autorizati ---- Romania - Germania

Creat de justinmeal, Iun 03, 2010, 08:40 AM

« precedentul - următorul »

justinmeal

Germania:
350 000 km2
80 000 000 locuitori


Romania:
240 000 km2
20 000 000 locuitori




Germania:
1500 autorizati


Romania:
5000 autorizati



pareri ??  :)

John Doe


advex

In completarea spuselor lui John ar mai fi:
- la noi s-au autorizat intr-o veselie generala toti cei care au auzit de "cadastru";
- frenezia punerilor in posesie, a tranzactiilor imobiliare, retrocedarilor etc

kod

uitati un aspect f. important, Germania are de multa vreme cadastrul pt. toata tara, deja ei lucreaza pe GIS-uri si alte tehnici satelitare, pe cand la noi .....

duculetz

nemtii sunt mai responsabili fata de calitatea produselor, isi apara interesele de breasla, fac cu simt de raspundere, si fiecare face in ce este specializat nu ca la noi etc...

John Doe

... iar cei care nu stiu cadastru nu se pot autoriza, cred...

duculetz

dar ca topograf pot fi doctor?... sau inginer proiectant in constructii civile?... ing silvic etc etc...
nu asa ar fi normal?!

John Doe

Hai sa revenim la topic.
Nu stiu exact care e situatia cu cadastrul in Germania, dar am observat ca nemtii chiar sunt mai meticulosi, precisi, eficienti decât altii. Ma astept sa fi procedat la fel si in domeniul cadastrului, deci nu ma mir ca sunt asa de putini fata de noi. Care suntem.

kod

Eu cred ca nu exista comparatie intre cele 2 tari, acei 1500 de autorizati,  eu cred ca sunt pur semnificativi, probabil comparabil cu cei care au cat. A sau D la noi, probabil acei 1500 sunt geodezi cu experienta de peste 30 ani in domeniu si topografi sunt mult mai multi eu cred ca altfel este situatia la ei, nu este ca la noi cu autorizatii, categorii si alte prosti gen OGR :hi:

Mesaje de genul asta au un mesaj sublim de a submina orisice idei de pe forum, si mai ca intodeauna contin doar jumatate de adevar.

Asa ca pt. @justinmeal
Mi se .... (sti tu ce urmeaza) daca Germania are 5, 50, 1500 sau 50.000 de autorizati, nu exista grad de comparatie intre Germania si rahatul in care traim !

Numai bine !

advex

John, Kod:
S-au dus vremurile in care aveai incredere totala in tehnologia germana si in meseriasii de pe acele meleaguri...
Nu trebuie sa comparam cele doua sisteme, mediul de lucru, legislatia, organizatiile profesionale sau sistemul de invatamant. Iesim in pierdere din start!
Am avut ceva contacte cu specialistii straini veniti pe santierele noastre si i-am vazut destul de des dandu-si cu stangul in dreptul la lucrari clasice, erau cu gandul numai la softuri speciale si la GPS. Este drept ca multi vin in Romania ca la scolile de corectie, cei disponibili la plecari departe de casa, in conditii de santier etc
Sfatul meu este sa nu aveti incredere oarba in tot ce vine din vest, aparati-va prestigiul de specialist si demonstrati cu argumente ceea ce stiti in astfel de colaborari.
Gradul de comparatie de care amintea kod este dat mai mult de sistem decat de calitatea oamenilor!

justinmeal

mesajul meu nu a fost deloc intentionat sa supere pe cineva...

pur si simplu... sunt niste cifre... pe baza carora asteptam pareri...

o tara mai mare ca suprafata si cu mai multi locuitori are totusi mai putini autorizati...

de ce?



sunt si multi altii neautorizati?

au fost mai multi inainte si s-au "reprofilat"?

sunt mai putine de facut in domeniul asta la ei decat la noi?

sunt conditii de autorizare diferite?

se ocupa ei cu alte lucruri in domeniul asta?

ETC.



orice parere, idee, informatie in plus nu poate decat sa ajute...
chiar si cele in contradictoriu...



am ales GERMANIA pentru ca tot timpul ne uitam la ei, cand e vorba de Europa...

as vrea sa fie Romania in momentul asta precum Germania, si sa ne lasam induplecati sa ii imprumutam noi cu bani pe greci....





 :zzz:

doru2

nu am numarul exact, dar doar in statul washington, la o populatie de cinci milioane sunt in jur de 2000 de autorizati, ceea ce pentru romania ar rezulta o cifra de 6000 ;)

 fiecare tara cu nevoile ei, iar acei 1500 din germania s-ar putea sa aiba autorizare anumit tip sau grad, iar ceilati sa nu fie cuprinsi in numaratoare. oricum, e greu de crezut ca 1500 e cifra reala, dar asta depinde de legislatie. si dupa cum spunea cineva, daca pentru lucrari de trasari si ridicari un e nevoie de autorizare ci o poti face ca inginer constructii, iar cadastrul e pus la punct de multa vreme, atunci care ar fi rostul sa ai atatia autorizati cadastru?? asta nu incsemna ca toti topografii au sau doresc sa fie autorizati de cadastru...poate nu fac cadastru, se ocupa de alte lucrari...

stremtanioanadrian

cred ca este o problema intre topografi si geodezi si definirea acestor domenii .

bad wolf

Sper sa gasesc cararea corecta !

Trinity

Care-i diferenta intre topografi si geodezi ??


Un topograf este un specialist în topografie, ramură a geodeziei care se ocupă cu tehnica măsurătorilor unei porţiuni a scoarţei Pământului, cu determinarea poziţiei elementelor scoarţei terestre pe suprafeţe mici (considerate plane), precum şi cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a suprafeţelor măsurate, în scopul întocmirii de hărţi şi planuri.




Geodezia este ramura matematicii aplicate care determină prin obervaţii şi măsurători poziţia exactă a punctelor, figurilor şi ariilor unor porţiuni mari din suprafaţa terestră, determină forma şi dimensiunile Pământului şi variaţiile gravitaţiei terestre.
Scopul geodeziei: determinarea poziţiei unor puncte/obiecte, poziţie care este dată printr-un set de coordonate.
Definiţia lui Helmert (1880): Geodezia este ştiinţa măsurării şi reprezentării suprafeţei Pământului.
Definitia lui Sigl (1978): Geodezia este ştiinţa ce are ca obiect determinarea configuraţiei, mărimii şi câmpului gravific al Pământului, plus reprezentarea acestuia sub formă de hărţi.
Definiţia lui Helmert a fost completată de către Institutul Naţional al Canadei: Geodezia este disciplina care se ocupă cu măsurarea şi reprezentarea Pământului, inclusiv a câmpului său gravific într-un spaţiu tridimensional în funcţie de timp.
Geodezia (din greceşte γη = Pămînt, δαιζω = a împărţi) este o disciplină care descrie geometria suprafeţei terestre ca bază pentru cartografie. Ea se ocupă de asemenea şi cu măsurarea şi reprezentarea Pământului, a câmpului său gravitaţional şi fenomenele geodinamice (deplasarea polilor, mareea terestră şi mişcările crustei) în spaţiul tridimensional variabil în timp.
Oare chiar nu este nici o deasebire??