topografie inginereasca

Creat de andreibv, Sep 10, 2009, 03:11 AM

« precedentul - următorul »

andreibv

Sal, m-am lovit de o problema la care am dificultati in a o rezolva.
Am fost pus in situatia sa execut o trasare de aze ale unui bloc la etajul 4, mentionez ca nu era niciun fel de retea de sprijin in zona, si nici axele nu erau marcate in afara cladirii. era a 3-a firma de constructie si fiecare a lucrat cum a vrut distrugand toti reperi dupa ce au plecat.
ma poate ajuta cineva cu un sfat cum as putea executa aceasta trasare, dc se poate bineinteles. //scuze dc topicul nu e postat la categoria corespunzatoare\\

bad wolf

Citat din: andreibvSal, m-am lovit de o problema la care am dificultati in a o rezolva.
Am fost pus in situatia sa execut o trasare de aze ale unui bloc la etajul 4, mentionez ca nu era niciun fel de retea de sprijin in zona, si nici axele nu erau marcate in afara cladirii. era a 3-a firma de constructie si fiecare a lucrat cum a vrut distrugand toti reperi dupa ce au plecat.
ma poate ajuta cineva cu un sfat cum as putea executa aceasta trasare, dc se poate bineinteles. //scuze dc topicul nu e postat la categoria corespunzatoare\\

Se poate ! Dar trebuie sa te pricepi putin la constructii !
Iei plnul de trasare al fundatiei si determini colturile cladirii ,la etajul pe care doresti sa-l trasezi. Atntie la distantele intre axe si la paralelism.
Aceasta faza o faci doar la ruleta si cu mare grija. Aminteste-ti ca daca stii s rezolvi trasarea , la ruleta , prin metoda triunghiului egiptean, poti face orice trasare.
Foloseste toate elemente construite pana la acel etaj, nu incerca sa invententezi nimic si ,mai ales uita de statia totala. foloseste ruleta si teodolitul. Succes !
Astept vesti BUNE DE LA TINE !
dACA CVEI INTAMPINA MARI GREUTATI, SUNT DISPUS SA MA DEPLASEZ SA TE AJUT, SAU SA TRIMIT UN COLABORATOR DE AL MEU.
SUCCES!
Sper sa gasesc cararea corecta !

mipa

Salut,
iata si prima mea postare, dupa 2 luni se studiat forumul.

Eu vad aici 2 posibilitati de rezolvare a problemei tale.

#1 mergi pe mana D-lui Bad Wolf.

#2 ... aici e ceva mai complicat ... pt ca imi e greu sa imi dau seama de ce echipament dispui tu ...

My way:
minim 3 borne gps in vecinatatea constructiei... puse "strategic"

studiu documentatie ( cadastru, amplasarea constructiei fata de limite, etc)

ma asigur apoi ca nu trasezi bazaconii (poate cladirea nu e unde trebuie sau mai stiu eu ce) orientat pe bornele gps fac o ridicare a conturului cladirii

apoi suprapuneri, verificari

totul ok, mergem mai departe, de pe placa et 4, orientat pe bornele gps trasezi orice element al constructiei

Numai Bine!

andreibv

dispun si de gps si de statie totala, insa ma gandesc ca as avea o precizie mult mai ridicata dc as executa-o in local - (fara transcalcul wgs-stereo fara deformarea dist) oricum am inceput sa ma documentez despre triughiul egiptean deoarece la prima vedere pare mai sigura... am sa va anunt cum a decurs daca am reusit dc mai sunteti interesati :)

bad wolf

Citat din: andreibvdispun si de gps si de statie totala, insa ma gandesc ca as avea o precizie mult mai ridicata dc as executa-o in local - (fara transcalcul wgs-stereo fara deformarea dist) oricum am inceput sa ma documentez despre triughiul egiptean deoarece la prima vedere pare mai sigura... am sa va anunt cum a decurs daca am reusit dc mai sunteti interesati :)

Prietene, daca ai deja 3 -4 etaje construite , nu te ajuta cu nimic tehnica moderna. Dupa cateva saptmani de lucru e posibil sa ai surpriza sa constati ca blocul tau are o deplasare de ordinul 1-2 metri. Atunci ce vei face?
Vei demonstra ca esti cel mai bun topograf si vei da dispozitie sa fie demolat si reconstruit dup datele descoperite de tine?
Citeste bine ce ti-am spus anterior si foloseste , elementele deja executate. Dupa aproape 30 de ani de experienta iti spun ca ruleta si teodolitul sunt niste instrumente foarte bune pentru trasari, mai ales cand trebuie sa continui dupa altul si nu ai alte elemente decat constructia, intr-o onumita faza si planurile de trasare.
Eu iti urez succes !

