalii care mi-au atras atentia.

Ordinul Geodezilor din România este înfiintat si functioneaza în conformitate cu Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez nr. 16/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2007. Ordinul Geodezilor din România este organizatie profesionala, nonprofit, cu personalitate juridica de drept privat, apolitica, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii, autonoma si independenta.

Pornim de la definitie: ,,O organizatie nonprofit (abreviat ONP) este o entitate a carui scop nu este obtinerea de beneficii economice. Acestea pot lua forma juridica de asociatie, fundatie sau federatie, dar numai daca fondurile acestora sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial. - http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C5%A3ie_nonprofit" target="_blank">http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C5%A3ie_nonprofit

Legile prevad:
Organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) cotizatiile si taxele de înscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau în natura ale membrilor si simpatizantilor;
c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei în vigoare;
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitatii sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele, dobânzile si veniturile realizate din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare obtinute din plasarea veniturilor scutite.
Veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în conditii legale;
c) dividendele societatilor comerciale înfiintate de asociatii sau de federatii;
d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obþinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.

Asociatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei.

O organizatie care obtine venituri doar din cotizatii si taxe este evident ca nu este capabila sa se autofinanteze iar veniturile obtinute sunt utilizate doar pentru activitatile de interes general, comunitar sau nonpatrimonial, corespunzator scopului in care s-au infiintat.
Pentru o organizatie care obtine venituri si din a doua categorie, aceasta inseamna (in multe cazuri) ca o parte din veniturile din prima categorie le investeste in activitati aducatoare de venituri, deci ea este capabila sa se autofinanteze (chiar daca partial), deci veniturile sunt utilizate si pentru activitati cu scop patrimonial (ceea ce EXCED definitiei), chiar daca toate veniturile obtinute (din ambele categorii) sunt realizate pentru indeplinirea scopului in care s-au infiintat.

Studiind cu atentie http://www.ogr2007.ro" target="_blank">www.ogr2007.ro nu am deslusit structura activitatilor desfasurate de Ordin in 2007. Rubrici precum ,,Stiri", ,,Comunicate de presa", ,,Evenimente", ,,Formare profesionala", ,,Suport profesional" sunt in constructie inca de la lansare. 
Ar fi interesant daca ar fi facuta publica strategia de actiune, modul in care o parte din venituri au fost dirijate pentru ,,activitati de interes comunitar" si imbunatatirea pregatirii profesionale a membrilor.

Nu putem influenta modul de autorizare, valoarea taxelor si a cotizatiilor, in schimb avem dreptul la INFORMATII!

Din pacate, nu s-a schimbat prea mult situatia!

Sa renuntam la polemica asta aducatoare de tensiune, neincredere, fara jigniri si cuvinte grele. Daca apar acuzatii pe forum, injuraturi etc ne asumam rolul CNA si limitam accesul userilor care au incalcat regulile jocului. Se admit semnalari din presa, documente oficiale.

Personal, am o mare dezamagire cand vad ca de atata timp nu ne ocupam de probleme tehnice, de meseria noastra intr-un fel sau altul. Au aparut versiuni noi la programe consacrate, Autocad 2009 bate la usa, marii producatori scot modele noi, Topcon a achizitionat Sokkia etc. Chiar nu gasim subiecte mai interesante?!

Ar fi cazul ca OGR sa fie mai transparent, sa delege un "purtator de cuvant" pentru a raspunde oficial intrebarilor, "atacurilor" postate aici sau pe alte forumuri. Din pacate topografii nu au multe adrese unde sa-si manifeste talentul de scriitori.

"Inmanarea diplomelor in cadru festiv" - sper ca este o gluma! Chiar este nevoie de asa ceva?

Astept raspuns la intrebarile pe care vi le-am adresat la interventia mea privind activitatea OGR, cu exceptia autorizarilor. (http://topograf.3xforum.ro/post/325/1/Dificultati_la_autorizare/" target="_blank">http://topograf.3xforum.ro/post/325/1/D ... utorizare/ )
Toate cele bune si sper ca interventiile noastre (chiar daca sunt in contradictie) sa fie aducatoare de informatii, nu de tensiune!

bstcad

Domnule fagsb ... D-vs vi se pare normal ca eu si altii ca mine sa platim cotizatia pe un an intreg si sa nu ma folosesc de noua autorizatie decat 9 luni ???
Ce vina am eu ca unii sau altii pe care nu prea i-a interesat OGR-ul... sau poate ca nici nu l-au luat prea in serios .. nu si-au depus dosarele la timp ???
Personal fac parte din filiala care ar trebui sa se infiinteze la Olt.... dar ce sa ma fac ca din cate stiu nu s-au depus decat maxim 10 dosare ??? Merit sa mai astept inca o luna pana o sa-mi pot ridica certificatul ??? se ia cumva in considerare si varianta formarii filialei teritoriale la nivel de regiune ???? ca ma gandesc ca din 5 judete se vor fi gasit 25 de "destepti" care sa fi trimita dosarele la ordin....
va multumesc

mariancornel

Din pacate d-nul fagsb nu are nici o putere, chiar daca ar avea nu cred ca s-ar interesa prea tare de soarta altora. Cat despre intrebarile retorice postate de lilica, nu cred ca cei care au intr-adevar gestiunea fondurilor ordinului sau sefia ordinului ca sa zic asa, au vreo agenda clara. Eu cred ca ei nici nu stiu ce o sa faca cu fondurile. Dupa cum am mai zis ordinul nu va face nik pentru membrii sai in afara de a-i obliga sa platesca taxele si cotizatiile.
Cat despre Acad 2009 sau alte subiecte tehnico-tactice, chiar nu cred ca mai au vreo relevanta atata timp cat unii dintre noi nu vor mai activa in domeniul asta - precum doru2.

chitaila

http://www.3xforum.ro/img/smilies/sad.png"> Asa cum era de asteptat... respins...  http://www.3xforum.ro/img/smilies/mad.png">