Expert judiciar topo - plangere penala

Creat de ella1, Iul 03, 2009, 12:27 AM

« precedentul - următorul »

bad wolf

toporas a scris:

Sper ca nu aveti pretentia ca prin judecatorii s-a facut cadastru vreodata!
De ce vreti sa se aplice aceeasi rigoare din cadastru si in instante? Cine ar intelege? Un judecator in nici un caz!Sau poate unul, intamplator!
Va pot spune ca o lucrare extrajudiciara facuta conform normelor a fost contrazisa de un expert judiciar, profesor de geografie, care a masurat pe planul la 5000 cu rigla gradata. Culmea e ca planul nu mai semana cu situatia reala!
Si cu toate astea, clientul meu a pierdut pentru ca nu a avut bani sa angajeze o alta expertiza.

Nu cred ca un profesor de grografie poate efectua o expertiza in specialitatea topografie, geodzie, cadastru .
O astfel de expertiza nu poate fi efectuata numai de un expert in specialitaea de mai sus si numai daca  este epert judiciar(deci autorizat de ministerul justitiei).
Datele unei expertize se culeg de pe teren si se compara cu hartile acceptate.
O expertiza extrajuticiara poate fi efectuata doar de un expert judiciar si doar in specialitatea in care este autorizat.
O persoana autorizata pentru lucrari de cadastru chiar cu cat D, nu are dreptul sa efectueze niciun fel de expertize pentru instantele de judecata.
Iti spun din proprie experienta(sunt expert judiciar din 1992 si detin cat D , inca din 1988 ) ca un foarte bun cadastras poate fi un foarte slab expert judiciar.
Asa ca te rog sa nu mai compari lucrarile de cadastru cu expertizele judiciare.
Mult succes !

Sper sa gasesc cararea corecta !

lacriman

Teoretic, un profesor de geografie nu poate efectua expertize in domeniu... dar la noi se poate orice. La noi in judet mai sunt doar trei geodezi autorizati care sunt si experti judiciari, dar majoritatea expertizelor in domeniu le fac constructori sau chiar agronomi. Am fost expert juridic, ca si alti colegi de ai mei, dar ne-am depus legitimatiile din motive pe care le-ai descris si tu...
Partea cea mai grava este ca aspectele tehnice si juridice nu sunt cunoscute si intelese nici de judecatori, nici de avocati, ca sa nu mai spunem de parti. Sunt enorm de multe sentinte in urma carora nu se poate face intabularea. Majoritatea sunt partaje pe sub sau mai precis prin cladiri, definirea gresita a imobilelor (am vazut o sentinta de iesire din indiviziune in care se stabileau doua loturi, dar pentru intabulare reieseau 5 imobile, din care trei treceau pe sub o constructie).
Din acest punct de vedere, avizul OCPI ar fi foarte bine venit, dar, chiar sunt curioasa, chiar se practica pe undeva?

bad wolf

lacriman a scris:

Teoretic, un profesor de geografie nu poate efectua expertize in domeniu... dar la noi se poate orice. La noi in judet mai sunt doar trei geodezi autorizati care sunt si experti judiciari, dar majoritatea expertizelor in domeniu le fac constructori sau chiar agronomi. Am fost expert juridic, ca si alti colegi de ai mei, dar ne-am depus legitimatiile din motive pe care le-ai descris si tu...
Partea cea mai grava este ca aspectele tehnice si juridice nu sunt cunoscute si intelese nici de judecatori, nici de avocati, ca sa nu mai spunem de parti. Sunt enorm de multe sentinte in urma carora nu se poate face intabularea. Majoritatea sunt partaje pe sub sau mai precis prin cladiri, definirea gresita a imobilelor (am vazut o sentinta de iesire din indiviziune in care se stabileau doua loturi, dar pentru intabulare reieseau 5 imobile, din care trei treceau pe sub o constructie).
Din acest punct de vedere, avizul OCPI ar fi foarte bine venit, dar, chiar sunt curioasa, chiar se practica pe undeva?

