SCRISOARE DESCHISA CATRE A N C P I - cu propuneri din teritoriu

Creat de dora3mira, Noi 19, 2009, 11:26 AM

« precedentul - următorul »

mariancornel

daca primaria sau ocpi nu face planul , nu mai lucram in tarla si gata. :dinti:

mihutza

Ca tot veni vorba de baza de date de la OCPI, care se presupune ca ar trebui sa fie cat mai actualizata, corecta si care sa te scoata din marile nebuloase de la teren, am sa va spun si eu ce raspuns am primit de la ei.
Am depus o cerere de informatii pentru a intocmi un plan parcelar si am primit ce-i drept  pe un CD cate ceva de la ei cu mentiunea ,, OCPI nu isi asuma responsabilitatea pentru corectitudinea datelor oferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!''
Pai bine DOMNILOR DE LA OCPI atunci cine sa-si asume aceasta responsabilitate?
Atunci in ce baza avizati si respingeti dumneavoastra documentatiile?
 :nono:

dora3mira

Mihutza !
Am rugamintea de a posta si o propunere concreta la situatia intampinata.
Daca incepem un sir lung de plangeri si nemultumiri... inchidem acest topic si deschidem un subiect numit " biroul de reclamatii".
Continui sa sustin ideea de dialog profesional si ma incapatanez sa cred ca cei angajati la OCPI ne sunt colegi de breasla si in nici un caz adversari.
Daca intre noi lasam sa se strecoare neincrederea si reprosurile, avem toate sansele sa devenim dusmani de-a binelea...

mariancornel

dupa cum am mai spus, foarte putini de la ocpi sunt colegi de breasla. un tehnician sau o tanara speranta cu 1 an experienta nu poate fi colegul tau de breasla. nu sunt adversari dar sigur 70% sunt calificati la locu de munca, mai bine zis necalificati.

mariancornel

n-are rost sa fim politicaly correct , sau sa ne dam mai deontologi decat suntem, asta e. acum o sa vina xulescu si o sa se simta ofensat ca am criticat pe unii si pe altii, dar eu spun ce vad, ce constat in fiecare zi lucrari avizate gresit, numere cadastrale dublate, iar alte lucrari bune nu trec ca s-a trezit "inspectoru x" sa isi dea el cu parerea sau ca a auzit el ca asa se face. hai sa propunem si solutia atunci : cursuri de calificare pentru angajatii ocpi, platite de stat normal- un curs de legislatie, unu de autocad, si unul de bune maniere. ce parere aveti. daca te-ai angajat la ocpi se considera ca ai trecut un examen pe post, deci esti bun, dar examenele astea sunt aranjate in majoritatea cazurilor. dupa ce te-ai angajat nu te mai intreaba nimeni nimic-fiecare dupa cum il taie capu'. pai daca verificatorii sunt angajati pe pile, atunci verificatii cum sa se considere colegii lor de breasla?

John Doe

De la OCPI ar trebui sa-ti dea TP-urile scanate (PDF) si un fisier MDB (Access) cu indexul lor. In toate astea poti gasi nume, nr. topo, vecini, suprafete sau trimiteri gresite si se stie lucrul asta, dar OCPI n-are timp sa le corecteze. Asa ca faci documentatia având la baza TP-urile (care sunt, totusi, acte oficiale) si nu baza de date (fisierul de Access), iar pentru greselile pe care le gasesti, mergi frumos la OCPI, documentat superbeton si intrebi ce sa faci pentru fiecare caz in parte, de exemplu:
- suprafata solei mai mica decat suprafata tuturor parcelelor;
- taluzuri, canale, drumuri de pe cadastral care nu mai exista in teren si nici nu stii ce suprafata au;
- numere topo identice la parcele diferite, cu suprafata identica sau nu;
- vecinatati ciudate in TP, care nu pot fi transpuse in teren;

Frumos ar fi sa ceri de la inceput de la OCPI si indexul vechi al parcelelor si solelor, fiindca ai nevoie si de suprafata la tufisuri, balti sau alte chestiuni care nu au facut obiectul Legii 18, sau care nu mai exista in teren (taluzuri, canale, drumuri, etc.).

