Depuneti documentatii cu masuratori in timp real RTK Daca da cum

Creat de bstcad, Feb 14, 2011, 01:20 AM

« precedentul - următorul »

Kaleh

Si din ce am mai "cules" de pe aici, va dau un sfat: Cind vedeti ca punctul este "fixed" sau stiu eu ce alt mesaj mai apare, in functie de scula utilizata, nu va repeziti sa dati urgent "store"... Nu uitati ca totusi GPS-ul ramine un pic in urma, mai stati si voi citeva secunde ca sa se linisteasca. Am avut surpriza sa vad ca acelasi punct determinat rtk are de fapt circa 1 m distanta intre solutii... Adica FESTINA LENTE, ca mai e si maine o zi!

Kaleh

Iar sub copaci sa masoare rtk baietii din Suceava... Daca e un copac mai chel, treaca-mearga, dar altfel... Si bagati bine la cap, nu indrazniti sa va apropiati macar de NUCI, au ei asa un dar sa absoarba radiatiile, inclusiv semnalul radio sau gsm... http://www.3xforum.ro/img/smilies/nono.png">

george75m

Alin B. a scris:

ancka a scris:

eu as avea nevoie de o lamurire in privinta masuratorilor Rtk utilizand serviciul rompos..si anume:
conform deciziei nr1 ancpi, la anexa 15b se mentioneaza:

2.In cazul determinarii punctelor prin metoda cinematica se vor prezenta:
schema cu dispunerea punctelor determinate incluzand punctele din reteau de ridicare sau de indesire utilizate.
Intrebarea mea este: ce anume sa inteleg din: schema cu dispunerea punctelor determinate incluzand punctele din reteaua de ridicare sau de indesire utilizate; cand eu folosesc masuratori RTK ( cinematic in timp real conectat la o statie permanenta sau la serviciul Rompos,(VRS))

pentru a putea determina puncte de detaliu prin RTK, mai intai se determina doua puncte bine materializate in teren prin metoda statica sau rapid statica si apoi se determina aceleasi puncte si prin RTK , continuand cu determinarea prin RTK a punctelor de detaliu cu doua determinari pt fiecare punct de detaliu si masuratoare se incheie prin redeterminarea prin RTK punctelor materializate .
  S-au impus aceste cerinte datorita anomaliilor ce pot interveni in timpul determinarilor prin RTK ( in special daca se utilizeaza VRS -ul ) , fara ca operatorul sa poata fi avertizat de aceste erori. Prin determinarea a doua puncte prin metoda statica si apoi redeterminarea prin RTK  acelor puncte, se confera un grad suplimentar de incredere in solutiile obtinute prin determinari cinematice .

Din cuprinsul deciziei 1 rezulta ca aceste doua determinari ale punctelor de detaliu in RTK se fac prin initializari la momente de timp diferite. Inteleg ca ar trebui sa fac doua masuratori diferite ale parcelei, cu initializari diferite (folosind corectiile de la VRS) si sa marchez fiecare punct de detaliu cu tarusi sau semne pe gard pentru a pozitiona receptorul in acelasi punct. Cam in cat timp se face initializarea on the fly la RTK VRS a unui receptor Promark3 L1 ? distantele pana la 2 statii reale de referinta sunt intre 40 si 60 km in nordul judetului Suceava.
Mentionez ca eu am receptoare Promark3 L1 fara RTK, dar m-ar interesa sa fac upgrade la RTK pentru un receptor pe care sa-l folosesc ca rover Rompos RTK VRS pentru lucrari care se preteaza la acest mod de determinare.
Cine foloseste acest sistem poate imi spune daca este avantajos dpv al timpului petrecut la teren fata de o determinare stop-and-go folosind una sau doua baze pe statii vechi. mai ales ca oricum trebuie sa-mi determin doua puncte in static (pe care nu le pot determina folosind serviciul Rompos RTK VRS).
Mentionez ca in acest moment determin puncte de indesire in mod static si masor mai departe cu statia totala.

Modificat de george75m (03-04-2011 14:29:55)

Mit

george75m a scris:

Din cuprinsul deciziei 1 rezulta ca aceste doua determinari ale punctelor de detaliu in RTK se fac prin initializari la momente de timp diferite. Inteleg ca ar trebui sa fac doua masuratori diferite ale parcelei, cu initializari diferite (folosind corectiile de la VRS) si sa marchez fiecare punct de detaliu cu tarusi sau semne pe gard pentru a pozitiona receptorul in acelasi punct. Cam in cat timp se face initializarea on the fly la RTK VRS a unui receptor Promark3 L1 ? distantele pana la 2 statii reale de referinta sunt intre 40 si 60 km in nordul judetului Suceava.
Mentionez ca eu am receptoare Promark3 L1 fara RTK, dar m-ar interesa sa fac upgrade la RTK pentru un receptor pe care sa-l folosesc ca rover Rompos RTK VRS pentru lucrari care se preteaza la acest mod de determinare.
Cine foloseste acest sistem poate imi spune daca este avantajos dpv al timpului petrecut la teren fata de o determinare stop-and-go folosind una sau doua baze pe statii vechi. mai ales ca oricum trebuie sa-mi determin doua puncte in static (pe care nu le pot determina folosind serviciul Rompos RTK VRS).
Mentionez ca in acest moment determin puncte de indesire in mod static si masor mai departe cu statia totala.

Pentru intravilan mergi ca si pana acum, iar pt. extravilan, determina-ti statia static si apoi margi cu stop&go cu postprocesare. Precizia o s-o ai mai buna decat RTK cu L1.

pgadei

Am folosit VRS pentru determinari de retele de indesire asa cum spunea AlinB. mai sus: dubla stationare la interval de minim 1h(nu 4) si fiecare stationare cu 8 determinari de minim 50secunde fiecare, ultimele 4 cu schimbarea statiei de referinta.Solutia finala fiind o medie facuta de softul intern al receptorului gps - nu stiu daca e o medie aritmetica sau o medie aritmetica ponderata.
Solutie acceptata de RICS.

Am facut si ridicare de detaliu cu VRS, nu boundary survey, si totul a iesit OK. Preciziile de determinare variau intre 9 si 23mm in plan dar nimeni nu a comentat nimik. Fara dubla stationare.

Revenind in Romania, ordinul 634/2006 specifica precum ca eroarea medie absoluta sa fie pana in 20cm pentru imobiul imprejmuit, inteleg ca 10-15cm vin din TRANSDAT, restul poate suplini metoda de ridicare. Cred ca 12cm eroarea dintre doua stationari VRS este DESTUL DE MARE - adica prea mare ca sa fie reala?!!!Gresesc?

Inteleg ca in momentul de fata OCPI accepta VRS pentru reteaua de ridicare, dar nu si pentru indesire. Intr-adevar ai control mai bun al retelei create dar care-i scopul sa creezi o retea de 70(?) de statii permanente daca nu poti beneficia in totalitate de ea? Numai asa de ochi frumosi?
Inteleg ca prin static/fast static poti procesa si compensa reteaua - elipse de erori, rms-uri si alte nebunii statistice dar trebuiesc gasite metode si intocmite normative pentru a "beneficia" de investiatia mai sus amintita.

Si ultima dar nu si cea din urma, cred ca ar trebui deschis un topic separat cu RTK/VRS vs STATIC/STATIE TOTALA - precizii, randament, intamplari la oficii, experiente, sfaturi si  de ce nu normative si instructiuni ANCPI

Spor la treaba!

pgadei

Si mai cred ca ar trebui facuta distinctie intre RTK  si VRS. prin citirea postarilor de mai sus se foloseste mult RTK in loc de VRS.
Intr-adevar, VRS-ul este o metoda RTK  dar nu are nimik de a face cu RTK-ul clasic, corectii primite de un rover sau mai multe, de la o statie de baza fixa pentru care se intoduceau coordonatele fixate si se transmiteau corectiile pentru observatiile curente.
VRS-ul este o metoda mult mai complexa si mai completa.
plus ca VRS are si un alt inteles: Very Rich Surveyors

pgadei

Si mai am o intrebare care imi bazaie de mult prin cap:
1. daca reteaua de indesire trebuie facuta numai prin STATIC, ce pot face eu cu un singur GPS? si de aici mai curge una:
2. cum ramane cu 534/2001 unde se cere ca punctele din  reteaua de indesire sa fie determinate din minim 3 vectori? si inca una:
3. Firmele autorizate de gardul 3 cum fac masuratori? VRS? si retelele?

Probabil raspunsul la 3 vine din raspunsurile la 1 si 2.

Si nu in ultimul rand: HRISTOS A INVIAT!

bobikus

Adevarat a inviat!

Pentru trasari prin rompos, din ce am citit pe aici nu este bine sa ai incredere in oarba in ce afiseaza controlerul.

In acest caz cum poti face acele verificari.

adrianc

pgadei a scris:

Si mai am o intrebare care imi bazaie de mult prin cap:
1. daca reteaua de indesire trebuie facuta numai prin STATIC, ce pot face eu cu un singur GPS? si de aici mai curge una:
2. cum ramane cu 534/2001 unde se cere ca punctele din  reteaua de indesire sa fie determinate din minim 3 vectori? si inca una:
3. Firmele autorizate de gardul 3 cum fac masuratori? VRS? si retelele?

Probabil raspunsul la 3 vine din raspunsurile la 1 si 2.

Si nu in ultimul rand: HRISTOS A INVIAT!

Cu un singur receptor si inregistrari de la 2 statii permanente rezulta 3 vectori.

La muncă! nu la întins mâna.

Ionica34

In genere, poti lucra cu un singur receptor si static, dar asa cum a scris Adrianc, cumparand informatii de la alte trei permanente ale ANCPI.
Referitor la intrebarea 3, e o mica problema. Exista firme cu autorizare de gradul 3 care au echipamente GPS mai multe, nu doar unul. Autorizarea de grad 3 nu tine neaparat de echipamente ci de personalul autorizat ANCPI. Adica de cati angajati cu A, B, C, D are firma. Daca are doar 1-2, nu are cum sa primeasca autorizare gradul 1 sau 2.

Ionica34

Din cate stiu, un set de norme noi e aproape scris de cei care au lucrat acolo. Insa cum vor arata ele dupa trecerea prin filtrul ANCPI (a celor ce au mai ramas acolo) mai vedem.

dpd

GEO_XXL a scris:

Vin cate stiu eu VRS-ul face o mediere a staiilot si iti aduce o statie in apropriere. Adica se face "medie automata".
Ced ca cei de la ANCPI nu s-au gandit la vrs cand au facut Normele. Mai e o treaba grea. Daca fac iinitializare cu o statie la 10-15 km si apoi cu una de la 70km ... ce medie sa ma faci. Poate una ponderata. Ca de la 2cm precizie la 10cm nu prea e curata treaba (media).
Si dupa noile restructurari nu stiu cine o sa mai scrie un nou set de norme ca sa le corecteze pe cele vechi pentru partea de rtk.

Nu are nicio legatura metoda (VRS,FKP,MAC, single base) de generare a corectiilor diferentiale (DGNSS - singura frecventa /RTK - dubla frecventa) cu precizia obtinuta. Cred ca la determinari RTK cu baze aflate la o distanta mai mica fata de baze aflate la o distanta mai mare precizia e aceeasi , numai timpul de fixare a ambiguitatilor e ceva mai mare pentru baze aflate la distante mai mari. Oricum conteaza si caracteristicile tehnice ale instrumentului (+/-ppm).

dpd

Ionica34 a scris:

Din cate stiu, un set de norme noi e aproape scris de cei care au lucrat acolo. Insa cum vor arata ele dupa trecerea prin filtrul ANCPI (a celor ce au mai ramas acolo) mai vedem.

Cu siguranta trebuie modificate normativele , dar din cate cunosc nu e "aproape" scris niciun regulament nou.

adrianc

dpd a scris:

GEO_XXL a scris:

Vin cate stiu eu VRS-ul face o mediere a staiilot si iti aduce o statie in apropriere. Adica se face "medie automata".
Ced ca cei de la ANCPI nu s-au gandit la vrs cand au facut Normele. Mai e o treaba grea. Daca fac iinitializare cu o statie la 10-15 km si apoi cu una de la 70km ... ce medie sa ma faci. Poate una ponderata. Ca de la 2cm precizie la 10cm nu prea e curata treaba (media).
Si dupa noile restructurari nu stiu cine o sa mai scrie un nou set de norme ca sa le corecteze pe cele vechi pentru partea de rtk.

Nu are nicio legatura metoda (VRS,FKP,MAC, single base) de generare a corectiilor diferentiale (DGNSS - singura frecventa /RTK - dubla frecventa) cu precizia obtinuta. Cred ca la determinari RTK cu baze aflate la o distanta mai mica fata de baze aflate la o distanta mai mare precizia e aceeasi , numai timpul de fixare a ambiguitatilor e ceva mai mare pentru baze aflate la distante mai mari. Oricum conteaza si caracteristicile tehnice ale instrumentului (+/-ppm).

Ai partial dreptate. Nu conteaza atat de mult metoda. Fiecare are avantajele si dezavantajele ei. DAR, distanta conteaza foarte mult. Teoria spune ca la distante mai mici de 15km fata de baza variatia preciziei este infirma dar peste nu se mai recomanda folosirea metodei cinematice (RTK). Initial limitarea se datora mai mult metodelor de transmisie a corectiilor diferentiale (prin unde radio) dar mai tarziu s-a dovedit ca la distante mai mari de 15 km ai diferente prea mari intre determinarea ambiguitatilor la baza si determinarea acestora la rover (pana la urma cam asta face RTK-ul, transmite ambiguitatea determinata de baza la rover cu presupunerea ca la distante mici diferentele sunt mici)

La muncă! nu la întins mâna.

dpd

adrianc a scris:

dpd a scris:

GEO_XXL a scris:

Ai partial dreptate. Nu conteaza atat de mult metoda. Fiecare are avantajele si dezavantajele ei. DAR, distanta conteaza foarte mult. Teoria spune ca la distante mai mici de 15km fata de baza variatia preciziei este infirma dar peste nu se mai recomanda folosirea metodei cinematice (RTK). Initial limitarea se datora mai mult metodelor de transmisie a corectiilor diferentiale (prin unde radio) dar mai tarziu s-a dovedit ca la distante mai mari de 15 km ai diferente prea mari intre determinarea ambiguitatilor la baza si determinarea acestora la rover (pana la urma cam asta face RTK-ul, transmite ambiguitatea determinata de baza la rover cu presupunerea ca la distante mici diferentele sunt mici)

Eu m-am referit mai mult la afirmatia legata de norme. Pe site la ROMPOS e si un articol cu privire la modoul de utilizare a corectiilor diferentiale (explicatii detaliate) si a metodelor in cazul ridicarilor cinematice RTK conform normativelor (chiar si in cazul in care ar putea suporta modificari). Eu oricum nu vad rostul utilizarii unei statii aflata la o distanta mare cand sunt atatea alte optiuni pentru dubla determinare. Iar RTK nu cred ca inseamna transmiterea ambiguitatilor.