Intabulare parcela daca persoana este decedata

Creat de rdhoratiu, Ian 20, 2011, 01:52 PM

« precedentul - următorul »

rdhoratiu

As avea nevoie si eu de un pic de ajutor. Am de intabulat 6 parcele de pe titlul de proprietate situate in intravilan. Problema e ca proprietara e moarta. Succesiunea nu s-a facut. Am doar un certificat de calitate de mostenitor. Din cate am inteles acesta nu se poate folosi la intabulare pt ca trebuie certificat de mostenitor. Beneficiarul a fost la notar sa faca certificatul de mostenitor si de acolo i s-a spus ca certificatul de mostenitor se poate obtine doar dupa intabulare. Intrebarea e cum intabulez eu aceste parcele. Le intabulez pe persoana decedata? Cum sa procedez? :( 
Va multumesc.

John Doe

Nu cumva se confunda ceva? deocamdata nu inteleg tot.
    Exista "CERTIFICAT DE MOSTENITOR" care se elibereaza de Primarie si care zice cine e sunt mostenitorii decedatului, fara sa stabileasca ce anume au de mostenit. Se elibereaza la cerere, in baza registrelor de evidenta de la Primarie.
    Mai este vorba aici de "DEZBATEREA SUCCESORALA" (sau succesiune), care se face numai de notar, unde se aduna toti mostenitorii din certificatul de mostenitor cu toate actele de proprietate ale decedatului si se stabileste clar cine ce sau cum primeste.
    Intabularea unui Titlu de proprietate se poate face fara probleme in baza Certificatului de mostenitor pe numele mostenitorilor, care stabileste legal cui revin imobilele din titlu dar nu si cotele-parti ale fiecaruia - asta o face numai notarul. Dupa sau inainte de intabulare.
    Se poate intabula si pe decedat, dar in loc de numele lui, unde are de semnat, ar trebui sa semneze toti mostenitorii, si anexezi si certificatul de deces ca sa poti explica de unde sunt semnaturile astea. Nu te-as sfatui sa scrii numele decedatului si sa semneze unul din mostenitori (adica sa te faci ca nu stii ca a decedat).
    Chiar n-am auzit despre CERTIFICAT DE CALITATE DE MOSTENITOR... uita-te mai bine ce scrie. Daca e fara "DE CALITATE" e ok.

Modificat de John Doe (20-01-2011 12:22:27)

rdhoratiu

Am verificat. E certificat de calitate de mostenitor. Este emis de un notar din ludus jud. Mures. E specificat pe el mostenitorii dar nu si ce a mostenit fiecare. Spune doar ca au jumatate din tot fiind vb de 2 copii...cum sa procedez?

Marian

Eu zic sa caute alt notar. La unele OCPI-uri, nu-i de ajuns numai Certificatul de mostenitor, mai trebuie si titlul de proprietate.

John Doe

Mostenitorii (unul dintre ei) sa mearga la Primaria in raza careia a avut ultimul domiciliu decedatul si sa-si scoata Certificatul de mostenitor, actul asta oricum iti trebuie si faci cu el cum am zis mai inainte. Insa mi se pare ca se da un singur exemplar in original, si daca l-au scos ceilalti mostenitori trebuie sa se roage de ei.
Certificatul asta de "calitate" de mostenitor nu-mi dau seama ce este si la ce poate folosi, n-am auzit niciodata.
Mai multe... intreaba clar la OCPI sau sa spuna cine stie mai exact. Nu vreau s-o tin neaparat pe-a mea si gata; atâta stiu, atâta spun.

Modificat de John Doe (20-01-2011 17:06:09)

rdhoratiu

O sa ma interesez la OCPI si o sa vb si cu alt notar. Oricum va multumesc frumos. O sa revin cu o postare dupa ce se va rezolva. :hi:


Trinity

"certificatul de calitate" atesta doar ca persoane "are calitate"  de mostenitor . Poate semna pentru intabularea in Cf a TP, pe numele autorului din TP si poate fi beneficiarul lucrarii . Dupa eliberarea extrasului Cf , trebuie sa se faca dezbaterea succesorala ( pe CF ) , cand mai pot apare si alti mostenitori si atunci pot fi inscrisi mostenitorii in Cf .
Certificatul de calitate se refera doar la calitatea persoanei respective , ca ea este unul din mostenitori, fara a exclude posibilitatea sa mai existe si alti mostenitori si fara specificatii privind masa succesorala .

