La ce ma ajuta datumul Dealul Piscului 1970

Creat de myth, Iun 15, 2009, 07:30 AM

« precedentul - următorul »

myth

Prin definitie, datumul este punctul de unde se masoara coordonatele, adica punctul de coordonate X=0 si Y=0. http://en.wikipedia.org/wiki/Datum_(geodesy)" target="_blank">http://en.wikipedia.org/wiki/Datum_(geodesy) In sistemul de coordonate Sistem 42, cel oficial folosit in romania, coordonatele se masoara in raport cu punctul proiectat de pe elipsoidul Krassovsky 1942, pe care are coordonatele 46 lat N, 25 long E (punct care se intampla sa fie si centrul de proiectie), plus 500 km, atat pe X cat si pe Y. Intrebarea mea este:
Are punctul Dealul Piscului 1970 vreo relevanta practica ca si datum( ce se masoara incepand din acest punct?), sau are doar relevanta teoretica in zilele noastre, fiind doar punctul unde s-au realizat observatiile astronomice, pentru determinarea coordonatelor acelui punct, pe baza caruia s-a calculat, datumul real(adica punctul de unde se masoara efectiv coordonatele)?
E vreo informatie care imi scapa, sau am inteles bine problema?
P.S.: Stiu ca cuvantul Datum poate fi interpretat si ca colectie de obiecte ce definesc un sistem de coordonate, elipsoid, sistem de proiecte, etc, nu ma refer la sensul ala, care nici nu ma intereseaza.

myth

Merci pentru informatii, ETRS89 este un sistem neproiectat, prin urmare, nu are valoare practica in masuratori. Daca eu ii zic omului ca lungimea gardului e de nu stiu cate secunde, nu-mi da bani si ma ia sila bataie. ETRS89 s-a introdus pentru a se pastra corectitudinea datelor in timp. Datorita miscarii megaplacii tectonice eurasia(miscarii continentelor practic), daca am fi lucrat doar pe wgs84, si apoi am fi transformat direct in Sistem 42, in timp am fi mutat practic toate proprietatile. ETRS89 se muta fata de ITRS cu aproximativ 2,5 cm pe an, in 10 ani inseamna 25 cm, care mie mi se par semnificativi. Si transformarea din ITRS in ETRS89 oricum trebuie realizata, deoarece 89 din denumirea ETRS89 se refera la momentul de definitie, adica fiind in 2009, diferenta dintre ETRS89 si ITRS este de (2009-1989)*2,5=50cm. Teoretic, vom avea erori de jumatate de metru daca transformam direct din ITRS in Sistem42. Cand s-a inventat WGS84, nu exista ITRS, dar mai tarziu, WGS84 a fost rectificat, iar astazi WGS84 este rectificat odata la cativa ani pentru a fi conform cu ITRS, ultima rectificare a fost in 2004. iar urmatoarea va fi probabil in 2010, deci practic WGS84=ITRS. Am inceput sa scriu despre ETRS89 cand am vazut ca ai intrebat despre punct de origine pentru ETRS89. Avand in vedere ce am zis mai sus, se intelege ca ETRS89, nefiind un sistem proiectat, nu are nevoie de un punct de origine de unde sa se inceapa masuratoarea celorlalte puncte, ci este definit ca si ITRS + miscarea placii EURASIA. In concluzie, ETRS 89 nu va inlocui niciodata Sistem 42(desi poate acesta ar trebui inlocuit cu altceva)

myth

Chiar din informatiile date de tine, nu reiese ca observatorul Pulkovo ar fi punct fundamental pentru Sistem 42 din Romania. Pulkovo e aproape de Sankt Petersburg, adica e departe, imagineaza-ti doar ce deformari sunt in Sistem 42 pentru Romania in acel punct, probabil de km. Am inteles ca ne-au ajutat americanii sa determinam precis Dealul Piscului, bun si ce relevanta practica are punctul asta pentru Sistem42 din Romania, el fiind un punct, care are niste coordonate, ca si celelalte. Nu prea inteleg nici de ce au ales observatorul Dealul Piscului pentru observatii de mare precizie, instrumentele de acolo fiind mult inferioare instrumentelor de la observatorul astronomic Bucuresti din Parcul Carol.




myth

Merci pentru linkuri, dar in afara de primul, pe care il citisem deja, celelalte nu prea au relevanta. Nu caut doar o metoda de transformare a coordonatelor, ci vreau sa inteleg pe deplin Sistemul de coordonate folosit oficial in Romania, Sistem 42, sau Stereo 70, ambele denumiri sunt folosite de ANCPI. Si m-am impiedicat de problema asta, am observat ca acolo este dat pulkovo ca si punct fundamental pentru Romania, dar in alte surse este prezentat Dealul Piscului ca si punct fundamental. Mai bine o iau mai de jos.
Ce reprezinta punctul fundamental pentru un sistem de coordonate?

