Sistemul Stereo 70 implementat pe echipamentele Spectra Precision

Creat de Ionica34, Noi 04, 2009, 03:12 PM

« precedentul - următorul »

Ionica34

SysCAD Solutions S.r.l in parteneriat cu Spectra Precision a implementat sistemul national de proiectie pentru masuratorile GPS in timp real

SysCAD Solutions S.R.L in colaborare cu Spectra Precision - divizie a Trimble Ltd, a implementat cu succes sistemul national de proiectie Stereografic 1970 in conformitate cu specificatiile transmise de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Pe baza specificatiilor transmise de ANCPI, firma SysCAD Solutions impreuna cu Spectra Precision a dezvoltat o solutie de implementare a Sistemului Stereo 70 atat in software-ul pentru teren Spectra Precision Field Surveyor, cat si in software-ul de procesare si compensare date GPS Spectra Precision Survey Office.

SysCAD Solutions S.R.L, distribuitor unic in Romania al echipamentelor Spectra Precision, a efectuat testarea si validarea solutiei implementate de partenerul Spectra Precision. Rezultatele sunt similare cu cele obtinute prin transcalcul utilizand software-ul Transdat - singurul software oficial implementat de catre ANCPI pentru transformarea de coordonate din sistemul ETRS89 in sistemul Stereo 70.

Incepand cu luna Noiembrie 2009, SysCAD Solutions S.R.L devine astfel prima companie din Romania care ofera tuturor utilizatorilor solutii GPS capabile de a determina in timp real coordonatele punctelor in Sistemul National Stereografic 1970 prin utilizarea echipamentelor GPS Spectra Precision.

Astfel utilizatorii Spectra Precision sunt primii in Romania care pot efectua masuratori GPS in timp real, utilizand reteaua ROMPOS, in mod VRS sau Single Station, obtinand coordonatele punctelor direct in Sistemul Stereografic 1970.

Spectra Precision este divizie a companiei Trimble Ltd USA, fiind una dintre cele mai importante companii producatoare de echipamente pentru masuratori topografice si cadastru din lume, punand la dispozitia utilizatorilor echipamente precum statii totale, sisteme GPS, nivele laser pentru constructii, etc. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-ul http://www.cadsolutions.ro" target="_blank">www.cadsolutions.ro

http://www.cadsolutions.ro/comunicat-spectra-grid.php" target="_blank">http://www.cadsolutions.ro/comunicat-spectra-grid.php

Mit

As fi considerat-o cu adevarat o stire in cazul in care ati fi calculat voi parametri si acolo unde nu a reusit inca ANCPI-ul. Asa ca...  :rusine:

Alin B.

OK , e o realizare avand in vedere ca sunteti primii de pe piata de profil din Romania, inaintea unor alte firme "cu pretentii" . Totusi va intreb , care este beenficiul real al acestei realizari ??? Va intreb avand in vedere "Decizia 1 a ANCPI privind masuratorile GNSS cinematice " conform careia practic masuratorile RTK isi pierd principalul avantaj : adica timpul redus de stationare . Dupa cum bine stiti , pt a putea face masuratori RTK , conform deciziei 1 a ANCPI , trebuie ca mai intai sa ne determinam prin metode statice sau rapid statice (care oricum presupun min. 10-15min / punct ) minim doua puncte noi care vor servi drept verificare pt masuratorile cinematice ulterioare .
Acum deviez putin de la subiect , dar spuneti-mi va rog de ce nu pot avea incredere in coordonatele obtinute pentru un punct nou folosind sa zicem metoda "single station" pentru 2 cele mai apropiate statii GPS din reteau ROMPOS + o solutie VRS , ceea ce presupune obtinerea a trei seturi de coordonate pt acelasi punct , din trei referinte (vectori) diferite , diferentele intre cele trei seturi de coordonate fiind < 2cm ???

advex

Pe site ANCPI este precizat:

Atentie !

Programul este implementat oficial in judetele Bihor, Maramures, Satu Mare, Ilfov, Bacau, Caras Severin, Gorj, Valcea, Dambovita, Teleorman, Braila, Botosani, Suceava si municipiul Bucuresti.


Cum este posibil sa fie validata solutia Spectra Precision la nivelul intregului teritoriu al Romaniei daca TransDat nu este finalizat!!??
Nu am gasit specificatii in comunicatul SysCad daca exista restrictii sau limitari, daca solutia este acceptata oficial la Oficiile de cadastru!

