Mobile Mapper

Creat de doara.florin, Iun 25, 2009, 01:45 PM

« precedentul - următorul »

doara.florin

Salut!! As vrea sa deschid acest subiect pentru utilizatorii de Mappere,pentru a discuta problemele noastre,lucrurile pe care le putem face cu ele si desigur experientele prin care am trecut cu mobilele in mana.

Eu am un MMCx  de la Magellan,folosit in general la Promark 3,eu il folosesc pentru Z-Max,destul de util,defapt aplicatile sunt foarte bune.
        Problema este un soft MMOffice,care ma deranjeaza foarte mult in crearea hartilor (background maps),daca poate cineva sa imi dea un sfat ar fi ok.

:hi:

puidedac

Si io cu aceeasi problema ma confrunt cu Office-ul ca tu. Nici io nu stiu cum se incarca o imagine etc. Ar tebui cineva de la reprezentanta Magellan (Cadsolution) sa ne ofere ceva sau intre in forum. ILINCA ar trebui sa raspunda la aceste intrebari.
De vanzare un Magellan MobileMapper6 la un pret bun.

ace

Am si eu o intrebare privind Promark3:
-a determinat cineva punctele și cu un GPS L1/L2 pe zona in care s-a stationat cu Promark3?
Eu unul nu cred ca îmi ofera aceeași precizie ca un GPS cu dubla frecventa cum scrie în manual,indiferent ca se face post procesare după,de 0,005m+ppm.

puidedac

Citat din: aceAm si eu o intrebare privind Promark3:
-a determinat cineva punctele și cu un GPS L1/L2 pe zona in care s-a stationat cu Promark3?
Eu unul nu cred ca îmi ofera aceeași precizie ca un GPS cu dubla frecventa cum scrie în manual,indiferent ca se face post procesare după,de 0,005m+ppm.

Nu e cum zic cei de la Magellan, care vor profit, fara investitii mari. Unele firme chiar vor sa garanteze precizia masuratorilor si investesc in ele, altii doar dau cea mai mica valoare a preciziei care e defapt in jur de 1% a datelor masurate in timp - daca nu e chestie de marketing - si nu garanteaza.
M-ar interesa si pe mine, as fi interesat ca cineva sa verifice cu un alt aparat de dubla frecventa si sa le compar datele. Si eu cu ProMark3 post-procesat lucrez.

Am insa o mare nelamurire.
Am masurat de mai multe zile repetat, stationand fiecare zi cu baza pe o borna la care nu am stiut coordonatele - adica local, iar ulterior am facut legatura in Stereo70: m-am pus cu baza pe o borna si cu roverul am ridicat pozitia bornei cu coordonate necunoscute. Mi-a dat o valoare. A doua zi am repetat din nou, dar mi-a dat diferenta intre ziua anterioara de jumat-de metru. Astfel chiar ca nu stiu care punct o fi bun. Sa fac media celor masurate in coordonate Stereo sau sa-l iau ca bun pe care am stationat mai mult? Poate o fi problema de setare? Oare nu gaseste destui sateliti sau efectul multipath - desi nu a fost obstacol pe teren, era camp liber? Nu stiu care e hiba.

Aiuta mi! Pliiiiz...

Grazie! 

alias "Pui de dac"

ace

Citat din: puidedac
Citat din: aceAm si eu o intrebare privind Promark3:

Nu e cum zic cei de la Magellan, care vor profit, fara investitii mari. Unele firme chiar vor sa garanteze precizia masuratorilor si investesc in ele, altii doar dau cea mai mica valoare a preciziei care e defapt in jur de 1% a datelor masurate in timp - daca nu e chestie de marketing - si nu garanteaza.
M-ar interesa si pe mine, as fi interesat ca cineva sa verifice cu un alt aparat de dubla frecventa si sa le compar datele. Si eu cu ProMark3 post-procesat lucrez.

Am insa o mare nelamurire.
Am masurat de mai multe zile repetat, stationand fiecare zi cu baza pe o borna la care nu am stiut coordonatele - adica local, iar ulterior am facut legatura in Stereo70: m-am pus cu baza pe o borna si cu roverul am ridicat pozitia bornei cu coordonate necunoscute. Mi-a dat o valoare. A doua zi am repetat din nou, dar mi-a dat diferenta intre ziua anterioara de jumat-de metru. Astfel chiar ca nu stiu care punct o fi bun. Sa fac media celor masurate in coordonate Stereo sau sa-l iau ca bun pe care am stationat mai mult? Poate o fi problema de setare? Oare nu gaseste destui sateliti sau efectul multipath - desi nu a fost obstacol pe teren, era camp liber? Nu stiu care e hiba.

Aiuta mi! Pliiiiz...

Grazie! 

alias "Pui de dac"

Salut
Eu zic ca ar fi mai bine sa faci media masuratorilor,daca mai stai inca o data o sa iti dea alta valoare,sau cel mai indicat sa downloadezi observatiile GPS facute de statia de referinta din Cluj in zilele respective.Metoda pa care ai folosit-o se numeste in software-ul de la Leica SINGLE POINT POSITION.

John Doe

Incearca sa stai pe o borna cunoscute, si cu roverul sa determini alte borne cunoscute (si folosite), poate gasesti vreuna cu coordonate proaste care ti-a tras clapa.
Mai ies si diferente intre masuratori, dar jumate de metru e prea mult.

doara.florin

Deci nici un utilizator MobileMapper Office pana acuma??

Ionica34

vedeti pe ftp://ftp.cadsolutions.ro" target="_blank">ftp.cadsolutions.ro
sunt manualele acolo
procedura este destul de simpla.
sunt mai multe explicatii acolo.
succes.

Pentru pui de dac :
ca sa faci legatura cu Stereo, ar trebuii sa stationezi in felul urmator :
pui in punctul pe care vrei sa-l determini un receptor.
apoi cu celalalt stai in alte 3-4 borne minim.
Din experienta iti spun ca daca ridici dintr-o singura borna, iti da, nu la 50cm cum zici tu ci la cativa cm.
Doar ca pentru a face legatura la Stereo 70, ai nevoie de minim 3 puncte cunoscute.
O alta problema apare din eroarea de determinare a punctelor in Stereo. Daca sunt de ordinul I atunci poti spune ca ai erori de transformare pana in 10 cm. Dar daca sunt de ordinul III sau IV, atunci 30-50 cm, e o eroare care cateodata poate fi normala.
Si inca un aspect : un sistem GPS nu este o solutie a tuturor problemelor. Ca sa iti iasa rezultatele, trebuiesc respectate anumite procedurie si nu toata lumea le respecta.
Spor la lucru tuturor.

puidedac

Citat din: Ionica34Pentru pui de dac :
ca sa faci legatura cu Stereo, ar trebui sa stationezi in felul urmator :
pui in punctul pe care vrei sa-l determini un receptor.
apoi cu celalalt stai in alte 3-4 borne minim.
Din experienta iti spun ca daca ridici dintr-o singura borna, iti da, nu la 50cm cum zici tu ci la cativa cm.
Doar ca pentru a face legatura la Stereo 70, ai nevoie de minim 3 puncte cunoscute.
O alta problema apare din eroarea de determinare a punctelor in Stereo. Daca sunt de ordinul I atunci poti spune ca ai erori de transformare pana in 10 cm. Dar daca sunt de ordinul III sau IV, atunci 30-50 cm, e o eroare care cateodata poate fi normala.
Si inca un aspect : un sistem GPS nu este o solutie a tuturor problemelor. Ca sa iti iasa rezultatele, trebuiesc respectate anumite procedurie si nu toata lumea le respecta.
Spor la lucru tuturor.
Multumesc pt. raspuns. Eu ma gandesc unde am gresit. Am stat cu baza pe o borna de ordinul I,II cu coordonate cunoscute. Cred ca coordonatele pe care mi le-a dat cineva o fi a unei bare de semnalizare ce era la cca. jumat-de metru de el, o fi oare coordonatele date mie? In general balizele nu trebuie sa fie pe verticala bornei? Aceasta nu era baliza, ci doar un stalp de semnalizare betonat. O alta chestie e ca in zona nu am gasit borne din beton pe care sa ma pun cu baza la o alta borna, desi era la vf. de munte, ma gandesc ordinul I, II. Am gasit ceva resturi de beton, dar nu am vrut sa risc. Apoi ar mai trebui sa cumparam inca vreo un aparat ca sa fie in total trei sau cel mai ine patru? Poligontia e ideala la GPS-uri cu post-procesare... Problema pe teren, ca nu le puteam folosi coordonatele bisericilor cu GPS, abia gaseam coordonate de la alti topografi... 
Daca pun pe punctul meu necunoscut un receptor - ar trebui sa fie baza (ceea ce nu ar fi recomandat, iar cu roverul sa iau 3-4 borne cunoscute? Asta-mi recomanzi? Eu stiu ca baza treb. sa fie intotdeauna pe un pct. cunoscut, nu ca in cazul meu.

Cu rispect

Ionica34

Baza poate fi pe orice punct, daca prin masuratori treci cu receptorul si prin puncte cunoscute.
Cand vrei sa determini un punct nou din 4 pct cunoscute, e bine sa procedezi astfel : un receptor ramane tot timpul in pct necunoscut, iar celalalt se plimba pe punctele cunoscute.
Succes

topograful linistit

Pui de Dac,
C I T E S T E cu atentie manualul de la PM-3 si te vei lumina.
Parca esti pe langa subiect ...
Nu lucra dupa ureche :nod:

AlexGIS

Foloseşte cineva MobileMapper 6 de la Magellan?

Ionica34

Cei de la Ashtech au renuntat la fabricarea lui. Dar daca te intereseaza ceva anume intreaba.

AlexGIS

Citat din: Ionica34Cei de la Ashtech au renuntat la fabricarea lui. Dar daca te intereseaza ceva anume intreaba.

Ma interesa precizia dupa post procesare in zona urbana. Am intrat pe site la voi si am vazut ce si cum. Care e precizia in zona urbana pentru CX? Dar pentru 100?

Mit

Citat din: AlexGISMa interesa precizia dupa post procesare in zona urbana. Am intrat pe site la voi si am vazut ce si cum. Care e precizia in zona urbana pentru CX? Dar pentru 100?

Aici intervine influenta multipath-ului pe care NIMENI nu o poate controla;
Intotdeauna, producatorii pun o steluta-asterix si fac referire la multipath cand vorbesc despre precizia aparaturii GPS.
Chiar daca postprocesezi nu o sa obtii o mare scofala daca masuratoarea in teren s-a facut in zone cu obstructii si automat cu efect de multipath.