ace

România are 2 sisteme de coordonate Gauss-Krueger si Stereo 1970,ambele sisteme folosesc elipsoidul Krasovski 1940 orientat către Pulkovo.
S-a adoptat de la prietenii noștri de la răsărit după război ca sa le fie lor mai ușor.
Toate tarile din fostul bloc sovietic folosesc elipsoizi orientați către punctul fundamental Pulkovo.
Observatorul de pe Dealul Piscului a fost construit în 1895 pentru realizarea planului orașului București.Datorita lui s-a realizat ulterior harta topografica a României.
Bănuiesc ca te-ai lovit de chestia asta când ai luat coordonate pt București,care folosește un altfel fel de sistem de coordonate Stereo 1933.
Nu poți sa compari observatorul din parcul Carol cu cel din Dealul Piscului care unitate militara a Direcției de Topografie Militara.
Sistemul Stereo 1970 eu l-as inlocui cu UTM (Universal Transversal Mercator) mult mai bun.

myth

cuvantul de datum are sens si intr-u sistem de coordonate proiectat, si avand in vedere ca Dealul Piscului e in zona Stereo 70, am banuit ca ar putea fi vreo legatura intre cele doua. Acum am aflat ca nu este niciuna. Ace a explicat corect(adica are sens ce spune si eu il cred, nu ca as da eu aprobarea ca e corect, avand in vedere ca pana acum nu stiam asta) faptul ca Pulkovo este datum pentru Sistemul 42, adica de acolo se incep masuratorile pentru S42, adica elipsoidul Krassovsky este fixat in acel punct, adica e orientat pe acel punct. Credeam ca denumirea de "Sistem42" poate fi folosita si pentru Sistemul de coordonate proiectat folosit in Romania, dar am aflat ca nu se poate si de aici confuzia, si greseala pe care am scris-o mai sus, adica am folosit denumirea de Sistem42, atat pentru sistemul proiectat cat si pentru cel geocentric.

myth

nu are prea mare importanta nici pentru Sistem42 cat de in centru e sau nu e Pulkovo, avand in vedere ca e un sistem geocentric. A fost ales acel punct, deoarece acolo s-au putut realiza masuratori astronomice de precizie mai mare. In baza de date EPSG exista si datumul Dealul Piscului 1970 pentru elipsoidul Krassovsky, banuiesc ca e folosit pentru sistemul Bucurestiului, nu?

Dealul Piscului 1970
Krassowsky 1940
Info source: Institute for Geodesy Photogrametry and Land Management; Remarks: Fundamental Point: Latitude: 44Deg 24Min 23.7709 Sec N; Longitude:26Deg 06Min 44.1265 Sec E (of Greenwich).
EPSG    POSC    2.2    current

ace

Da sistemul ala a ramas numai pentru Bucuresti adica Stereo 1933.

goguletz

Cred ca sistemul de proiectie Gauss-Krueger foloseste elipsoidul Hayford.

Kaleh

Nu, Goguletz, Gauss-Kruger foloseste elipsoidul Krassovsky (ma refer la tarile din Est, nu la RFG). Elipsoidul a fost determinat cu mare precizie pentru vremea sa de Krassovsky prima data in 1938, apoi iar in 1940. URSS avea o suprafata enorma, pe care s-au facut observatii astronomice, gravimetrice, magnetice, etc. Doar americanii mai aveau asa o suprafata mare si aveau si ceva determinari astronomice si gravimetrice, dar mai putine si pe arie mai mica decit rusii. In 1940, elipsoidul lui Krassovsky a fost cel mai aproape de adevar - fata de calculele altora. In 1942, cind s-au facut rusii frati cu americanii, pe linga arme si tehnica, Krassovsky a insistat si a primit baza de date americana si a refacut calculul pentru elipsoid. Care si azi e bunicel.

goguletz

Sorry.

Ai perfecta dreptate Kaleh.

Mersi.

doara.florin

Eu pentru ArcGis si inca un programel folosesc asa Stereo70 si cred ca puteti sa il implementati rapid in orice program:    faceti un fisier notepad cu extensia ".prj"

si il completati astfel : "PROJCS["Stereo_70",GEOGCS["GCS_Dealul_Piscului_1970",DATUM["Dealul_Piscului_1970"
,SPHEROID["Krasovsky_1940",6378245.0,298.3]],PRIMEM["Greenwich",0.0],UNIT["Degree",0.0174532925199433]],
PROJECTION["Oblique_Stereographic"],PARAMETER["False_Easting",500000.0]
,PARAMETER["False_Northing",500000.0],PARAMETER["Longitude_Of_Origin",25.0],PARAMETER["Scale_Factor",0.99975],
PARAMETER["Latitude_Of_Origin",46.0],UNIT["Meter",1.0]]"

Save As....Enconding ANSI,
sa nu uitati ca ce contin ghilimelele inauntru lor e ceea ce va trebuie voua.
si nu mai e nevoie sa il scrieti in new coordinate sistem :D un simplu browse e de ajuns.

Modificat de doara.florin (17-06-2009 09:06:43)