elipsoidul zilei

Creat de merlin, Sep 27, 2008, 01:39 PM

« precedentul - următorul »

merlin

Pentru cei cu mai multa experienta in GPS asi dori sa-mi raspunda la urmatoarele intrebari :
1.Ce este  "ELIPSOIDUL ZILEI" ?
2.Stop-and-go este metoda de determinare in practica GPS si in ce cazuri se foloseste?
3.Daca este de ce trebuie sa folosesti doar borne de clasa A sau B?
Va multumesc si astept cat mai multe raspunsuri

John Doe

Am sa-ti spun, dar numai ceea ce stiu sigur sau banuiesc întemeiat.
1.  "Elipsoidul zilei" vine de la deriva continentelor, si modelul matematic nu este acelasi. Nu chiar zilnic, dar oricum se modifica nitel.

2. Da, "Stop and go" e o metoda de determinare puncte GPS ceva mai rapida; nu trebe sa stai prea mult pe punct (la Leica SR20 am stat 20 sec. si a mers), dar ai o precizie care lasa de dorit. Un receptor e folosit ca statie fixa, iar cu celalalt te plimbi pe coclauri.

3. Bornele de clasa A sau B le folosesti ca sa-ti determini static parametrii de transformare (aia 7 parametri). Nu te-as sfatui sa iesi cu deterrminarile GPS din poligonul definit de bornele de pe care ti-ai calculat parametrii, si mai da-ti ceva puncte GPS si in interiorul poligonului, te ajuta pt. ca stai mai putin pe punctele noi daca cele fixe (vechi) sunt mai aproape, nu la 50 km. De exemplu, Leica900 are nevoie de câteva secunde pe kilometru ca sa-ti determine coordonatele (2 sau 3 secunde parca) ; deci alta poveste e daca folosesti statia fixa la 50km x 2 sec/km, si alta e daca ti-ai mai îndesit reteaua pe la vreo 5 - 10 km.

Spor la munca, rabdare si tigari !

cioro

1. N-am auzit de elipsoidul zilei. In nici un caz nu se modifica elipsoidul de referinta drept dovada e faptul ca cele mai actuale sisteme de coordonate folosesc un elipsoid calculat in 1984 si anume WGS84. Nici macar datumul nu se calculeaza zilnic de exemplu pentru placa euro-asiatica ultimul datum este din anul 2000. Presupun ca e o traducere nereusita.
2. Metoda Stop&Go da rezultate mult mai bune si mai sigure atunci cand sunt folosite doua sau mai multe statii de referinta (pentru ca atunci se pot compensa vectorii relativi de pozitie ai punctelor radiate), dezavantajul consta in faptul ca trebuiesc imobilizate 2 gps-uri daca nu ai norocul sa fie vreo permanenta in apropiere. Trebuie spus ca statia de referinta trebuie sa fie in apropierea rover-ului (<5km). Pentru astfel de lucrari, in practica, se foloseste mult mai mult metoda RTK.
3. Ca sa fixezi coordonatele punctelor radiate prin metoda Stop&Go intr-un sistem de coordonate cunoscut trebuie sa stationezi unul sau mai multe puncte cu coordonate cunoscute in acel sistem. Punctele de clasa A si B au coordonate cunoscute in sistemul EUREF si au o precizie suficienta pentru majoritatea lucrarilor de topografie/cadastru

John Doe

cioro:
Mi-am dat si eu cu parerea, cu "elipsoidul zilei". Nici eu n-am auzit de termenul asta, dar la ritmul în care se îmbogateste lb. româna, te poti astepta la multe.
In rest, de acord cu tine - dar discutiile ar fi prea lungi chiar si ca sa detaliem o afirmatie sau alta.

merlin

expresia ELIPSOIDUL ZILEI a folosit-o unul din "specialistii in GPS" de la ocpi si care de altfel a afirmat ca metoda stop-and-go nu exista , iar parcele cadastrale nu se pot ridica prin asemenea metoda.Apoi a revenit  spunand ca se poate aplica doar de pe bornele de calsa A sau B.

John Doe

merlin:
Daca e asa cum spui tu, respectivul specialist ar trebui sa revina prin disparitie.

Altceva: ortofotoplanurile sunt facute pentru APIA, stie toata lumea. Dar ce eroare de pozitie absoluta pot avea punctele pe ele, stie cineva ? (Nu ma refer la Ordinul 634/2006). M-ar interesa oarecum, pt. ca dupa astea ne tot verifica la OCPI. Si am patit odata sa nu-mi corespunda niste detalii fixe, am verificat si repetat masuratorile si tot asa mi-a iesit.

dpd


cioro

Despre ce OCPI era vorba? De curiozitate.

topomapexpert

cum pot prelua date determinate de la statiile permanente ale ROMPOS-ului?
trebuie sa ma logez? costa ceva? pt postprocesare am nevoie[b

phibrizzo

topomap..pe ancpi.ro exista un model de cerere date baze permanente..completezi acel formular cu datele tale(important sa treci id-ul de mail ca asa le primesti) si cu baza de la vrei vrei date(pot fi si mai multe),data si orele intre care vrei tu inregistrarile(la ora completezi doar la timp local) si te duci la oficiu sa o depui si sa platesti(15 ron ora ce inregistrare ceruta)...apoi trimiti chitanta prin fax la rompos si in cateva ori primesti pe mail fisierele rinex cu datele dorite:D :hi: