Ordinul geodezilor

Creat de advex, Feb 14, 2007, 07:30 PM

« precedentul - următorul »

Shughy


                  Si Romanaia face parte din tarile civilizate.Te asigur.Na ma face nimic sa cred ca ar fii altfel.Topografii romani sunt la fel de civilizati ca si cei din UE sau North America.Soiul asta de amestec a celorlati in breasla a facut ca meseria noastra sa nu fie reprezentata de nici o culoare pe plan international.Nu aveam un Ordin iar UGR  a fost o chestie a universitarilor de prin Buc. sa se plimbe si sa scoata o revista ca ei sa-si publice nescaiva asa zise cercetari in domeniu. Nu am habar de taxele puse in Ordin.Dar ce pot sa-ti spun este ca in ordinul din care eu fac parte taxele sunt votate anual de membrii.Si de vreo 10-15 ani nu au crescut.Membrii n-au vrut.Altceva te omoara.Si poate nu fac bine ca va spun....poate le dau idei...Este vorba de asigurare de raspundere care trebuie sa-ti acopere cifra personala de business.

Am sa incerc sa rasfoiesc legislatia noua.Dar daca este vorba de un ordin pe bune inseamna ca aveti o adunare generala unde cotizatia trebuie supusa la vot anual.Daca nu se poate chestia asta inseamna ca intr-adevar ordinul este Fake...Am sa citesc de curiozitate



               

Shughy


                  Depinde in statul in care practici.Fiecare are propriile reguli referitoare la conditiile de admitere si cotizatiile anuale.
Cotizatiile variaza intre $400-$850/an.N-am auzit sa se plateasca mai mult.Apoi trebuie sa-ti mai platesti niste credite de educatie continua.Chestia asta o gasesc extrem de utila.Si asigurarea....Oricum ce-mi spui depaseste limitele voastre, ma refer la posibilitatile membrului de rand.
Daca mirosul nu ma inseala, cred ca aceasta chestie este o facatura a unor topografi ce au firme si vor sa acapareze piata in primul rand eliminand birourile mici.Uita-te bine cine conduce ordinul vedeti daca astia sunt implicati in business si apoi luati masuri imediat la urmatoarea adunare generala.
Chiar cine face legea in ordinul asta? Scuza-ma chiar n-am timp sa rasfoiesc chestiile legale.Am gasit forumul asta din intamplare si m-am bucurat ca un copil...Sper sa aveti grija de el... si de voi...



               

Shughy


                  BOARD FOR PROFESSIONAL ENGINEERS AND LAND SURVEYORS
2535 Capitol Oaks Drive, Suite 300, Sacramento, CA  95833-2944
       http://www.dca.ca.gov/pels" target="_blank">www.dca.ca.gov/pels
 
 
 
RENEWAL CYCLE AND FEE CHANGES
 
 
Effective July 1, 2003, Board Rule 407 was amended to change  the renewal cycle to two (2)
years.  This means that all licenses that expire on or after July 1, 2003, will be renewed for a
2-year period.  [If your license expired on or before June 30, 2003, it would still be under the old
4-year renewal cycle until the next expiration date.]
 
Board Rule 407 was also amended, effective July 1, 2003, and September 20, 2005, to change
the renewal fees.  The delinquency penalty fee that must be paid to renew a professional engineer
license after the 60-day grace period or a professional land surveyor license after the 30-day
grace period will remain at 50% of the renewal fee in effect at the time the license expires.  The
table below shows the renewal and delinquency fees in effect for each expiration date.
 
 
Expiration Date(s)  Renewal Fee  Delinquency Fee
June 30, 2003, and before  $160.00  $80.00
September 30, 2003, through June 30, 2005  $150.00  $75.00
September 30, 2005  $100.00  $50.00
December 31, 2005, and after  $125.00  $62.50

California Land Surveyors Association
REGULAR MEMBER GRADE
* $159.00 + Entrance Fee.
Shall have valid California professional Land Surveyor's or Photogrammetric license.
Prorated fee: $13.25

Iata exemplul pt. California.Da... ai dreptate licenta este una si apartenenta la ordin este alta.Inca odata depinde de stat.Totalul cu taxe si alte chestii se invarte in ceea ce am postat mai sus $450-$800/an.

