Recomandari sisteme GPS

Creat de lilica, Feb 20, 2007, 08:50 AM

« precedentul - următorul »

lilica

Deoarece sistemele GPS au devenit accesibile multor utilizatori, invitam colegii cu experienta sa faca recomandari privind echipamentele, programele de prelucrare, modul de lucru pentru o precizie cat mai buna in determinarea coordonatelor.

maxterry

Unul din cele mai accesibile si complete programe de prelucrare a datelor GPS este "Spectrum Survey" produs de Sokkia.

shadow_

noi folosim 1 sistem gps trimble compus din 1 baza 5700 si 2 rovere de seria 5800 cu controlere acu , e foarte ok, initializare in 7 min , si cules puncte  in modul stop-go la 15 sec in 3 epoci, ca faza de teren
prelucare cu software trimble total control,
inconvenient >> trebuie creat 1 triunghi sau dreptunghi din puncte cunoscute in care sa fie incadrata lucrarea ptr determinarea celor 7 parametrii din zona, bineinteles daca e zona noua si nu avem deja sablonul creat,

expertxyz

#3
Citat din: shadow_inconvenient >> trebuie creat 1 triunghi sau dreptunghi din puncte cunoscute in care sa fie incadrata lucrarea ptr determinarea celor 7 parametrii din zona, bineinteles daca e zona noua si nu avem deja sablonul creat,

"Incovenientul" de care zici nu este regula ?

shadow_

:nod:
da asa este, e <regula > ca doar toata viata noastra e talonata de reguli, de ce sa fie topografia o exceptie care confirma regula?
....sau poate am formulat gresit? inconvenient? cind  mi-am stricat ziua anterioara cautand 3 borne pe meleagurile patriei pe niste pante unde nici mama jeep-urilor nu face fata, si asa ca de multe ori am ajuns eu in 4 labe sa simt ce inseamna 4x4 sau sa fii obligat sa treci prin maracini si alte tufe care te inteapa zici ca ar fi dusman natura cu tine. Gasind borna stai si meditezi, ca asta da meserie in care deseori se ajunge de la agonie la extaz, sau invers?
Si de ce? De dragul a 7 parametri in cazul de fata, pe care in mod normal ar fi trebuit sa ti le puna la dispozitie ca in alte state UE,
dar cum se intampla  "ca la noi nu-i nicarie " acceptam si asta :)

maxterry

Ai foarte mare dreptate "shadow_". Dar cine sa faca acei parametri? Cine sa tii puna la dispozitie? Cine are interesul sa pastreze aceasta proiectie "Stereo70" care in conditiile actuale este depasita? A.N.C.P.I.-ul a pus la dispozitie acel  "Transdat" in mare merge dar este necesar o conditie... cine poate pune la dispozitie macar un punct de referinta in coordonate WGS de care sa te legi pentru corectii? Cand va fi acel transdat valabil si pentru calculul din WGS in Stereo? sau rezultatele nu sunt bune si este aruncat pe Site asa sa nu zica lumea ca ei nu contribuie cu nimic la dezvoltarea acestui domeniu....! Sau poate nu se doreste. Pentru cine stie am o intrebare care sunt coordonatele WGS in centrul proiectiei noastre care pe Krasovscki are valorile de 46 cu 25? Multa lume calculeaza parametri, dar n-am vazut nicaieri sa plece de la adevaratele coordonate pe WGS in centrul proiectiei. Oare nu are nici o importanta asta?

merlin

a lucrat cineva cu Leica SR20? imi poate da o sugestie daca merita investitia sau nu?

sik

Ptr. merlin: am lucrat cu SR20. Isi merita banii, dar problema e ca nu poate fi upgradat la dubla frecventa. Daca ai bani si vrei Leica, mai bine iti iei Leica 1210 tot de simpla frecventa, mult mai bun (si mai scump  :) ) dar care ulterior poti sa-l faci de dubla frecventa. Am lucrat cu SR20 (de fapt cu GS20, da e aceeasi Marie) si acum lucrez cu 1230 (dubla frecventa si RTK) -> laser, frate! :D
Stii cum e - dai un ban da' stai in fata  ;) .

