modificare suprafata tabulara

Creat de andreeabia, Iun 06, 2010, 09:49 AM

« precedentul - următorul »

andreeabia

Buna dimineata,
ca toata lumea,am si eu o problema,pe care respectuos ,o sa va rog  daca puteti sa ma ajutati sa o  lamuresc.Am cumparat in 1991 un teren (cu contract,la notariat)identificat cu limite fizice(apa,munte,drum,vecin),Nu l-am masurat la data respectiva.Terenul cumparat este rezultat dintr-un partaj voluntar-si ceilalti  coerezi instrainandu-si partea de mostenire,la fel ca si vanzatoarea mea ,fara nici o discutie  intre ei.
Din terenul respectiv am vandut 4 parcele cu acte la notariat,cadastru ,carte funciara.Pentru restul de teren am dorit sa-mi fac si eu cadastrul si inscrierea in CF.In urma masuratorilor ,in anul 2005,a reiesit o suprfata mai mare decat cea din acte  pe care nu am putut la vremea respectiva sa o inscriu.Am deschis actiune pentru modificare suprafata tabulara-(limitele fizice ramanand la fel ca acum 20 ani)
In decurs de 20 ani am posedat respectivul teren ,ne avand nici un conflict cu nimeni,primaria si consiliul jud.dandu-mi aprobare pt.constructie,evidentiind in autorizatie  tocmai limitele fizice descrise si avute(acte  autentice).
Intrebare:-in instanta ,pt.opozabilitate ,trebuie sa-i chem si pe cei carora le-am vandut parcelele (avand in vedere ca ele fac parte dintr-un lot mai mare )sau doar
pe  vecinul care era si este in continuare si care din intamplare este comuna-prin primar?Intreb si din prizma unui pv.de vecinatate?La dosarul actiunii pot pune toata documentatia inclusiv cadastrul pt.cele 4 parcele ,cu CF.Nu am nici o suprapunere cu nimeni ,pe ortofoto si pe limita de tarla se vede clar toata suprfata.

Multumesc
P.S -nu am reusit sa ma lamuresc nici din cartea  de expertiza topo-cad. a d-lui Bos.

Marian

Dupa ultimele reglementari ale ANCPI, puteti sa va inscrieti terenul cu supraf reala mai mare decit in acte. Persoana autorizata care va face intabularea trebuie sa faca niste procese verbale de vecinatate cu toti vecinii, la unele judete OCPI solicita si fotografii ale gardurilor. Formularul de proces verbal de vecinatate se gaseste in Ordinul ANCPI nr 634/2006, anexa 18, parca. Nu aveti nevoie de instanta si nu aveti nevoie decit de semnaturile vecinilor dvs care cred ca nu vor fi impotriva.

andreeabia

Multumesc f.mult de raspunsul promt dat dar teoria este una si practica este alta.Ordinul la care va referiti este O.134/2009 al DIRECTOR GENERAL OCPI,dar ....OCPnu il respecta deoarece mi se pare si normal-exista o suprafata mai mare,noi toti vecinii ne intelegem sa o impartim ,semnam un pv.de buna vecinatate si cu asta basta.
Acest pv.nu-mi da dreptul de proprietate asupra suprafetei mai mari,cu orice expertiza sau chiar la notariat.Acest drept poate fi dat doar de o hotarare jud.definitiva si irevocabila.,in urma unei expertize judiciare dispusa de catre judecator(nici macar extrajudiciara nu e valabila)si verificarea actelor respective. Vecinii de care vorbesc fac parte din terenul meu initial,au gard ,au CF.Aceasta era si intrebarea-daca trebuie pe acestia sa-i chem pt.semnare pv.inclusiv in instanta ,pentru opozabilitate ?
Rog daca ati intalnit asemenea caz si cum l-ati rezolvat,pentru a stii cum trebuie procedat corect.

Cu multumiri .

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

stremtanioanadrian

S-a incercat rectificarea supafetei pe baza unei lucrari cadastrale cu procese verbale de vecinatate ( toti vecinii inclusiv primaria )  si nu a fost avizata? In mod normal, cu asta ar trebui inceput si ar trebui sa merga . Privitor la uzucapiune, nu cred ca este posila in aceasta situatie si ar trebui corelate doua cereri la instanta - uzucapiune cu rectificare ( uxucapiunile se accepta mai greu !) sau granituire cu rectificare ( ar putea fi mai simplu ?! ) . Dar poate mai sunt si alte solutii .

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

John Doe

Despre procesul verbal de vecinatate din Ord. 134/2009: da, scrie acolo ceva pentru diferente intre 2-5%, dar daca diferenta e peste 5% zic ei ca dreptul de proprietate se va dovedi prin "alte acte" dar nu s-au deranjat sa zica si care sunt alea, deci OCPI-urile au dedus probabil corect, ca e vorba de hotarâri judecatoresti. De mentionat ca pentru suprafete in teren mai mici decât cele din acte nu se cere nimic si se intabuleaza asa - e treaba ta daca ai luat in primire ceva mai mic decat trebuia.

Metoda cu impartirea diferentei in plus sau minus pe toate parcelele din lot era valabila la stabilirea suprafetelor parcelelor in cadrul operatiunii de parcelare, si nu in cazul de fata. Si se aplica numai daca diferentele se situau intre +/- 2%.
Dar cate Marii, atâtea palarii. Cel mai sigur e in instanta, actiune in constatare, cum a zis si Bad Wolf.

Modificat de John Doe (07-06-2010 08:55:14)