In Canada este alta poveste si sunt aproape sigur ca si acolo dreptul de practica nu sare de $800.

Ma rog cum o dai cum o intorci este foarte scump ceea ce imi spui.



               

mihailavram


                  pt. top fun
chiar ieri am luat din posta adresa prin care mi se comunica ca dosarul de autorizare luat in sedinta din 08.11.2007 am fost incadrat in gradul II conf. anexa 1 din ROF.
nu cred ca trebe sa-ti faci probleme la autorizare precum spui.
mai ia aminte ca dpmdv comisia a fost corecta
sa auzim de bine
vezi cine e presedinte, vicepreedinti, comisii etc.



               

Shughy


                  Daca  lucrezi ca self employed platesti tu.
Daca esti angajat de o firma si postul cere license, ordin si tot ce vine dupa...training  educatie continua, congrese, DA... costurile sunt asumate de companii, pentru absolut tot ceeea ce tine de aceste reguli.inclusiv asigurari de raspundere.



               

god of thunder


                  xxx

Modificat de god of thunder (12-04-2008 23:05:23)



               

god of thunder


                  vvv

Modificat de god of thunder (12-04-2008 23:05:42)



               

god of thunder


                  nnn

Modificat de god of thunder (12-04-2008 23:06:05)



               

Shughy


                  Nu cunosc foarte bine increngatura din articolul postat mai sus.Dorinta mea este ca lucrurile in geodezia romaneasca sa intre in normal.

Etica profesionala se construieste din scoli si de profesori cu stima pt. meseria pe care o predau.

Asta este normal.



               

dora3mira


                  Ai perfecta dreptate Shughy si eu inca mai sper ca incet , incet lucrurile sa se aseze in asa fel incat sane putem exercita meseria fara sa mai fim stresati de increngaturi!
Intr-un fel de noi depinde cum se vor aseza lucrurile. Nu am idee cum vor decurge autorizarile dupa noul regulament insa sper sa fie respectate acele reguli stabilite de-o maniera un pic mai flexibila. Sunt anumite cerinte care presupun o investitie mare cu posibilitate de amortizare in timp destul de indelungat. Si nu pun aici problema firmelor care ...banuiesc ca pana acum si-au rezolvat problemele de legalitate soft si achizitie aparatura. Spun ceea ce descopar a fi greu de realizat pentru mine, ca - actualmente persoana fizica autorizata - si in curand cu birou individual de cadastru -topografie.
Inca sunt suspicioasa si cumva inca mai trag nadejde ca ceva se va schimba fie si in ultimul moment.
Si-asa este greoi modul in care ne rezolvam problemele pentru obtinerea intabularilor ! Cu atatea puncte de rezolvat pentru dosarul de reautorizare suntem intr-o continua framantare... Sa speram ca totul se va rezolva cu bine pana la urma!


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

god of thunder


                  vvv

Modificat de god of thunder (12-04-2008 23:06:25)



               