In multe judete se practica expertiza de oameni de alta specialitate cu toate ca exista Decizia 2999/2006 a Inaltei curti de jusitie si casatie  care interzice asta.
Ai dreptate si modul cum inteleg juristi si magistratii expertizele(daca nu le povesti ca in "Povesti nemuritoare", nu le inteleg , trebuie sa le povestesti si schitele sau planurile anexe.
Expertizele de partaj sunt cele mai urate si se intampla des ceeace ai spus pentru ca nu exista  colaborare intre experti :exemplu , constructorul face partajarea casei fara a tine seama de parerea topografului(sau invers) fara a tine seama de caile de acces , de servitudini , s.a.
Foarte grav este si faptul ca unii dintre noi experti judiciari uita sa se specializeze si in partea juridica a activitatii nu numai in partea tehnica.
Daca ai fost expert autorizat stii ca o expertiza nu poate fi cenzurata , dar poate fi ceruta contraexpertiza.
OCPI  avizeaza expertiza judiciara la cererea expresa a instantei , dar numai in legatura cu materialele (planuri , harti, coordonate ,s.a.) sunt corecte , cele aflate in arhiva lor , dar nu pot si nu au calitatea sa spuna daca o expertiza este corecta sau nu.
Din pacate acest lucru il constatam noi la contra expertize.
Spui ca ti-ai depus legitimatia.
Consideri ca ai facut bine.
Nu contest. E dreptul tau !
Dar ce s-ar intampla daca toti am proceda astfel?
In 17 ani de activitate am avut peste 100 de reclamatii(dosare de cercetare penala) si nu am primit nici un avertisment pentru ca imi fac corect si legal treaba.
In schmb , am ajuns sa am peste 45000 Ron amenzi pentru ca nu pot respecta termenele de depunere a rapoartelor de experiza(la un momentdat aveam 90 de expertize - ceeace este imposibil de realizat).
In acest moment ma judec cu aceleasi instante pentru anularea acestor amenzi.
Pana in prezent am reusit acest lucru pentru 25000 ron si nu renunt .
In judetul in care activez suntem doar 10 experti care mai activam si intr-un judet invecinat si la doua curti de apel si absolut toti suntem in situatia de a ne judeca pentru a ne fi anulate amenzile  sau sa renuntam , ceea ce este imposibil pentru ca ANAF a avut grija sa ne blocheze toate conturile si numai judecandu-ne cu ei mai putem sa desfasuram o activitate legala.
Si facem asta cu toate riscurile care dupa cum stii sunt chir de a se atenta la interitatea fizica sau diverse inscenari.
Asa ca nu expertii trebuie blamati ci sistemul judiciar.
Sa auzim numai de bine !

kod

...sau lacatele (gardurile, usile incuiate etc.) nu-s facute pentru hoti http://www.3xforum.ro/img/smilies/limba.png">

Maria_e

Buna ziua tuturor.citind postul d-nei ella,am zimbit amar.Sint cam in situatia dinsei si nu prea stiu ce drum sa apuc.
Am cumparat in 2008 un teren cu o casa darapanata,unde sa-mi construiesc casa "batrinetii".fara experienta anterioara si cu putin timp la dispozitie,nu am acordat mare atentie granitelor.Amconsiderat persoane civilizate vecinii.Mai ales ca unul dintre ei este "OM de baza al comunitatii".
Am incercat din start sa-l rog sa-si ridice gardul cocinelor la 2m,nefacind caz de faptul ca erau construite in zig-zag,tot cu cite 20-30cm in terenul meu.
Demolez parte din casa veche,aduc topograf,fac proiectul pentru casa noua.Am fotografie cu starea lotului la cumparare.
Fac contract cu constructorul si plec in treaba mea.
Ma intorc in tara dupa trei luni si gasesc o bordura de ciment lata cca 1 m,construita de vecin pe terenul meu(conform masuratorii topografice inregistrata la cadastu) si un inceput de gard,tot pe terenul meu.
Vecinul imi prezinta o masuratoare topografica,neinregistrata,doar cu stampila topografului care a facut-o.
Acuma,acest "domn",o fi el nu stiu ce consilier comunal,dar asta nu-i da dreptul(cred) sa faca ce vrea el.
Platesc 1200ron expertul numit de catre tribunal si...astept.Cam demult,ce-i drept.
In sfirsit,se fac masuratorile in martie.
Am uitat sa specific faptul ca bordura de ciment dintre casa dinsului si fundatia casei mele,este facuta in panta,in asa fel incit apa sa se scurga spre fundatia mea.
Distanta dintre cladiri a fost calculata conform masuratorii topo,la distanta legala.
Am convingerea ca d-nul expert nu a vazut dosarul,pentru ca a trebuit sa-i trimit eu prin e-mail fotografiile care deja erau la dosar.
Poate ca este putin cam incurcata povestea,dar va stau la dispozitie pentru lamuriri ulterioare.
Astept cu nerabdare rezultatul expertizei,mai ales ca din cei 3005mp pe care i-am cumparat,ma "trezesc" ca au ramas doar 2800.Nu este atit pentru cei 200mp cumparati,cit pentru faptul ca fundatia noii constructii ar fi in afara legii.
Ce pot face in cazul in care nu sint multumita de concluziile expertului?
Va multumesc pentru posibilitatea de a cere un sfat.
O zi buna tuturor.

Mit

Fac referire numai la diferenta de 205mp:

1. Trebuia sa va faceti o masuratoare inainte de a cumpara si de aici:
      a. Cumparati parcela;
      b. Cereati extinderea masuratorii la vecini pt. a vedea daca ei au plus de suprafata (bineinteles ca demersurile se puteau face in numele proprietarului terenului la acea data).