ace

are dreptate bad wolf,cu ruleta si statia totala o foloseti pt unghiuri ca pe teodolit dar vezi unde o pui! bafta multa.

mipa

Citat din: andreibvdispun si de gps si de statie totala, insa ma gandesc ca as avea o precizie mult mai ridicata dc as executa-o in local - (fara transcalcul wgs-stereo fara deformarea dist) oricum am inceput sa ma documentez despre triughiul egiptean deoarece la prima vedere pare mai sigura... am sa va anunt cum a decurs daca am reusit dc mai sunteti interesati :)
Salut,

Ai dreptate, in local e mai simplu :nod:  dar tot ai nevoie de niste borne astfel incat la fiecare placa pe care trasezi sa fi in acelasi sistem de "local"
( ex : aX1    e=0   n=0;
         ax"n"  e=i    n=0  unde n= ultimul ax 1,2...n
                                           i = dist de la axul 1 la n 
apoi   pe e ai dist intre axe de la 1 la n
         pe n ai dist intre axa de la a la m)

Totusi ca sa te poti raporta de fiecare data la acelasi sistem ai nevoie si de borne amplasate "strategic"

Acum discutia cu gps-ul... sa presupunem ca ai de facut si un proces verbal de predare la terminarea constructiei... si il faci... dar beneficiarul se prinde ca blocul lui e 1m-2m mai la vale... pb nu se pune ca se darama blocul si se reconstruieste unde trebuia sa fie de la inceput... e absurd... dar se poate lasa cu penalizari pt constructor. Crezi ca firma ta poate suporta asta? Adica, iti asumi riscul? Eu nu as face-o. Macar ii spui : "bai nene, asta e situatia, merem asa pana la final, dar eu te-am avertizat."

Apropo, cate etaje mai mergi?

Numai bine.

P.S. @ bad wolf "Vei demonstra ca esti cel mai bun topograf si vei da dispozitie sa fie demolat si reconstruit dup datele descoperite " :))

Modificat de mipa (11-09-2009 19:00:44)

janvaljan

Citat din: mipa
Salut,

Ai dreptate, in local e mai simplu :nod:  dar tot ai nevoie de niste borne astfel incat la fiecare placa pe care trasezi sa fi in acelasi sistem de "local"
( ex : aX1    e=0   n=0;
         ax"n"  e=i    n=0  unde n= ultimul ax 1,2...n
                                           i = dist de la axul 1 la n 
apoi   pe e ai dist intre axe de la 1 la n
         pe n ai dist intre axa de la a la m)

Totusi ca sa te poti raporta de fiecare data la acelasi sistem ai nevoie si de borne amplasate "strategic"

Acum discutia cu gps-ul... sa presupunem ca ai de facut si un proces verbal de predare la terminarea constructiei... si il faci... dar beneficiarul se prinde ca blocul lui e 1m-2m mai la vale... pb nu se pune ca se darama blocul si se reconstruieste unde trebuia sa fie de la inceput... e absurd... dar se poate lasa cu penalizari pt constructor. Crezi ca firma ta poate suporta asta? Adica, iti asumi riscul? Eu nu as face-o. Macar ii spui : "bai nene, asta e situatia, merem asa pana la final, dar eu te-am avertizat."

Apropo, cate etaje mai mergi?

Numai bine.

P.S. @ bad wolf "Vei demonstra ca esti cel mai bun topograf si vei da dispozitie sa fie demolat si reconstruit dup datele descoperite " :))

Se pare ca esti cam strain de trasari(cel putin in constructiile).
Altfel ai fi stiut ca problema amplasamentului este aproiectantului, iar conducerea trasarii constructiei se face de catre topograful constructorului, nicio o alta firma nu-si asuma asta ci doar verificari , eventual.

mipa

Se pare ca tu esti cam strain de Bunul Simt, prietene.

Fara suparare, daca poti ajuta cumva omul, posteaza, daca nu, abtine-te.

Sunt atatea rahaturi in care poti intra fara sa vrei ...

Omul incearca sa stie cum poate rezolva o pb.

In fine, ca sa poti dormi tu linistit, nu sunt chiar asa strain de trasari.

Numai bine!

dora3mira

Pentru Andrei
1. Sper ca acea constructie este inca in faza in care nu are anvelopa (perete tip cortina ce impiedica vizibilitatea elementelor de rezistenta  din interiorul constructiei)
2. Sper , deasemenea, ca in jurul constructiei ai destul spatiu pentru a efectua o drumuire inchisa cu posibilitatea de verificare din fiecare statie a suprapunerilor stalpilor nu doar a muchiilor exterioare - ale constructiei.
3. Noteaza cu atentie pe plan ce elemente ai putut verifica ( ideal - pe fiecare latura cate un stalp de la parter pana la ultimul nivel - urmareste felul in care alinierea pe verticala a fost respectata - si neaparat noteaza pe fiecare plan partiu respectiv nivelului )
4. De la punctul asta incepe distractia cu ruleta. Nu uita sa soliciti ajutorul a inca unui coleg si sa faci verificarile si pe diagonale.
5. Citeste si cartea lui Dangolesti cand ai timp - era o trimitere la ea pe undeva pe-aici dar sunt convinsa ca daca i-o ceri ti-o trimite rapid in format electronic.

