Cadastru Padure

Creat de kinetic180, Feb 26, 2011, 01:00 PM

« precedentul - următorul »

kinetic180

Am  2 hectare de padure in judetul Gorj si doresc sa-i fac cadastru . Trasarea cu ce se poate face mai bine , teodolit , GPS ? Daca GPS , ce statie GPS ?

AlexGIS

#1
Citat din: kinetic180Am  2 hectare de padure in judetul Gorj si doresc sa-i fac cadastru . Trasarea cu ce se poate face mai bine , teodolit , GPS ? Daca GPS , ce statie GPS ?

Nu ai ce face cu GPS la padure.

Mit

Ia legatura cu un topograf si vede el cu ce face trasarea;
sfatul meu este sa ceri PV de trasare, sa "legi" colturile parcelei tale de reperi care sa-i gaseasca eventual si nepotii peste ani de zile.  :hi:

kinetic180

Am luat legatura si domnu` tot o tinea ca o face cu un GPS Gemini . PV de trasare ce este ?

John Doe

E un GPS de mana, vezi si tu pe Google ce precizie are. Câtiva metri, probabil. In câmp deschis.

kod

la paduri doar masuratori aproximative am vazut de cand ma stiu, si alea facute cu gepeseul de mana, sincer nu am prea vazut pe nimeni sa iasa in padure cu statia totala, poate doar cand trasam liniile la autostrada si trebuia musai sa treaca printro padure ...asa ca, unde este limita la padure, liziera ? sub coroana ? langa trunchi ? ...etc. unde sa mai pui ca terenul poate avea si o forma neregulata, iar principalul obiectiv la o asemenea lucrare in nici un caz nu reprezinta acuratetea pozitionari precise a ...imobilului, ci mai cu seama, dorinta obtinerii unei materii brute cat mai multe si bune d.p.d.v. calitativ dar mai ales cantitativ, deci lemnul !
Numai bine !

bad wolf

#6
Citat din: kodla paduri doar masuratori aproximative am vazut de cand ma stiu, si alea facute cu gepeseul de mana, sincer nu am prea vazut pe nimeni sa iasa in padure cu statia totala, poate doar cand trasam liniile la autostrada si trebuia musai sa treaca printro padure ...asa ca, unde este limita la padure, liziera ? sub coroana ? langa trunchi ? ...etc. unde sa mai pui ca terenul poate avea si o forma neregulata, iar principalul obiectiv la o asemenea lucrare in nici un caz nu reprezinta acuratetea pozitionari precise a ...imobilului, ci mai cu seama, dorinta obtinerii unei materii brute cat mai multe si bune d.p.d.v. calitativ dar mai ales cantitativ, deci lemnul !
Numai bine !

Trasarea prin paduri este o problema foarte grea, dar se poate face.
Suprafata padurii se considera de la proiectia coroanei copacului ,la sol.
Sper sa gasesc cararea corecta !

Robi81

buna,sa-i raspund lui kinetic180:trasarea in padure se poate face cu statia totala,teodolit si in unele cazuri GPS de ultima generatie.
pot sa spun ca am vreo 500-600 ha de padure puse in posesie doar cu statia,intradevar este greu dar se poate face,iar parcelele au fost de cateva hectare sau si de cativa mp.
bad wolf are dreptate cu ultima postare.

kinetic180

Revin cu o intrebare : Ce diferenta este intre statia totala si teodloit ?

dora3mira

Statia costa muuuult si te ajuta si mai mult , teodolitul ... daca este un topograf care vine cu experienta de lucru cu acest instrument .... face acelasi lucru ! Precizia la tipul tau de masuratoare , cu ambele instrumente poate fi obtinuta ca fiind incadrabila in toleranta !
Scuze de intrebare kinetic180 ... esti cumva de alta specialitate ?

John Doe

@kinetic180: discutiile de pe-aici cam au la baza principiul ca participantii cunosc deja chestiunile elementare din domeniu. Altfel, sunt doar o pierdere de timp.
Ca sa pierdem timpul in continuare: teodolitul si statia totala sunt de fapt acelasi instrument care masoara distante si unghiuri, doar ca statia totala e varianta moderna, masoara distantele cu infrarosii, laser sau altele si memoreaza rezultatele masuratorilor, pe care le descarci acasa in calculator si-i dai bice.
Teodolitul masoara distantele optic deci mult mai putin precis, folosind o rigla gradata mare de 4 metri, iar ceea ce masoara scrii atunci pe loc, de mana, in carnetul de teren.

bad wolf

#11
Citat din: kinetic180Revin cu o intrebare : Ce diferenta este intre statia totala si teodloit ?