Modificat de Trinity (21-01-2011 08:50:50)

rdhoratiu

M-am interesat si la ocpi in sibiu si mi s-a spus ca merge facuta intabularea pe persoana decedata. Asa cum a spus trinity. In locul persoanei decedate in baza certif. de calitate de mostenitor o sa semneze actele mostenitori.
O chestie la fel de hazlie e ca fiecare asociatie a notarilor publici din tara(judet din tara) are propriile obiceiuri. In sibiu merge facut certif. de mostenitor fara intabularea terenurilor...in mures nu merge. Deci atatea judete atatea obiceiuri. La fel si cu oficiile de cadastru...atatea oficii atatea obiceiuri. Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul. Multumesc de ajutor si numai bine. :hi:

doara.florin

Salut!Am un Certificat de Calitate in fata,facut de un notar din Bucuresti si scrie asa pe el.Numele defunctei,numele mostenitorului,masa succesorala(unde nu s-au declarat nici bunuri imobile,nici mobile pentru ca nu se cunosteau la vremea aceea) Si scrie mare acolo NOTA : Prezentul certificat stabileste numai numarul si calitatea mostenitorilor.Pentru valorificarea oricaror drepturi patrimoniale ,succesorii vor putea obtine un certificat de mostenitor.De ce s-a eliberat asa ,cazul meu : In urma bunicii,nepotul care era stabilit la Paris a primit toata mostenirea,dar nu stia tot ce a primit,trebuie cercetate arhivele.

Modificat de doara.florin (21-01-2011 11:17:37)

dora3mira

Pentru rdhoratiu

  Certificat de calitate
de mostenitor

ROMANIA
BIROUL NOTARULUI PUBLIC ...................... SEDIUL ..............................................................
 
Dosar nr. .........../...............

                             Certificat de calitate de mostenitor1) nr. ...
                                       Anul ....... Luna ........ Ziua .....


   Eu,  ....................................., notar public, cercetand piesele dosarului de mai sus,  precum  si incheierea finala respectiva, in baza art. 76 si 83 din Legea nr. 36/1995 certific urmatoarele:

De pe urma defunctului .........................................., decedat la data de ................., conform certificatului de deces seria .................... numar ................................ emis de ..........................., fost cu ultim domiciliu in ........................................, str. ......
...........  nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. .....,sector/judet ................, au ramas urmatoarele bunuri si urmatorii mostenitori, astfel:

I. MASA SUCCESORALA2):
a) Bunuri mobile: .....................................................................................
b) Bunuri imobile: .....................................................................................
Natura succesiunii – legala conform Legii nr. 319/1944 si art. 669 Cod civil.

II.   MOSTENITORI LEGALI:
1. ....................., domiciliata in ................, str. ...................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., careia, in calitate de sotie, ii revine cota de 1/4 din
intreaga masa succesorala;
2. ......................, domiciliat in ..............., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart.  .....,  sector/judet  ..........................,  caruia,  in  calitate
de  fiu,  ii  revine  cota  de  3/4  din intreaga masa succesorala.
Au renuntat la succesiune: nu sunt.
Sunt straini de succesiune prin neacceptare conform art. 700 Cod civil: nu sunt.

S-a taxat cu ................... lei, taxa de timbru conform chitantei nr. ........../........ .
S-a aplicat timbru judiciar de ........... lei.
S-a perceput onorariu in suma de ......... lei, conform chitantei nr. ........./.......... .

Nota
Prezentul certificat stabileste doar numarul si calitatea mostenitorilor. Pentru valorificarea oricaror drepturi pa- trimoniale, se va cere eliberarea unui certificat de mostenitor, cu plata taxelor legale aferente.


                                                 NOTAR PUBLIC


1. Se elibereaza doar in primele 6 luni de la deces.
2. Se inscriu toate bunurile mobile si imobile ce compun masa succesorala.




Poti face intabularea cu mentiunea "mostenitorii defunctului Stan Popescu" sau cum il cheama pe cel decedat.