Spor la munca ! Ca-ti trebuie...

John Doe

mariancornel: ar mai trebui si cursuri de cartografie ca sa nu fie discutii despre cum se face sau nu un plan.

Sa incercam sa nu mai gasim vinovatii pentru tâmpeniile de care ne împiedicam acum, facute insa de altii in trecut. Sa iertam, dar sa nu uitam. Si sa vedem ce si cum ar trebui sa facem de acum încolo, zic eu.

Modificat de John Doe (10-12-2009 09:22:56)

mihutza

Am ramas datoare cu un raspuns....
La situatia intampinata, am gasit o solutie si anume aceea de a lua legatura cu cineva de la primaria respectiva pentru ca, nu-i asa ....cine cunoaste cel mai bine situatia reala, daca nu cei din teritoriu? Problema e ca, nu au nici ei, nici macar o schita ....
Am mare noroc ca, D-l Primar doreste ca coopereze si de aceea, le-a trasat sarcini de serviciu, celor de la Fond Funciar, sa-mi intocmeasca o schita( un plan parcelar) cu situatia din teren. Am fost placut surprinsa, de modul in care au inteles cei de acolo sa imi ofere tot sprijinul. Intampin, totusi, destule probleme.....pe care nu are rost sa le enumar...(drept e, ca m-ati avertizat) si la care inca nu am gasit solutii inca....
Daca imi poate oferi cineva niste sugestii, la urmatoarele chestiuni, as fi foarte recunoscatoare:
-intr-una din tarlale am 2 CF, care conform T.P. -urilor ar trebui sa fie ,,vecine "( ca sa zic asa: spate in spate), dar care, in forma in care au fost realizate, figureaza ambele cu vecin intre ele: Consiliul Local; Intrebare: sa rectific CF - urilor ca si forma sau sa las acel spatiu intre ele ca rezerva? Daca ar ramane rezerva, s-ar elibera un titlu altui cetatean probabil in viitorul apropiat, care nu ar avea nici un acces la terenul sau, pentru ca e inconjurat de alti proprietari...
-in aceeasi tarla au fost emise TP-uri pe aceleasi loturi dintr-un imobil unor proprietari diferiti; In urma discutiilor cu cei de la Primarie, am descoperit ca proprietarul de drept a solicitat o expertiza, care a fost solutionata si pentru care s-a emis o hotarere judecatoreasca definitiva; Intrebare: parcelez dupa CF-ul de la OCPI sau iau de buna expertiza?
-pe vechile planuri, limita extravilanului cuprindea niste terenuri, pe care acum sunt si case( in urma suprapunerii masuratorilor, a limitei intravilanului de pe planuri pe ortofotoplanuri); Exista un CF care are CC,A,V pe care e o limita de intravilan extins conf. PUG. Pe titluri nu figureaza ca vecin un drum, care este limita veche a intravilanului ci alti proprietari. Am facut o cerere de informatii la OCPI pentru limita intravilanului si astept un raspuns de la ei. Am inceput sa parcelez dupa limita din CF dar, nu am siguranta ca ce fac e bine....
- si in fine ultima chestiune....o alta tarla e compusa din 3 racle( pentru cei care nu stiu 3 parcele delimitate de 2 drumuri). Aici am intrat in nebuloasa: adica nu stiu cum sa concep planul parcelar?!
1.Trebuie numerotata fiecare parcela din racla, trecandu-se mai apoi in urmatoarea racla cu urmatorul numar?
2.Sau numerotez ficare parcela din racla pana cand aceasta se termina si o iau de la capat in racla urmatoare?
3.Fac o plansa cu planul parcelar cu toata tarlaua?
4.Pot sa fac 3 planse cu fiecare racla in parte?
5. Daca raspunsul la 4 este da, atunci se aplica intrebarile 1 si 2.