TEODOLITUL CITESTE INDIRECT, PE MIRA(STADIE) DISTANTELE , IAR UNGHIURILE SE CITESC LA MISCROSCOPUL THEODOLITULUI .
tOATE MASURATORILE SE NOTEAZA IN CAIETELE DE MASURATORI SI APOI ... SE CALCULEAZA , SE RAPORTEAZA ,ETE.
mAI SUNT SI UNELE THEODOLITE NUMITE TACHIMETRE AUTOREDUCTOARE , LA CARE SE FACE CIIREA REDUSA  SI DIFERENTA DE NIVEL(BINEINTELES SI UNGHIURILE , AZIMUTAL SI ORIZONTAL).
pRECIZIA DE CITIRE A UNGHIURILOR , FUNCTIE DE TIPUL TEODOLITULUI ETE DELA 2C , LA 1CC, IAR A DISTANTEI , DE DISTANTA LA CARE SE CITESTE, OCHIUL OPERATORULUI SI STAREA FIZICA A MIREI.
Sper sa gasesc cararea corecta !

Mit

Gata, ca l-ati lamurit pe bietul om de se gandeste deja cand sa se autorizeze.  :rotfl:

AlexGIS

#13
Citat din: kinetic180Revin cu o intrebare : Ce diferenta este intre statia totala si teodloit ?

Intrebarea nu isi are rostul.

Trasarea in interior, pentru delimitarea parcelei de restul unitatii, se face cu statia/teodolitul. Cine face cu GPS-ul, chit ca e iarna si se afla intr-o padure de foioase, poate rata cu pana la 30 de metri. Daca parcela ta, pe una sau mai multe laturi, se invecineaza cu terenuri neimpadurite trasarea colturilor se poate face gps-ul de mana (eroarea fiind de maxim 8 metri, depinde de GPS) limita padurii fiind la coronament. In rest, in interior, copacii se marcheaza cu galben, lucru pe care il face reprezentantul ocolului silvic la care este arondata padurea respectiva si se intocmeste un proces verbal.
Daca d-ta esti pus in posesie de multa vreme, teoretic ar trebui sa existe copaci marcati care sa delimiteze parcela respectiva. Dupa fiecare eliberare de titlu, spre exemplu, procesul verbal merge la un nene care delimiteaza scriptic parcela respectiva, pe harta harta silvica, prin defalcarea UA-ului.

PS Ce am scris mai sus, faceam eu in 2005-2006. E posibil sa se mai fi schimbat intre timp procedura (n-am mai facut si nu mai vreau sa mai fac).

Modificat de AlexGIS (27-02-2011 14:50:03)

adrianc

#14
Citat din: bad wolfSuprafata padurii se considera de la proiectia coroanei copacului ,la sol.

Bun, si daca avem un drum, sa spunem national, si acesta trece prin sau pe langa padure, iar coronamentul unor copaci ajunge chiar pe partea cealalta a drumului, ar trebui sa desfintam drumul pentru ca de fapt el nu exista?

Am primit si eu raspunsul acesta (Suprafata padurii se considera de la proiectia coroanei copacului ,la sol.) de la romsilva in privinta unei paduri vecina cu soseaua de centura. Ei vroiau in proprietate doi kilometri dintr-un sens de circulatie.
Alta situatie, facem cadastru la doua imobile, parcela mea si parcela lui x. A lui x are 5m latime. Eu plantez copaci si schimb categoria de folosinta in padure, si ca sa am protectia garantata, plantez nuci. Peste 50 de ani parcela lui va fi de fapt si de drept a mea pentru ca (scuzati cacofonia) coronamentul acopera parcela lui?
Alta situatie, parcelele de padure alaturate se surapun (din cauza coronamentului), si nu vorbim de ceva virtual, vorbim de o suprapunere fizica.

Recomand tuturor sa se gandeasca foarte bine atunci cand executa cadastru pentru paduri. Evitati sa ganditi strict legal problema. E necesara o abordare morala si mai ales tehnica. Orice padure a fost la un moment dat teren viran.

Modificat de adrianc (27-02-2011 19:22:04)
La muncă! nu la întins mâna.