Sistemul de coordonate ETRS89

Creat de sik, Iun 26, 2007, 03:26 PM

« precedentul - următorul »

sik

Aceasta chestiune priveste pe toti gps-istii din Romania dat fiind faptul ca Oficiul a adoptat acest sistem de coordonate pentru masuratorile GPS (toate statiile permanente au coordonate ETRS89 - nu WGS84 -, precum si toate punctele GPS clasa B).

Ce reprezinta sistemul de coordonate ETRS89?
Care este diferenta dintre ETRS89 si WGS84?
Ce consecinte sunt daca predam o lucrare in WGS84 in loc de ETRS89?

Toata lumea este invitata sa participe.

lilica

Invitatia lui Sik la dezbaterea unei teme interesante a starnit marea masa a topografilor incat s-au blocat toate serverele!!!

Dragi colegi topografi,

Temele si problemele lansate pe un forum nu sunt prilej de discutii intre administrator si moderatori, forumul nu este furnizor de crack-uri pentru TopoLt si TopoSys. Incercam sa tinem pasul cu noutatile tehnice si legislative, sa le aducem la cunostinta colegilor. Nu le stim pe toate, gresim de multe ori dar cel putin incercam sa desfasuram o activitate similara comunitatii topografilor de pe alte meleaguri.
Asteptam in continuare propuneri de teme noi, in cazul in care noi nu reusim sa atragem atentia si va plictisim cu teme banale.
Conform statisticii afisate pe pagina principala, acest forum are 595 useri inregistrati, 163 subiecte si 905 mesaje.
Un forum nu se poate dezvolta decat cu participarea activa a userilor.
Multumesc pentru intelegere!

flymentor

Diferente WGS84 si ETRS89
 WGS84 a fost creat in principal pentru aplicatiile de navigatie unde precizia este de 1 metru sau mai slaba. Pentru o acuratete mai mare s-a creat ITRS-ul (International Terrestrial Reference System) flolosit petru determinari internationale mult mai precise.
  Marea problema este ca continetele se afla intr-o miscare permanenta aproiindu-se sau departandu-se cu aproximativ 12 cm/an. Din acest motiv a fost creat ETRS89 (European Terrestrial Reference System) folosit ca standard pentru masuratorile GPS oriunde in Europa.
  ETRS89 este bazat pe ITRS(versiunea precisa a WGS84) exceptand ca este legata strict de continentul European si isi modifica , in permanenta, originea fata de sistemul de coordonate WGS.
  ETRS98 este sistemul de coordonate standard pentru masuratori GPS in Europa. Folosind acest sistem se ignora efectul de miscare a continentelor

dodo

cum transformati din WGS84 in ETRS89?

mariancornel

am vaga impresie, confirmata de un prieten mai vechi de-al meu, sef de promotie, ca nu exista nici o diferenta la nivelul coordonatelor geografice intre etrs 89 si wgs 84

mariancornel

ma scuzati, am vrut sa zic o diferenta semnificativa. diferentele apar la nivel de secunda la a 3-a sau a 4-a zecimala dupa virgula.

oleleu

traiasca domnul Mac!   

numa bine!

 :hi:   :nod:

oleleu

:D
da ne-o facut niste zile fripte .... dar tot raul spre bine ...
de geodezi nu mai zic nimik. ...
aaa...
 si sa nu uit....

LA MULTI ANI !!! sanatate si tot ceeea ce-ti doresti!
sa ne auzim cu bine!
 :hi:

klu_naravas

acum v-as ruga frumos pt toti, geografi si geodezi si ce or mai fi pe forumul asta, sa nu incepem a ne certa intre noi.
ceea ce spun este ca urmare a unor remarci,sau mai bine zis a unor ''apropo'' batute in directia geodezilor.nu e vina noastra a geodezilor de rand ca unii dintre voi si-au pierdut sau isi vor pierde dreptul de semnatura in aceasta meserie.
v-as ruga, ca atunci cand vreti sa fiti sarcastici,sau rautaciosi, sa o faceti doar la adresa celor care au impus aceasta lege.

klu_naravas

aha :D

Modificat de klu_naravas (28-11-2008 15:57:44)

mariancornel

Deci nu e nici o diferenta intre wgs 84 si etrs 89. Am zis bine la inceput, dar m-am prostit a doua oara. Felicitari doru2 si combate mai departe neicusorule ca poate mai ai o sansa.