dora3mira


                  Stimate God of thunder,
Ma intreb cati dintre noi sunt suficient de bine intentionati incat sa daruiasca din informatiile pe care le detin , numai si numai pentru ca isi doresc intradevar sa faca acest grup ciudat al geodezilor sa devina unit ... Daca n-ar fi teama nejustificata ca apare concurenta, daca bunavointa de a strange legaturile ar fi un pic mai mare...poate am reusi sa asezam lucrurile intr-un fagas de normalitate mai repede.
Cat despre resemnare...da, apare si resemnarea cand nu mai ai nici o alternativa ! Mai grav este daca dupa resemnare apare dorinta de reorientare profesionala! Dupa disparitia categoriei -tehnicieni ... resemnarea celor ce se pot reautoriza si fara examene si din pricina sistemului greoi acum-ingreunat si mai mult dupa martie 2008- daca mai apare si scarbirea de a mai bate la nesfarsit la porti lipsite de dorinta rezolvarii problemelor aparute....cam ce procentaj de geodezi credeti ca va mai ramane sa lucreze in acest domeniu?! Nu cumva cei care deja au usile deschise pentru o colaborare armonioasa in rezolvarea rapida a documentatiilor?!
Ar fi prea usor sa ne aratam revolta si atat. Am ramane doar voci individuale , nemultumite si apoi date uitarii caci n-am putea sa spunem acelasi lucru la infinit!
N-ar fi mai corect sa strangem randurile si sa ne straduim sa "luptam" pentru drepturile noastre din pozitia in care verticalitatea si demnitatea meseriei ce o exercitam ar avea de castigat respectul si recunoasterea celorlalte categorii de meserii?!
Nu stiu daca orice prim pas a fost vreodata primit cu bratele complet deschise...
Cumva insa, acest prim pas a fost facut si chiar daca descoperim ca este plin de lacune si favoritisme pentru cei aflati "pe piata" deja, cred ca e important sa avem curajul de a semnala cele ce nu ne plac - in termen civilizat, de bun simt si bine argumentat. In plus, nu cred ca ne poate nimeni interzice sa venim cu cerinte noi-care poate nici n-au fost gandite la emiterea reglementarilor. Daca vom avea curajul de a spune tot mai multi ceea ce nu ni se pare corect si vom avea cerinte noi bine justificate cu argumente solide, nu vad de ce glasurile noastre nu ar putea deveni o forta! Dupa cum se stie deja, presa este cu ochii pe noi de cand a inteles ca orice societate infloritoare dispune de un cadastru bine pus la punct. Ar fi pacat sa ne balacarim intre noi cand avem suficienta intelepciune in lucrul cu oamenii si ca atare stim ca beneficiem de puterea de a explica si sustine ceea ce sesizam a fi in neconcordanta cu cerintele reale din domeniul meseriei noastre.
Poate fara sa stie, cei ce au elaborat aceste reglementari , au rascolit nemultumirile in randurile noastre. Pana la proba contrarie , totusi, ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie, nu?! Ceea ce ar fi corect sa facem noi acum, ar fi sa venim cu cerinte de completare, bine justificate si argumentate. Daca doar vom nega si vom critica acesti primi pasi timizi de a da o verticalitate meritata meseriei noastre, vom arata ca suntem macinati de ganduri meschine si dezbinare, ceea ce nu va duce nicidecum la rezultate de bun simt in timp!


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !


               

lilica


                  god of thunder: Cu toate ca se stie de foarte mult timp de minunatiile de licitatii si "lucrari speciale" se pare ca s-a umplut paharul. Din pacate, aceste afaceri dubioase nu fac bine imaginii specialistilor din domeniu.
La http://www.interesulpublic.ro/print.php?id=6690" target="_blank">http://www.interesulpublic.ro/print.php?id=6690 gasim un nou episod:

"Un grup aflat la vârful Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară căpuşează la greu, de câţiva ani, instituţia

După reorganizarea activităţii de cadastru şi constituirea sistemului unic de înregistrare a proprietăţii imobiliare din România, ceea ce a presupus inclusiv preluarea birourilor de Carte Funciară de la Ministerul Justiţiei, era de aşteptat ca instituţia nou-apărută, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - ANCPI, să gestioneze cu mai multă operativitate problematica identificării şi înregistrării proprietăţilor imobiliare. Cum se ştie însă, relaţia cetăţeanului cu funcţionarii de la Cadastru a rămas la fel de tensionată, iar corupţia a rămas singura cale de rezolvare rapidă a problemelor. Una dintre explicaţiile acestei stări de fapt a fost dezvăluită, recent, de o agenţie de presă, prin publicarea unor date şi informaţii despre o întreagă caracatiţă aflată la vârful ANCPI, persoane care căpuşează la greu activitatea instituţiei printr-un sistem clientelar bine pus la punct. Mafia de la Cadastru este constituită, conform agenţiei Prompt Media, dintr-un grup de actuali şi foşti director ai ANCPI care au reuşit să-l atragă de partea lor inclusiv pe fostul directorul general al instituţiei, Mihai Busuioc. Astfel, a fost posibilă trucarea mai multor licitaţii şi acordarea unor contracte substanţiale pentru firmele de casă ale celor din conducere.

