PFA fara autorizatie OCPI

Creat de ferenc, Aug 21, 2009, 07:17 PM

« precedentul - următorul »

Marian

Cartea Tehnica a constructiei include si PV de trasare semnat de un autorizat OCPI. Mie mi s-a cerut si verificarea metrologica de la BRML pt. aparatul cu care am trasat.

Ionica34

Marian, ce zici tu sunt cazuri fericite. Mit are dreptate, de multe ori cartea tehnica e intocmita de constructor fara a mai apela la topograf.

advex

Dirigentia de santier este o activitate obligatorie de supraveghere tehnica a lucrarilor de constructii.

Dupa ce se obtine autorizatia de construire, o data cu efectuarea anuntului de incepere a lucrarilor de constructii, titularul autorizatiei de construire trebuie sa aiba contractate serviciile de specialitate ale unui diriginte de santier. El este autorizat de Inspectoratul de Stat in Constructii si verifica executia corecta a lucrarilor de constructii (conform autorizatiei de construire si proiectului tehnic).

Dirigintele de santier urmareste executarea corecta a activitatilor topo: preluarea amplasamentului si predarea, liber de orice sarcina, executantului, trasarea generala a constructiei, stabilirea bornelor de reper, intocmirea documentatiilor pe faze etc.

Sunt o groaza de prevederi privind activitatea topografilor strecurate prin legi, norme, instructiuni, standarde de calitate etc. In mod normal, era necesar ca ele sa fie reglementate de ANCPI, sintetizate, aduse la cunostinta specialistilor. Poate in viitor, acum este CRIZA!

old man

O simpla parere, fara a avea pretentia de a cunoaste toate reglementarile in vigoare pentru lucrarile de trasare pe santierele patriei, atatea cate mai sunt. In noul ordin, chiar de la la art. 2 se definesc urmatorii termeni ce vor fi folositi: persoana fizica, persoana juridica si lucrari de specialitate. Aceste lucrari sunt in domeniul cadastrului, geodeziei sau cartografiei. Prin autorizare se certifica calitatea persoanelor autorizate sa execute si sa verifica "lucrari de specialitate".In art. 4 se spune ca :  Lucrarile de specialitate realizate de persoanele autorizate, potrivit prezentului regulament, stampilate de catre executant, nu pot fi folosite decat daca sunt receptionate de catre ANCPI sau OCPI, dupa caz, potrivit regulamentelor in vigoare. De aici eu inteleg ca ANCPI autorizeaza persoane sa execute lucrari care fac obiectul lor de activitate si nimic mai mult, pentru ca fara receptia lor nu pot fi utilizate. Asa si Ministerul Justitiei isi autorizeaza expertii pentru tot felul de specialitati inclusiv topo. Si pentru ca nu exista o singura autoritate in Ro care sa reglementeze activitatea noastra cap coada, pentru orice domeniu, oricine isi poate aroga acest drept si daca ar fi doar o problema de competente n-ar fi un capat de tara, dar trebuie intocmit un dosar si platita o TAXA, pentru o perioada de timp oarecare. Acum vreo 3 luni am constatat ca exista in Ro doar vreo 10 firme autorizate de cei de la Aviatie pentru a intocmi lucrari ce urmeaza a primi avizul lor. Din cate am inteles taxa e foarte mare si autorizarea e valabila un an si de aici si nr. mic de firme autorizate. Din cate stiu eu cei ce reglementeaza autorizarile pentru constructii, n-au gasit necesar sa reglementeze si activitatea topo, probabil ca au cam terimnat  alfabetul pentru a boteza si specialitatea noastra. Am cautat in trecut ore in sir prin nomenclatoarele lor doar doar o sa gasesc si pentru noi ceva dar degeaba. Asa ca in lipsa unor reglementari pentru lucrarile de trasare, constructorii, dirigintii sau consultanta, ne cer sa stampilam cu parafa de la ANCPI procesele verbale de trasare desi ANCPI nu are treaba cu asta. Din cate imi amintesc doar in reglementarile OGR era prevazuta si aceasta activitate. Nu m-ar mira sa existe insa in toate actele normative articole ambigue care pot fi interpretate in fel si chip, dar eu cred ca pentru activitatea de santier e suficienta o diploma de studii si din pacate, uneori, nici aia.

kod

santieru` ii tot santier asa a fost si asa va ramane in veci vecilor....cel putin in romanica :hi: deci "Sa traiasca Dorel !"

gude2008

asa cum un structurist nu are nevoie sa fie autorizatie ca sa execute un proiect, deoarece are competentele necesare, asa nici un topograf angajat la o firma de constructii nu are nevoie de autorizatie, mai ales data de ancpi, care nu are nici o treaba cu asa ceva.
topograful trebuie doar sa respecte planurile arhitectului cu amplasamentul constructiei fata de limitele de propietate care sunt date de beneficiar, sau arhitectul poate da chiar planuri de trasare
asa se procedeaza in toata lumea asta, numai ca la noi in tara nu prea se dau planuri de trasare

Rafael

Nu confundati dreptul la munca cu dreptul de a pune stampila pentru lucrari ce necesita avizul OCPI-ANCPI :razz:

bogdan.cadastru

stie cineva daca ma pot face PFA daca sunt tehnician topograf si nu sunt autorizat ANCPI.
vreau sa colaborez cu o firma si vor sa ma plateasca pe PFA...

moholea

Poti sa faci pfa la registrul comertului dar nu pe codul de topografie, care e 7410 parca.  Eu mi-am facut pfa inainte sa ma autorizez dar pe alt cod, ceva legat de GIS, doar cu diploma de facultate. Poti fi platit, poti emite chitante, pt firma care vrea sa te plateasca nu cred ca are importanta.

Atopor

Poti si pe topografie daca ai calificare. Nu confundati calificarea cu autorizarea. Poti fi calificat fara sa fii autorizat, dar nu poti fi autorizat fara sa fii calificat! In constructii se cere calificare, nu autorizare. Autorizarea e opozabila doar institutiei care a emis-o sau care au recunoscut-o. In constructii nu se cere autorizarea OCPI, pentru ca nu au legatura cu procesul. Procesul verbal de trasare poate fi intocmit si de responsabilul lucrarii, nu este neaparat necesar sa fie semnat de un topograf, fie el si autorizat. Doar scrupulozitatea dirigintelui de santier poa te impune autoriizatia, atestarea metrologica si altele.