rog ajutor - GPS Garmin 60CSx Stereo 70

Creat de nicoleta, Dec 15, 2009, 03:09 PM

« precedentul - următorul »

nicoleta

Ma poate ajuta cineva?

Am achizitionat recent un GPS Garmin 60CSx si nu reusesc sa il setez in sistemul de coordinate Stereo70. 
Sunt din Cluj si am cumparat GPS-ul din Bucuresti. In momentul achizitionarii i-am rugat pe furnizori sa seteze GPS-ul in Stereo 70 insa, odata ajuns la destinatie (Cluj), nu mai afiseaza coordonatele (in Stereo 70). Explicatia lor este ca pentru partea de nord a Romaniei sunt alte valori ale parametrilor de setare.

Va prezint mai jos valorile date de distribuitor (pentru zona Bucurestiului):

Submeniul Units -> campul Map Datum -> User:
Dx: 28 m
Dy: -121 m
Dz: -77 m
Da: -108 m
Df: 0,00480795

Submeniul Units -> campul Position Format -> User UTM Grid:
Long. Origin: E 25 grade
Scale: 0.99975
False E: 50001 1m
False N: - 4594843

Ar putea cineva sa-mi spuna care sunt valorile corecte sau sa imi dea niste indicii unde as putea sa le gasesc? Am incercat si cu valorile gasite pe forum si de pe site-ul Agentiei de Cadastru insa fara nici un rezultat.
Zonele de interes sunt cu precadere in Transilvania (jud. Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud, Salaj), dar si Bihor, Maramures...

Multumesc frumos.
Nicoleta Feier

scootergts

Daca ai setate aceste valori si iti afiseaza in sistem stereo70, pe fiecare zona unde lucrezi, mergi pe un punct de coordonate cunoscute, vezi diferentele intre coordonatele afisate si cele absolute ale punctului pe N si E, apoi umbli la setari la False E si False N si adaugi sau scazi, dupa caz, valorile scrise cu diferentele (m) care le ai.

nicoleta

Multumesc pentru raspuns.
Din pacate nu imi afiseaza nimic in Stereo 70 - probabil eroarea este prea mare.

ace

Masoara in WGS84 si le transformi cu Transdat in Stereo70 ca sa nu mai ai batai de cap.
Scuza-ma daca te intreb,dar la ce iti foloseste in Stereo70?

nicoleta

Asa si procedez. Insa as dori sa sar peste aceasta etapa, care e destul de anevoioasa mai ales la serii mari de date (nu reusesc sa import un fisier .*txt – daca ati putea sa-mi trimiteti un exemplu de fisier v-as fi foarte recunoscatoare). Insa un alt motiv important este acela de a reduce erorile care survin la transformare, avand in vedere ca, daca am inteles bine, TransDatul nu este foarte exact in unele zone (este si cazul Clujului).
De asemenea este util si pentru procesul invers: sa se introduca in GPS puncte in coordonate Stereo70 pentru ca ulterior sa fie identificate pe teren.

scootergts

Acestea sunt setarile pe care le am eu in Garmin 60CSx pe zona Jud. Neamt, com. Poiana Teiului si am o precizie la afisarea coordonatelor in stereo70 pe un punct cunoscut de +/- 1m, atunci cand pe gps imi arata o precizie de determinare +/- 4m sau mai putin.

Menu > Setup > Units

Position Format – User UTM Grid

Longitude Origin > E 025o00.000'
Scale > +0.9997500
False Easting > +500005.0m
False Northing > -4594902.0m

Map Datum – User

DX > +28m
DY > -121m
DZ > -77m
DA > -108m
DF > +0.00000048

Distance/Speed – Metric

Elevation (Vert. Speed) – Meters (m/min)

Depth – Meters

Temperature – Celsius

Pressure - Millibars

daca pui aceste setari in zona cluj iti va afisa cu o  eroare de +/- 7,8 m dar modificand la false easting si false northing il poti regla pe zona care-ti trebuie.
sper sa fie de ajutor, aparatul e de nota 10, l-am cumparat special ca merge in zone impadurite cu o precizie multumitoare datorita SIRF III

457/580px 28.4KB

ace

nicoleta

Am introdus parametrii trimisi si imi afiseaza coordonatele  :D. La o prima verificare apar diferente de pana la 18 m (E: 18m, N: 12m) intre valorile masurate in WGS84 si Stereo 70 (precizia de masurare a GPS-ului este de +/- 5-6m). Urmeaza, asa cum ati mentionat, sa verific pe puncte cu coordonate cunoscute si sa modific la False E si False N pentru a creste precizia de masurare.
Va multumesc frumos de ajutor.
Numai bine  :hi:

Modificat de nicoleta (16-12-2009 12:58:22)

ace

Uite iti dau si parametrii pe care ii am eu pe zona Bucuresti si Ilfov ca sa iti faci o idee:

Menu > Setup > Units

Position Format – User UTM Grid

Longitude Origin > E 025 00.000'
Scale > +0.9997500
False Easting > +5000011.0m
False Northing > -4594843.0m

Map Datum – User

DX > +28m
DY > -121m
DZ > -71m
DA > -108m
DF > +0.00480795

nicoleta

MIHAIcs

please parametri pentru zona caras severin

bogdy

MIHAIcs

bianca.cad

Va rog, daca cineva are parametri pe zona Mures, Tg. Mures

c_pascu

Luati parametrii de mai sus, mergeti pe un punct de coordonate cunoscute din zona voastra, schimbati valorile de la fals nord si est pana gps-ul va arata coordonatele corecte pentru punctul cunoscut. Veti obtine valori relativ bune pe o raza de cateva zeci de km.