Ionica34

referitor la elispoid :
noi masuram in WGS-84
Oficiul vine si zice : dragii mei utilizati ETRS89?
Ok, il utilizam : dar cum? De ce nu da oficiul niste explicatii.
Si alta e problema : Sistemul de proiectie national este Stereo 70. Ca masori cu GPS, ca masori cu statia totala, cu orice, tot in sistemul asta ar trebuii sa lucrezi.
De ce nu publica ANCPI-ul parametrii de transformare din aceste sisteme in sistemul national?
Daca vrei sa faci o trasare in timp real utilizand un sistem GPS, trebuie sa te duci in teren sa-ti determini tu punctele si apoi sa-ti calculezi parametrii. Cam complicat, dar asta e, ce sa facem. Platim taxe si impozite ca ANCPI-ul sa faca ce vor ei.
Si-s multe de spus, dar e de ajuns.
Spor la lucru tuturor.

cioro

Legat de masori in ETRS89 ar fi cam asa:

se stationeaza cel putin unul din punctele din reteaua geodezica nationala GPS (se gaseste o harta pe site-ul cngcfc)
la prelucrare se introduc coordonatele punctelor din retea in sistem GRS80 (cumparate de la FNG) considerandu-le puncte de control 2D sau 3D in functie de situatie, ca observatie se poate folosi WGS84 in softul de prelucrare fara probleme
astfel se obtin coordonate ETRS89 pentru puncte noi
Apoi folosind softul Transdat 2.0 se calculeaza coordonatele Stereo70
--------
Mult ravnitii parametri de transformare WGS84 -- Stereo70 nu exista in forma dX, dY, dZ etc. (ar fi cam multe de spus ca sa detaliez), ceea ce exista sunt niste masuratori GPS pe puncte de ordin I, II si chiar III din reteaua veche care au fost prelucrate in bloc in sistem ETRS89 folosindu-se ca legatura statiile permanente EUREF/IGS existente la data cand s-au facut acestea, dupa prelucrare s-au calculat parametri de transcalcul 3D pe zone care ulterior s-au inglobat in softul Transdat asa ca paramatri de care vorbim sunt publici doar ca sunt de ordinul miilor de aceea a fost necesara realizarea unui soft care sa aiba aceasta baza de date cu parametri inclusa.
Momentan precizia de transcalcul este intre 1-2 cm si maxim 10 cm (din ce am vazut eu) urmand sa creasca in caz ca se mai fac masuratori pe celelate puncte din reteaua veche. La nivel de bloc eroarea din transcalcul este sistematica deci masuratorile locale nu sunt afectate intern (nu apar deformatii in cadrul retelelor) si pe de alta parte daca toata lumea ar folosi programul de transcalcul si nu ar mai calcula cei 7 parametri pe baza masuratorilor comune (WGS-Stereo) nu ar exista diferente intre rezultatele a doua lucrari distincte.
Legat de trasarea in timp real si asta se poate face in felul urmator (n-am testat doar teoretizez) :
RTK - se determina baza prin procedeul de mai sus, se face trancalculul invers din Stereo70 in GRS80 (cu transdat 2.0) se incarca coord in rover si se face trasarea.

Problema cu OCPI-urile (nu cu ANCPI-ul) o am si eu atunci cand fac masuratori RTK si pana la urma o sa fac o adresa prin care sa imi confirme cei de la ANCPI ca procedeul se incadreaza in normele tehnice, cand fac rost de ea o sa o pun pe forum ca sa o aiba la indemana cei care au problema asta  ;)

Cele bune

mariancornel

in italia s-au folosit 1400 de seturi de 7 parametrii pt transformari 3d.

Modificat de mariancornel (17-03-2008 23:30:53)

mariancornel

aveti idee ce este un grid de distorsiune sau  interpolare?

Modificat de mariancornel (17-03-2008 23:34:15)