Pentru Mipa
O constructie ajunsa deja la nivelul - etaj 4 - chiar daca este prost pozitionata, trebuie sa fie finalizata.

Pentru Janvaljan
Critica devine constructiva numai insotita de sfaturi pline de empatie.
Daca doar vedem paiul din ochiul altuia... cu siguranta se gaseste si cine sa gaseasca ac de cojocul nostru ...

bad wolf

Citat din: dora3miraPentru Andrei
1. Sper ca acea constructie este inca in faza in care nu are anvelopa (perete tip cortina ce impiedica vizibilitatea elementelor de rezistenta  din interiorul constructiei)
2. Sper , deasemenea, ca in jurul constructiei ai destul spatiu pentru a efectua o drumuire inchisa cu posibilitatea de verificare din fiecare statie a suprapunerilor stalpilor nu doar a muchiilor exterioare.
3. Noteaza cu atentie pe plan ce elemente ai putut verifica ( ideal - pe fiecare latura cate un stalp de la parter pana la ultimul nivel - urmareste felul in care alinierea pe verticala a fost respectata - si neaparat noteaza pe fiecare plan partiu respectiv nivelului )
4. De la punctul asta incepe distractia cu ruleta. Nu uita sa soliciti ajutorul a inca unui coleg si sa faci verificarile si pe diagonale.
5. Citeste si cartea lui Dangolesti cand ai timp - era o trimitere la ea pe undeva pe-aici dar sunt convinsa ca daca i-o ceri ti-o trimite rapid in format electronic.

Pentru Mipa
O constructie ajunsa deja la nivelul - etaj 4 - chiar daca este prost pozitionata, trebuie sa fie finalizata.

Pentru Janvaljan
Critica devine constructiva numai insotita de sfaturi pline de empatie.
Daca doar vedem paiul din ochiul altuia... cu siguranta se gaseste si cine sa gaseasca ac de cojocul nostru ...

Dora!
Am scapat ceva.
Am avut ocazia sa conduc (pe un santier international) lucrarile intrerupte la mai multe blocuri, (printr care si unspital care avea peste 500 de stalpi vericalisi 1500 de piloti in fundatie).
Am incerca si eu ideile expuse de Mipa(care totusi nu are experienta la asa ceva-aluzie la folosirea GPS-ului), si nu a mers, nu mai existau lelemnte exterioare ca sa trasez cle doua axe perpendiculare , care sunt obligatorii.
In aceste conditii a trebuit, cu planul in fata, asista, de doi colegi, cu o ruleta si un teodolit(e mai rapid si mai usor de folosit ) am determinat axele cele mai probabile.
Si inca doua propbleme foarte importante:
-la fiecare etaj se schmba pozitia axelor pentru ca suprafata sa devine(pe masura cresterii pe inaltime) mai mica din cauza portantei
-Intotdeuna trebuie sa te consulti cu inginerul de rezistenta, pentru ca in functie de modul cum a fost construit etajul inferior pot interveni modificari ale axelor. Cu aceasta ocazie nu trebuie sa uitam sa luam semnaturile necesare pentru modificarile acestea.
Din aceste motive iti spun ca este inutil sa pierzi timpul creind retele in jurul blocului, pentru ca nu te ajuta la nimic si vor fi distruse de muncitori si utilaje.
Iar daca in final se va constata o translatare orizontala , a blocului (chiar daca are 50 de etaje) cu cativa metri nu e nicio priblema, daca verticalizarea e buna(se incadreaza in tolerante).
Problema translatarii se rezolva prin sistematizarea verticala.
Si nu te supara pe janvalja, dar are dreptate.
Bafta !

mipa

Salut,
Dupa cum ma mai scris:
se poate si in varianta cu ruleta si teodolitul (extrapoland, reference line cu statia totala)

dar eu as dormi mai bine cunoscand TOATE datele problemei.

Cu atat mai mult cu cat e "a 3-a firma de constructie si fiecare a lucrat cum a vrut distrugand toti reperi dupa ce au plecati lucrarea dupa niste oameni care au avut "grija" sa isi stearga toate urmele. "

Sub umbrela noastra topografica eu zic ca e destul loc pt toti dar uneori afli lucruri pe care n-ai fi vrut sa le sti vreodata. Locul unui topo pe santier este destul de bine definit intr-un proiect bine inchegat. Dar ce te faci cu "investitorii" care incep proiecte cu  mesterul Manole & Co, schimba apoi cu alte 2 echipe asemanatoare iar in final realizeaza ca are nevoie de topo pt ca primele 3 echipe au facut bazaconii?