Marius

fagsb

are dreptate "sik"dar sa vezi noul 1250RTK. impreuna cu SmartStation este o bijuterie a tehnicii. NU mai te incurci cu cabluri deoarece foloseste tehnologia Bluetooth. Este si  mai usor deoarece receiver-ul este inclus in interfata. Are si modem atasat cu bateria de rigoare, acest sistem se pune pe jalon si poti masura pina la 200 ha pe zi in RTK cu un singur rover şi o fixa. La trasari este extraordinar singurul inconvenient este ca trebuie sa aduci cotele prin nivelment geometric deorece metodele de masurare cu GPS nu dau precizie pe cote. Pentru "shadow_" maracinii pot fi trecuti si cu o drujba, iar accesul la puncte se poate face cu ATV-ul cum este "trendy" acum printre geodezi. Ce zici de combinatia "o fixa pe punct cunoscut cu modem de 10W (distanta de transmitere intre 40 şi 80 KM) si cu 2 ATV-uri cu cite un operator si cate un RTK cu modem de 1 W. Parfum!!! NU mai trebuie statie totala, drumuiri compensate, descrieri de puncte noi, borne daca nu sunt cele din reteaua de stat, etc.etc." Nu e timp o luna sa termini documentatiile pentru suprafetele masurate intr-o zi. O zi placuta.

sik

are dreptate "fagsb" DAR :D bluetooth-ul nu este chiar asa de "de incredere" ca si cablul. Oricum un cablu in plus nu inseamna mult.
Cu privire la cote, totusi, pot sa spun ca GPS-ul este destul de precis (depinde de precizia ceruta :D). Mi-am determinat o retea cu GPS (intr-adevar am folosit Leica de dubla frecventa :wink2: ), apoi am facut nivelment geometric cu o nivela foarte precisa si m-am inchis la 1mm pornind de pe 1 borna GPS si inchizandu-ma pe alta. Desigur au fost si lucrari la care m-am inchis cu 2-3 cm. Depinde mult si de operator - cat de bine masoara inaltimea antenei -, daca antena a fost pusa pe trepied sau direct pe borna, de cat de bine au fost determinate de DTM bornele militare (daca este vorba de cote STEREO) etc.
Cat despre fixa cu modem de 10W, parerea mea e ca daca nu ai frecventa cumparata de la IGCTI, e ilegal sa emiti cu o asemenea putere! Oricum, pentru a emite la asemenea distante trebuie sa pui antena radio FOARTE sus, iar daca semnalul intalneste vreun deal, munte sau cladire inalta - trece mai greu. Ca metoda alternativa de comunicare la distante asa mari ar putea fi GSM-ul, dar retelele noastre sunt foarte proaste (80% din date se pierd!) ceea ce inseamna ca trebuie sa stationezi mult - cand am incercat eu, a trebuit sa stau 8 minute in timp real prin GSM ca sa obtin o precizie de 5 cm la o departare de 15km de referinta - in mod normal, prin radio trebuie sa stai 2-3 secunde ptr o precizie de 2 cm.
ATV-ul in schimb este o idee buna - il pui pe o platforma in spatele masinii, ajungi la target area si te duci. Unul din beneficiari mi-a recomandat 1 data sa fac asta. Zicea ca el asa a masurat in Africa (cu bastonul GPS pus pe ATV, masurat offset-ul de la sol si dai, dai...). Desigur, nu poti sa dai cota la asfalt cu ATV-ul ptr ca te agata constructorii in cui pentru banii pe care ii pierd, nu?  :nod:

Modificat de sik (15-05-2007 13:58:09)

crs

eu va recomand Topcon. Lucreaza si cu satelitii rusi asa ca nu veti avea probleme de "acoperire" am lucrat cu hiperpro+, nu ai treaba cu cabluri, utilizeaza un pda cu win. mobile in care poti sa bagi ce programe vrei, fisierele le poti pune si in txt si edita, le importi de unde vrei...si nu ai nevoie de office tools pt a descarca punctele (ca la alte aparate).

gps

eu folosesc numai GPS-uri de la trimble L1L2 si sunt foarte multumit de ele iar ca program de prelucrare folosesc GPSurvey.

Alin B.

Totusi , cu Sokkia GSR2700 ISX RTK , a lucrat cineva ? Cum se descurca in canioanele urbane sau in zone de munte impadurite ? Merita banii ?
   Multumesc

Alin B.

#13
Citat din: gpseu folosesc numai GPS-uri de la trimble L1L2 si sunt foarte multumit de ele iar ca program de prelucrare folosesc GPSurvey.

  ce model sau modele ? RTK ? cineva mi-a oferit un kit RTK  baza + rover Trimble 5700 + 5800 , dar nu stiu nimic despre acest model asa ca nu am nici un termen de comparatie . Poate imi poti da mai multe detalii ! Multumesc

Ionica34

Eu lucrez cu Magellan Z-Max.Net si Promark 3 / RTK

Stiu pe altii care lucreaza cu Z-Max.Net in L1/L2 si sunt foarte bune.

Acum au scos ProMark500 si abia astept sa vad cum lucreaza.

Avantajul aparatelor astea consta in usurinta de utilizare. Am lucrat si cu Point (Sokkia) si cu Leica, dar sincer mai simple ca ProMark 3 nu am vazut.
Usoare, usor de utilzate, software de procesare foarte usor de utilizat si puternic.

Dar stii cum e  - cel mai bun instrument/software e ala cu care te obisnuiesti.

Spor la lucru