Astfel, grupul de interese de la cadastru este constituit, conform aceleiaşi surse, din directorul general adjunct Mihai Busuioc (fost director general ANCPI, până în iunie 2007), Costel Costineanu - şeful Direcţiei Informatică, Ionuţ Săvoiu - fost director general adjunct al ANCPI şi coleg de facultate cu Costel Costineanu, Cătălin Nicolae Păunescu -vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Geodezilor din România şi administrator al SC STAR STORAGE SRL Bucureşti, Valeriu Marian Manolache - fost membru în Consiliul de Administraţ ie al ANCPI şi administrator al SC THEOTOP SRL Bucureşti, Victor Grigorescu - director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, fost director al Direcţiei Cadastru, şi Lynn Holstein - consultant în cadrul companiei COWI AS - Danemarca. Grupul s-a consolidat în perioada 2003-2005, în jurul a două dintre personajele centrale, anume Costel Costineanu şi Ionuţ Săvoiu, persoane care se cunosc încăperioada menţionată (2003-2005), Costineanu era director al Unităţii de Management din ANCPI a ,,proiectului cadastrului general şi publicităţii imobiliare" finanţat de BIRD, iar Ionuţ Săvoiu era şi el director în ANCPI.

Mai mult decât atât, ex-directorul general adjunct al ANCPI, Ionuţ Cristian Săvoiu, este acţionar la patru societăţi de profil (Geodata Consulting & Management SRL, Geomatica, Landnet şi Topazip) şi administrator tot la patru societăţi (Blominfo Geonet SRL, Geodata Consulting, Investnet şi Landnet). Atragerea lui Mihai Busuioc în combinaţia celor doi s-a produs încă de atunci şi a fost favorizată de apariţia unei societăţi daneze căreia i-au fost atribuite activităţile de consultanţă ale proiectului păstorit de Costineanu. Firma daneză este Cowi Kampsax (fosta Cowi AS), societate care în contul consultanţei oferite a inclus şi organizarea, în Danemarca, a unor ,,cursuri de instruire şi pregă tire a implementării aplicaţiei pentru specialişti cartografi români".

Printre ,,specialiştii" români invitaţi la instruire s-au numărat Costel Costineanu, Ionuţ Săvoiu şi Victor Grigorescu, trei dintre membrii grupului de la ANCPI. De asemenea, tot atunci a fost parafată relaţia dintre Costineanu şi reprezentantul BIRD în cadrul proiectului, Lynn Holstein. Conform unor surse, relaţia a fost extrem de profitabilă pentru reprezentantul danez care ar fi primit de la Costineanu anumite informaţii confidenţiale legate de proiectele în derulare ale ANCPI, înlesnind astfel adjudecarea unor licitaţii de către firma Cowi AS.

Licitaţii pe sprânceană
ANCPI a scos la licitaţie, în martie 2007, un contract de realizare a unui studiu sociologic destinat fundamentării unor programe finanţate de Banca Mondială. Valoarea studiului era de 100.000 de euro, sumă asigurată din sursele proprii ale ANCPI.