Daca vorbim din carti si din legi, ma inclin in fata maestrului bad wolf, dar ce ne facem? andrei bv e in actiune, si proiectul lui "arde"!

Sper ca nu te-am derutat mai mult decat e cazul, andrei. Simte-te liber sa faci cum crezi, verifica-te de 2 ori si scrie-ne si noua cum merge treaba.

Numai bine.

:hi:

bad wolf

Citat din: mipaSalut,
Dupa cum ma mai scris:
se poate si in varianta cu ruleta si teodolitul (extrapoland, reference line cu statia totala)

dar eu as dormi mai bine cunoscand TOATE datele problemei.

Cu atat mai mult cu cat e "a 3-a firma de constructie si fiecare a lucrat cum a vrut distrugand toti reperi dupa ce au plecati lucrarea dupa niste oameni care au avut "grija" sa isi stearga toate urmele. "

Sub umbrela noastra topografica eu zic ca e destul loc pt toti dar uneori afli lucruri pe care n-ai fi vrut sa le sti vreodata. Locul unui topo pe santier este destul de bine definit intr-un proiect bine inchegat. Dar ce te faci cu "investitorii" care incep proiecte cu  mesterul Manole & Co, schimba apoi cu alte 2 echipe asemanatoare iar in final realizeaza ca are nevoie de topo pt ca primele 3 echipe au facut bazaconii?

Daca vorbim din carti si din legi, ma inclin in fata maestrului bad wolf, dar ce ne facem? andrei bv e in actiune, si proiectul lui "arde"!

Sper ca nu te-am derutat mai mult decat e cazul, andrei. Simte-te liber sa faci cum crezi, verifica-te de 2 ori si scrie-ne si noua cum merge treaba.

Numai bine.

Trebuie sa colaborezi foarte bine cu proiectantul si cu inginerul de rezistenta s..mai ales nu uitati semnaturile proiectantului pentru toate modificarile , altfel nu le va recunoaste nimeni.
Inca ceva, eu nu vorbesc din carti, vorbesc din practica, dar sa stii ca am stat si eu, noti intregi cu Topografia inginereasca a  lui Cristescu ,in fata pentrru a gasi cea mai buna solutie.
Iar cea mai buna solutie , tot ,tu , o gasesti, acolo, la fata locului, uneori, dupa ce ai pierdut , inutil, zile de lucru, dar numai asa capeti experienta si inveti sa observi ,dintr-o privire ce trebuie sa faci.
Inca ceva, atunci, cand , lucrand , pe un santier international , am avut o prlblema deosebita, de care nu ma lovisem niciodata, nu mi-a fost rusine sa solic it ajutorul a doi ccolegi(un geodez si un ofiter geodez) si dupa o noapte de studiu, toti tri , am ales metoda cea mai buna.
Asaca... SUCCCES  si mai putin ORGOLIU  pentru ca nimeni nu stie totul si trebuie sa ne pregatim tot timpul !

:hi:

dtoni

Citat din: andreibvSal, m-am lovit de o problema la care am dificultati in a o rezolva.
este cazul clasic de a lua teapa
1 Topograful nu este proiectant.
2 Cand se schimba contructorul si respetiv topograful se face asa numitul proces de predare primire al amplasamentului.Prin care ti se predau bornle si cordonatele puntelor de trsare ( sub semnatura si stampila).
3 Nu trasezi doar ce ti se da scris pe hartie de catre constructor.
Exista totus o rezolvare dar implica bunavointa constructorului si a tropografului:
a) iti faci o retea locala.
b) din acea retea locala masori tot ce sa ezecutat (fiecare nivel limita de proprietate etc)
c) predai masuratorile constructorului care la randul lui vorbeste cu nea' proiectantul si iti va da noile coordonate de trasare orientate pe reteaua ta proaspat facuta
d) OBLIGATORIU noile coordonate vor fii insotite de stampila proiectantului si semnatura lui .

daca noi topografii suntem destepti si putem "reconstituii" niste axe asta nu insemna ca si trebuie sa o facem , NU ESTE OBLIGATIA SI NICI RESPONSABILITATEA NOASTRA. nici macar nu avem voie sa facem asta .... de acea exista domni imbracatii in costum care vin cu soluti din birourile lor.

asta este parearea mea. in rest solutia data de bad wolf este buna in cazul tau
fa ca mine si o sa vezi ca o sa dormi linistit

dtoni