Ionica34

Din cate stiu, solutia Transdat este considerata de catre ANCPI ca fiind oficiala.
Ceea ce a facut Spectra impreuna cu SysCAD a fost sa implementeze specificatiile ANCPI.
Asta si scrie in comunicat - a implementat solutia transmisa de ANCPI. Nu scrie nicaieri ca a implementat altceva.
Avantajul da exista :
1. Atata timp cat Transdatul este oficial in anumite judete, cei care fac masuratori acolo numai au nevoie de stationari statice.
2. Anexa 1 presupunea ca nu era implementat Transdat-ul. Cum specificatiile de implementare au fost transmise de catre ANCPI, si implementate, acestia trebuie sa se supuna propriilor reguli. Adica daca Transdat a fost implementat pe controlere, atunci solutia functioneaza si nu vad unde ar fi problema de a accepta masuratorile.
3. Testele efectuate la Iasi, Tulcea, Bucuresti, Ialomita, Dambovita, Pitesti, Brasov, Sibiu, Reghin, Cluj, Baia Mare, Oradea au aratat ca solutia functioneaza. Testele s-au efectuat pe borne din sistemul national de sprijin, cu receptia corectiilor ROMPOS prin VRS.
4. Daca anuntul ar fi fost facut de firme precum Leica sau altii, tot la fel s-ar fi gasit "Gica Contra" care ar fi considerat ca nu este mare avantaj.

Hai sa privim partea buna a lucrurilor : la cateva luni de la postarea oficiala pe site a specificatiilor de implementare a sistemului de proiectie, o firma s-a gasit sa termine acest lucru. Ca nu este o firma cu pretentii, nu are importanta. Oricum pana acum SysCAD a dovedit prin produsele oferite ca se ridica la nivelul unei firme cu pretentii.

Spor la lucru tuturor.

Ionica34

Pentru Alin B.
Referitor la problema ta, cred ca raspunsul il gasesti tot la ANCPI. Aici e vorba pur si simplu de corectia oferita.
Sfatul meu este sa lucrezi direct in VRS, nu single station. Eu unul asa lucrez si rezultatele sunt bune.
N-am facut cei drept test de genul taut (2 single station + o solutie VRS) dar o sa incerc sa vad ce obtin.
 :wink2:

Alin B.

Multumesc pt. raspuns ! Sper ca nu am fost inteles gresit !Apreciez f. mult ceea ce face Syscad si apreciez modul continuu in care aceasta firma pare sa-si imbunatateasca serviciile oferite , spre deosebire de cei consacrati care asteapta ca totul sa fie facut de brandul firmei pe care o reprezinta.
 Supararea mea era vis a vis de Decizia 1 a ANCPI care mie mi se pare ca taie avantul celor care doresc sa investeasca in tehnologiile de ultima ora .
  Tu ma sfatuiesti sa folosesc VRS -ul ! Conform deciziei 1 pot folosi aceasta metoda doar pt a determina puncte de detaliu ale imobilului masurat ( chiar si acestea trebuie determinate de doua ori prin dubla stationare sau dubla initializare pe fiecare punct ). Din pacate in zona in care lucrez eu , adica zona montana cu grad mare de acoperire cu vegetatie , masurarea directa a punctelor de detaliu nu prea este posibila datorita obstructiilor masive. Un avantaj real era acela daca ANCPI -ul ar fi permis determinarea prin metode cinematice din 2 sau mai multi vectori a 2 sau mai multe puncte noi ce urmau a fi stationate cu statia totala iar punctele de detaliu sa fie radiate .
   Asta e ! probabil eu nu sunt suficient de bine pregatit pt a intelege ratiunile tehnice care au condus la aceasta Decizie 1 .

Ionica34

Ptr Alin B.
Total de acord cu tine.
Ar fi fost cazul ca cei care au facut Decizia 1 sa o si modifice acum, mai ales ca si-au cumparat 92 de receptoare GPR RTK. Sunt insa curios daca vor face acest lucru.
Din pacate, insa, referitor la Decizia 1 ai totala dreptate.
Pe unde lucrez eu, n-am avut probleme, in momentul in care le-am dat fisierul de masuratori in format txt. Dar nu inseamna ca e corect.

Alin B.

Probleme nu au fost deoarece pana acum nu aveau sof -ul necesar pt a deschide Rinex -urile dar probabil ca acum odata cu cele 92 de receptoare ANCPI -ul a primit si licente de software , astfel incat fiecare oficiu va avea posibilitatea de a verifica si aceste masuratori GPS . Asa este normal sa fie dar din pacate decizia 1 nu este normala . Asta e parerea mea !!!