In final, recunosc ca sunt putin debusolata, dar sper sa o scot la capat!
In speranta ca, imi puteti oferi niste solutii.....astept cu nerabdare raspunsul vostru.

lacriman

Citat din: mihutza-intr-una din tarlale am 2 CF, care conform T.P. -urilor ar trebui sa fie ,,vecine "( ca sa zic asa: spate in spate), dar care, in forma in care au fost realizate, figureaza ambele cu vecin intre ele: Consiliul Local; Intrebare: sa rectific CF - urilor ca si forma sau sa las acel spatiu intre ele ca rezerva? Daca ar ramane rezerva, s-ar elibera un titlu altui cetatean probabil in viitorul apropiat, care nu ar avea nici un acces la terenul sau, pentru ca e inconjurat de alti proprietari...
nu putem sa iti dam o solutie definitiva, pentru ca modul de lucru difera de la zona la zona, dar idei ar fi:
- esti sigura ca vecinul inscris in Cf este corect? ( am intalnit autorizati care trec cons loc daca nu stiu vecinul). E bine sa studiezi putin ordinea cronologica a lucrarilor (titluri/CF), poate nu era emis un titlu cand s-a intocmit prima CF. CF-urile au la baza documentati i in STEREO 70?
- dpdv legal, titlurile ar trebui sa hotarasca, iar faptul ca nu ramane acces duce la aceeasi concluzie: rectificare CF.
-dar cel mai important: cum folosesc de fapt proprietarii terenul?

lacriman

Citat din: mihutza-in aceeasi tarla au fost emise TP-uri pe aceleasi loturi dintr-un imobil unor proprietari diferiti; In urma discutiilor cu cei de la Primarie, am descoperit ca proprietarul de drept a solicitat o expertiza, care a fost solutionata si pentru care s-a emis o hotarere judecatoreasca definitiva; Intrebare: parcelez dupa CF-ul de la OCPI sau iau de buna expertiza?
Lipsesc multe informatii, din pacate:
- CF corespunde cu sentinta?
- ce spune sentinta? la ce se referea actiunea? nu cumva anula vreun titlu? Era un partaj?
In mod normal, planul parcelar trebuie sa reflecte situatia de la aplicarea Legii 18 (unde normal e sa nu existe mai multe titluri pe aceeasi parcela - daca au fost, trebuiau anulate). Daca sentinta partajeaza imobilele dupa emiterea titlului, acest lucru nu trebuie sa se reflecte in planul parcelar, ci doar in CF-uri. Daca doar unele din imobilele partajate (eventual) prin sentinta au CF, trebuie tinut cont in planul parcelar de TOTALUL din expertiza (nu de loturile formate)
Sunt doar posibilitati, pentru ca nu stim suficiente din aceasta... speta (un termen mult iubit de cei de la PI)

lacriman


                  
mihutza a scris:


-pe vechile planuri, limita extravilanului cuprindea niste terenuri, pe care acum sunt si case( in urma suprapunerii masuratorilor, a limitei intravilanului de pe planuri pe ortofotoplanuri); Exista un CF care are CC,A,V pe care e o limita de intravilan extins conf. PUG. Pe titluri nu figureaza ca vecin un drum, care este limita veche a intravilanului ci alti proprietari. Am facut o cerere de informatii la OCPI pentru limita intravilanului si astept un raspuns de la ei. Am inceput sa parcelez dupa limita din CF dar, nu am siguranta ca ce fac e bine....
- si in fine ultima chestiune....o alta tarla e compusa din 3 racle( pentru cei care nu stiu 3 parcele delimitate de 2 drumuri). Aici am intrat in nebuloasa: adica nu stiu cum sa concep planul parcelar?!
1.Trebuie numerotata fiecare parcela din racla, trecandu-se mai apoi in urmatoarea racla cu urmatorul numar?
2.Sau numerotez ficare parcela din racla pana cand aceasta se termina si o iau de la capat in racla urmatoare?
3.Fac o plansa cu planul parcelar cu toata tarlaua?
4.Pot sa fac 3 planse cu fiecare racla in parte?
5. Daca raspunsul la 4 este da, atunci se aplica intrebarile 1 si 2.