2. Extrasul de CF nu garanteaza suprafata; poate ca suprafetele din CF sa fi fost inscrise fara o masuratoare riguroasa.
 http://www.3xforum.ro/img/smilies/hi.png">

Maria_e

Multumesc Mit.Asta e ca atunci cind DUPA ploaie scoti umbrela.
Dupa cum spuneam,problema mea nu este cei 200mp ci distanta dintre fundatia mea si casa vecinului.
Am sa revin dupa ce am rezultatul expertizei.Deocamdata,multumesc pentru raspuns.
O zi buna,

Modificat de Maria_e (04-05-2010 07:39:50)

kod

Oamenii cred ca publicitatea imobiliara, in cazul vanzarilor de imobile se face asa de "flori de mar" si nu pt. a arata situatia actuala din teren fata de cea din acte.
Daca vecinul d-voastra sa intabulat inainte s-ar putea sa nu se rezolve situatia decat in instanta.
Situatia cu distanta dintre constructii nu se reglementeaza de catre topografi, arhitectii ar trebui sa stie mai bine aceste norme si regim al constructiilor. Puteti merge si cere informatii la departamentul de urbanism din cadrul primariei de unde apartine imobilul.

Cat despre "vecinu` sa bagat peste mine" nici eu si nici colegii mei, nu cred ca pot sa va ofere vre-un raspuns, atat timp cat nu cunoastem situatia din teren si cea din acte.

Asteptam rezultatul expertizei.
Toate cele bune !

Maria_e

kod a scris:

Oamenii cred ca publicitatea imobiliara, in cazul vanzarilor de imobile se face asa de "flori de mar" si nu pt. a arata situatia actuala din teren fata de cea din acte.
Daca vecinul d-voastra sa intabulat inainte s-ar putea sa nu se rezolve situatia decat in instanta.
Situatia cu distanta dintre constructii nu se reglementeaza de catre topografi, arhitectii ar trebui sa stie mai bine aceste norme si regim al constructiilor. Puteti merge si cere informatii la departamentul de urbanism din cadrul primariei de unde apartine imobilul.

Cat despre "vecinu` sa bagat peste mine" nici eu si nici colegii mei, nu cred ca pot sa va ofere vre-un raspuns, atat timp cat nu cunoastem situatia din teren si cea din acte.

Asteptam rezultatul expertizei.
Toate cele bune !
Multumesc pentru raspuns kod.
Poate ca n-am fost destul de clara in expunerea situatiei.Dupa ce am cumparat s-a facut o masuratoare topografica in vederea executarii proiectului pentru noua constructie,cu toate avizele necesareIn acel moment granitele cu proprietate vecina,erau intr-un fel,pentru ca dupa trei luni,vecinul meu,cu un "desen",fara nici un alt aviz,decit cel al unui topograf,sa revendice o fasie lata 80cm si lunga 187m,din terenul meu.Fara nici un acord din partea mea,imi intra in curte(in lipsa) si-si trage un trotuar intre casa lui si fundatia mea,larg cca 1m,cu panta de scurgere spre fundatia mea.
Acuma,proiectul meu era facut la distanta legala.El revendicind(fara drept de apel),60cm,sigur ca fundatia mea este in afara legii.
Am incercat sa postez poze,dar le am prea mari in fisier.Va rog sa-mi comunicati dimensiunea la care sa le reduc.
Da,m-am grabit "ca fata mare la maritat" atunci cind am cumparat.Am vazut,am inchis ochii,sa vad ce as putea face acolo si am hotarit.Nu m-am gindit ca o persoana poate ajunge asa la meschinarie pentru o palma de pamint.
Din pacate nu sint la curent cu "publicitatea imobiliara".Muncesc si traiesc in afara Ro de 20 ani.era visul batrinetii mele.Sper sa nu devina un cosmar
 http://www.3xforum.ro/img/smilies/rotfl.png">

Maria_e

Incerc sa postez fotografii,granita la cumparare

580/435px  70KB

Modificat de Maria_e (04-05-2010 13:16:48)

Maria_e

Alte poze.
Din pacate nu reusesc sa postez cum trebuie fotografiil.Rog moderatorul sa-mi strearga aceasta postare.
Voi inerca sa incarc pozele pe un folder din cele indicate de d-voastra.
Multumesc.

Modificat de Maria_e (04-05-2010 13:59:20)

Maria_e

Le-am incarcat aici:

URL=http://www.filehost.ro/albume/maria_e/]maria e[/url]

Modificat de Maria_e (04-05-2010 17:45:01)

bad wolf

Doamna. Problema dvs. se va rezolva solicitand in instanta oxpertza topo si una de constructii.

Maria_e

Multumesc.Experiza am cerut-o deja si sint la al trei-lea termen.Grea masuratoare...

bad wolf

Maria_e a scris:

Multumesc.Experiza am cerut-o deja si sint la al trei-lea termen.Grea masuratoare...

Problema este ca sunt foarte putini experti judiciari(topografi)  autorizati motv pentru care au 60-70 de expertize -numite- permanent , acesta fiind motivul intarzierilor.De asemenea, expertii cu ptine exceptii( pe care nu le amintesc di njena pentru ei) datorita imosibilitatii fizice de a te incadra in termeneimpuse , au acumulat amenzi, care depasesc cu mult onorariile. Aceste amenzi sunt foarte greu anulate, de obicei dupa ce ANAF-ul  le incaseaza si banii nu mai pot fi recuperati.