A U T O R I Z A R I

Creat de cindy, Oct 27, 2007, 05:01 AM

« precedentul - următorul »

cindy

Ce ştiţi despre condiţiile de autorizare? Care sunt criteriile după care se va realiza autorizarea? Este un lucru bun Ordinul? Care este mai exact rolul Ordinului si ce se va întâmpla cu ANCPI-ul?


454/585px 123.1KB

lilica

Multe si interesante intrebari!
Informatiile disponibile in Monitorul Oficial nr. 601/31.08.2007, site oficial http://www.ogr2007.ro/" target="_blank">http://www.ogr2007.ro/ si interventiile lui fagsb la rubrica "legislatie". La toate acestea se adauga multe, multe zvonuri!

lilica

doru2: Ma bucura interventia ta, ai punctat principalele probleme cu care o sa ne confruntam in viitor,
Sper ca ai remarcat, in interventiile mele anterioare, o anumita neincredere in acest Ordin, la modul cum a fost organizat, cum au fost colectate taxele de inscriere pentru "membrii fondatori"...
Regasim in conducerea Ordinului (cu mici exceptii, ex. prof. Neuner) vechi specialisti care nu au facut de-a lungul timpului decat sa duca o lupta surda intre patronate, sa atraga cat mai multe societati, de-o parte sau de alta.
Copiezi de ici, de colo, un model, il postezi pe nu stiu ce site inaccesibil marii majoritati a topografilor si ne trezim cu o lege plina de ambiguitati si discriminari la adresa unor oameni care au trudit in facultate sau au efectuat mii de ore de masuratori in teren, in conditii dintre cele mai grele.
Nu cred in ideea diferentierii provincie - Bucuresti, moneda este unica.
Sa stapanesti un proces de autorizare, de pregatire, de coordonare a unei activitati cu un volum asa de mare nu este putin lucru. Este o mega-afacere, o bucata mare de cascaval. Sper sa gresesc!

lilica

De-a lungul timpului am semnalat numeroase neclaritati si disfunctionalitati in activitatea topografilor, problemele cu care ne confruntam la avizarea lucrarilor etc. Reactiile colegilor de pe forum au lipsit, exista o teama de a participa la discutii, de a-si da cu parerea, de a face propuneri. Lipsa de coeziune si modul de actiune "merge si asa", ideea ca nu au puterea sa influenteze in niciun fel legislatia si regulamentele sunt similare celor privind politica in Romania.
Atragi atentia si propui un Ordin al topografilor. Cu cine sa pleci la lupta? Este singurul forum activ din Romania pe teme de topografie si participarea este extrem de scazuta. Daca au nevoie de crack sau vor sa cumpere o statie second hand apeleaza la ajutor, multi uita sa multumeasca pentru o informatie tehnica si cam atat. Am lansat propuneri interesante de teme (GPS, scanning 3D, noutati hard si soft...) si ne intalnim aceeasi trei-patru care vor sa afle informatii utile.
Este o lupta pierduta din start cu o astfel de mentalitate. Din pacate, multi colegi tineri se declara specialisti dupa avizarea catorva dosare de cadastru!

adi_adi

Ideea cu ordinul topografilor e buna si subscriu la ea, cît despre "cu cine" vom vedea din martie cand vom fi nevoiti sa slugarim celor care au inventat ordinul actual!
Nu mai contează cat am investit in aparatura si softuri, nu mai contează experienţa in domeniu... Va conta o diplomă pe care mulţi o iau acum pe bani şi prea puţini pe merit!

Ncsas

salut as vrea si eu sa ma interesez cum se obtine autorizatia topo

merlin

Subscriu intru totul cu cele afirmate de voi si as vrea sa mai adaug un aspect care mi se pare daca nu neconstitutional, cel putin imoral privind autorizarea tehnicienilor:
 
Art. 74. - (1) Susţinerea unui examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenele de absolvire corespunzătoare studiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Lege, constă în:
    Susţinerea în faţa Comisiei de examinare a două probe, şi anume:
   a) proba 1 - evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
   b) proba 2 - prezentarea şi susţinerea unui proiect echivalent ca structură şi conţinut cu un proiect de diplomă.
   (2) Verificarea cunoştinţelor fundamentale se va face pe baza unei tematici puse la dispoziţia solicitantului din disciplinele "Topografie generală" şi "Teoria prelucrării măsurătorilor geodezice".
   (3) Verificarea cunoştinţelor de specialitate se va face pe baza unei tematici puse la dispoziţia solicitantului din aria disciplinelor care au stat la baza elaborării proiectului.

E ca si cum Ministerul Invatamantului ar impune elevilor ce termina clasa a VIII-a sa sustina examenul de bacalaureat.

Prin asta se doreste eliminarea din start a acestei categorii.
Si daca totusi cineva reuseste este umilit cu acest grad IV, adica ceva infim fata de categoria C.
Cat despre infiintarea  "Ordinului ne-geodezilor" e o idee binevenita si ar putea fi transpusa in practic chiar de cei ce urmarim forumul. Cu totii avem colegi, prieteni care sunt mai putin informati sau inca nu realizeaza ce se va intimpla. Si pe forumul ogr2007 am vazut voci nemultumite, neincrezatoare sau chiar impotriva acestui Ordin al geodezilor.

lilica

Un pic de teorie nu strica. Un manual din Universitatea Tehnica de Constructii defineste termenii:
"Geodezia - studiaza forma si dimensiunile planetei noastre in ansamblul sau, sau pe portiuni foarte mari de teren. Studiaza campul gravitational in sistem tridimensional, in functie de timp. Furnizeaza celorlalte ramuri ale Masuratorilor terestre coordonate geografice, coordonate rectangulare plane si cote de mare precizie pentru o serie de puncte care se constituie in retele de triangulatie..."

"Topografia Generala este stiinta care ofera mijloacele pentru reprezentarea grafica sau numerica a unei suprafete de teren. Studiaza instrumentele si metodele de realizare a ridicarilor topografice, adica de intocmire de harti si planuri.
Topometria - tehnica topografica ce permite culegerea datelor de teren necesare calculului tuturor elementelor unui plan topografic la scara mare.
Arpentajul - tehnica masurarii suprafetelor de teren.
Topografia inginereasca  - studiaza instrumentele si procedeele de trasare (aplicare) pe teren a proiectelor de constructii."

In principiu, cu o floare nu se face primavara! Nu cred ca este necesar sa apara zeci de Ordine si asociatii profesionale. Un organism puternic, care sa apere interesele miilor de specialisti, mai tineri sau mai in varsta, cu grade diferite de pregatire este de dorit. Este atat de mult de lucru, planurile topografice nu sunt actualizate de ani de zile, nu mai vorbim de harti digitale, 3D, GIS... La acest volum de informatii si date toti topografii ar trebui sa masoare cat este ziua de mare.

Va readuc aminte un comunicat de presa si reportaje pompoase la TV:

CADASTRUL ŞI INTABULAREA - GRATUITE PENTRU ROMANI

"In martie 2007, lucrarile pentru cadastrul general incep printr-un proiect pilot in comuna Stefan Voda din judeţul Călăraşi. Costurile sunt finanţate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi se ridică la 107 mii lei. Urmează lucrări in 20 de unităţi administrativ teritoriale din patru judeţe ale căror costuri ajung la 7 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul de stat. A treia etapă constă in introducerea cadastrului general in 10 judeţe, iar costurile ajung la 85 de milioane de euro, urmand ca pană in 2020 să se incheie lucrările in toată ţara. Suma totală cheltuită de statul roman pentru introducerea cadastrului general este de  944 de milioane de euro."

Asteptam de la cei care acceseaza acest forum sa ne semnaleze beneficiarii acestor proiecte de anvergura. Sunt ei in clubul select, colegi cu cei care asfalteaza Romania?

mihailavram

SALUT
am vazut discutiile de pe forum
f multa lume e nemultumita de ideea aparitiei ogr
MULTA LUME LUCRA "LA NEGRU" imi placea si mie ideea acum vreo 10 ani. Asa nu se mai poate.
Precum vedeti si voi prin ceea ce scrieti, ca lucrurile se complicava, invit sa cititi cu atenti legislatia 16/2007 cu toate repercusiunle
ESTE O LEGE A NOASTERA nu o ordonanta de guvern precum functioneaza astazi ANCPI

lilica

Nu vad ca ar fi militat cineva pentru munca la NEGRU!
Ce au nemultumirile tehnicienilor, specialistilor topo cu functionarea ANCPI pe baza unei Ordonante de guvern?
Este posibil sa aveti dreptate dar este necesar sa reveniti cu detalii si clarificarea interventiei! O fi asta o "lege a noastra", dar este neclara. Unde sunt normele de aplicare?

cindy

Se  realizează in ziua de azi lucrări de GEODEZIE in România,  in condintiile in care ştiim ce înseamnă geodezia - sa nu facem confuzii intre geodezie, topografie ......... ( exista definiţii mai sus)

lilica

Asta ne mai lipsea in Romania, o lupta surda intre topografi si geodezi!

Repet: este loc pentru toti, sunt activitati conexe si un Ordin unic este de dorit, care sa reprezinte interesele tehnicienilor, inginerilor, subinginerilor...
Daca vrei sa elimini munca la negru, utilizarea de software fara licenta, plati ilegale etc, sunt alte organisme care pot indeplini aceste controale.
Daca detii o statie totala mai noua nu faci neaparat masuratori mai precise decat un tehnician. In activitatea mea am vazut specialisti cu statii moderne care isi notau cu mare atentie in carnetel "distanta-unghi", descrierea punctului vizat si apoi le transpuneau manual in Autocad... Sper sa nu mi-o ia in nume de rau, dar un simpatic coleg de pe forum, a invatat seara cum se poate face trasarea in vederea executarii unei lucrari a doua zi. Sper ca a reusit si clientul a fost multumit. Problema se poate pune si in alt mod. Chiar daca nu ai cunostinte de specialitate, la o lucrare de acest gen esti taxat imediat de catre beneficiar. Se vede de la o posta modul de actiune, nesiguranta...
Poate aceasta duce la mentalitatea majoritatii constructorilor, a drumarilor. Topografia este un domeniu conex si topograful este tratat si platit ca atare. Aici trebuie actionat. Sa ne facem meseria cu mandrie, repede, eficient si rezultatele vin.

Eu nu pot participa la o astfel de confruntare. Avem atatea de discutat despre noutati tehnice, despre modul de utilizare a aparatelor, despre programe, despre domenii noi si incitante, ne pierdem timpul si energia pentru cauze pierdute. Jocurile se fac la alt nivel, interesele sunt imense, sa ne vedem de ale noastre...

mihailavram

Pentru doru2:
rt. 69 - Dreptul de semnătură se autorizează gradual, astfel:
a) gradul I - drept de semnătură pentru verificarea, proiectarea, coordonarea şi executarea lucrărilor din domeniul geodeziei;
b) gradul II - drept de semnătură pentru proiectarea, coordonarea şi executarea lucrărilor din domeniul geodeziei;
c) gradul III – drept de semnătură pentru coordonarea şi executarea lucrărilor din domeniul geodeziei;
d) gradul IV – drept de semnătură pentru executarea lucrărilor din domeniul geodeziei;
Art. 70 - Condiţiile de studii şi de stagiu profesional pentru acordarea gradelor de la art. 69 sunt următoarele:
(1) pentru gradul I sunt autorizaţi geodezii cu studii superioare de lungă durată: inginer geodez, inginer cadastru, inginer topograf, inginer topografie minieră sau similar care se află în una din situaţiile următoare:
a) deţin titlul de doctor în domeniul fundamental ştiinţelor inginereşti în una dintre specialităţile: geodezie, cartografie, cadastru, fotogrammetrie şi teledetecţie, indiferent de durata stagiului profesional;
b) au un stagiu profesional de peste 10 ani şi un portofoliu de lucrări semnificative şi diversificate.
(2) pentru gradul II sunt autorizaţi geodezii cu:
a) studii superioare de lungă durată: inginer geodez, inginer cadastru, inginer topograf, inginer topografie minieră sau similar şi stagiu profesional de minimum 6 ani;
b) studii superioare de scurtă durată: subinginer cadastru, subinginer topografie minieră sau similar şi stagiu profesional de minimum 7 ani;
(3) pentru gradul III sunt autorizaţi geodezii cu:
a) studii superioare de lungă durată: inginer geodez, inginer cadastru, inginer topograf, inginer topografie minieră sau similar şi stagiu profesional de minimum 2 ani;
b) studii superioare de scurtă durată: subinginer cadastru, subinginer topografie minieră sau similar şi stagiu profesional de minimum 2 ani;
(4) pentru gradul IV sunt autorizaţi absolvenţii cu studii postliceale de specialitate sau de cursuri de specializare profesională în domeniul geodeziei, potrivit art. 2, alin. (2) din Lege şi care au un stagiu profesional de minimum 7 ani.
Apoi pentru cei care se afla in una din situatiile de mai sus:
Procedura de autorizare

Art. 71 –(1) Comisia de autorizare are atribuţiile şi funcţionează conform preverilor de la Cap. III, secţiunea a III-a din prezentul Regulament.
(2) Comisia de autorizare analizează dosarele prezentate şi hotăreşte:
a) acordarea dreptului de semnătură pe grade conform art. 69 şi 70 din prezentul Regulament;
b) solicitarea completării dosarului de autorizare cu alte documente necesare, dacă este cazul;
c) respingerea cererii de acordare a dreptului de semnătură.
(3) Hotărârile Comisiei de autorizare se consemnează într-un proces-verbal pentru fiecare solicitant al dreptului de semnătură prin sintagmele "admis" sau "respins" sub semnătura fiecărui membru prezent. Procesul-verbal se ataşează la dosarul cu documentele pentru autorizare.
Art. 72 - (1) În urma autorizării, secretariatul Ordinului va elibera geodezului un certificat de autorizare a dreptului de semnătură, semnat de Preşedintele Ordinului şi de preşedintele Comisiei de autorizare, purtând amprenta stampilei Ordinului.
(2) Certificatul de autorizare a dreptului de semnătură va avea conţinutul aprobat de Ordin şi va conţine gradul de autorizare şi date de identificare a geodezului, care prin natura lor sunt publice, numărul şi data eliberării conform ordinii de înregistrare în Registrul Naţional al Geodezilor.
(3) Eliberarea certificatelor de autorizare a dreptului de semnătură se face de secretarul Comisiei de autorizare şi va fi consemnată prin dată şi semnătură de primire în Registrul Naţional al Geodezilor.
(4) Certificatul de autorizare a dreptului de semnătură este valabil pe perioadă nedeterminată.
Art. 73 - (1) Geodezul căruia Comisia de autorizare i-a respins acordarea dreptului de semnătură solicitat, dacă se consideră nedreptăţit, poate face contestaţie scrisă la Ordin în termen de 15 zile de la data luării la cunoştinţă a hotărârii Comisiei de autorizare. Contestaţia va evidenţia motivele pentru care este întocmită şi depusă la Ordin;
(2) Contestaţia va fi adresată Colegiului director, unde va primi număr şi dată de înregistrare.
(3) Contestaţia va fi analizată de Colegiul director, care va adopta o decizie în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia;
(4) Dacă se constată ca fiind întemeiată contestaţia, Colegiul director va revoca hotarârea Comisiei de autorizare şi va decide autorizarea dreptului de semnătură;
(5) Dacă Colegiul director constată că motivele contestaţiei nu sunt întemeiate, acesta va decide menţinerea hotărârii Comisiei de autorizare, cu motivarea obligatorie a acestei hotarâri şi va comunica contestatarului această decizie.

nsas

cine poate sa-mi dea niste sfaturi in legatura cu autorizarea topo?

lilica

Simpatica si directa intrebare! Raspuns: studiaza cu atentie legislatia in vigoare si discutiile de pe forum si apoi revii cu probleme punctuale!