Conform agenţiei de presă menţionate, ,,Mihai Busuioc şi Costel Costinenau" au muncit cu sârg la caietele de sarcini aferente licitaţiei", iar ,,roadele muncii celor doi s-au reflectat în atribuirea licitaţiei către SC Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS SA Bucureşti, având în vedere că îndeplinea condiţiile prevăzute în caietele de sarcini ,,modificate" corespunză tor, şi anume experienţa de minim zece ani în această activitate. Categoric, motivaţia oficială a celor doi a fost de bonton: acestea erau exigenţele finanţatorului - Banca Mondială".

De asemenea, în mai 2007, se mai afirmă, cu ocazia licitaţiei organizate de Direcţia Informatică pentru achiziţia de aparatură IT (condusă de Costel Costineanu), Mihai Busuioc a dat o ,,mână de ajutor" firmelor Q Net Internaţional SRL, Star Storage SRL, Red Point Consulting SRL (toate din Bucureşti), Romsoft SRL Râmnicu Vâlcea, Asesoft Internaţional SA Ploieşti şi Eurocom SA Galaţi, firme care au câştigat licitaţia, deşi ofertele lor depăş eau cu mult preţurile unor produse similare de pe piaţa IT.

Mai mult, se pare că cei doi ,,maeştri" ar fi intervenit şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care urma să organizeze în data de 16 septembrie 2007 anumite licitaţii de achiziţii servicii (,,Servicii de aerofotografiere şi realizare de ortofotoplanuri în format digital), însă evenimentul a fost amânat, din motive necunoscute.

Conform unor surse însă, amânarea licitaţiilor s-ar fi datorat faptului că firmele Theotop SRL (administrată de Valeriu Marian Manolache), Blominfo Geonet (administrată de Ionuţ Săvoiu) şi Cowi AS nu ar fi finalizat documentaţia necesară participării la aceste licitaţii.

Pe de altă parte, aflăm că atât Costineanu cât şi Busuioc, pentru a nu atrage atenţia asupra manipulării unor licitaţii, au evitat constant să facă parte din din comisiile de licitaţii, dar au avut grijă să-şi plaseze acolo persoane de încredere.

,,După atâta efort şi solicitare nervoasă, mai aflăm, decizionalii ANPCI se destind şi socializează cu reprezentanţii ,,norocoaselor" societăţi comerciale, în cadru festiv, la petreceri fastuoase organizate de aceştia în locaţii de lux, întru mulţumirea şi cinstea onorabililor factori de conducere ai agenţiei".

Iniţiative legislative în interes de grup
Mai mult decât atât, intenţiile grupului Busuioc vizează şi alte aspecte profitabile pentru o altă categorie profesională, legată ombilical de ANCPI, şi anume notarii publici. Intenţia grupului vizează privatizarea birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară, cu preluarea activităţ ii acestora de notarii publici, deşi existenţa unui sistem cadastral unificat este o cerinţă expresă a Uniunii Europene.

Asta se pare că nu mai contează ,,de vreme ce soţia domnului Busuioc, Iulia Busuioc, face parte din această branşă".

Două dintre persoanele care pun umărul la elaborarea şi promovarea noilor proiecte legislative sunt Dumitru Viorel Mănescu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi membru în Consiliul de administraţie al ANCPI (mai 2007) alături de Flavius Baias (fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada 1999- 2000).

,,Un prim pas pregătitor a fost făcut prin emiterea Ordinului nr.633/13.10.2006 al directorului general al ANCPI, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară, prin care în subordinea oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) funcţionează unul sau mai multe birouri teritoriale, competente să efectueze operaţiunile de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele aflate în unităţile administrativ-teritoriale arondate acestora" - afirmă Prompt Media.

Pentru a-şi putea derula în siguranţă afacerile, cei aflaţi la conducerea centrală a ANCPI au promovat şi menţinut în teritoriu (OCPI), tot în funcţii cheie, anumite persoane din cercurile relaţionale. Un exemplu concret este cel din Ilfov, unde apare un alt nucleu de acelaşi tip cu cel de la centru. ,,Printre cei binecuvântaţi de «busuiocul» cel generos se regăsesc: Ruxandra Nicoleta Ghiba (director executiv al OCPI Ilfov), la adresa căreia au fost depuse numeroase sesizări la nivelul A.N.C.P.I. de diverşi clienţi care reclamau modul defectuos/ilegal de soluţionare a documentaţiilor prezentate oficiului respectiv (aspecte «neobservate» însă de Mihai Busuioc)".

