Cine știe să răspundă la întrebări?

Creat de AlexGIS, Ian 21, 2011, 12:55 AM

« precedentul - următorul »

AlexGIS

1.Care a fost primul oficiu cu Bază de Date din România?
2.Cine a fost cu ideea înfiinţării BD în RO?
3.De când datează prima BD?

John Doe


doara.florin

Din auzite,nu surse 100% sigure,am inteles ca de prin Harghita ar fi inceput,domnul Marton.

bad wolf

Nu , primele inceputuri e baza de date de sistem gis , u legatiri directe, plan, plan parcelar, parcela nr. cadastral, proprietar , etc. s-au facut in judetele gorj si valcea,cu prezentare la OJCGC gorj in 2002 sau 2003.
Sper sa gasesc cararea corecta !

dora3mira

Începutul activitatii cadastrale in Romania, pe baze moderne, poate fi considerat momentul aparitiei legii nr. 23 din 20 aprilie 1933, pentru organizarea cadastrului funciar si introducerea cartilor funduare. Aceasta lege a fost la vremea respectiva printre cele mai bune din Europa, iar prevederile ei au valabilitate si in zilele noastre.

bad wolf

#5
Citat din: dora3miraÎnceputul activitatii cadastrale in Romania, pe baze moderne, poate fi considerat momentul aparitiei legii nr. 23 din 20 aprilie 1933, pentru organizarea cadastrului funciar si introducerea cartilor funduare. Aceasta lege a fost la vremea respectiva printre cele mai bune din Europa, iar prevederile ei au valabilitate si in zilele noastre.

Ai dreptate Dora(asta este si unul din ubiectele la examenul de expert judiciar), dar eu m-am referit stric la inceputrile aplicari Bazelor de date , in format electronic, dupa aparitia celebrelor legi ale ale fondului funciar, prima fiind l 18/1991.
Sper sa gasesc cararea corecta !

bad wolf

Asta este una din legile semnate de Carol al II-lea si care , dupa cate tiu eu nu a fost abrogata.

Modificat de bad wolf (25-01-2011 00:28:53)
Sper sa gasesc cararea corecta !

lacriman

Intr-o societate informatizata e normala existenta unei baze de date, pentru ca se economiseste foarte mult timp (si manoperra) in utilizarea informatiei.
Cand noi incepeam aplicarea Legii 18, folosind indicele alfabetic al proprietarilor si partidele cadastrale, Australia lucra de 20 de ani la realizarea cadastrului prin crearea unei baze de date de tip GIS (am vazut un demo, era incredibil. Puteai selecta printr-un clic de ex. zonele de drum unde aveau loc accidente, aveau inclusiv valoarea proprietatilor si puteau simula modificarea valorii daca se facea o investitie in zona.) 20 de ani in care muncisera si inca nu era gata.
Ne-ar place si noua, dar cine s-o faca?
Stiu ca se faceau diferite proiecte pentru diferite tipuri de GIS in domeniu inca de prin 1993 la noi, dar la intrebarea ta tot nu stiu sa raspund.
De curiozitate, de ce intrebi?

AlexGIS

#8
Citat din: lacrimanIntr-o societate informatizata e normala existenta unei baze de date, pentru ca se economiseste foarte mult timp (si manoperra) in utilizarea informatiei.
Cand noi incepeam aplicarea Legii 18, folosind indicele alfabetic al proprietarilor si partidele cadastrale, Australia lucra de 20 de ani la realizarea cadastrului prin crearea unei baze de date de tip GIS (am vazut un demo, era incredibil. Puteai selecta printr-un clic de ex. zonele de drum unde aveau loc accidente, aveau inclusiv valoarea proprietatilor si puteau simula modificarea valorii daca se facea o investitie in zona.) 20 de ani in care muncisera si inca nu era gata.
Ne-ar place si noua, dar cine s-o faca?
Stiu ca se faceau diferite proiecte pentru diferite tipuri de GIS in domeniu inca de prin 1993 la noi, dar la intrebarea ta tot nu stiu sa raspund.
De curiozitate, de ce intrebi?


Citat din: lacrimanDe curiozitate, de ce intrebi?

Din câte ştiu eu, eşafodajul primei baze de date GIS a fost proiectat la Suceava în 1999-2000. Baza de date a fost implementată la OJCGC Suceava în 2000. Au fost create 31 de layere iar imobilele se încărcau în bază de la autorizaţi prin diskete de 1,44 mb (odată cu documentaţia pt avizare, autorizatul aducea şi o disketă). Ideea era ca fiecare autorizat să întocmească fişa imobilului în format Microsoft Acces şi un dxf pt imobil care să respecte nişte standarde. Nu intru în detalii. Ideea era şi este grozavă şi, dacă fiecare oficiu ar fi implementat acest sistem şi, dacă ar fi existat atunci un interes comun, la nivel naţional, acum am fi avut o bază naţională GIS, măcar cu ce au făcut autorizaţii până în prezent.

Întrebam de curiozitate. E posibil să mă înşel. Nu am auzit de o bazo GIS mai veche de 2000.


Citat din: lacrimanCand noi incepeam aplicarea Legii 18, folosind indicele alfabetic al proprietarilor si partidele cadastrale, Australia lucra de 20 de ani la realizarea cadastrului prin crearea unei baze de date de tip GIS (am vazut un demo, era incredibil. Puteai selecta printr-un clic de ex. zonele de drum unde aveau loc accidente, aveau inclusiv valoarea proprietatilor si puteau simula modificarea valorii daca se facea o investitie in zona.)

Lucrez la un proiect personal cu GIS implementat pe o comună, având ca suport un plan topo actualizat. Voi încerca pt 2011, cât îmi va permite timpul liber, să dezvolt o hartă a culturilor agricole, a zonelor de risc, a obiectivelor ce necesită modernizare, a efectivului de animale şi ocupanţi din fiecare gospodărie şi voi încerca să o promovez ca structură de lucru pentru organismele ce se ocupă de dezvoltare rurală-urbană din România. Cred că fiecare primărie ar trebui să aibă o asemenea hartă şi un om specializat în GIS care să manipuleze informaţia. În fine, e o ambiţie personală.

lacriman

La noi s-a incercat asa ceva inca din 1998, de la aparitia oficiului, in sensul ca toate lucrarile avizate s-au inregistrat inca de la primire intr-un tabel excel, astfel ca acum verificarea existentei numerelor cadastrale se face si acum pe forma imbunatatita (in Acces si cred ca PHP) a acelui tabel, care a fost tinut la zi. Probleme au aparut de cand s-a introdus E-Terra, care considera ca imobilele din extravilan nu au adresa, identificarea topografica veche fiind doar o mentiune. Acest tabel poate fi consultat de autorizati pe situl oficiului, astfel ca iti verifici singur daca imobilul in lucru nu este deja inscris.
Pe partea grafica, chiar si acum se completeaza o baza grafica de tip dwg, autorizatii predand la oficiu odata cu lucrarea, un fisier dxf continand polilinii in doua straturi: limite si constructii. Stiu ca pe un alt subiect s-a comentat chiar azi legalitatea obligarii executantilor sa predea acest fisier, dar atata timp cat nu cere eforturi suplimentare (practic este fisierul dxf care se importa in "Generare CP";) nu prea deranjeaza. In definitiv asa merge mai repede verificarea graficii (am inteles ca in E Terra e un cosmar), asa ca la noi n-am auzit de depasiri de termen.

lacriman

Privitor la proiectul tau, e o idee care poate aduce bani, pe care am avut-o si eu pe vremea cand lucram in OCOT, cand am incercat si partial realizat o aplicatie grafica - n-o sa crezi, in DesignCad, daca ai auzit de el (1993) din care se apela grafic un tabel extern (atat putea programul) in care un proprietar de terenuri putea sa isi tina evidenta culturilor, pe suprafete , cu toate operatiunile si investitiile pe care le facea (aratura, ingrasaminte, etc), astfel incat la finalul anului, daca tinea la zi completarea datelor, putea calcula profitul.Bineinteles ca n-am terminat, posibilitatile erau limitate, ca si beneficiarii. Si azi trebuie sa gandesti foarte atent conditiile pietei. Cate primarii isi pot permite achizitionarea unui program GIS si plata unui specialist GIS? Si de unde sa il ia, cand ei nu isi permit sa angajeze un specialist in cadastru si tin la compartimentul cadastru agronomi care nu stiu uneori nici sa citeasca un plan parcelar?

AlexGIS

#11
Citat din: lacrimanLa noi s-a incercat asa ceva inca din 1998, de la aparitia oficiului, in sensul ca toate lucrarile avizate s-au inregistrat inca de la primire intr-un tabel excel, astfel ca acum verificarea existentei numerelor cadastrale se face si acum pe forma imbunatatita (in Acces si cred ca PHP) a acelui tabel, care a fost tinut la zi. Probleme au aparut de cand s-a introdus E-Terra, care considera ca imobilele din extravilan nu au adresa, identificarea topografica veche fiind doar o mentiune. Acest tabel poate fi consultat de autorizati pe situl oficiului, astfel ca iti verifici singur daca imobilul in lucru nu este deja inscris.
Pe partea grafica, chiar si acum se completeaza o baza grafica de tip dwg, autorizatii predand la oficiu odata cu lucrarea, un fisier dxf continand polilinii in doua straturi: limite si constructii. Stiu ca pe un alt subiect s-a comentat chiar azi legalitatea obligarii executantilor sa predea acest fisier, dar atata timp cat nu cere eforturi suplimentare (practic este fisierul dxf care se importa in "Generare CP") nu prea deranjeaza. In definitiv asa merge mai repede verificarea graficii (am inteles ca in E Terra e un cosmar), asa ca la noi n-am auzit de depasiri de termen.


Am uitat să menţionez că la vremea respectivă oficiul ţinea partea grafică în MapSys şi că fisierul Accesul cu fişa bunului imobil trebuia implementat pe fiecare geometrie încărcată în baza grafică. Astfel, fiecare poligon devenea un obiect cu atribute din BD care, la accesare, afisa datele inscrise in fisa. Partea comica este ca astazi, baza de date grafica se incarca in acelasi mod dar nimeni nu mai stie clar de ce se folosesc atatea layere si, practic, fara baza din spate, partea grafica e doar asa sa se mai verifice o suprapunere, ea nemaiputand fi administrata din BD.

kod

#12
Citat din: AlexGISCred că fiecare primărie ar trebui să aibă o asemenea hartă şi un om specializat în GIS care să manipuleze informaţia...

Eu cred ca fiecare primarie ar trebui sa aibe cel putin un plan parcelar actualizat si real si mai ales cel putin un topograf care sa manipuleze aceste planuri :hi:... iar mai apoi putem visa la alte OZN-uri

AlexGIS

#13
Citat din: kod
Citat din: AlexGISCred că fiecare primărie ar trebui să aibă o asemenea hartă şi un om specializat în GIS care să manipuleze informaţia...

Eu cred ca fiecare primarie ar trebui sa aibe cel putin un plan parcelar actualizat si real si mai ales cel putin un topograf care sa manipuleze aceste planuri :hi:... iar mai apoi putem visa la alte OZN-uri

O fac pentru mine, nu pentru o primăria anume. Administraţia locală nu are interes să le vină specialistul X pe cap să le răscolească prin mânărelile făcute cu terenurile din extravilan.

Apropo:  http://www.monitorulsv.ro/Local/2010-11-20/Rascoala-de-la-Hantesti

O primărie va avea mai repede o hartă interactivă cu datele expuse mai sus decât un plan parcelar cu situaţia reală. Motivele sunt lesne de înţeles.