- Banuiesc ca cel care s-a intabulat acum cu casa este unul din cei care are titlu in tarla, pe extravilan. Este normal sa existe astfel de modificari in timp, din moment ce s-a realizat PUG. Daca asa e, trebuie sa faci planul parcelar pe vechea situatie, astfel incat sa se regaseasca toate parcelele din titluri, dar eu as mentiona si limita actuala a intravilanului, eventual cu o nota ca parcelele respective sunt acum intravilane. Bineinteles, asta depinde si de cerintele OCPI-ului. Trebuie pastrata insa limita imobilului inscris in CF, mai ales daca are si constructii (citeste modificarile la regulament care se refera la asta).Repet, planul parcelar se refera la situatia din titluri.
- Rezolvarea la ultima intrebare tine foarte mult de cutuma (adica de obiceiul din zona - cum s-a lucrat la OCPI-ul respectiv?)(asta s-a intamplat la noi la vii, si crede-ma, difera de la UAT la UAT) Dar titlurile cum sunt date?
Tehnic, corect ar fi sa folosesti metodologia numerotarii cadastrale din vechea teorie cadastrala (adica dinainte de aparitia L7/1997), in care in tarla parcelele se numeroteaza de la 1 pana la n, inclusiv drumurile, la trecerea dintr-o racla (fain termen, nu-l stiam, adica stiam ca inseamna altceva!) in alta.
Se poate deasemenea imparti tarlaua in subtarlale (din 45 de ex, faci 45/1, 45/2 si 45/3) cu numerotare de la 1 la n in fiecare, dar tarlaua notata cu "/" in titlu.
Dar raspunsul ti-l da titlul: cum au fost notate in titlurile de proprietate?


_______________________________________
stay hungry. stay foolish.


               

lacriman


                  O PROPUNERE PENTRU MODERATORI:
S-ar putea deschide o rubrica separata in care sa supunem discutiei problemele intalnite? (ceva gen :Cazuri si necazuri...).Acum intrebarile sunt raspandite prin toate rubricile, si sunt greu de urmarit.
Poate ar fi si un prim pas pentru unirea noastra, caci daca schimbam pareri si lucram toti la fel, vor trebui sa ne ia in seama si altii...


_______________________________________
stay hungry. stay foolish.


               

doru2


                  .

Modificat de doru2 (14-02-2010 05:53:45)



               

dora3mira


                  Pentru lacriman : "O PROPUNERE PENTRU MODERATORI:
S-ar putea deschide o rubrica separata in care sa supunem discutiei problemele intalnite? (ceva gen :Cazuri si necazuri...).Acum intrebarile sunt raspandite prin toate rubricile, si sunt greu de urmarit.
Poate ar fi si un prim pas pentru unirea noastra, caci daca schimbam pareri si lucram toti la fel, vor trebui sa ne ia in seama si altii..."
Cererea de infiintare a unei rubrici noi a fost transmisa catre Admin.
Rubrica se va numi CADASTRUL - INTREBARI, SITUATII, REZOLVARI si se va regasi sub ramura LEGISLATIE cat mai curand posibil.
Multumim pentru sugestie.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

John Doe


                  Ideea nu e rea, dar nu se va suprapune oarecum si cu topicul acesta ? Ar trebui sa avem grija unde postam: aici sa punem numai chestiunile de luat in considerare de ANCPI, iar la noul topic probleme, discutii, sfaturi care ar ingreuna inutil sectiunea de aici.