Lipsa de reacţie din partea lui Mihai Busuioc, care nu putea constata ilegalităţ ile semnalate, a dus la apariţia şi aici a unui grupuscul mafiot. ,,Efectul acestei inacţiuni a fost apariţia unui «cuib de viespi» la nivelul OCPI Ilfov, condus cu «ţeapă forte» de Ruxandra Nicoleta Ghiba şi format din Marieta Dinu (director executiv adjunct al OCPI Ilfov) şi Anca Musceleanu Ispas (angajată a oficiului).
Ca să dăm un exemplu, în timpul programului de lucru, cea din urmă realizează, nestingherită, lucrări de cadastru în numele firmelor TOPO SRL Buftea şi A & S 67 Impex SRL Mogoşoaia, judeţul Ilfov - ambele patronate de soţul său, Ştefan Ispas Musceleanu -, o parte din sumele aferente prestaţiilor respective revenind celor două reprezentante ale conducerii oficiului şi, de ce nu, mai sus, pe lanţul trofic... - Stere Sponte (director al OCPI Constanţa), care nu are studii de specialitate şi practică un act de conducere deficitar, dar ce contează când poţi oferi drept ofrandă petrecerea unor sejururi de vis la o vilă situată pe litoral, în Mamaia- Sat, localitate aflată în administrarea oraşului Năvodari, unde (ce coincidenţă!) directorul OCPI este membru în consiliul local", afirmă colegii de la Prompt Media.

Teodolitul ministrului David măsoară doar unghiul de fugă
Este posibil ca toate aceste aspecte să fi ajuns şi la urechile conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub autoritatea căruia funcţionează ANPCI. Prin urmare, în iunie 2007, Mihai Busuioc este înlocuit din funcţia de director general cu... directorul direcţiei comunicare, Robert Tatu.

Deşi pare incredibil, purtătorul de cuvâ nt devine director general, iar fostul director general devine adjunctul celui nou. Măsura, pe cât de inedită, pe atât de genială, dă astfel posibilitatea continuării practicilor de tip mafiot ale grupului menţionat. Este, în plus, şi un semn că teodolitul pus la ochiul ministrului Cristian David măsoară doar unghiuri de fugă. "



               

fagsb


                  pentru lilica
ai dreptate cu discutiile dar si eu am timpul limitat.conduc mai  multe afaceri din care cea de baza este proiectarea in domeniul geodeziei.
nu inteleg de ce se plang toti de aparatura,softuri si altele.
precizare :topografia nu se face cu ruleta si "calul" daca stiti ce este acela.
in discutiile asupra dosarului de autorizare al fiecaruia in principal se tine cont de experienta in lucrari din domeniu.listele de aparatura,softuri si celelalte se citesc precum piese la dosar.nimeni nu cere aparatura de ultim tip,softuri de mare calitate.astfel se autorizeaza si cu un teodolit de 1200 lei,soft de 240 dolari si un calculator care poate sa duca acested softuri.presupun ca o investitie de 2600,3000 lei nu este prea mare si imposibil de facut.daca ne amintim bine la OCPI-uri trebuie predate fisiere dxf,si CP pe dischete.acestea cum se realizeaza?
totusi trebuie tinut cont ca aceste lucruri (aparatura,soft)trebuie sa fie in proprietate,iar daca acestea sunt cumparate la mana 2 sa aiba niste documente de provenienta.comodatul si inchirierea nu sunt acte de proprietate.o zi buna!



               

dora3mira


                  Pentru Doru!
Ti-am lasat mesaj in off. Sper ca l-ai gasit.


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !