Probleme CP

Creat de dtoni, Dec 19, 2009, 02:47 PM

« precedentul - următorul »

dtoni

Buna ziua tuturor celor care sunt umiliti de oficile nationale, judetene, locale de cadastru.
Dupa cum stiti ANCPI ne-a umilit cu acest Gnerare CP, facut de niste filologi.
Uitati povestea mea:
Efectuez o dezmebrare uni teren in extravilan in jud . Tulcea trenul are peste 500Ha.
Terenul este alcatuit din mai multe tarlale si mai pulte parcele cu diferite categorii de folosinta.
Intocmesc documentatia asa cu scrie la carte cu tot cu aviz de incepere a lucrarilor dosar de verificare etc.
primesc nota de completare pentru ca:
 -terenul de pe pad nu are aceias suprafata cu terenul din cp  fiind vorba de Juma de metru patrat la 500 de Ha , diferentele de calcul dintre ACAD si CP , mai ales ca CP nu accepta arce de cerc si nici nu acepta jumatati de masura
 cei de la cadastru imi sugereaza sa modific padul si sa scot arcul de cerc, pentru ca in opinia lor de experti ca arcul de cerc nu are ce cauta intrun pad.
- eu nu o sa modific padul nici in ruptul capului pentru este dat de proiectant
ce pot sa fac ?

kod

am patit si eu o data la calculul suprafetelor, ce dadeau diferit din autocad fata de Generare CP.
Si am schimbat arcele de cerc cu linii drepte, si gata cu bataile de cap.

Acum, intrebare, avand in vedere faptul ca arcul de cerc nu este altceva decat o succesiune de linii drepte, si in mod cert stiind faptul ca acele arce de cerc nu pot face parte in veci vecilor dintr-o polilinie; cum ai calculat suprafetele in mod analitic ?
E retorica intrebarea, adica orice metoda ai fi folosit, acele arce de cerc la un moment dat s-ar fi transformat automat in linii drepte fara ca sa bagi de seama.

Din cate stiu eu singurele entitati grafice acceptate de Generare CP sunt: polilinia si punctul.

Deci, mult succes la modificarea PAD-ului, asta daca nu vrei sa mergi sa-ti impui punctul de vedere la SC Orificiu SRL :hi:

Numai bine !

dtoni

autocadul ,topolt, masysul si alte softuri calculeaza suprafata unui "arc de cerc" tot analitic dar impartind acel arc in n laturi n care tinde spre infinit , daca inserez acel dxf in cp cu o polilinie formata din n linii o sa aiba 3GB,
si nu mi se pare normal sa imi ceara sa modific planul dupa bunul lor plac daca este arc asa va ramane
 Alta intrebare
 Daca primesc o nota de completare acea nota nu trebuie sa faca referire la o lege sau artiol dintro lege ordin sau regulament? sunt curios ce scrie in referatul meu?

doru2

.

Modificat de doru2 (14-02-2010 05:21:33)

lacriman

din cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?

dtoni

#5
Citat din: lacrimandin cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?
la ce te referi cand intrebi de inventar? are 2000 de punte sunt 500ha de teren
da arcul de cerc este o multime de multi linii dar metoda de calcul al suprafeteelor difera de la autocad la cp, cpul rotunjeste suprafetele la un intreg dar din calculul analitic a sup generat de topolt reiese cu zecimale.

dtoni

#6
Citat din: lacrimandin cate ni s-a spus noua la sedinta cu echipa care a implementat e-terra la noi, suprafetele se inscriu atat in cp cat si in pad (deci si in carte) doar in valori intregi, fara zecimale. Deci toata problema sta in rotunjirea corecta a suprafetei data de autocad. Normal ca povestea cu arcul de cerc e o prostie, pentru ca toate arcele sunt de fapt multimi de drepte (chiar se poate seta in autocad dimensiunea acestora). Si din moment ce generare-CP ti-a vazut arcul din dxf, unde e problema? Dar ma intreb cum arata inventarul de coordonate?
cpul a luat dxf dupa ce am splituit arcul de cerc in segmete de 10 cm ca altfel nu il ia, de aceea exista aceasta diferenta, problema este ca nici nu pot schimba padul pentru ca nu imi da voie proiectantul , la el arcul este arc cu inceput centru raza si sfarsit.

doru2

.

Modificat de doru2 (14-02-2010 05:21:51)

bad wolf

#8
Citat din: doru2elementele unui arc de cerc sunt orientarea tangentei in, si out, a razei in si out, lungimea corzii, lungimea razei, lungimea arcului, lungimea bisectoarei si restul

 (back tangent, subtangent, forward tangent, point of curvature point of intersection, point of tangency, radius point, radius lenght, length of curve, long chord, short chord, midd ordinate distance, external secant)
 
 suficiente elemente sa calculezi orice arie fara a reduce acel arc la o multime de segmente. inventarul de coordonate ar trebui sa cuprinda un numar suficient de date despre acel arc. coordonatele pentru PT, PC si Radius point  pot identifica orice arc cu un numar  de elemente matematice care sa-i confere identitate si sa permita calculul ariei cuprinse de acel arc(segment)

  nu stiu, dar abordarea cadastrului in ro nu-mi pare tocmai in regula!

 si da, stiu exista o multime de situatii in care parcela are laturi sinuoase, marginite de ceea ce se numeste "natural monuments" sau limite naturale. in acele cazuri pentru calculul suprafetei se foloseste un asa numit "meander line" o aproximare in segmente drepte, cu observatia ca: LIMITA DE PROPRIETATE ESTE DATA DE LIMITA NATURALA si nu de acea "meander line"

 sunt atatea cazuri care nu au rezolvare daca aplici cadastrul pur pe coordonate si pe suprafete fixe incat ai putea sa scrii doua carti si-un referat.

 chiar, cum se impaca doi topografi care trebuie sa masoare parcele neregulate marginite de limite naturale. pe pariu ca nu vor ajunge la un consens in vecii vecilor? fiecare va aproxima intr-un alt fel si chiar daca dai aria in numere intregi fiecare va ajunge la alta concluzie.

 dar daca ai o parcela care exista de 200 de ani, are garduri si toti martorii pot sa spuna ca acel gard a existat acolo dintotdeauna, dar pe titlul de proprietate apare cu 2000 de mp in plus, ce faci? darami gardul si iei teren si de la vecinul pentru ca  topograful original a masurat cu piciorul si i-a rezultat alta suprafata decat tie??

  cadastrul in ro este in faza de inceput si se face dupa niste principii cel putin simpliste, sa nu le spun altfel. si, sa fiu sincer, problemele de inginereasca, de geodezie si astronomie sunt usurele comparativ cu gasirea unei solutii adecvate pentru o problema de cadastru. din pacate matematica te ajuta dar mai mult te incurca in cadastru...


Doru , cel mai mult, in probleme de cadastru incurca  "specialistii" din fruntea ANCPI si OCPI-uri , numiti politic.
Dupa aceia incurcam sine incurcam chir noi, care ne inchipuim mari specialisti si nu tinem seama de parera nimanui , credem ca noi suntem cei mai buni.
De asemeneaa incurca asa zisi specialisti IT, care habar nu au de topografie , cadastru si ce mai trebuie sa stie , dar , fac comnda, PROGRAME , EX.  ACEL PROGRAM DE GENERARE cp, CARE ESTE COMPLET INUTIL .
Ar mai si altele de spus , dar ..ma abtin..
Mult succes tuturor.
Sper sa gasesc cararea corecta !

kod

topicul se transforma intr-o discutie din care nu vom invata nimic nou dar...

Plecand de la faptul ca "arcul de cerc" precum si orcie element angular este perfect doar teoretic, si acest lucru nu poate fi niciodata transpus in teren nici viceversa.

Si acum revin cu alta intrebare: daca am de trasat un cerc perfect cu raza de 100 m, spuneti-mi voi cum ati proceda: probabil ati trasa n-spe mii de puncte care practic formeaza tot linii drepte, deci nu vad utilitatea liniei curbe in practica, datorita faptului ca este imposibila, cel putin deocamdata.

:hi:

doru2

.

Modificat de doru2 (14-02-2010 05:22:06)

kod

n-are nicio treaba teoria cu practica, la fel cum nici "martinica" nu are nicio treaba cu saracu` topograf   :limba:


http://classic-funny-quotes.blogspot.com/2008/12/position-available-surveyor-must-be.html" target="_blank">http://classic-funny-quotes.blogspot.co ... st-be.html

Numai bine ! :hi:


400/267px 17.6KB

John Doe

Puteau sa includa in CP macar recunoasterea formelor geometrice elementare curbe, si ca sa nu se incurce prea mult se puteau imparti fiecare intr-un numar finit de elemente liniare pentru calculul ariei. Mama ei de geometrie...
Alta chestiune, mai periculoasa: daca am un contur care contine si o insula, ne-au explicat foarte frumos cum sa facem polilinia ca sa dea suprafata corecta. La ultima versiune de CP insa, imi zice ca polilinia de contur se suprapune cu ea insasi pe segmentele cutare si cutare si nu ma lasa sa salvez. Ramane de vazut ce ghidusie trebuie sa mai aplic, inca nu stiu.

Formatul CPXML este o derivata a XML-ului (Extended Markup Language); incercati sa deschideti un CPXML cu Internet Explorer sau cu Excel si o sa vedeti ca nu contine mari taine.

doru2

.

Modificat de doru2 (14-02-2010 11:57:26)

bad wolf

Doru , tu ,in pricipiu ai dreptate, dar topografia lucreaza cu elementele de baza : punct, linie(distanta) si unghi(orientare=directie) care sunt elemente de geometrie analitica.
In aceste conditii si specialisti IT folosesc aceleasi elemente , deci un arc de cerc ar trebui sa fie reprezentat printr-o infinitate de puncte cu coordonatele x si y.
Asta este conceptia celor care au facut acest program de generare CP , pentru ca asa gandesc cei de la ANCPI care sunt mai intersati de problemele notarilor decat de cele ale cadastrasilor.
Sper sa gasesc cararea corecta !